Летни вълнения и коронни изпълнения. 206-та НЕМСКА тема

• 30 972
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
Deni-meni, предишните години при отмяна на полет по тяхна вина и невъзможност да ми предложат друга връзка или авиокомпания за датата връщаха бързо парите. Тази година положението е ад, информираха ме само по имейл след като канселираха всичко, няма възможност за онлайн искане на парите, борба да се свържа с колсентъра им (сега уж е по-добре, и аз препоръчвам обаждане късно вечер) и още си чакам парите, платени януари за полет началото на април, само сторно имейл ми пратиха.

# 121
Благодаря ви. Полетът още не е щорниран, чак на 20 юли е. Интересуваше ме, дали ако се случи по тяхна вина, ще ми пратят имейл. Иначе по наше желание мога само да запазя за друга дата. Лично аз ще чакам до последно, предвид случващото се в България в момента и тогава ще реша, дали въобще ще се тръгва.. Мен по-скоро ме е страх, дали ще успея да се върна обратно в Германия.

# 122
ALA_Alarcon44, добре дошла в темата Hug
Точно си подадох документите. Както вече са написали, прави се предварителен час, он- лайн. Чака се няколко месеца. При нас обикновено всичко е било винаги точно. Подавали сме много пъти документи за ЛК и / или паспорти.
За съжаление не ги изпращат по пощата, а трябва да се отиде пак на място, да се вземат лично. Но за взимането не е необходимо да се прави час.

# 123
Здравейте! Подкрепям за документите, миналата година сменях лична карта във Франкфурт: запазих онлайн термин през февруари или март с час за юли. Снимки правят там. Иначе беше готова за 2 седмици, а беше нормална поръчка, проверява се онлайн  дали е готова.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 12:24 от GlowFlow

# 124
Много ви благодаря, Катерица и GlowFlow. Много ми помага тази информация. Веднага ще си запазя час. Обаче, ох, леле, колко дълго се чака … Моите документи изтичат началото на август, дано не е проблем. Аз мислех през юли да се прибера в БГ и там на място - един месец щеше да ми стигне. С удоволствие ще се включам в темата оттук нататък, за да си общувам с вас!

# 125
  • Germany
Здравей, Ала
Ние сме на 10км от Хайделберг, децата ни учат там. Ще се радвам да се запознаем, въпреки че в момента се пазим много, защото малкият ни син е с астма.
За документите - ако си от повече от 6 месеца тук, трябва да си смениш шофьорската книжка с немска. За другите документи не знам, не сме сменяли тук.

# 126
Моята карта беше изтекла, но не ме глобиха, защото имах валиден задградиничен паспорт. Мисля, че има значене кога се подава заявлението, също електронно при запазване на час, ако е преди изтичане, не би трябвало да има проблем.

Шофьорска книжка съм сменяла преди време и не мога да дам актуална информация, също беше изтекла, глоба нямаше, подаването на документите и цялото лутане отне 20 минути. Трябва обаче, както някой спомена, мелдешайн за адресна регистрация, който по принцип е валиден 6 месеца. Във Франкфурт не се наложи  да ходя до мелдещелето, доплатих 8 евро или нещо такова и го изискаха служебно.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 13:46 от GlowFlow

# 127
Мисля, че в предишната тема някой беше писал, че срокът на личните карти се удължава до края на годината.

# 128
Връщат пари, но много бавно. На нас още не са ни върнали пари за полет от началото на април.

Мъжът ми наскоро си вади нова ЛК в консулството във Франкфурт. За шест седмици пристигна новата. Трябва да се ходи два пъти, и за подаване, и за получаване.

Почти съм сигурна, че човек не може да си избира от кое консулство да поиска услуга, защото работят по райони.

Ето консулските окръзи.

Берлин:
Консулски окръг: федерални провинции Берлин, Бранденбург, Бремен, Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Хамбург  и Шлезвиг-Холщайн

Франкфурт:

Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд

Останалите са в Мюнхен. Най-добре е разбира се първо да се пита по телефона. Ние например бяхме запазили час за Берлин, защото системата го позволява и даже получихме потвърждение. Добре че се обадих да питам нещо за плащането и така разбрах, че има консулски райони и с нашата адресна регистрация въобще няма да ни обслужат в Берлин.

В Германия нямало да правят проблеми на българи с изтекли документи в периода 13 март - 31 октомври, но само при напускане на Германия и ако се пътува до България. Само не знам как се чекира полет в такъв случай. Никак сигурно.
https://www.mfa.bg/embassies/germanyfrankfurt/news/25275

# 129
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
За документите не мога да помогна.

За сватбите:до сега само една ми допадна, много издържана, с вкус, но взеха, че се разведаха 🤣

# 130
На мен ми анулираха с Eurowings полетите и никъде няма опция за връщане на пари. Някой да е искал да лети с тях и да са му върнали парите? Щом при Луфтханза става би трябвало и при тях да има такава опция..

# 131
  • Германия
На мен ми анулираха с Eurowings полетите и никъде няма опция за връщане на пари. Някой да е искал да лети с тях и да са му върнали парите? Щом при Луфтханза става би трябвало и при тях да има такава опция..

Аз имах в мейла линк, чрез който можеше да променя дата/ ваучер/ връщане на парите.
Беше видим някъде до началото на април, после изчезна. Аз избрах ваучер, с надеждата, че ще мога да летя скоро а и билетите не бяха скъпи.

# 132
  • Germany
Момичета, един въпрос към тези, които имат басейн на двора. Къде изхвърляте водата от басейна? Обмисляме да вземем по голям басейн, но за да не се налага на всеки 2 дни да източваме водата, трябва да се сложат препарати, които според мен ще съсипят тревата, а може и да е забранено да я люснеш в двора. Ще питам едните ни съседи, но реших 1во да питам вас.

# 133

Аз имах в мейла линк, чрез който можеше да променя дата/ ваучер/ връщане на парите.
Беше видим някъде до началото на април, после изчезна. Аз избрах ваучер, с надеждата, че ще мога да летя скоро а и билетите не бяха скъпи.
На телефоните директно ме препращат на кундендиенст. Ами нали те също са такъв. Направо са я махнали тази опция, бяхме писали чрез формуляр писмо, мина време от тогава и нищо не сме получили. Взех да се притеснявам понеже пише 14 дни преди полет можеш да заявиш ваучер, а полета трябваше да се състои тази седмица. Аз не искам ваучер понеже  дестинацията до която щяхме да летим имат само лятото полети и сумата е много голяма.

# 134
  • Германия
Момичета, един въпрос към тези, които имат басейн на двора. Къде изхвърляте водата от басейна? Обмисляме да вземем по голям басейн, но за да не се налага на всеки 2 дни да източваме водата, трябва да се сложат препарати, които според мен ще съсипят тревата, а може и да е забранено да я люснеш в двора. Ще питам едните ни съседи, но реших 1во да питам вас.
Виж за вашата област какво е градинското право. Ако ph-стойностите не са брутални, водата може да се ползва и за поливане. Това прочетох в един градинарски сайт.

Общи условия

Активация на акаунт