Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 307
  • 774
  •   1
Отговори
# 735
  • Бургас
Мда. Моя твърди че няма намерения за деца, за да не ги обрича на живот в условия на глобално затопляне, недостиг на ресурси и неясни политики

За жилище изобщо не му дреме, живее в 10 кв стая.
Мечтата му е да живее в уругвай

Говори ми. Плюс "спестявам, за да напусна работа и шест месеца да обикалям света, за да разбера какво да правя с живота си".

Нейна приятелка, с шпрахе диплом, дъщеря на сериозни адвокати, си би камшика след завършването на средното и стана готвач в йога ретрийт някъде в Южна Европа срещу храна и подслон.
Горките родители няма на кого да оставят кантората...

# 736
Но има ма кого да оставят имотите Wink. Това е важно.

# 737
Както казваше моят бивш зет: "Аз с 5000 лв. не мога да гледам дете!", визирайки само собствената си заплата.
Не е съвсем прав, защото изкарва все пак доста над средното, което е 3-3.5к за София.
Ако изкарваше средното, вероятно щеше да е прав, а още по-прав щеше да е ако изкарваше колкото учител, полицай (дори след увеличението), шофьор в ГТ или в Спиди, продавач в Била/Лидл/мола, или десетки други професии на хора, които някак си живеят в града ни.

Питай ме отде знам как се отглеждат две деца. Ето сега тъкмо си влизам в банкирането, трябва да си платя кредитната карта този месец - обикновено плащам всичко с нея и на края на месеца ги изчиствам. Този месец ето:

"Големите" пътувания са, че два пъти съм водил децата на ски - ама тук до Боровец с по една нощувка. Не съм ги водил за една седмица на Мадона ди Кампилио, нито на море ги водя в Бали.
Другото е храна, битовите сметки, гориво и поддръжка за колата, градски транспорт, ресторант няколко пъти (от рода на Хепи - не Капитан Кук), едни маратонки на детето, ей такива работи. Питай ме къде отиват - и аз не знам. Като си погледнеш извлечението уж нищо голямо, тук 50, там 100 - накрая на месеца 4-5 бона. Ипотека нямам. Но пък това са само разходите с карта, а за някои неща ползвам и кеш (например джобните на децата).

Е, и как ще си купиш жилище за 200-300к евро с доход около средния на двамата родители, като той само за текущи разходи едвам стига? И като го купиш, трябва да почнеш: баня 10-15 бона, кухня 10-15 бона... Ами ако се разболееш някой месец? Ами ако се счупи колата някой месец? Ипотеката отиде на кино.

# 738
Няма да споря дали са много или малко заплатите на  учители и т.н., но хората разхищаваме много пари, купуваме без да се усещаме излишни вещи и продукти, които по никакъв начин не ни дават добавена стойност (не ни носят реално удоволствие, не ни правят по-здрави...), особено важи това за храна. Залита се по некачествени изделия и надценени почивки.

# 739
  • Бургас
Да върна темата по същество.
Продадох едно безнадеждно търговско помещение. На дългогодишната наемателка. То и наемът беше мижав, ама айде да върви. И цената на продажбата е мижава, но много ни писна от него. Не сме на загуба, избили сме си платените данъци от наема, продаваме го на двойно по-висока цена, отколкото сме го купили преди 15 години, но ако тогава бяхме купили апартамент, щяхме да спечелим повече.
От години го продаваме, гледали са го десетки пъти, но миналата седмица имаше две реални предложения плюс две брокерки, които като никой път доведоха клиенти, вместо да го гледат само те и да се правят на клиенти.

Пуснах един сърч по обявите - поизчезнали са бая търговски помещения сходни на моето в района. Хората явно се притесняват от еврото и бързат да купуват. Няколко души ми заявиха, че парите, които имали, не им стигали за апартамент, ама искали да ги паркират някъде... Та има едно раздвижване.

Остава едно още по-безнадеждно, а дано да се отърва и от него.

# 740
Това е интересно, а за какъв бизнес ги купуват тези помещения, или просто ги купуват за да купят нещо. Могат ли да станат жилищни студия, да им се смени статутът?

# 741
Скрит текст:
Не е съвсем прав, защото изкарва все пак доста над средното, което е 3-3.5к за София.
Ако изкарваше средното, вероятно щеше да е прав, а още по-прав щеше да е ако изкарваше колкото учител, полицай (дори след увеличението), шофьор в ГТ или в Спиди, продавач в Била/Лидл/мола, или десетки други професии на хора, които някак си живеят в града ни.

Питай ме отде знам как се отглеждат две деца. Ето сега тъкмо си влизам в банкирането, трябва да си платя кредитната карта този месец - обикновено плащам всичко с нея и на края на месеца ги изчиствам. Този месец ето:

"Големите" пътувания са, че два пъти съм водил децата на ски - ама тук до Боровец с по една нощувка. Не съм ги водил за една седмица на Мадона ди Кампилио, нито на море ги водя в Бали.
Другото е храна, битовите сметки, гориво и поддръжка за колата, градски транспорт, ресторант няколко пъти (от рода на Хепи - не Капитан Кук), едни маратонки на детето, ей такива работи. Питай ме къде отиват - и аз не знам. Като си погледнеш извлечението уж нищо голямо, тук 50, там 100 - накрая на месеца 4-5 бона. Ипотека нямам. Но пък това са само разходите с карта, а за някои неща ползвам и кеш (например джобните на децата).

Е, и как ще си купиш жилище за 200-300к евро с доход около средния на двамата родители, като той само за текущи разходи едвам стига? И като го купиш, трябва да почнеш: баня 10-15 бона, кухня 10-15 бона... Ами ако се разболееш някой месец? Ами ако се счупи колата някой месец? Ипотеката отиде на кино.
За пореден път, Крис, не мога да си обясня, направил си 5000лв за ски, хепи, нам си кво, а 1000лв ипотека били много. (2000лв е за 200к евро, все още доста прилични апартаменти могат да се купят)
Ти сам доказваш нашата теза.

Няма ли да ти се откъсне да кажеш, че хепито е скъпо, че ските са скъпи, че колата ти е скъпа?
Откъде на къде точно имотите ще са скъпи!?

Има и супер евтини коли, които не се чупят. Не знам как някой би могъл да приема за даденост, че ще кара лукс клас стара кола и ще ѝ плаща масрафите, а няма да има за ипотеката за жилище. (масово срещано у нас)
Или ски, или хепита.
Като съм купувал жилища ни съм ходил по ски, ни със скъпи коли. Ако ми се е налагало и на ресторант е нямало да ходя.
Едно време имаше или маркови скъпи маратонки, или такива от балатум, дето се късат след 2 дена.
Сега има огромен избор и са супер здрави, и приличен дизайн, с цени по 30-40лева.

Не знам как някой може да си мисли, че със средна заплата ще му се полага "от всичко", без ограничения и приоритети.

Тинтина, в кой град са търговските?

# 742
За пореден път, Крис, не мога да си обясня, направил си 5000лв за ски, хепи, нам си кво, а 1000лв ипотека били много. (2000лв е за 200к евро, все още доста прилични апартаменти могат да се купят)
Ти сам доказваш нашата теза.
Не е за ски - това са месечните разходи на семейство с две деца. Ските са една част само. Някой месец са ски, друг месец море, друг път просто някъде извън София. Без Дубай, без Бали.
Ако мислиш, че само на работа/в къщи/пак на работа е живот, който си струва да се води, само за да можеш да си изплатиш ипотеката за 20 години вместо за 30 - различни разбирания за живота имаме.
И не знам 2000 лева ли ще е тя... Казваш за 200к имало "прилични" апартаменти, но в други теми пишеш, че толкова били вече средните двустайни, тоест 50 кв.м. чиста площ. Аз ти говоря за типичното семейство с две деца. На 50 кв.м. ли да живеят?

Едно време имаше или маркови скъпи маратонки, или такива от балатум, дето се късат след 2 дена.
Сега има огромен избор и са супер здрави, и приличен дизайн, с цени по 30-40лева.
Ха-ха, ти нямаше деца май?
Искам да те видя когато имаш как ще ги накараш да носят маратонки от 40 лева, когато целия клас носи от 100, 200 и нагоре.
Има и по 500+ някви еър найкове, максове или какви бяха - аз от тях не им купувам. Но и от тях имат в класа.
Сигурно може да се каже на детето - носи мама, маратонки от Лидъла, докато изплатим ипотеката. Но ми се ще да видя фасоните.
Прав си, че едно време ние не носихме - и аз не носех. Но ми беше ОК, защото никой в класа не носеше. Май имаше един, на който баща му беше забогатял покрай промените и му купи Найк. Другите деца нямахме и не ни липсваха. Но сега е различно.

# 743
Сам си оборваш твърденията. Всички в класа носят маратонки по над 200 лв., ама родителите им не могат да си позволят ипотека???

# 744
Пак се задават като стандарт високи разходи и се пита защо имотите не са по-евтини, след като два пъти месечно за ски излиза скъпо на едно семейство.

# 745
  • Бургас
Това е интересно, а за какъв бизнес ги купуват тези помещения, или просто ги купуват за да купят нещо. Могат ли да станат жилищни студия, да им се смени статутът?

Имаше хора, които искат да купят, просто за да купят нещо.
Имаше и такива, които искат да сменят статут и да го ползват за краткосрочно отдаване. Това принципно е възможно, но ще има разходи. В околните сгради има подобни жилища.
Нашите наематели ги ползват за склад, имат бизнес.

dany в Бургас, "Меден рудник"...

Крис
Скрит текст:
Ха-ха, ти нямаше деца май?
Искам да те видя когато имаш как ще ги накараш да носят маратонки от 40 лева, когато целия клас носи от 100, 200 и нагоре.

имам две дъщери и ти казвам че е дълбоко погрешно да ги учиш да се мерят "по някого". Винаги ще има айфон 16, винаги ще има "ама еди коя си беше в Бали", "ама на еди кого си му дават по 100 лв. на ден", а "еди коя си си е купила четка за грим за 80 лв". Има как да обясниш на децата и защо маратонки за 40 лв. понякога са за предпочитане пред тези за 100 и защо "някой си" със 100 лв. на ден безконтролно харчене никога няма да се научи да цени стойността на парите.
В аутлет секции на безброй онлайн магазини купувам обувки съвършено качество и визия за без пари. Не само за децата. И не е нужно да ги "караш". Има семейни ценности, има семейна философия, има личен пример.
Беше ми безумно смешно, когато пред магазин за реплики в Одрин се тълпяха батковци и каки да си купят тениски Баленсиага за по 10 лв. И не само на мен, и на 10-годишната ми дъщеря й беше смешно...

Имали сме и време с голямата дъщеря, когато трябваше да затегнем коланите и да, казах, че ограничаваме силно разходите. Тя беше в 4-5 клас. Нямаше физиономии. Имаше разбиране.

# 746
Само накратко, че много преповтаряме.
За 200к са двустайни, дето влизаш с чехлите.

В същото време за 150к можеш да вземеш 3ст от читава строителна
фирма и за още 50к да го обзаведеш доста добре.

Пак опираме до това, дали са някакви лежачи, негодни за нищо и искат всичко наготово, от най-скъпото, или са склонни да лавират с компромисите.
А панелки и ЕПК-та, да не говорим колко голям избор има под 200к.

И щом 2 пъти ски и 5 пъти хепи на месец са по-важни от собствено жилище и уютен дом и живот, явно наистина сме с различни разбирания.

По-рано писахме как приоритетите на младите са се изменили с инфлуенсърските глупости.
Сега и ти казваш същото. За младите е много по-важно да са с най-лъскавите и маркови маратонки. Ипотеката им е последна дупка на листа. А след това и имането на семейство и деца също.

Това е болно общество, с болни ценности. Няма нищо общо цената на имотите тука.
Ролята на родителите е да внесат някакво разбиране и ред в хаоса от суета и его.

(офтопик, лидълските маратонки са за 20лв. За 30-40лв (на промо), както казах можеш да си вземеш мат стар и подобни, които са страшно читави маратонки и качество, и здравина и вид и дизайн. Аз ходя с такива (като бях ученик аз бях единствения с найкове за 200$, ама пусти детски акъл. Бях маниак на тема баскетбол.))

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 12:22 от dany1

# 747
И искате да кажете, че 200 к. е нормална цена за двустаен? За една спалня и кухньо-хол? Това в крайна сметка е минимумът, който човек трябва да може да си позволи, тук не говорим за голям апартамент с повече от две спални, а за базов минимум - едно помещение за сън и един хол с кухня - в повечето случаи едва се завърта човек. За другото съм съгласна, но не може да се гледа на описаното като лукс, в никакъв случай.

# 748
Chris78, аз на ски не мога да си позволя да заведа семейството си, въпреки че имаме няколко имота. Нито мога да им купувам обувки по 200 лв. За да мога да го правя, трябва да продам някое жилище или да вдигна с доста ниските наеми. Но предпочитам по-ниски, но стабилни доходи.
Нямам и нова кола. Ами представи си, че в класа на децата ти има други, чиито родители не вадят по 5000 общо или имат ипотека? Как ще се чувстват тези деца,като масово всеки е с маркови дрехи, а те не могат да си позволят?
За мен това е колелото на хамстера - да окачествяваш живота си с временни придобивки. Поне да беше казал, че ги водиш на някакви скъпи училища...  не че ските са лош спорт, страхотен е, но ако нямам жилище или искам да купя, няма да ходя на ски.

# 749
Дани, ще те цитирам тебе, приятелю:
110-120Е са едностайни еднопространствени, обзаведени в среден квартал, ново строителство в София.
200 Е са двустайните (добавена 10кв спалничка)
400Е и нагоре са 3стайните.
Другото са панелки за изриване.
Значи викаш и 200к може - а изриването колко ще струва, и правенето наново след него?

Иначе да, аз водя моите деца на ски и на море, и им купувам маратонки найк вместо матстар, но все пак аз изкарвам над средното, нали така?
Направи ми, ако не те мързи, съвсем схематичен месечен бюджет на семейство със среден за София доход, с две деца - или даже едно - и ми кажи как в него влиза закупуването на апартамент, по твоите цени? Или нов, или за изриване - като изриването с кредит ли става също, или трябва да се спестява първо няколко години за него - сложи и тези спестявания в месечния бюджет.

Общи условия

Активация на акаунт