Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 27 158
  • 774
  •   1
Отговори
# 765
Крис, и аз от бригади събирах за първото си жилище. Ипотеката я изтеглих на 23 г., на 24 родих. Но тогава този апартамент струваше 60к евро, аз имах 20-25 хил. лв. мои пари, които ми стигнаха за всичко - първоначална и ремонт с обзавеждане. Дори Виденов да беше - стигна ми. Сега, когато теглихме за този, за първоначална, такси, ремонт и обзавеждане минаха 100 хил. лв. (при това при жилище, закупено за 150+20 паркомясто). Ако аз бях на нивото, което бях, когато теглих първата си ипотека - абсурд да се бях оправила.
За мен в момента са по-недостъпни и то не спрямо минимални/средни или каквито и да е заплати, просто цените на всичко вече са в небето.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 14:35 от Ambrosia

# 766
Довечера ще пусна нова тема, да не прекъсваме разговора по средата Simple Smile

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 14:54 от EmmaT

# 767
  • Бургас
Като се ровиш по толкова проценти, таблици, схеми и нам кво си, би трябвало да си наясно че МРЗ е единствения нормален измерител за съпоставка на различни периоди.

Учудвам се, че топ икономист не можа да схване, че МРЗ е критерий за сравнение на различни периоди. Но и среден осигурителен доход можеш да вземеш, има го в НСИ. И пак ще покаже същото.

# 768
Къде пък видя да съм се хвалил, че съм икономист - аз не съм.
Как да мериш нещо с МРЗ, като това е административно определено число, особено пък когато е била 150 лева - които само за храна не стигат и едва ли някой е работил за тях - и въпреки това тогава ти си си купила жилище.

Как мерят в страни, където няма МРЗ? Много просто - навсякъде мерят спрямо средния доход. Ето например NAR - американската асоциация на агентите по недвижими имоти как мери достъпността:
https://www.nar.realtor/research-and-statistics/housing-statisti … index/methodology
The NATIONAL ASSOCIATION OF REALTORS® affordability index measures whether or not a typical family could qualify for a mortgage loan on a typical home. A typical home is defined as the national median-priced, existing single-family home as calculated by NAR. The typical family is defined as one earning the median family income as reported by the U.S. Bureau of the Census. The prevailing mortgage interest rate is the effective rate on loans closed on existing homes from the Federal Housing Finance Board. These components are used to determine if the median income family can qualify for a mortgage on a typical home.

Ето тук са данните им за 2024: https://www.nar.realtor/sites/default/files/2025-02/hai-q4-2024- … ty-2025-02-06.pdf
Медианна цена на къща $412к, медианен семеен доход $101к. Къща се купува с 4 годишни дохода, и процентът от дохода, който отива за ипотека е 25.5%. Индексът на достъпност е 98 (под 100 се счита недостъпно, над 100 - достъпно).
Има го и по региони - естествено, в по-желаните индексът е нисък: Сан Хосе - Силикон Вали 65 = недостъпно, а в дивотиите има и индекс 150-200 = много достъпно.

Кажи ми сега в България в кой град с 4 годишни заплати за града можеш да си купиш готово семейно жилище, или в кой град ще плащаш 25% от средния доход за ипотека, ако си купиш средно жилище сега?
При все, че там лихвите им са 6-7%, а тук са 3%.

# 769
Бях пуснал gini coeficient'a, който показва неравенството в държавата. България е с индекс 43, което гордо я нарежда сред други африкански държави. Повтарям се за всички, които се мислят за много богати и успешни и имат мераци да гонят западно европейски държави и столици.
https://www.datapandas.org/ranking/gini-coefficient-by-country

# 770
Може някъде да плащаш повече за ипотека, но примерно здравеопазването да е безплатно, другаде плащаш малко за жилище, ама ако се разболееш от грип ти отива бая голяма част от заплатата или трябва да имаш скъпа здравна застраховка. Може някъде храната и транспорта да са много скъпи и жилищата да са евтини. Та това с колко заплати може да се купи жилище, нищо не означава. За мене примерно има значение  уязвимите групи как живеят (пенсионери, инвалиди). Ако живеят що- годе добре, излизат, виждам ги по кафета, по галерии и кина и т.н., значи нещата са ОК, Simple Smile))), ако говорим за стандарт на живот.

# 771
Ми то може да ти изглежда ОК в момента, но да не е устойчиво - например ако е на кредит.
В Европа да речем пенсионерите и инвалидите можеш да ги видиш по галерии и кафета, ама национален дълг към БВП отдавна мина 100-120% в повечето държави и продължават да се дават пари на уязвимите групи, като ще трябва да се връщат в бъдеще от тези, дето имат да плащат и ипотеките. Няма пенсионерите и инвалидите да ги връщат, я.
В Америка също ходят пенсионерите по Карибите с круизните кораби, пълно е. И там държавният дълг експлодира, кой мисли да го плаща не знам. Май не Тръмп, а следващия, той пък ще остави за следващия, и така Simple Smile
При нас следват техните стъпки - тази година мислели да вземат 18 милиарда лева нов държавен дълг. Ще го плащаме ние някой ден, покрай ипотеките.
Колко работещи има в БГ - 3 милиона някъде? Значи по 6 бона на човек тази година имаме нов дълг. Е, хайде да речем не целия ще е за нас - ще оставим и за децата една част да плащат те Simple Smile

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 18:43 от chris78

# 772
  • София
Дани, ще те цитирам тебе, приятелю:
Значи викаш и 200к може - а изриването колко ще струва, и правенето наново след него?

Иначе да, аз водя моите деца на ски и на море, и им купувам маратонки найк вместо матстар, но все пак аз изкарвам над средното, нали така?
Направи ми, ако не те мързи, съвсем схематичен месечен бюджет на семейство със среден за София доход, с две деца - или даже едно - и ми кажи как в него влиза закупуването на апартамент, по твоите цени? Или нов, или за изриване - като изриването с кредит ли става също, или трябва да се спестява първо няколко години за него - сложи и тези спестявания в месечния бюджет.
Може, Крис.
Това става с желязна финансова дисциплина и железен разчет на семейния бюджет.
Също така да имаш цели- малки, средни и големи и да ги следваш, както и да научиш децата си на същото.
Изискват се, обаче дълбоки познания за всякакви сфери житейски, включително и как се живее красиво във всеки аспект.

Тоест- прави се разбор на бюджета перо по перо и се елеминират оттечките.

При една добра финансова и житейска планировка, познания и цели за изграждане на добра материална база, едно семейство може да постигне финансова свобода за определен период от време и после да надгражда разумно и да живее добре в средната си възраст и нататък в благоденствие и сигурност.
Като през това време да не се лишава от базови удоволствия и приятен и качествен живот.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 23:22 от Azzy

# 773
Може да купиш тристаен и да имаш квартирант, също е вариант. Да ,не е идеално , но ако имаш финансова дисциплина и използваш парите да топиш главницата става. Варианти има много, може и да пътуваш повече.
Между другото от любопитсво погледнах дистанционни позиции и ми излезе работа на круизни кораби Joy, в контекста на разговора това също е вариант.

# 774
Колеги, заповядайте в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1746824.new#new

Общи условия

Активация на акаунт