СЕДМИ клас 2019/2020 - Първа изпитна седмична тема - (15.06 - 21.06)

• 98 583
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 105
Да споделя ли, че се зачудих за момент НеДко или НеТко е правилно да се пише Simple Smile

След като изпитвах преди години един ПетАр, мога да кажа, че всичко е правилно.

# 106
Абе, да питам аз нещо. Отворих сега на компа теста, да погледна на големия екран к'вой туй нящо, дан съ  зверя на телефоня. И сега, още първото изречение
Експозицията „Златните и сребърните монети на Княжество България и Третото българско царство“ представя уникална сбирка от български монети, сечени и пуснати в обращение в периода 1882 – 1937 г.   
абе, не се ли пише "обръщение"?

Да се мъча ли да го правя този тест и да се съревноваме с лапето, той не ще, или директно д аси пиша слаб 2 по БЕЛ?

# 107
  • София
Тестът ми се струва по-сериозен от миналогодишния. Ще ви е мааалко по-лесно в балообразуването, струва ми се.
Русалчице, съвсем ме шашна! Освен с римите, дето свалят напрежението, и с добрите знания по БЕЛ. Супер си! Heart
Дано само Кичка вместо в Евгени, не се превърне в Skulpture.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 18:01 от Fair Lady

# 108
# 109
ston, правилно е така

# 110
Абе, да питам аз нещо. Отворих сега на компа теста, да погледна на големия екран к'вой туй нящо, дан съ  зверя на телефоня. И сега, още първото изречение
Експозицията „Златните и сребърните монети на Княжество България и Третото българско царство“ представя уникална сбирка от български монети, сечени и пуснати в обращение в периода 1882 – 1937 г.   
Правилно е, с А. Wink Two Hearts

# 111

Да се мъча ли да го правя този тест и да се съревноваме с лапето, той не ще, или директно д аси пиша слаб 2 по БЕЛ?

https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/obrashtenie-ili-obrashtenie/

Но Кичка да каже, все пак.
След като пита Нетко, разбира се.

# 112

След бърза консултация се оказва, че това е т.н. "финансов термин", чуждица и така е правилно да се изпише. Друг е въпросът какво изучават нашите деца и дали "термина" е вписан в правописния речник на българския език.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 16:10 от Iva Treneva 670260

# 113
  • София
"Употребата на думите обръщение и обращение поражда доста колебания и въпроси.
Tези две думи нямат никакви допирни точки в семантиката си и употребата им трябва ясно да се разграничава. Съществителното обръщение е производно от глагола обръщам и функционира в две значения: ‘дума или израз, с която се обръщаме към лицето, на което говорим’ и ‘призив, въззвание, реч’. Съществителното обращение пък, при което може да се търси руско влияние (срв. в руски обращать, обращение), има терминологично значение ‘процес на употреба, обмяна на парични средства или стоки’, а освен това с глаголите влизам, съм, излизам и др. и предлози в, от участва в конструкции, които означават съответно ‘намирам се в употреба’ или ‘излизам от употреба’.

Ето някои примери, които илюстрират функционирането на двете съществителни в различни контексти:

В изречението „Деца, къде сте?“ думата „деца“ е обръщение.

Президентът ще направи обръщение към нацията.

БНБ пуска в обращение нова юбилейна монета.

Според Хюм по обема на парите в обращение не може да се съди за равнището на богатството на нацията.

Много английски компютърни термини са влезли в обращение и в други езици."
Диана Благоева

# 114
  • у дома...
Само дето някои обвиниха тазичиетоименетрябвадасеспоменава в прегрешение.

# 115
  • София
Аз вече не смогвам с четенето. Дойде ли времето ,когато вече всеки си пише и никой не чете?

# 116
  • у дома...
Аз вече не смогвам с четенето. Дойде ли времето ,когато вече всеки си пише и никой не чете?
Още не. Всички четем Кичка.

# 117
ОбрАщение е. Думата е русизъм и означава " вкарване в употреба, в оборот".
Двете думи имат съвсем различна етимология, обръщение е от глагола "обръщам".

# 118
  • София
Само дето някои обвиниха тазичиетоименетрябвадасеспоменава в прегрешение.

Не предизивиквай съдбата, че синеоката има все още шансове да се прояви, пепел ми на клавиатурата..Съвсем сериозно.

# 119
Видя някакви неясноти и противоречия в теста ли?

Общи условия

Активация на акаунт