Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 321
  • 774
  •   1
Отговори
# 720
Мисля, че трябва да гледаме банките до колко години са склонни да финансират. Другото няма значение.
Като говорим за банки, готвят протести за банковите такси. Как ще се отрази това на цените на имотите? Кой има теория, че ще повлияят само нагоре?

# 721
  • София
Свършиха ми лайковете.

Несериозно е от една графика да се правят някакви категорични изводи. Една от причините за покачването на възрастта за закупуване на жилище, е че младите не го смятат нито за приоритет, нито за добра инвестиция. У нас стоят уж малко по-различно нещата, ние сме си привързани към недвижимостите, но на Запад и отвъд океана, не е така.
Говорила съм с чужденци. Казват, че жилището е голяма отговорност и твърде голям ангажимент. Да го поддържаш, да го ремонтираш, да се чудиш какво да го правиш, ако смениш работата и се преместиш. Предпочитат да плащат наем, но да имат гъвкавост и да не ги занимават с ремонти.

Собственият ми брат, наше момче българче, нали, уж с нашенски манталитет, и той след като завърши финанси взе да ме убеждава, колко неизгодно е да инвестираш в имоти и че е по-на сметка да живееш под наем. Сигурно съм, че има и по-доходоносни инвестиции.

И вероятно голяма част от младите са на това мнение. А не че им е много зле финансово. Това са глупости! В последните 100 години хората (като общество, не отделни примери) живеят все по-добре и по-добре. И това е несъмнен факт!

Прадядо ми е почнал като овчарче на 10 години.
Баба ми беше инженер в администрациятата.
Татко разви малък собствен бизнес.
Аз се опитвам да инвестирам в имоти.

И докато за прадядо ми е бил супер успех да се издигне до готвач в двореца Врана, то за мен успех е да мога да спра да работя и да планирам следващата почивка в чужбина.

Така че, развяването на тая таблица не ми навява апокалиптични мисли, а просто си правя анализ как се преориентират младите.

Защото както Дани отбеляза, не са им приоритет жилищата, а айфоните, БМВтата, ноктопластиката и тагването от яхта.

# 722
Не можеш да сравнявяш има ето на смартфон, лаптоп или кола днес с имането на такива преди 10-20г. Днес този пазар е много по-развит и достъпен. Това че по твое време не е бил така и за теб това са някакви специални екстри, то днес не е така. Едно време и за дядо ти доматите и луканката са били лукс, но за теб са даденост. Вероятно и той е смятал, че си разглезена като си яла домати и луканка. Може пък да дойде време и кутийките да са даденост. Тогава ще залитаме по еднофамилни къщи по 500кв. Мога да дам и деуг пример с образованието. Едно време се убивахме от учене, за да влезем, а днес им се молят с 2ка да ги приемат. Времената се менят.

# 723
Бооже, БМВ и тагване от яхта - това го правят един на хиляди. Един инфлуенсър се тагва от яхтата и 10,000 го следват и му лайкват снимката и живеят виртуално неговия живот.
Иначе по обективни показатели младите хора в развития свят живеят по-зле от предишните 2-3 поколения (не говорим за преди войната). Да, айфони имат, но по способност да си купят дом, дълг след завършване на колеж, нетни активи, или пък по социални показатели като злоупотреба с наркотици, депресии, инсел-ство и всякакви други проблеми (човек би казал, че те са следствие от икономическите) са по-зле средно от родителите си.
В развиващите се страни наистина младите може и да живеят по-добре от предишните 2-3 поколения, защото тръгват от много ниска база. Ние не съм сигурен от кои се водим. Уж минахме от развиващи се към развити пазари, ама като гледам инфраструктурата ни например, на места е като в Африка. За Азия да не говорим - там са много по-напред от нас.

# 724
Сега имам свободата да живея където искам и с когото искам. Преди, говоря за БГ, си стоиш закован в един град и нито можеш да се преселиш в друг (ако не се ожениш), да не говорим в друга държава. Не си се оженил, данък. Току виж имаш различен поглед относно как искаш да ти протече живота и веднага те натирят. Преди комунистическия период, съвсем мизерия. Сега, човек има избор и независимо от световната ситуация, било тя добра или лоша, можеш много повече да направиш за себе си. Изключвам живеещи във военни зони или региони в крайна бедност.

# 725
Гого, като гледам масовите жилища в Япония, например, друга е тенденцията. И тук така върви, все по-малки. Grinning
За младите - никога не е било по-лесно да направиш нещо с живота си, стига да не те мързи. Всичко е достъпно - образование, курсове, квалификация, множество платформи и обучения.

# 726
За младите - никога не е било по-лесно да направиш нещо с живота си, стига да не те мързи. Всичко е достъпно - образование, курсове, квалификация, множество платформи и обучения.
Всички икономисти - и левите, и десните - казват, че факторите за производство са 4:
1. Земя/природни ресурси
2. Капитал
3. Труд
4. Ноу-хау и предприемачески умения
И докато откъм 3. и 4. младите да кажем започват наравно с всички, или дори имат по-голям капацитет за труд и по-модерни умения от старите, то откъм 1. и 2. ако почват от нулата им е много трудно да достигнат тези, които ги имат - а те са предимно по-възрастните, тъй като капиталът има свойството да се умножава от само себе си, когато е инвестиран, и се концентрира във все по-малко ръце.
Затова и смятам, че отвреме навреме системата се "ресетва". Примери много в историята.

# 727
  • Бургас
Тъй. Значи пак развяваме графиките от САЩ и жалим младите у БГ. Щото, нали, за БГ "нямало данни".

В нашия блок (дето дадоха на баща ми лелеяния апартамент, когато нашите бяха "младо семейство", ама поблъскали достатъчно по квартири с двете деца), имаше няколко категории собственици:
1. Млади семейства, в които единият работеше по принуда в строителството, за да го получи това жилище. Тежка, принудителна работа навън, в студ и пек.
2. Семейства, в които някой е бил на гурбет - в Коми или на кораб. Я прати сегашните "млади" да секат дърва в тайгата при -30. Или ги прати за шест месеца на кораб. Неслучайно в Бургас има фразеологизъм "моряшка жена" и "блокът на амазонките".
3. Разни обезщетени с лихвоточки и т.н., чакали по нам си колко години.
Имахме и един барман, доносник на ДС. Той освен апартамент, имаше и червено БМВ! Но пък живееше с тъща си.

Нашият блок беше в краен квартал, залепен до циганската махала, без улици, без парно, без телефон (уличен телефон имаше на две спирки от нас). Да не си мисли някой, че "обществата някога си давали на младите жилища според потребностите", демек четиристаен до Докторската...

Днес избор има бол. На жилища всякакви. И който иска - може. Който не купува - има десетки причини защо не го прави и те съвсем не са финансови.

# 728
Е, и стана ли ресет на системата, когато положението дойде дотам нормалните хора да не могат да си купят нужното, а за някои другари да има всичко, защото са заслужили?

Само с последното ти изречение не съм съгласен:
Днес избор има бол. На жилища всякакви. И който иска - може. Който не купува - има десетки причини защо не го прави и те съвсем не са финансови.
Избор наистина има, но средният човек трудно може да си го позволи. И не говоря за неудачници, които флипват бъргъри в Макдоналдс, а образовани хора с добър доход, даже над средния - например от моя офис. Трудно могат да си позволят нормално жилище. Допреди няколко години можеха, сега не могат.
Е, то може и да може - ако се напънат да бачкат повече и ако отложат "глезотиите" като пътувания или най-важното: имането на деца

# 729
Това е техният избор все пак, ако искат, могат. А и наемите си се вдигат, т.е ако плащат наем и си позволят глезотии, значи не е като да не могат да си купят.

# 730
България и Япония си приличат по доста неща. И там има много голяма собственост, но имотите са извън големите градове и пустеят. Даже ги подаряват, за да се поддържат. Не съм сигурен ние или японците са на първо място по стопяване на населението, но понеже те са към 120 милиона, ние ще се стопим първи. Кутийките са ясни. Културата им е затворена, не обичат чужденци, ние също пък сме и расисти. Разликата е че те бачкат здраво, а ние сме ниско продуктивна нация.

# 731
  • Бургас
Е, то може и да може - ако се напънат да бачкат повече и ако отложат "глезотиите" като пътувания или най-важното: имането на деца

Да си стиснем ръцете на това изречение Simple Smile
А що младите не искат деца... Е мнооого голяма друга тема.

Скрит текст:
Както казваше моят бивш зет: "Аз с 5000 лв. не мога да гледам дете!", визирайки само собствената си заплата. Но същевременно можеше да си купи кафе машина за 3500 и робот за почистване... Той затуй е и бивш, де. 

# 732
Мда. Моя твърди че няма намерения за деца, за да не ги обрича на живот в условия на глобално затопляне, недостиг на ресурси и неясни политики

За жилище изобщо не му дреме, живее в 10 кв стая.
Мечтата му е да живее в уругвай

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 17:53 от second

# 733
На мен са ми интересни историите за прадедите и жилищата, понеже не знам много за моите. Едните са имали къща на централно място, дошли са някакви хора, бутнали я и са построили гигантски блок на целия и съседните парцели. Като са получили един четиристаен апартамент и една гарсониера за тогава живи поне 4 човека/семейства - прабаба и трите й деца (не знам семейни ли са били вече)
От др страна са си построили къща в периферията на тогавашния град, която са изплащали до идването на внуци.
Пенсионирали са ги на 50-55 години (и въпреки това само 2 от 4 при мен са успели да доживеят).
От трета страна единият дядо май не е имал жилище, защото са били седем деца в една порутена къща, която или не е оцеляла, или някак са продали, но не са забогатели особено от продажбата (ако е имало такава).

# 734
В сащ също всичко е точно
https://www.wsj.com/opinion/bidens-mortgage-relief-fuels-higher- … ans-risk-cb0a1974

В подкрепа на Крис ще споделя, че неравенството в България се задълбочава според gini coenficient’a, който се ползва в капиталистическия свят. Може да видите кои държави имат висок и кои нисък коефициент. Подсказка: развитите държави имат нисък кофициент, корумпирани и нестабилни държави имат висок такъв. Ние сме на първо най-лошо място в Европа. Чакам чужденците да дойдат и да изкупят всичко. И не, това не говори, че работливите и находчиви българи успяват и прогресират в живота, това говори, че голяма шепа хора ни притежават задниците и ние сме крепостните им селяни, но вместо ниви имаме апартаменти.
 https://www.statista.com/forecasts/1171540/gini-index-by-country

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 18:36 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт