Работа, CV-та, HR-и, съвети - 72

• 48 315
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
За 10 дни само 2 обаждания Simple Smile Е това не е само, даже е доста.
зависи от колко подадени молби и от колко време кандидстваш? Ако си подала само тези две молби, значи си много търсена.

Добра идея ли е да си пускам СВ-то на компании или НПО-та и да се "предлагам" без да имат обяви в момента? 
има някои фирми, които имат този начин на набиране на кандидати, срещала съм го написано на сайта им под текущите позиции. Действай според фирмата, не като общо правило.

И все пак горе долу в какъв период се обаждат за интервюта?
...
Иначе на теб освен jobs.bg, бих ти препоръчала и LinkedIn, ако още не го ползваш.
Аз напоследък съм много атакувана от разни HR в Linkedin , без да съм пуснала решима на анктивно търсене на работа. И забелязах, че влизат, питат, сверяват си часовника един вид. На една HR реших да и изпратя CV, и тя толкова ми благодари и взе да ми обещава, че ще се отнася сериозно с гласуваното и доверие. И вече започнах, като някой иска да ми предлага нещо, да ми даде позицията в някой сайт и аз да apply-вам. Тогава действат съгласията за личните данни. И според мен това защитава кандидата от това да му се развява CVто насам-натам сред HR. И още едно предимство виждам, че поне, стараейки се да ги оцениш високо процеса на   кандидатсване (понякога има анкети), поне ти отговарят официално. Иначе в Linkedin  е само бърборене, кой какъв е, но дефакто не натиснеш ли официално apply-бутона, все едно не си кандидатствал официално.
Ще ми е интересно да разбера вие как го ползвате.

# 646
Трябва да си направиш оценка на опита, квалификацията, допълнителни умения - софтуер, езици. Също на фирмата - според габаритите и реномето й, заплатите може да варират драстично. На интервюта най-често ми казват: "Очаквам ХХХХ лв. Не съм склонен да започна под ХХХ лв." Мисля да започна да го прилагам на следващи кандидатствания и за себе си.

Това е наистина добра идея. Така хем казваш очакваната заплата, хем минимума си.
Това е добра идея само ако не държиш да си договориш по-добра заплата от минимума. Вярвайте ми, работодателят чува само второто число 😀

# 647
Това е добра идея само ако не държиш да си договориш по-добра заплата от минимума. Вярвайте ми, работодателят чува само второто число 😀
Зависи от работодателя, позицията и кандидата. Че повечето ще чуят само второто, не споря. Въпросът е искаш ли да работиш за такъв.
Ако търсиш спешно работа и сметките ти зависят от това, най-добре да кажеш само минимума.
Ако имаш спестявания/други доходи/здрав гръб, спокойно може да настояваш само за горната граница, но трябва да си подготвен за откази и дълго търсене. Това е най-доброто, което може да направиш за себе си, но е лукс, каквото и да си говорим.
Ако не си бил на пазара на труда последните години, не знаеш от първа ръка, каква е реалистичната заплата и тръгнеш да стреляш на сляпо, пак е по-вероятно да се подцениш, но ще оставиш впечатлението, че нямаш претенции за повече. В платежоспособните фирми се оказа, че да се подценяваш е червен флаг за работодателя. Знаеш ли колко време ми трябваше да ги убедя за един кандидат, че не е в него проблема и очакванията му за него са адекватни с оглед фирмите, в които е работил?!?
Правили са ми по-висока оферта от това, което съм искала. Всъщност точно в малката фирмичка, за която писах по-горе.
В тази веднъж пратихме оферта за по-високата цифра на кандидат, в който виждахме потенциал.
За друг, с който рискувахме много, дадохме долната граница на бюджета ни, която въпреки всичко беше повече от долната граница на кандидата.
За трети дадохме малко над бюджета, който имахме, защото имаше буквално всичко.
И тримата вече не са на стартовата си заплата.

# 648
В малките фирми всичко е възможно. Не съм работила нито във, нито със - такава. Там сутринта на шефа му скимва нещо и го прави. Едва ли имаш кой знае какви инструменти да прогнозираш или управляваш избора му.
В големите си има бюджети и са скачени съдове. Ако можеш да си купиш Яна за 1000 лева на долната й граница, не я купуваш за 1200. Защото тия 200 лева утре няма да ти достигнат за Янко, чиято долна граница е над твоята горна. Така Яна е прецакана, но факт, получила е работата. Щеше да я получи на 1100 и ако беше казала "Искам 1200, но подлежи на договаряне".

# 649
Не съм съгласна, че е ОК да се посочва минимум. Обяснявам защо.
Представете си, че за позицията от фирма Х са сложили бюджет за заплата между 1000-1200 лева на месец. Вие казвате: искам 1200, но няма да започна за под 800.

Ако сте ХР/работодател, дали ще кажете - ок, 1200 става, заповядай, или ще кажете, ами ОК, мога да предложа 900 (например). И вие щастливи, не сте си паднали под минимума, и той щастлив - някой се е навил да работи за по-малко от предарително разчетеното.

# 650
И да допълня: тръпката става интересна, когато новият служител разбере, че е почнал на 900, а е можел да почне на 1100, както другия нов колега. При цялата конфиденциалност, тия неща все се разбират.

Linkedin има смисъл за по-квалифицирани позиции. Досега нито съм искала на някой непознат СВто в чат, нито бих дала своето. В самата платформа си има профили/автобиографии, те са публични, да си ги гледат. За какво ще ти иска отделно Сиви? Безсмислено е.

# 651
Аз като опитен последните месеци с интервюта и вече намерил работа бих казал следното.

1. Радвай се, че след 10 дни са ти се обадили 2 работодателя/все пак зависи и обявата от кога е/, най-често звънят след 2 до 3 седмици ако си кандидатствала в деня на пускането на обявата.
2. LinkedIn е чудесна възможност ако си развиеш и направиш профила като хората/снимка, описание на длъжностите, кратко резюме и т.н./ и не - ако HR се свърже с тебе та бих казал, че на 90% си харесан, защото 3 големи фирми се свързаха с мен - и в 3 бях одобрен в крайна сметка като първо си писах с HR-ката за телефонно интервю, след което интервю с TL на съответния отдел. НЕ Е нужно да цъкаш apply на обявата, та в моите случаи даже не бяха пуснали обява за съответната позиция, която ми предложиха/а съм с 2 стажа, т.е. не съм тежко квалифициран в някоя сфера Grinning/
3. Относно заплатите - казваш САМО минимума, без други цифри в моя случай примерно като ме питат какво е очакваното възнаграждение и казвам - 1 000лв нето/най-често се пита на интервютата в teams в днешно време и по физиономиите им разбираш дали не са доволни, а ако са доволни ти казват от сорта - бъдете сигурен/на, че очакваното възнаграждение ще бъде удовлетворено ако естествено са те харесали първоначално и то доста./

Та да общо взето е това от моя скромен опит за търсене на работа около 3 месеца с около 6-7 интервюта за работа.

P.S. Относно LinkedIn забравих нещо много важно - когато прецениш, че имаш време може да си пуснеш един месец безплатен premium и да ползваш обучителните клипчета. Благодарение на тях видях какво представлява Pivot table, припомних си как се използват различни формули/работодателите най-често изискват IF във всякаква форма + VLOOKUP/ + eстествено Pivot tables. Има и много други клипчета не само с ексел, но и клипчета, които биха ти помогнали чисто професионално като общуване на работа да разбереш някои тънкости в една корпоративна среда.
Изключително доволен съм от сайта пък го ползвам от няма и година.

Последна редакция: ср, 20 яну 2021, 21:37 от shokomen

# 652
  • Бургас
Аз пък си изтрих профила в Linkedin. Омръзна ми. Пишат ми само вякакви HR-и и като видят, че не търся работа в София кореспонденцията замира. За нашия град (Бургас) няма абсолютно никакви оферти през тази платформа. София е съвсем друга България.

# 653
За чужбина също е доста активна платформа. Но пак казвам - за квалифицирани кадри, не за сини якички.

# 654
Аз пък си изтрих профила в Linkedin. Омръзна ми. Пишат ми само вякакви HR-и и като видят, че не търся работа в София кореспонденцията замира. За нашия град (Бургас) няма абсолютно никакви оферти през тази платформа. София е съвсем друга България.

Е да - най-важното условие е да си в София за този сайт специално.

# 655
Какво значи квалифициран? Аз мога да имам висше образование и да съм еди-какъв си завършил по образование, но това дали ме прави квалифициран? Вероятно не.

# 656
За стажанстки програми и стартови позиции - да, прави те квалифициран в този смисъл.

# 657
Ами за стартови позиции опитът ми показва, че само предишният релевантен стаж ме прави квалифициран кадър, образованието е на заден план, само с образование не става дори за стартови позиции.

# 658
За платформата ли коментираш или по принцип отваряш темата?

# 659
Съвсем стандартна практика е да искат cv в  LinkedIn . В повечето случаи съдържанието на профила е с по-основни данни, не всеки се занимава да попълва някакви проекти, по които е работил или други детайли, които може да са релевантни към позицията.

Общи условия

Активация на акаунт