Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 26 497
  • 774
  •   1
Отговори
Да продължим с обсъждането на пазара на недвижимите имоти в България в новата тема.

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1725762.780

# 1
Америка е изключително богата и развита държава, въпреки това една огромна част от хората живее, по нашите съвременни български стандарти "беден живот".

Профилът на масовия човек там, който не може да си позволи собствено жилище и живее под наем е на беден човек.

Стандартът и изобщо бита там и тук е като мозайка. Едни неща там са по-добри, тук други.
Ние се развиваме, но целта е да запазим по-хубавите и да гоним развитие само там, където сме по-слаби.
Ако им приемем негативите, а за позитивите "не се знае дали и кога", тогава какво правим като държава и народ? Още повече, ние не можем да се мерим с много от техните показатели.
Това, което основно до сега ни отличаваше от САЩ, Канада и другите подобни е, че масово хората имат и могат да си позволят собствено жилище, пътуват евтино и кратко до работа, евтини кафета и заведения, достъпно здравеопазване, ниски данъци, бързи и евтини пътувания в страната и из Европа, море, планина, евтини автомобили на газ, евтина поддръжка, евтини услуги, подземно електроснабдяване, масивни сгради, включително и за частно ползване, имащи нужда от минимална поддръжка.

Ако започнем като САЩ да имаме непосилни имоти и гига-ландлорди с по 500 сгради по 500 ап всяка под наем, и труженици, дето цял живот едвам имат за наем и храна, никога не са излизали от града си, цял живот, тогава какво ще постигнем?

А и какво ще спре хората отново да се втурнат да емигрират?

Имотите все още са изключително достъпни. Ако не НС, то панели. Засега.
Въпрос на приоритети и ценности.

# 2
За имотите в Костинброд, за мен не е толкова нелогично. Ако се подвизаваш в северозападните части на София си е близо.

# 3
  • софия
В САЩ имотите не са крайно скъпи, дори ми се струват достъпни спрямо софийските цени. Имам много роднини и познати, ходила съм доста пъти. Там има много високи данъци и други такси, които се определят от района/квартала и не знам още какво беше. Не искам много да се обяснявам, тъй като темата все пак е за имотите в България.

# 4
Върнах се назад за да проверя отново, никой не е казвал, че в Америка имотите са "скъпи" или "крайно скъпи".

Това, че някакви средна класа българи са си купили жилище в САЩ, нищо не означава. Аз имам познати в София, дето си купуват по 5.
Там, както и тук си купуват тези, дето много искат да си купят.
Останалите се носят по течението.

Имаше едно време един лаф. Емиграцията им харесва на тези, дето много са искали да емигрират Simple Smile
А това можеш да го тълкуваш поне по няколко начина.

# 5
  • софия
Бедно живеят тези, на които не им се работи.
С коментара си исках да кажа, че там голяма къща с двор, гараж и може би дори басейн в приличен квартал струва колкото 200 кв. В Лозенец например.

# 6
Бедно живеят тези, на които не им се работи.
С коментара си исках да кажа, че там голяма къща с двор, гараж и може би дори басейн в приличен квартал струва колкото 200 кв. В Лозенец например.
Ябълки с круши.
Там голяма къща с двор трябва да сравниш с тукашна сглобяема къща зад Костенец.
А Лозенец трябва да сравниш с апартамент в среден Манхатън. (Без да съм проверявал, и въпреки ужасните издънки на Ню Йорк, очаквам цени х20)

# 7
Америка е изключително богата и развита държава, въпреки това една огромна част от хората живее, по нашите съвременни български стандарти "беден живот".

Профилът на масовия човек там, който не може да си позволи собствено жилище и живее под наем е на беден човек.

Стандартът и изобщо бита там и тук е като мозайка. Едни неща там са по-добри, тук други.
Ние се развиваме, но целта е да запазим по-хубавите и да гоним развитие само там, където сме по-слаби.
Ако им приемем негативите, а за позитивите "не се знае дали и кога", тогава какво правим като държава и народ? Още повече, ние не можем да се мерим с много от техните показатели.
Това, което основно до сега ни отличаваше от САЩ, Канада и другите подобни е, че масово хората имат и могат да си позволят собствено жилище, пътуват евтино и кратко до работа, евтини кафета и заведения, достъпно здравеопазване, ниски данъци, бързи и евтини пътувания в страната и из Европа, море, планина, евтини автомобили на газ, евтина поддръжка, евтини услуги, подземно електроснабдяване, масивни сгради, включително и за частно ползване, имащи нужда от минимална поддръжка.

Ако започнем като САЩ да имаме непосилни имоти и гига-ландлорди с по 500 сгради по 500 ап всяка под наем, и труженици, дето цял живот едвам имат за наем и храна, никога не са излизали от града си, цял живот, тогава какво ще постигнем?

А и какво ще спре хората отново да се втурнат да емигрират?

Имотите все още са изключително достъпни. Ако не НС, то панели. Засега.
Въпрос на приоритети и ценности.

В Бг хората масово живеят в 50 квадрата чисто с една баня семейство от 4 и ти ми говориш за висок стандарт. В щатите стандартната къща е около 200 квадрата. Повечето нормални семейства няма да имат проблем да си купят 50 квадрата апартамент ако искаш да правиш по- реално сравнение. Друг е въпроса че много малко хора извън най- големите градове биха купили такова нещо.

# 8
Ама то и в Сусурлево не купуват по 50 квадрата. Къщите по малките градове са предимно на наследени парцели, хората си ремонтират много неща сами и доста хора, които вие бихте квалифицирали като бедни, живеят в къщи с голяма РЗП. Също по селата самотни баби живеят в стари големи къщи, приютявали преди 12-15 души. Ама това не значи, че им е висок стандартът, ама хич.

# 9
  • Варна
Кой ви спира да си купите 200 квадрата у нас? В България има 5000 села.

# 10
  • София
Аз не съм съгласна, че масово живеят семействата в 50 квадрата.
В Париж- да, там 50 кв апартамент е тристаен.

Както говорихме и преди, тук също стандартите къщи еднофамилни са по толкова- 10х10 м, два етажа.
Които не могат да си позволят в Бояна, Драгалевци, Симеоново, Банкя и Горна Баня, взимат в Лозен, Герман, Горубляне и останалите ги изброи, даже не всички- това са околните села, които се трансформираха в предградия и една къща е със стандартите на апартамент в хубав квартал.

# 11
Аз говоря за апартаменти. Колко квадрата чисто е масовия апартамент с две спални?

# 12
  • София
Аз говоря за апартаменти. Колко квадрата чисто е масовия апартамент с две спални?
Малките тристайни са 85.

# 13
Благодаря за новата тема. Успех на всички!
А за акциите, все си мисля, че западните компании ще намерят начин да изкарат китайския AI некадърен и цените пак да се върнат нагоре.

# 14
Здравейте! Много полезна тема. Да се допитам до вас: трябва ли съобщението от фирмата за получен акт 15 да е придружено от копие на документа? Фирмата е BLD, сграда Мона3, изглежда завършена, но все пак?

Общи условия

Активация на акаунт