На море в Гърция 2020 - III

• 48 595
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Лев Инс правят, но трябва да отидеш при тях, в SDI не може. Армеец се правели с някакви декларации, че ако сега си болен, но нямаш симптоми и се развие по-късно - не го покриват.

# 271
  • Пловдив
И това последното как ще се установи? Те винаги могат да кажат, че си бил болен, ма си нямал симптоми...

# 272
По принцип в Гърция спешната помощ е безплатна. Направете си и ЕЗОК (отнема две седмици обаче). Това би трябвало да върши по-добра работа за възможните рискове по Ковид, отколкото частните застрахователи, които явно нищо особено не знаят и не могат да направят по въпроса.

Като цяло Гърция е далеч по-безопасно място в момента, отколкото България и София. Ние сме на остров с 25 000 жители, говорихме си на маса с местния микробиолог (мъж е на моя позната и е завършил медицина у нас Simple Smile). На острова до момента е имало един-единствен положителен за Ковид -  възрастен мъж, който е бил на лечение в болница в Атина и са го заразили там. Тестовете на контактите му на острова не са показали нито един заразен (въпреки че има гледачка, която ходи и при други дядовци).
По отношение на мерките, в някои по-фенси ресторанти дават дори приборите и салфетките запечатани в индивидуални найлонови пакетчета, другаде няма абсолютно никакви. Шезлонгите на плажовете не са на разстояние. Някъде сервитьорите носят маски, другаде не.
Първите единични туристи започнаха да се появяват тези дни, докъм 20-25 юни си бяха само гърци.

# 273
само че в общия случай ЕЗОК важи само в центровете, които работят с касата. на мен ми се наложи да ползвам спешно лекарска помощ в Люксембург. В спешното се чакало повече от ден, та отидох на частно. ако бях с ЕЗОК нямаше да важи, но бях със застраховка и след това ми покриха всичко.
пу-пу, дано така да остане в Гърция. но сега като се юрнат всички....

# 274
Zenata,
по принцип за дребни болежки е така и ние самите винаги пътуваме със застраховки, сега за пръв път извадихме и ЕЗОК. Но в България Ковид се третира само като спешно състояние и само от държавни лечебни заведения. Не съм проверявала, но подозирам, че така е и в Гърция.

# 275
да, най-вероятно и там е така. абе да не дава господ.

# 276
В момента според мапса забавянето е 42 минути.
Я кажете какво стана със застраховката? Кой покрива Ковида?
E, ако е до час някак си е приемливо. Относно застраховките, нашият брокер каза, че в момента няма такава компания на пазара, която напълно да покрива Ковид. Ние си направихме стандартна застраховка, в Уника, изрично си е записано, че не покрива болести обявени като пандемия.

# 277
Моя сгрешен ЕЗОК накрая трябваше да го дирим във фирмата, която ги прави. Откара повече от 2 седмици и трудно смогват в София в момента. Никога повече няма да подам документи в ДСК.
От Алианц пък ме изненадаха, че вече не предлагат автоасистънс при пътуване в чужбина, освен ако нямам каско при тях.

# 278
Здрави да са всички и безаварийно ваканцуващи! За да не сме само за болести и офтопик, ето и 2-3 снимки от последните дни

# 279
Едно уточнение за ЕЗОК, вече можете да си изкарате документ (хартиен) с валидност  два месеца, на място и веднга на момента във всеки клон на Районна здравноосигурителна каса. Там можете да упоменете и точно началото на валидност на застраховката. Изисква се лична карта, а за децата задграничен паспорт и старата карта, ако е изтекла за унищожение. Ако държите на пластмасова карта с валидност около една година, само в клоновете на ДСК. Нямам представа от кога е тази промяна, но ние си ги направихме тази седмица по този начин, без нужда от чакане две седмици от ДСК.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 16:42 от matema

# 280
  • София
Едно уточнение за ЕЗОК, вече можете да си изкарате документ (хартиен) с валидност  два месеца, на място и веднга на момента във всеки клон на Районна здравноосигурителна каса. Там можете да упоменете и точно началото на валидност на застраховката. Изисква се лична карта, а за децата задграничен паспорт и старата карта, ако е изтекла за унищожение. Ако държите на пластмасова карта с валидност около една година, само в клоновете на ДСК. Нямам представа от кога е тази промяна, но ние си ги направихме тази седмица по този начин, без нужда от чакане две седмици от ДСК.
Скрит текст:

Това  не е ново, още 2014 или 2015 сме вадили такива  документи

# 281

Горещ пясък и ледено узо....

# 282
Скрит текст:

Това  не е ново, още 2014 или 2015 сме вадили такива  документи

Аз смятам, че е от скоро, тъй като ние си вадим постоянно ЕЗОК от както съществува  и винаги документа е бил пластмасова карта и се е чакало поне 2-3 седмици за получаване, без значение къде са подавани документите.Сега отиваш в РЗК, попълваш един документ,подаваш го на служителката и след няколко секунди имаш готова ЕЗОК и тръгваш веднага за Гърция например.

# 283
# 284
  • София
Здравейте. Днес спонтанно реших, че утре сме на море в Гърция за уикенда. Grinning Моля, тези които вече са там, да споделят има ли нещо по-специално, предвди ковид-а, което изискват. Как стои въпросът с маските на закрито? Как протича проверката на границата?

Общи условия

Активация на акаунт