Вегетарианска тема - 18

• 5 907
  • 66
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема!

# 1
Продължавам с левурдата. Какво да се прави - само тя ми е в главата. Освен, че изяждаме много листа със салатата, към супата и към ястието, приготвям колкото се може  повече неща с нея, за да мога да и се наслаждавам, когато вече я няма в гората. Много е кратък ( поне за мен ) сезонът и.
Масло с левурда/мечи лук/див чесън

# 2
Е това е моята тема! Вегетарианка съм от вече ок. 10 години, и по-добре не съм се чувствала!

# 3
# 4
Честит празник на всички, които носят името на свети Георги!
Нека ви води силата, смелостта и светлината му – днес и всеки ден! 💚
Здраве, късмет и много поводи за усмивки! 🌿✨

Честит имен ден, Георги, Гергана, Гери, Гошо, Гинка, Галя… и всички празнуващи! 🐎🌸

Панакота от аспержи, веган версия

# 5
Напоследък наблягам на аспержите. Днес правих крем супа и стана страхотна. Ще я напиша -заслужава да бъде споделена.  Доста време прекарвам навън-бране, плевене, садене....
Този тарт хапнахме в почивката от градинска работа.

Тарт с грах, гриловани аспержи, грах и бадемово ферментирало сирене

# 6
Момичета и момчета, ако има, какво готвите? Аз се разпъвам между работа, пазарене, събиране на бъз, рози, лимонади, готвене, село, градини и тук там снимане.
Всеки ден има някаква салата, все повече неща използвам от градината. Голямо удоволствие е да засееш нещо и после да си береш от него. Постоянно съм в търсене на нови растения- зеленчуци и цветя. Днес открих лилав мини босилек и си купих естествено. Някои неща от последните дни.
Тази година люлякът около мен хич го нямаше, но открих мъничко на един храст и го включих в лимонадата.

Лимонада от бели рози, бъз и люляк

Разбира се и дежурната Лимонада от цветове бъз

Сорбе от бъз и лимон

Салата от репички, копър и магданоз

# 7
И една тортичка, на която се насладихме на макс. Без захар е, ако я ограничавате или напълно сте я изключили.

Лимонова торта с ягодов крем с бъз и горски ягоди

# 8
# 9
Една тортичка с череши, която може да се направи и без. Много ни хареса. Стана като шоколадовата торта без брашно.

Шоколадов сладкиш с череши и шоколадова глазура, веган( без браш … , опция без захар

# 10
Днес зелен боб яхния с много копър и гарниран с гъсто кисело мляко.
На обяд приготвих зеленчукова супа от зелени неща- тиквички, грах, праз, зелен боб, зелен лук,  копър, магданоз.

Черешово кисело мляко с шоколадова гранола

Лимонов кекс с тиквички и боровинкова глазура

# 11
У дома общо взето храната е простичка, бърза за приготвяне.
Таратор
Салата от домати и маслини
Салата от краставица на ленти
Зеленчукова супа с тиквички, грах, картоф, зелен пипер-много я обичаме.
Мини пици с основа от печени под  грила патладжани
Първите гриловани домашни тиквички
Много плодове- череши, ягоди, малини, черници най-вече
Почти всеки ден приготвям някакъв лек десерт.
Обрах си храстчето с бял касис и направих този крамбъл:

Веган крамбъл с черници и бяло френско грозде, без глутен, без захар

# 12
Вегетарианството все повече си пробива път. Кратка статистика:

Расте броят на ресторантите в Европа предлагащи вегетарианска храна.

2009г. - 779 такива ресторанти.
2019г. - 3816 ресторанта.

Същевременно броят на добитъка намалява. През 2014г:

Свине – минус 8.1%
Крави – - 8.7%
Овце – - 9.4%
Кози – - 16.3%

# 13
От последните дни:
Зелен фасул с картофи, таратор, всякакви салати, супа от манголд, пълнени чушки, като плънката може да има всякакви вариации, курабийки без захар със семена и червени боровинки.

# 14
Днес обядът беше пържени яйца, салата от краставици и копър. Десерт фурми Сникърс. Имам още няколко във фризера и изваждам от време на време.
Вечерята - яхния от зелен боб с много копър и магданоз, поднесена с кисело мляко.
Междувременно направих и две бурканчета конфитюр без захар за ММ от нектарини с лавандула. Получи се много добре.
След обяд изпекох този тарт и естествено изядох две парчета с матчата си.

За утре съм намислила салата от домати- предимно черита, защото такива са узрели в градината и една фритата с много зелении.

Тарт с череши и бадемов  франжипан, без млечни, без захар

Общи условия

Активация на акаунт