Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 31 831
  • 746
  •   1
Отговори
# 735
Да питам другояче,съгласни ли сте да завещаете земя на детето си,а то да я продаде и вложи парите в банка?

Това го направих с част от наследена земя, която вървеше комасирана и не можеше да се раздели на други наследници - седят си в банката вече 8-9 години.

# 736
Да питам другояче,съгласни ли сте да завещаете земя на детето си,а то да я продаде и вложи парите в банка?

Това го направих с част от наследена земя, която вървеше комасирана и не можеше да се раздели на други наследници - седят си в банката вече 8-9 години.
Това е изключение. Психологически човек много по-трудно продава земя в сравнение с готови пари в банка.

Апропо,задавате ли си въпросът защо законодателят – не само в България,а и по света – е обвързал продажбата на поземлен имат със съгласието на всички наследници? Именно,за да не може някой прахосник и нехранимайко наследник да профука наследството,което ще удари фамилията,а индиректно и държавата,защото ще разруши семейната "клетка". Баща ми са четирима братя. Един от тях искаше да продаде своя дял от наследствената земя. Стана огромен скандал между тях. Трима от тях и баща ми бяха категорично против. След месеци на сръдни най-накрая сколасаха и разрешаха на брат си да продаде своя дял,понеже ги заплаши,че ще им се разсърди до живот и няма да им говори. Yum

# 737
  • София
Апропо,задавате ли си въпросът защо законодателят – не само в България,а и по света – е обвързал продажбата на поземлен имат със съгласието на всички наследници?
Е, хайде сега. Съсобственият имот, независимо земя или сграда, се продава по един и същи начин и хич не зависи от волята на другите съсобственици, с едно малко ограничение, първо трябва да им се предложи на тях. Те ако не искат да купят, човек си продава дела на когото реши. И това правило може да се заобикаля, ама да не навлизаме в адвокатски врътки.

Земята е лукс, защото вече не я произвеждат. Не съм убедена, че е непременно най-добрата инвестиция. Като всяка друга инвестиция, има си тънкости, за да е успешна.

# 738
Аха, това с производството на земя е тъпотия, която хората от 19-20 век са измислили, защото тогава е имало смисъл, но в днешно време нещата стоят по-съвсем различен начин. Не ме разбирайте погрешно, ако някой иска да ми продаде земя на подпазарна цена, с удоволствие я обмисля предложението и бих купил, но земята е далеч от добра инвестиция. Добра е ако си затвориш цикъла и я обработваш, ама на една рента да чакам, не мерси. Но в момента цените на нивите падат. Не ви виждам да се избивате за бащинията на будалите, които продават. Защо ли?

# 739
Не, не бих си продала земята, въпреки че са ми предлагали.

# 740
Аха, това с производството на земя е тъпотия, която хората от 19-20 век са измислили, защото тогава е имало смисъл, но в днешно време нещата стоят по-съвсем различен начин. Не ме разбирайте погрешно, ако някой иска да ми продаде земя на подпазарна цена, с удоволствие я обмисля предложението и бих купил, но земята е далеч от добра инвестиция. Добра е ако си затвориш цикъла и я обработваш, ама на една рента да чакам, не мерси. Но в момента цените на нивите падат. Не ви виждам да се избивате за бащинията на будалите, които продават. Защо ли?
На подпазарна цена и мама на тате не дава...Laughing

# 741
Гого е много прав. Съотношението цена за закупуване/рента е ужасно лошо в момента.

# 742
  • Бургас
Нямам никакви сантименти към земята, продавала съм, вкарвала съм в регулация и пак съм продавала и ако се налага, също ще продам. Рента получавам, ММ също обработва огромни количества чужда земя под аренда.
Един имот трябва да работи - ако не работи, отървавам се и инвестирам в друго, което работи. Да държа нещо си ей тъй, щото било "за черни дни" - по-добре злато и диаманти, с тях поне мога да избягам.

# 743
Льоня,

Може ли на лични за едностайния на пл. "Ручей" за 600 лв.
Благодаря.

# 744
Успех Томева!
Моята брокерка пое всичко откъм документи и координиране. В търсенето не е участвала, но тя уговаряше срещите за каквото й подам като информация.
...
Честито Веси ! Да сте живи и здрави да си ползвате имота с удоволствие !

След като не е търсила и намерила имота, а не е юрист, любопитно ми е, брокерката с какви документи е работила и какво е координирала за 3 % хонорар.
Искам да се ориентирам. Не е заяждане в никакъв случай.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 00:18 от Deborana

# 745
Имаме ли нова тема? Може би всички избягахте в нея, само аз пак не съм разбрала:-)

# 746
Simple Smile Заповяайте в новата тема, пролетно издание - https://www.bg-mamma.com/?topic=1762510.new#new

Общи условия

Активация на акаунт