Вегетарианска тема - 18

• 7 752
  • 77
  •   1
Отговори
# 45
Любим тарт със сливи, промених коричката-супер хрупкава и люспеста.

Тарт със сини сливи

# 46
  • софия
Напоследък нямам никакво време за готвене, защото се прибирам късно, и любимото ми хапване е:
задушавам лук и някакъв още зеленчук в тигана, след което мятам тортила на парчета  , 2 домашни яйца/слава богу се снабдих с домашни/,подправки и отгоре вече може кашкавал, моцарела ..зависи какво има; през това една бърза салатка и чаша студена бира Simple Smile
за десерт ябълка с кис млляко и канела и мед

# 47
Един от любимите ми плодове през есента са крушите. Обичам ги свежи и в сладкиши. Ако случайно някои презреят ги блендирам на нектар с малко лимонов сок.
Някои от последните сготвени неща са сарми с листа манголд- полудял е в градината. Явно температурата, по-ниска от горещото лято си казва думата. Те и цветята се побъркаха от цъфтеж. Жалко, че рязко захладня.
Та няколко пъти правих сарми- с различни плънки. Супа от манголд, вместо спанак.
Печени сладки картофи, нарязани на половинки и поръсени с кимион, кориандър, семена копър и чили.
Бяла супа от карфиол, праз и пащърнак
Пюре от карфиол
Днес заложих корнишони да ферментират
Салата от домати и босилек- имам в изобилие от няколко сорта
Пица от лаваш, с лук, пипер, маслини, гъби и моцарела. Богато поръсих с босилеково песто.
Имам тук-там снимки, но така и не разбрах как да качват тук от телефона си.
За десерт и есенно настроение този пай.
Пай с круши

# 48
^^^ Бианка, крайно време ти е да издадеш кулинарна книга СЪС СОБСТВЕНИ ФОТОИЛЮСТРАЦИИ!
Започвай днес, момиче, не утре, днес! Материалът ти е готов!
И да ме споменеш под черта в нея като начален шут Wink

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 20:33 от Agent Provocateur

# 49
Провокативна като името си! Благодаря ти!

# 50
Днес патладжанени пици и доматена салата с много босилек и маслини, хубав зехтин и козе сирене.

Ябълков кейк с крамбъл и ванилов сос

# 51
Малко вдъхновение от мен. Зеленчукова крем супа, кюфтета от боб със салата и веган майонеза,  самоси с плънка от картофи, грах и карфиол.

# 52
Моля, кажете ми по какъв начин си набавяте протеини?
Малката ми дъщеря от няколко месеца е вегетарианка. Отказва дори морска храна.

Вече се притеснявам с всичките тези въглехидратни храни - ориз, картофи, паста, боб, леща, грах...

Не си пада особено и по млечните. Каза, че са й омръзнали.

Консумира яйца.

Аз самата съм с инсулинова резистентност и наистина ми се струва нездравословно нейното хранене.-

# 53
utro77, в някакви теми/форуми/групи за вегетарианци да питаш? Тук просто си пишем рецепти. Аз например не съм вегетарианка. И аз бих се притеснила ако детето рече, че няма да яде месо точно сега, когато расте активно.
Иначе се сещам още за соя/тофу, ядки. Щом яде яйца, би трябвало да може да се направи меню с достатъчно протеин. За инсулиновата резистентност не знам. Повечето резистентни, които познавам, са станали такива на смесено хранене, но са все дебелички и мързеливички и с лоши хранителни навици.

Аз вчера правих гъбена чорба с 6 вида гъби, повечето от които бяха диворастящи (от магазина обаче Wink). Много, много ми се услади, дано да мога да се сдобия пак с такива. Пекохме и зеленчуци на фурна (картофи, сладки картофи, моркови, червено цвекло), половинката направи и сливов сладкиш с последните домашни сливи. И ядем орехи на корем. При нас се случи много орехова година и сме насъбрали повече от 10 касетки вече.

# 54
Вече има и пребогато разнообразие на "месяни" заместители с млечен, яйчен, грахов, соев, пшеничен протеин или смес от тях; отделно всички кисели млека, кремчета, десертчета с добавен белтък (има с до 50% протеин) също може да ги яде.
Следете за недостиг на вит. Б12

# 55
  • софия
Всички бобово, леща, гречка, ядки са богати на растителни протеини, Но щом яде яйца и млечни, няма да е голям проблем. Може да й вземете само добавки б12 и желязо.

# 56
Малката ми дъщеря от няколко месеца е вегетарианка. Отказва дори морска храна.

Вече се притеснявам с всичките тези въглехидратни храни - ориз, картофи, паста, боб, леща, грах...

Не си пада особено и по млечните. Каза, че са й омръзнали.

Консумира яйца.

Аз самата съм с инсулинова резистентност и наистина ми се струва нездравословно нейното хранене.-
Не се притеснявайте, има много деца които не желаят да консумират месо и са си напълно здрави. Моята дъщеря на 3 години отказа месото. След нея и аз. Не е имала никакви липси и ръстът и по-висок от на съученичките.
Просто трябва разнообразно хранене, да има и плодове и зеленчуци, и зърнени и бобови храни. Лещата например я дават като растителна храна с най-много протеин. Но като я приготвяте не трябва да е като чорба, а гъста без вода. Към нея може да добавите елда, а накрая преди поднасяне и орехи, ако детето обича. Добре е да яде ядки, те също съдържат протеини.
Не се притеснявайте за липсата на протеин, защото прекалено много протеин води до бъбречни и ставни заболявания. Достатъчно е да яде бобови и ядки. В тофуто също има много протеин, но е трудно да се докара на вкус, така че децата да го харесат. Просто се иска много опит в приготвянето и четене. Има предостатъчно сайтове, особено на английски с голямо разнообразие от веган и вегетариански рецепти. Може да ползвате преводач, ако ви е трудно да ги превеждате.

# 57
.....
Това са протеини.
Броколи, спанак, гъби, киноа, също са богати на протеин.
Важното е да яде достатъчно И разнообразно. Достатъчно като обем храна според възрастта т.е. достатъчно калории, и адекватно разнообразнна. Леща например има много видове и много рецепти, лещата не се свежда до традиционната кафява яхния, която познаваме. Следете и да не замества цели хранения с боклуци/полуфабрикати.

# 58
А, не съм съгласна, тук не си споделяме само рецепти, ето и такива дискусии има. Utro 77, не се притеснявайте, сега е времето, когато децата започват да пробват различни неща. Нямате представа, колко разнообразно може да е вегетарианското хранене. Просто започнете да се интересувате от такъв начин на хранене, изпробвайте нови рецепти и вкусове, аз често търся вдъхновение от Пинтерест. Ако момичето е здраво и енергично, няма поводи за притеснения.

# 59
Допълвам, че за допълнителен протеин в менюто салатите може да яде с разни поръски (сусам, ленено семе, кедрови ядки), а за междинните хранения да хапва ядки, чиа пудинг и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт