Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 076
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Според мен смята и някакви имоти с 0 цена в медианата и затова тя е доста по-ниска.

Въпросът е, че този прогнозиран двоен ръст на наемите изобщо не е сигурен.

# 691
Абсурд, подкрепям и за цените за продажба и за наеми - изобщо не може да се доверява човек на статистиката в имот.бг. Такива 300 евро за двустаен в Младост няма от едно 6-7 години. Двустаен за продажба в Младост 1 според тяхната статистика в момента средно е 75 хил. евро. Ако някой ми намери такъв там - три ще купя. Grinning

# 692
  • София
Само да обърна внимание на математиците:

# 693
Exter, за да има медианна стойност 300 евро, трябва да има достатъчен на брой имоти около тази сума. Аз един двустаен не открих дори близо до тая сума, камо ли множество. Та в тоя случай забележката не е на място. Медиана, мода, средна - на грешни данни няма какво да гледаш.

# 694
  • София
Понеже не си от София, ще ти кажа, че двустаен в София за 308 евро дори и в крайните квартали, откакто се помня, няма. Може и да е имало, но е било преди близо двуцифрен брой години.
Свидетелствам от първо лице за актуални наеми на едностайни: Лозенец 650 лв. и пл. Ручей - 600 лв.
Верно, не двустайни, но и верно - не точно крайни квартали.
Наемодателите и в двата случая са предпочели по-ниски наеми, но за сметка на дългосрочни и безпроблемни отношения. Което аз лично силно подкрепям.

# 695
Да, но това е по-скоро изключение и обикновено не се намира в имотните сайтове. В момента маломерни двустайни - 40 кв. в Лозенец според имот.бг най-евтино може да се намери за 400 евро, като това касае 1-2 обяви, другите са над 5-600. - евро, не лева.

# 696
Точно преди 2 часа се изредиха 10 ина брокера да ме питат нямам ли нещо свободно и дали един едностаен, дето бях пуснал за 950лв не е случайно актуален.
600лв. Дайте ги, ще им намерим наематели до 2 часа.
Ако платите и комисионна, още по-добре.

То може и да има някой, дето дава апартамент за 0лв, срещу разтуха и приказки. Нищо пазарно няма в такава оферта. Говорим си за пазарни нива. Дето като решиш да потърсиш и намираш такова.
Има количества и изобилие за тая посочена цена.

(Ниските наеми изобщо не гарантират безпроблемност, дългосрочност и добро отношение)

Преди 10г едностайните бяха 500 и 2стайните бяха 800. Знам, защото аз давах такива.

# 697
Преди 10г едностайните бяха 500 и 2стайните бяха 800. Знам, защото аз давах такива.
И ако сега са 900 едностайните и 1400 двустайните, това прави точно 6% годишен ръст, с натрупване за 10 години. Вади ексела и смятай ако не вярваш.
При положение, че през този период не е имало криза, рецесия, застой, а само печатане на пари като луди.
А ако дойде пак период като 2008 (която не обичаш да се дава за пример, и не е включена в този пример) тогава за 1-2 години отива на кино целия ръст от последните 5, и после още 5 докато го наваксаш. А лихвата си върви, ако си купувал с кредит.

# 698
  • София
А, забравих и един 3-ст. между 5-те кьошета и пл. Македония за 580 лв. Верно, той пък беше 2021 г. След това там се настани едно девойче, което още си стои.
Та не е лошо човек да си прави сметки на база imot.bg и приказките на няколко инвестиционни великана в bg-mamma с няколко наум.

# 699
  • София
Божкей, Льоня, ти ако си ми брокер веднага те сменям.

Кой и как обработва наемодателите да се съгласяват на подобни наеми, с празни приказки за читави наематели, нямам идея, но е ясно, че това не е в интерес на наемодателя.

Много ясно, че ще си стои девойчето от 2021г., защото и да иска няма къде да иде за такъв наем. Което потвърждава тезата, че това не са пазарните наеми, а много подпазарни.

# 700
  • София
Божкей, Льоня, ти ако си ми брокер веднага те сменям.
Единият наем го плащах лично, другите два са на близки хора, едните наематели, другите наемодатели.
Имам достатъчно продължително наблюдение върху реални и многобройни наемни отношения и категорично твърдя, че по-нисък наем е по-вероятно да е безпроблемен.
И тук започват нюансите..
Нисък в сравнение с измишльотините в imot.bg? През годините попаднах на една-единствена правилна формула как човек да ценообразува спрямо обявите там.
И другият нюанс - при по-нисък наем имаш по-голям избор от кандидат-наематели. С малко използване на главата си ще избереш правилно на кого да дадеш ключове. Simple Smile

# 701
Има такива наеми (малко), обикновено наемодателят е в чужбина, не му се занимава и по-скоро му е важно там да има някой да го поддържа. Като си затръгва настоящият наемател, обажда се на хазаина, абе аз примерно си купих жилище, но мои приятели търсят, могат да се нанесат веднага след мене, и така. Но говорим за хора, за които 300 евро не са кой знае какво или не им се занимава, далече са от рентиерския бизнес така да се каже. Обикновено и самите имоти не са особено реновирани.

# 702
А, забравих и един 3-ст. между 5-те кьошета и пл. Македония за 580 лв. Верно, той пък беше 2021 г. След това там се настани едно девойче, което още си стои.
Та не е лошо човек да си прави сметки на база imot.bg и приказките на няколко инвестиционни великана в bg-mamma с няколко наум.
Льоня, и аз имам подобни. Само че стискам палци да не се развали някоя тръба или нещо друго голямо, че целият наем няма да стигне за ремонта, какво остава за мен. Та не бих съветвала хората да отдават на такива цени, освен ако наематели не са им собствените деца с цел възпитание. И пак те спасява, че са ти наследствени, вероятно, или купени с готови пари. Или ти е кеф да бачкаш, за да финансираш социални услуги за непознати?

# 703
Ако приемем и нощувката в студио на морето за наем- то от 2020 г. -до миналият сезон е около 200-300 процента увеличението....
От личен опит е информацията...

# 704
Дани1 600лв  50 кв. бяха до 2023, сега 650-750 лв. макс е реално. , над тази цена има текучество съотво и разходи за наемодателя. За Младост 1 - 30 минути са достатъчни за отдаване под наем на такова жилище като излезе на пазара. В квартала няма много ново строителство и до агенции почти нищо не излиза - наемите са дългосрочни над 2г. Имоти се преотдават от един на друг наемател без агенции и няма как да попаднат в статистиката.
На тази квадратура 8 евро/квадра наемна цена е много добра оферта.

Общи условия

Активация на акаунт