Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 310
  • 774
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Бързите кредити нещо взеха да издишат:
Цитат
Към края на декември 2024 г. размерът на необслужваните кредити е 475.9 млн. лева. Те нарастват с 30.8% (112.2 млн. лв.) в сравнение с края на декември 2023 г. и със 17.6% (71.3 млн. лв.) спрямо края на септември 2024 година.
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … o_press_a1_bg.pdf

# 751
И искате да кажете, че 200 к. е нормална цена за двустаен? За една спалня и кухньо-хол? Това в крайна сметка е минимумът, който човек трябва да може да си позволи, тук не говорим за голям апартамент с повече от две спални, а за базов минимум - едно помещение за сън и един хол с кухня - в повечето случаи едва се завърта човек. За другото съм съгласна, но не може да се гледа на описаното като лукс, в никакъв случай.
Преди около 16 години в монреал в центъра до офиса ми започваше строеж. Мини 2стайни 50квм се продаваха на зелено между 500 и 700 хил канадски $.
В същото време по онова време за 150к можеше да си купиш 3стаен в среден квартал (Бросард). Средностатистическите семейства можеха да си позволят толкова и малко отгоре.

Размерът сам по себе си не е критерий, че нещо трябва да е "за всички".

Отделно, тия, дето са за по 200к са с последни поръчкови мебели, кухни и тн. Откъде накъде това да е даденост.
Изобщо, ако не можеш ти лично да направиш нещо с ръцете си, е трудно да даваш оценка дали да е за всички. Явно направата му е дефицит и не всеки може да го направи. Оттам и няма достатъчно количества и не всеки може да си купи.

Според мен, един от най-важните уроци, които има да учи едно дете е, да има самочувствие независимо колко скъпи дрехи и обувки/коли и тн носи.
Ако чувството за собствена стойност на човек се върже около какви обувки има, ще има доста бъдещи проблеми в живота.
А също толкова важен урок е, да можеш активно да се противопоставяш на дразнители, които ще опитват да те тормозят и да можеш да ги поставяш на мястото им.

Бързите кредити нещо взеха да издишат:
Цитат
Към края на декември 2024 г. размерът на необслужваните кредити е 475.9 млн. лева. Те нарастват с 30.8% (112.2 млн. лв.) в сравнение с края на декември 2023 г. и със 17.6% (71.3 млн. лв.) спрямо края на септември 2024 година.
https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … o_press_a1_bg.pdf
Дойде срива, падна метеорита. От утре по 2 за лев.

Значи викаш и 200к може - а изриването колко ще струва, и правенето наново след него?

Иначе да, аз водя моите деца на ски и на море, и им купувам маратонки найк вместо матстар, но все пак аз изкарвам над средното, нали така?
Направи ми, ако не те мързи, съвсем схематичен месечен бюджет на семейство със среден за София доход, с две деца - или даже едно - и ми кажи как в него влиза закупуването на апартамент, по твоите цени? Или нов, или за изриване - като изриването с кредит ли става също, или трябва да се спестява първо няколко години за него - сложи и тези спестявания в месечния бюджет.
Мога да направя бюджет, но не ми е работа. Всеки да си прави.
Ти смяташ, възрастно семейство с големи деца, примерно 40+, и сегашни цени на имотите.

Панелките изобщо не са за 200к. За 200к ще са с ремонтите и новото обзавеждане.

Та да се върнем на семейството.
Както писах, имаме 23-25 годишни, живеят у техните или със съквартиранти, още нямат деца, спестяват ударно 1-2 години и си купуват имот. Това е в година Х. 10 години по-късно, ще са на 35, ще имат по-високи заплати, ипотеката ще е намаляла като стойност (инфлация) и едва тогава идват децата и то ще са на 6-8г. На такава възраст не им трябват маркови маратонки, ако ще и 10к заплата да взимаш. Нито последен модел айфон. Ски също.

Т.е. ако сега имаме 8 годишни деца и 35г семейство ипотеката ще е взета преди 10г, а тогава за 3стаен се взимаше 600лв ипотека.

Ако сега се купува, семейството трябва да е на 25 и без деца.

Иначе по твоя сценарий, до 40г си вели каквото имат по екскурзии и манипулации, ни деца, ни апартамент, ни кариера с голяма заплата и едва тогава се сетили всичко наведнъж.
И то в ЕС столица.
И то от по-хубавите апартаменти, хем големи, хем НС, хем с поръчкови мебели.
Хем и скъп немски таралясник, дето се чупи всеки месец.
Хем и ски.
Хем и найкове.
Е, ми няма как да стане.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 12:58 от dany1

# 752
  • София
Дойде срива, падна метеорита. От утре по 2 за лев.

Продавай сега, ако намериш купувач Grinning

# 753
Купувачи бол, данъците не ми се плащат.
Ще почакам.

# 754
Дани, ти не казваш, че са с поръчкови мебели, а го даваш като средна сума. Аз това питам, нормално ли е? Цитирали са те вече, няма да повтарям Крис.

# 755
Не ти разбирам въпроса.
От това, което съм видял, има обяви за 2ст над 200 има и за под 200.
Ползвал съм 200, защото е кръгло число.

Ако имате други числа, дайте ги. С такова обзавеждане, с онакова обзавеждане.
Аз до сега поръчкови мебели не съм поръчвал. Скъпи са ми. Или Виденов/Практикер, или ги правя сам.
Последно работех за 10к заплата като програмист. И пак са ми скъпи.
Какво да направим сега? Да затворим всички мебелисти в лагери и да ги принудим да работят за без пари?
Ако имате евтини майстори или вие работите мебели евтино, казвайте. Имам нужда.

# 756
Сам си оборваш твърденията. Всички в класа носят маратонки по над 200 лв., ама родителите им не могат да си позволят ипотека???
Повечето хора са си купили жилищата преди години, когато бяха на по-достъпни цени.
На голяма част пък са им дадени наготово от родители или баби.

Да речем аз съм млад човек, родителите ми са от Плевен или Ямбол, нямат възможност да ми купят апартамент в София.
Завършвам и почвам работа, изкарвам сигурно нещо под средното - все пак съм млад кадър, а средното включва и хора с по 10-20-30 години опит.
Отивам под наем при Дани в гарсониерите му в Студ. Град за 1000 лева.
Колко години ще ми отнеме да спестя за първоначалните разходи, за да мога да си купя жилище, в което да създам семейство? Приемаме, че ще намеря и оправна жена, която да допринесе половината - макар това да не е никак сигурно.
Значи или 200к + 50 за изриването, или 400к за готово. Според мен мисия невъзможна.
Дори да успея да вместя в месечния бюджет ипотеката (ако лихвите останат ниски дотогава) само за първоначалните разходи едно 30-40 бона ще ми отнеме години. Вече искат 15% самоучастие, значи на 200к 30 бона. Ами нотариус, ипотека учредяване, брокер, ремонт?
Ако все пак го направя, сигурно после ще кажа като на Тинтина зетя "ма сега как и деца да гледам с тоя доход при тия цени"

# 757
  • София
Купувачи бол, данъците не ми се плащат.
Ще почакам.
Оня с терасата като хеликоптерна площадка ми го запази, ако обичаш. Може и тоя до него, ако се договорим. Ще ти звънна...

# 758
  • Бургас
Повечето хора са си купили жилищата преди години, когато бяха на по-достъпни цени.
На голяма част пък са им дадени наготово от родители или баби.
Да речем аз съм млад човек, родителите ми са от Плевен или Ямбол, нямат възможност да ми купят апартамент в София.

2005 г. - МРЗ 150 лв. Купих жилище за 21 000 евро и тогава ми се виждаха много. Не е подпазарна цена, съвсем нормална пазарна цена, за 50 кв. апартамент, двустаен. Едно жилище - 323 МРЗ.
2025 г. - МРЗ - 1077 лв. Същото жилище ако го продавам, мога да му взема към момента 100 000 - 120 000 евро. Едно жилище - 240 МРЗ.
Та кога викаш било по-достъпно?

И сега ако съм млад човек в София, няма да ида в на Дани гарсониерата за 1000 лв., а ще си натискам парцалите в апартамент със съквартиранти, ще пестя всеки лев, ще работя на 2-3 места и ще посъбера някой лев за жилище. После ще тегля кредит за малък двустаен, ще се преместя, па после мога да се огледам за някоя булка и евентуално да се замисля за деца.

# 759
Е малкия двустаен нали е 200к - евро. 15% първоначална = 30к евро. С другите разходи по придобиване го кажи 40к = 80 хил.лв.
Със съквартирантите ще даваш не по 1000, а по 700 лева наем - нали дъщеря ти някъде там дава?
И за колко време, викаш, ще спестиш 80 хил. лв. при среден доход?

Кога е било по-достъпно може доста да се спори... По твоите данни един двустаен тогава е бил колкото една кола среден клас - VW Passat да речем. Тогава бяха по 20к евро. А сега е колкото 2-3 Пасата, те са по 40к сега.
Според мен преди беше по-достъпно. За 2005 г. не съм сигурен, най-достъпно беше 2010-2016г. някъде. След това, а особено след Ковид цените порастнаха много повече, отколкото доходите.
Аз бих го мерил спрямо средна заплата, а не МРЗ. 150 лева какво е - 75 евро. Това е на ниво бананова република. Не мисля, че някой тогава е работел за МРЗ. Както и сега малко хора работят за толкова.

# 760
Chris78, ако родителите ми са от Плевен или Ямбол, ще ходя на бригада всяка година от първи до четвърти курс. През учебната година ще ходя на part time в някой кол център или хранителна верига, когато нямам лекции. Ще живея в общежитие за 70-80 лв на месец. Като завърша, вече ще имам някакви трудови навици, ще имам контакти в града и ще се ориентирам къде плащат по-добре. След 1-2 години работа ще имам за първоначална вноска. Значи до към 25-26. Не говоря за лекари, разбира се, а за масовите професии. Ако съм мъж, ще работя като хамал, да сглобявам мебели, да слагам акумулатори, докато следвам, ако няма друго. Знаете ли колко такива се търсят, дори и с нула опит и образование?

# 761
Точно пък 2010 нямаше НИЩО на пазара за купуване!!! Достъпно ма нема̀

Знам щото обикаляхме по едни коптори и по едни гаражи със сталактити месеци наред

# 762
Не е нужно да се купува в София, малко хора могат да купят в столица, дори в чужбина. Това, че София и провинцията имат толкова голяма разлика на ниво услуги и заплати, това е друга тема, централизацията разказа играта на много неща. В БГ както споменават, първоначалната вноска е 15 % и данък покупка е 3 %, какво да кажат тези с първоначална вноска 20 % и данък покупка 10 %, че може да се случи данъчната оценка да е по-висока от пазарната цена и плащаш тези 10 % върху данъчната оценка. Други са проблемите в държавата и създават илюзията за скъпи жилища.

# 763
След 1-2 години работа ще имам за първоначална вноска. Значи до към 25-26.
Аз навремето си точно към 25-26 събрах за първоначална вноска... ама тя беше 10% и жилището струваше мисля 32к по памет. 3200 евро се събираха наистина от една студентска бригада, даже повече можеше.
Сега виж цените, които дава Дани - доколкото виждам са реални за пазара. Трябват ти 40к за първоначални разходи. За 1-2 години викаш ще ги събереш? Позволи ми да се усъмня.

Да приемем, че си ги събрала. Купуваш жилище за 200к с кредит 170к. Отивам на ипотечния калкулатор - за 25 години при 3.5% ГПР излиза 851 евро вноска, тоест около 1666 лева.
Досега, казваш, живеех със съквартиранти - е, сега като станах горд собственик, месечният ми разход за жилище скочи с около 1000 лева. Също така вече аз плащам данък, поддръжка и ремонти, мебели и уреди (преди хазяинът ги плащаше).
Ми не се убедих да си купя, особено с цената на лишения, пестене, и работене на 2 работи.

# 764
Еее Крис вече си като изтъркана плоча.
Не вдяна ли че тия проценти НЕ СА реалните, договорките и сметките с банката не се правят на калкулатор!

Аз бих го мерил спрямо средна заплата, а не МРЗ. 150 лева какво е - 75 евро. Това е на ниво бананова република. Не мисля, че някой тогава е работел за МРЗ. Както и сега малко хора работят за толкова.
2002 заплатата ми беше 200 лв. Към 2004 вземах макс около 330-340. И дете гледах, и с градски транспорт бях.

Като се ровиш по толкова проценти, таблици, схеми и нам кво си, би трябвало да си наясно че МРЗ е единствения нормален измерител за съпоставка на различни периоди. Средната не е никакъв фактор заради наличието на сива икономика, получаване в плик, осигуровки на мрз, работа без договор и тн. Тоест тя не е база за съпоставка, тъй като е изкривена сама по себе си

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 14:35 от second

Общи условия

Активация на акаунт