СЕДМИ клас 2019/2020 - Първа изпитна седмична тема - (15.06 - 21.06)

• 98 690
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 515
  • София
В деня на изпита не ми направи впечатление децата да са казвали, че им е познат. Поне тук в темата. Само една майка сподели нещо подобно.
За мен по-голяма драма е оставянето на текста от някои квестори на децата да работят през цялото време с него.

# 1 516
Е как да не е същия? На предната страница е снимката на тетрадката. Съкратен е на НВО ама си е същия откъс!

# 1 517
Няма значение, че съвпадението на текста не е пълно. В модела на НВО по БЕЛ е записано:
4.4. задача за създаване на текст:
Дидактическа задача: Прочетете текста (неизучавана художествена творба) и напишете подробен преразказ от името на неутрален разказвач/от името на посочен герой.
Вероятно ще се появи широко тълкуване на понятието изучавана/неизучавана художествена творба. Предполагам опорната точка ще е, че произведението не е сред тези, които присъстват в учебните програми.

# 1 518
Откъдето и да се погледне, абсолютно недостойна история е да се дава текст, преразказван в училище. Синът ми в 8 клас веднага го възпроизведе, след като чу дори името Досьо, а не е от най-съвестните.

# 1 519
  • София
Ако попроверим примерните тестове на Просвета, да не намерим и 22 задача Simple Smile

# 1 520
  • гр.Пловдив
Здравейте, в това спокойно утро. Вчера цял ден ви четох, но не се включих, защото много се бяха разгорещили страстите. Вчера за първи път от много време дъщеря ми ме погледна с любов. Две години акъла й взех с тази математика. Слава богу имало е резултат. И тя си го призна. Много е доволна от себе си. Тя е с тотално нематематическо мислене, много разсеяна и много над нещата. Живее с мотото "Каквото-такова", за което много й се радвам, но и много се изнервям понякога. Да си кажа и аз за 22зад., ами лесна е и то доста, но е затруднила повечето деца защото е много нетипична. Лесна е и защото в още в условието са им дадени кое е неизвестното и още подсказки. Децата са научени (набито им е в канченцата) да решават по алгоритъм такива задачи. Виждат задача от движение, чертаят таблица с s, v и t, попълват и решават. И тук са ударили на камък с дадената задача, защото няма какво да се попълва. Затруднил ги е и дългия текст. Моята нематематичка е решила а и б, но изобщо не ги била прочела онея 150км Astonished и нататък нищо.

# 1 521
  • sofia
Може да звучи глупаво питането ми - наистина ли квесторите за допуснати нарушения се санкционират с това.....да не бъдат повече квестори. Нещо като възлагане на допълнителна работа срещу заплащане, а ако не я извършиш качествено те наказвам, като повече няма да ти я възлагам. Други санкции няма ли? Извинете,ако е коментирано.

# 1 522
Искрено се надявам и друга санкция да приложат. Пуснах вчера писма до РУО и МОН, както и до училището. Да видим ще има ли някакво развитие.
Вчера беше много странно наистина в темата. Нямам търпение да отмине този период и да си останем ние си...

# 1 523
Няма значение, че съвпадението на текста не е пълно. В модела на НВО по БЕЛ е записано:
4.4. задача за създаване на текст:
Дидактическа задача: Прочетете текста (неизучавана художествена творба) и напишете подробен преразказ от името на неутрален разказвач/от името на посочен герой.
Вероятно ще се появи широко тълкуване на понятието изучавана/неизучавана художествена творба. Предполагам опорната точка ще е, че произведението не е сред тези, които присъстват в учебните програми.

Има стотици текстове на преразкази в учебници и учебни помагала, има голям шанс текстът да съвпадне с този на НВО. Според мен понятието "Неизувачана художествена творба" означава, че преразказът няма как да е на някоя литературна творба, изучена до 7 клас. (Изучават се "Малкият принц" и други в по-ранното обучение, които са доста подходящи за преразказ)

Моята дъщеря например 2 седмици преди матурите гледа точно този филм на братя Мормареви.
Беше доста радостна, когато излезе от сградата на училището.

# 1 524
  • Варна
Интересно как се развива проверката по сигнал срещу квесторите, ако въобще има такава проверка. Аз си представям, че се обаждат на квесторите, те казват: "няма такова нещо, спазвали сме инструкциите" и проверяващите: "готово, няма нарушение".
За онзи случай с погрешно залепените пликове има все пак някакво доказателство, и евентуално ако гледат записите от стаите с оставените преразкази. Но при останалите случаи?

# 1 525
  • у дома...
Сега показах на щерката снимката на текста от тетрадката. Каза, че не е целия текст на снимката, ама става въпрос за същата глава. Демек пак овапцахме интериора...

# 1 526
Вчера беше много странно наистина в темата. Нямам търпение да отмине този период и да си останем ние си...

Надявай се. С подаването на заявления напливът ще се увеличи.

Аманда, просто наблюдавайте мястото поне месец. Ние нали сме все по горите, колко кърлежи съм вадила. Ако трябва всеки един да пращам за изследване, трябва само с това да се занимавам. Че и из града ги има гадините. Уж пръскат.
Мога да ти пратя неща по математика за 3, 4 клас. Даже някакви по Пиза имаше. Аз нали купувам, купувам, а ни наборът ги е бутнал, малкият пък няма време. Така си стоят непопълнени.
С дребния обаче съм измислила система за ранна системна подготовка по математика. Че той с тези тренировки съвсем няма време, а сякаш е в пъти по-разсеян от батко си. И там в чудо ще се видя, но поне той не мърмори.

# 1 527
  • София
Дидевааааааа, защо им даваш опорни точки, не се мина и половин час и клакьорите я подеха Grinning

Ако попроверим примерните тестове на Просвета, да не намерим и 22 задача Simple Smile
Нея вече я намерихме - 12 тест, на Регалия Grinning

# 1 528
  • Sofia
Аманда, относно кърлежи, това което Шарлот е писала е и това, до което след четене и обикаляне по доктори стигнахме миналата година когато намерихме кърлеж на сина ми. Единствено, в центъра по заразни болести, повече ни казаха да пием в рамките на 24 часа (или 36, не помня) от ухапването 2 доксициклина еднократно.
Иначе относно това, че текста на преразказа го има в официална учебна тетрадка на Просвета не е добре. При издателствата на учебни материали има голяма конкуренция и това е "удър под кръста" на другите издателства. Не би трябвало да се случва. Бях чувала, че по някакъв начин Просвета "натиска" някой директори на училища за своите учебници и че са издателство с връзки. Не знам доколко е вярно.

# 1 529
  • софия
... Бях чувала, че по някакъв начин Просвета "натиска" някой директори на училища за своите учебници и че са издателство с връзки. Не знам доколко е вярно.
Другарката Янка Такева беше писала официално писмо с нарочно име на издателство.

Общи условия

Активация на акаунт