Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

• 48 325
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
При положение, че някой те контактва на съобщение като чат, и профилната информация му е предостатъчно. Правилото е ако си ЧР или работодател първо да предоставиш инфо кой си и какво предлагаш и тогава ако кандидатът иска и се поинтересува, влиза в процеса - с тестове, със сиви, с препоръки, с каквото трябва. Като част от процес, който по моите разбирания е извън личните съобщения.

# 661
За платформата ли коментираш или по принцип отваряш темата?
По принцип. Иначе за платформата аз имах препоръки от хора, с които сме работили заедно, но всичко изтрих. Свързваха се е мен някакви рекрутъри от дъжд на вятър и реално не ми вършеше никаква работа.

# 662
Doro, да. Обикновено външни за фирмата рикрутери искат копие от сиви, за да го придставят на hiring manager, което е ок и по LinkedIn да се прати. Разбира се, при установен интерес от страна на кандидата.

# 663
Аз разбирам под квалифициран човек, е този който има зад гърба си поне 3-5 години опит в някоя сфера, а не два стажа по 3 месеца. Така, че хора, който е от София дерзайте и си пускайте premium за един месец без пари - така по-лесно ви намират recruiter-и и задължително си отбележете "#opentowork". Шанса е не е голям, но не е и малък.

# 664
В Linkedin - в профила ми не е много подробно изписано всичко нарочно, сигурно затова искат CV. Контактват ме в чат и ми дажат най-често някаква информация за позицията, но не е толкова подробна като в сайт за обяви.
А най-често HR искат да ги аддна в профила си??. За какво го правят, не знам при вас как е, но мойта информация не е скрита?  Ще се радвам да ми обясните. Може би за в бъдеще пак да ми пратят? Нещо като Фейсбук ли, като сме 'приятели' повече неща ли виждат?

# 665
В Linkedin - в профила ми не е много подробно изписано всичко нарочно, сигурно затова искат CV. Контактват ме в чат и ми дажат най-често някаква информация за позицията, но не е толкова подробна като в сайт за обяви.
А най-често HR искат да ги аддна в профила си??. За какво го правят, не знам при вас как е, но мойта информация не е скрита?  Ще се радвам да ми обясните. Може би за в бъдеще пак да ми пратят? Нещо като Фейсбук ли, като сме 'приятели' повече неща ли виждат?

До колкото знам те add-ват, за да те имат предвид в бъдеще при отворена позиция или пък най-често те пускат обявата и я пускат на стената, за да може ти да я видиш примерно и при интерес директно й пишеш на лично, т.е. по някакъв начин си кандидат с предимство от останалите кандидати. Аз примерно имам 2 recruiter-a, които ми изпратиха обявата като се бяха постарали да напишат Dear X/името ми/ и съответните изисквания и отговорности по позицията, след което проведох интервюта, но се оказа, че друга фирма ми предложи по интересно предложение и на всичкото отгоре по-високо заплащане. Та съответната HR-ка предложи увеличение на заплатата, която първоначално ми предложи, но отказах като й казах, че водещо в другата обява е отговорности и вида на работата не толкова РЗ. След което ме помоли да запазим добри взаимоотношения в LinkedIn и когато попадна в ситуация на търсене на работа да се свържа с нея, тъй като е разпратила CV-то на няколко TL и ме имат в предвид. Естествено се разделихме с добро, пожелах й успех и до нови срещи, на което тя се зарадва.

# 666
Щом е по принцип, темата за квалификацията на мен ми изглежда така: Аз съм вложил време и пари в образованието си и няма да приема стаж (или стартова позиция) по специалността за по-малко от Х пари. Ще работя каквото намеря за Х или 2Х, но няма да си продам евтино образованието. После ще се оплаквам, че без стаж никъде не ме искат.

# 667

До колкото знам те add-ват, за да те имат предвид в бъдеще при отворена позиция или пък най-често те пускат обявата и я пускат на стената
в бъдеще те пак ще те откриват с търсачката много лесно. Колкото до тяхното съобщение, те ти го пишат в чата. Чатът работи  не само за 'свързаните'. Може би си правят колекция от такива специалисти, каквито най-често търсят.

# 668

До колкото знам те add-ват, за да те имат предвид в бъдеще при отворена позиция или пък най-често те пускат обявата и я пускат на стената
в бъдеще те пак ще те откриват с търсачката много лесно. Колкото до тяхното съобщение, те ти го пишат в чата. Чатът работи  не само за 'свързаните'. Може би си правят колекция от такива специалисти, каквито най-често търсят.

Добре, но когато те споделят обява като публикация все едно във фейса ти няма как да я видиш ако не сте свързани по никакъв начин. Като сте свързани я виждаш споделената обява, цъкаш я и ти харесва/примерно/. Пишеш й едно ЛС и каквото сабя покаже вече. Все пак нали не очакваш след 1 година тя/той да те помни и да те види, че търсиш работа и да каже хоп, този кандидат е перфектен за позицията.

# 669
Аз съм в Пловдив, не в София и няма да ми се получи в тази платформа... Иначе 2те обаждания получих след 3 дни,първите 3 дни, в които пуснах cv на 10 места, вече минаха общо 10 дни и си останах с тези две интервюта, но да, повечето фирми са големи към които съм пускала и се надявам все пак да има обаждане в близките седмица, две.... Когато и да е... Благодаря на всички, които се включиха. Ще ви следя с интерес, а ако имам отново нужда от съвет пак ще ви тормозя GrinningFlowers Hibiscus

# 670
Ако не си бил на пазара на труда последните години, не знаеш от първа ръка, каква е реалистичната заплата и тръгнеш да стреляш на сляпо, пак е по-вероятно да се подцениш, но ще оставиш впечатлението, че нямаш претенции за повече. В платежоспособните фирми се оказа, че да се подценяваш е червен флаг за работодателя. Знаеш ли колко време ми трябваше да ги убедя за един кандидат, че не е в него проблема и очакванията му за него са адекватни с оглед фирмите, в които е работил?!?
Защо да е червен флаг? Какво е мнението за кандидати, които се подценяват?

# 671
Аз сегашната си работа я намерих точно през LinkedIn и не съм от София Grinning

Но наистина прави впечатление как, едва ли не, ако не си в София все едно да чакаш цвете да поникне в пустиня. Но това си е резултат на идиотската (за мен) практика всички компании да се засилват в София, а зад границите ѝ пустош.

# 672
Смисълът да те добавят, че те имат в мрежата си и е вероятно там да потърсят човек за дадена позиция, за която наемат.
За теб също има добавена стойност - въпросният човек може да сподели отворена позиция във фирмата си, когато ти или някой близък си търсите работа.
Винаги най-успешно работа се намира през контакти, според мен.

# 673
Мен през годините са ме добавяли много рекрутъри, но директно никой не ми е писал, нито предлагал интервю през LinkedIn. Даже акаунтът ми беше отворен за кандидатсване.

# 674
  • София
Нещо което бих добавила за LinkedIn за да ви забелязват контактите трябва и да сте активни. Става чрез споделяне на статии, някои пишат блогове, мнения, коментари

Общи условия

Активация на акаунт