Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 078
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Илит, аз това го разправям откакто съм в темата, но сякаш не се приема този аргумент. Всички масово забравят, че имота го има и след 10, и след 20 години и никъде не е отишъл.

Когато споменах фалшивите обяви, имах предвид именно за продажба. И понеже и аз следя пазара - всичко в строеж е обявено. Няма такова нещо "ще излязат на пазара". Те вече са на пазара, иначе как смятате се продават на зелено?
И там е същата работа - масово агенциите пускат един и същ строител, лъжат в описания, квадратури, че даже и докъде е строежът, като че ли не мога да ида да го видя...

# 676
Да, така е съгласна съм с Илит и Тинтина. Само се чудя как изкарвате доходност под 20 години за София става дума при закупуване на имот при сегашните цени. Ясно е, че покупката на имот е защита срещу инфлацията и наема се явява само бонус съм капитализацията на имота във времето. Ако не ползваш майстори и си правиш всичко сам сметките излизат много по-добре, но ако ползваш майстори е скъпо мисля всички знаем.
За обявите и брокерите е наистина така за жалост - един и същ имот в строеж е пуснат от поне 4 агенции, а след като издирих инвеститора директно защото не обичам да използвам посредник за нищо, той каза че част от имотите се продават от агенции с екслузивни права до края на май. Какви ексклузивни права като едно и също е пуснато от 4 агенции, поне цената е една и съща. Друг момент е, че има инвеститори които се продават сами и не пускат никакви обяви - имат си купувачи, които вървят с тях и още на етап ограда или дупка всичко е продадено, особено ако сградата е малка, пресен случай от преди 2 седмици. Или друг опит с обяви от пак същите 2 седмици - едностаен, агенции с име да кажем големи, звъня, ще ви върнем обаждане, връщат ми - някакви момчета които казват не съм запознат с имота, не съм ходил там, но през уикенда ще отида да го видя, акт 14 уж и след точно 2 часа обявите ги махнаха, ни вест ни кост от брокерчетата повече.

# 677
И в двата случая едни пари са изпрани и законни вече, понеже тези апартаменти не струват и не са стрували 35 евра.
Изпрал си ги е купувачът, а продавачът, който е получил пари кеш без документално доказуемо основание, сега е наред той да ги изпира.
Разбира се, няма да става изведнъж повишението, а всяка година с по малко.
При 7% среден ръст ще се стигне 2 пъти увеличение за 10г.
Кажи на мъдрите ни лидери в парламента, които правят държавния бюджет, че нещо са объркали макрорамката му. Те залагат инфлация 2.5% и ръст на БВП 2.8%. Даже много е според мен, защото Германия е в рецесия (БВП не расте последните 2 години), Франция, Италия и другите най-големи икономики в ЕС имат мижав ръст 0.5-1%, ние обаче 2.8%? Но да речем, че са прави и достигнем този ръст - как обаче наеми и имоти ще растат с по 7%, а целият БВП само с 2.8% - другите сектори ще намаляват ли, за да стане средното 2.8%?
Някой греши тук, но ще видим кой е.
аз това го разправям откакто съм в темата, но сякаш не се приема този аргумент. Всички масово забравят, че имота го има и след 10, и след 20 години и никъде не е отишъл.
Ако си го платил кеш, ще го има и след 10-20 години (макар и поамортизиран и с нужда от освежаване и ремонт).
Но колко сте тук хората, които плащате имоти кеш на сегашните цени?
Защото ако си с кредит, сметката съвсем не е такава. Като ти носи от наем 3% и лихвата по кредита ти е под 3%, сметката излиза. Ако обаче лихвата стане 5% тогава всяка година си назад, а ако пък и в цената се получи корекция 10-20% тогава направо хвърляй ключовете на банката. Това обаче работи само в чужбина и хората го правят когато дойде такъв момент; при нас обаче стискаш зъби и продължаваш да плащаш, защото банката има право да се удоволетвори от всичките ти други активи.

# 678
Криско, пак влизаме в излишни детайли.

Ето, по-подробна сметка.
За всяка година залагам увеличение 5% за наемите, като за 0лева ползвам 1000лв. На 15тата година минаваш 2 пъти. Тотала (без 0левата година) ти е 272к лв.

Каквито суми и темпове (далеч не всички ще са обявени) се залагат за "въоръжаване" и начинът, по който ще се смята, ковид инфлацията ще ни се види като "разходка в парка"
Тия 2.8% са ръст на икономиката.
Инфлацията и паричният номинал са изцяло "друга бира".

Тъй като не коства време и усилие, ето и с 4% годишен ръст:
Скрит текст:
Общ доход 250к лв за 15г. Ръст на наема 80% до 1800лв.

Едит:
Ти хубаво смяташ "кеш срещу заем с лихва", ама дали сметна, че ако е "заем с лихва" работиш с едни "чужди пари". Т.е. каквото изкараш, все е кяр. Не е като да си загробил личен кеш, с който би могъл да купиш акциЙ (които междувременно са 35% надолу тия дни)

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 11:45 от dany1

# 679
Залагате 18 поредни години ръст и то със значим процент... Това не е сериозно.

# 680
Ето, по-подробна сметка.
За всяка година залагам увеличение 5% за наемите, като за 0лева ползвам 1000лв. На 15тата година минаваш 2 пъти. Тотала (без 0левата година) ти е 272к лв.
Бяха 7%, сега станаха 5%?
Или слагаш 7% номинално, 5% реално и 2% инфлация?
5% реален дългосрочен ръст е адски много. Не мисля, че нещо може да расте с толкова. С толкова растат само някои високотехнологични сектори, и то за определено време, а не десетилетия наред.
Ако имотите или наемите се удвояваха на всеки 15 години, то къде щяха да са те сега в държавите, където има развит и стабилен пазар да речем от ВСВ насам - това са грубо 4 удвоявания, значи досега да са станали 16 пъти по-високи (след инфлацията). То никой нямаше да можеше да си позволи наем или ипотека, ако бяха расли с толкова. Това се случва инцидентно през някои периоди, след това изостава или дори пада, за да върви дългосрочно с общия ръст на БВП и икономиката.

# 681
Преди ги смятах през 5г с проста сметка.
Сега ги вкарах в ексел и ги смятам прогресивно, за всяка година отделно. Показвам ти, че дори и с 4% има голям ръст. А той може и 7 да е, един Г знае. Сега не е като едно време, защото правителствата са зарязали всякакво благоприличие и "печатат". Заеми не се теглеха преди, както се теглят сега.
3% ръст е ако имаш златно покритие във валутата. А такова няма.
И не се теглят заеми. А се тегли зверски.
Парите системно не стигат. И се харчат за безброй безумия.
От 2та световна парите са се сменили 100 пъти.
Къщите са били сигурно по 5000$.
Една ФаФла беше 0.06лв.

# 682
Какви 5- 7 процента. Тук близо до мен (Валенсия) се вдигнаха с 50 % за една година Simple Smile))), в София защо да не се вдигнат и с 10 или 20, айде 50 не, че не е толкова туристически град. Не казвам дали ок или не, но това е, което се случва.

# 683
Аз съм от тези, които купуват с пари, а не със заеми. Поне така се случва напоследък. Но аз съм МНОГО прагматична (и пестелива).

# 684
За по-добра доходност купуваш кофти имот, който никой не го иска. Примерно партер в сграда 80-90те години, може със стълбички надолу. Или някое поулюпено НС. Покупната цена ти е по-ниска, и наемът ще ти е нисък, но ще го лъснеш, ще го пуснеш веднага и тн. Обаче за мен това е риск огромен - първо при пренасищане на наемния пазар, изобщо някой ще ти го наеме ли? Ако седи празно всичките сметки за доходност отиват в небитието. Второ, ще се намери ли друг "предприемчив" като теб да му го продадеш след време? И другото е, че такива имоти са дребна пара и малко хора ще им се занимава.

# 685
Какви 5- 7 процента. Тук близо до мен (Валенсия) се вдигнаха с 50 % за една година Simple Smile))), в София защо да не се вдигнат и с 10 или 20, айде 50 не, че не е толкова туристически град.
Тия проценти от ръкава си ли ги вадите, не знам? Ако приемем, че е вярно и има някаква причина (примерно някакъв небивал туристически бум, или че доходите на валенсианците се вдигнали с 50%) то може ли цените пак да паднат, когато тази причина отмине - например туристическият бум се премести към друга, по-актуална дестинация, или доходите на валенсианците пак спаднат?
Или цени, наеми, доходи, всичко върви само в една посока и веднъж като се качи, не може вече да падне? Защото историята помни и обратното.

# 686
Всъщност наемите за последните 15 години са ... паднали или да кажем са едно и също ниво... Толкова за свръх оптимистичните ексел сметки:

# 687
300Е наем на 2ст в Младост 2.
Това в коя паралелна Вселена???
За тия пари и стая вече не можеш да наемеш.

И друг прийом, разобличаван и друг път. Взимат се 2 точно определени дати, на пик (2008) и на спад и се цитират като "средни".

# 688
Прийомите ги правиш ти в ексела, аз ти казвам, че нещата нито са винаги нагоре, нито са винаги надолу. И човек е хубаво да бъде реалист, а не да се набалончва.

Срокът от 15 години ти го измисли, статистиката в тоя сайт се взема по един и същ начин. Очевадно е,  че цените не са нараснали с 210%.

# 689
DonevM, на сайта са му счупени формулите. Цъкни там на статистиките, където пише 308 евро и ще видиш, че дори един за толкова няма, но пък има за 800 евро. Разцъкай го за година, месец - пак показва около 300 евро. Или е яко счупен или показва делтата за периода? Примерно за Х години с 308 евро отгоре наем?
Понеже не си от София, ще ти кажа, че двустаен в София за 308 евро дори и в крайните квартали, откакто се помня, няма. Може и да е имало, но е било преди близо двуцифрен брой години.

Общи условия

Активация на акаунт