Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 100
  • 746
  •   1
Отговори
# 720
Тези пусти имоти...
Купено преди десет години апартаментче за 58000 евро....Продаден за 300000 евро....
Земеделска земя купена за 990 лв(2021г).декара продадена за 3100 лв/декара...сега.....
Хората се изнасят трайно в чужбина
и ликвидират имотите си в България....

# 721
Земеделската земя е най- атрактивния актив но за съжаление е ограничен, не е като новото строителство на кафези. Има много специфики при покупката, но не съветвам хора да се занимават с това (без опит в земеделието) освен ако не искат лично да я обработват.
Спекулантите загат на зем земя близо до пуп и вкарване в регулация, но всеки имот е специфичен.  Продажбата и покупка на парцели и земи е много, много различно от апартаменти кафези.

# 722
На вас угода няма. Това било дъно, онова било абсурд, третото било частен случай, четвъртото било купено през 2001, петото когато си бил млад. Как пък за едно не казахте - Евала, добре си постъпил. Все намирате кусури.
Румка, не си коректна. Аз винаги отдавам похвала на всеки, който с уменията си е спечелил.
Само че имам и здравословна доза скептицизъм, че тази стратегия, която е печелела в миналото ще печели така лесно и в бъдеще.
Никога не споря с числа от миналото - те са факт и няма какво да се спори. Може да се спори относно прогнози за бъдещето.
Така че ако и ти си купила имот, когато бяха евтини преди 10-15 години, и сега си спечелила: браво и на теб, не се чувствай пропусната, на много хора съм го казвал, ето и на теб браво! Само внимавай сега ако купуваш когато са скъпи Wink
Земеделската земя е най- атрактивния актив но за съжаление е ограничен, не е като новото строителство на кафези. Има много специфики при покупката, но не съветвам хора да се занимават с това (без опит в земеделието) освен ако не искат лично да я обработват.
Ограничена е в България, но по света не е толкова ограничена. В момента например руската пшеница е санкционирана от доста държави, но като/ако вдигнат санкциите, руснаците могат да засеят много повече и да подбият пазара.
Какво стана например със слънчогледа - 2022 като нападнаха Украйна не сяха много, защото вървяха танкове из полето и имаше заложени мини. След това се окопитиха хората, почистиха мините, разораха и засяха и следващата година олиото падна, защото се оказа, че украинският слънчоглед е изобилен и евтин, по-евтин от нашия при все всичките евро-субсидии, които получават земеделците ни - на декар, за трактори, и за не знам си какво още.
Нашата земя става общо-взето за пшеница, царевица и слънчоглед. При пшеницата трудно можеш да се конкурираш с Русия и Украйна, дори с Франция и Германия, които имат много повече площи от нас и изнасят също. Царевицата пък глобално се доминира от САЩ, които имат безкрайни милиони декари и изнасят с кораби за цял свят, даже я правят на спирт и био-горива, толкова много имат. Ако тази глупост спре, царевицата за хранителни цели съвсем ще падне.
Така че земя господ е направил предостатъчно, нищо че вече не прави нова.
Естествено, ако хората станат 10 или 15 милиарда, може и да не стигне - ама ние няма да сме живи тогава.

# 723
Това за земята е голям мит. Не само, че има в изобилие, но и има много неразработена земя, а допълнително и технологиите за производство се усъвършенстват с бесни темпове. Успех желая на стискащите бащинията Grinning И то ако е бащиния, няма лошо, защото не си се изръсил маса пари за 50 лева рента, но ако си платил 3-4-5к на декар, лошо.

# 724
Огромен мит е ...
Особено като някои владеят стотици хиляди декари земя....
Другите си я дадоха на безценица преди години,а трети доволно си я пазят....

# 725
Въпрос,кое е по-умно? Да държите пари в банка или да притежавате земя?

# 726
Зависи къде е тази земя, дето я притежавате.

# 727
Зависи къде е тази земя, дето я притежавате.
Земята са сигурни пари за черни дни.

# 728
Ммм не съм убедена. Моят опит друго сочи. В някои случаи е супер актив, в други трудноликвиден и несигурен.

# 729
Въпрос,кое е по-умно? Да държите пари в банка или да притежавате земя?
Това не са единствените две опции за активите ти.
Земята са сигурни пари за черни дни.
Сигурни сега, след години кой знае. Всичко се променя, понякога и неочаквано.
Например преди 9-ти Септември който е имал хиляди декари земя къде се е озовал след 9-ти Септември?
Дори не е нужно да идва комунизъм или да се сменя системата.
Добре познати са и много други истории на обеднели фермери. Те по принцип фермерите в повечето държави са си бедни, само там дето има субсидии са богати. Ако ЕС избере десни лидери, а не сегашните левундери, и решат да спрат субсидиите, може и да фалират фермерите.
Ако прочетете Стайнбек например, в доста от книгите му - На Изток от Рая, или За Мишките и Хората - се разказва за фалирали фермери от Америка, които са загубили земята си и тръгват с торбите на гърба да си търсят късмета в Калифорния като наемни работници.
Няколко години лоша реколта, конкуренция на по-евтина продукция от други щати (в нашия случай държави), теглиш кредит за да вържеш годината, дължиш и данъци на земята, догодина пак лоша реколта и не можеш да върнеш кредита, хайде банката ти взема земята.
При нас поне данъци не се дължат на земеделска земя, но никъде не е гарантирано, че това няма да се промени. Както все не могат да вържат бюджета и сме на дефицит, нищо чудно и натам да погледнат. То си е и справедливо де - на всички други имоти има данък, само на земята ли да няма? Разбирам фермерите да са бедни и това да им е вид субсидия, ама те не са бедни - майбаси карат.

# 730
Да питам другояче,съгласни ли сте да завещаете земя на детето си,а то да я продаде и вложи парите в банка?

# 731
Аз тук съм съгласна донякъде. Имам едни наследствени гори, които си управляваме - едни успешно, други за нищо не стават и си стоят така, но такива имоти не продавам аз. Децата да ги продават, ако искат. Simple Smile

# 732
Аз тук съм съгласна донякъде. Имам едни наследствени гори, които си управляваме - едни успешно, други за нищо не стават и си стоят така, но такива имоти не продавам аз. Децата да ги продават, ако искат. Simple Smile
Те може да ги продадат,но само ако имат спешна нужда. Наистина спешна. И нещо важно – след това е техен дълг да съберат пари и отново да закупят гори/земя. За да възстановят наследството,което на свой ред да завещаят на своите деца.

# 733
Те може да ги продадат,но само ако имат спешна нужда. Наистина спешна. И нещо важно – след това е техен дълг да съберат пари и отново да закупят гори/земя. За да възстановят наследството,което на свой ред да завещаят на своите деца.
Аз намирам това за недалновидно. При наистина спешна нужда, колко спешно можеш да продадеш гора или земя? Камо ли пък на добра цена, а не на цена като за спешна продажба, особено ако те надуши някой прекупвач, че бързаш.
Има много по-ликвидни активи, които са подходящи за спешни нужди/пари за черни дни и както искаш ги наречи.
Да не сме по времето на Елин Пелин, че да кътаме по някоя нивица - да няма да я орем, я.

# 734
Не познавам богат човек,който да НЕ притежава земя. Брат ми например притежава хиляда декара плодородна земя в Плевенско и за нищо на света няма да я продаде. Дал я е под аренда.  Иначе се занимава с търговия на едро и не си знае парите.

Общи условия

Активация на акаунт