Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 27 158
  • 774
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
Има примери за сами жени от всякакви класи. И всеки е тръгнал отнякъде.

За тази, дето седи на каса и се оплаква - това не е до "сама жена", това е до манталитет.
Скрит текст:
Преди години вкъщи чистеше една молдовка, младо момиче, емигрирала в България при леля си. Беше към 25-годишна, вече с малко дете. Как чистеше, не е истина просто!
След като чисти къщи едно известно време, посъбра малко пари, научи български, после отиде да работи в агенция за недвижими имоти, същевременно даваше уроци по танци на деца - хип хоп. Минаха десетина години, вече си има жилище жената, има съпруг, отвори си и клуб по танци, продължава да работи в агенцията.

Същевременно имам приятелка, която вече е на 50, дълги години работеше на много добра заплата в Бургас, прилична заплата. Живееше с родителите си. За тези години - гримчета, червилца, туй-онуй, нито лев спестен, като стана на 40 се изнесе от родителите си на квартира. Питала съм я многократно що не тегли кредит - страх я било.

Санитарки познавам без образование - с чистене и гледане на възрастни хора си купиха жилища, изучиха си децата.
Та няма значение - мъж, жена, стига да искаш - може.

# 46
Няма особено значение мъж или жена. Средният доход в София е 3к мисля, но ако говорим за семейство, то не става да си купи гарсониера, трябва да е 2-спален, по нашему тристаен - 300к значи. Дани вика, че 400 било, но да речем 300 за по-малък т.нар. starter home.
Проблемът обаче е, че направиш ли семейство, скоро идват и децата, а с 6к семеен доход, 2 деца и ипотека трудно се връзват сметките. То затова и масово имат по едно, и то на 30-35 почват да се замислят за него.

# 47
Chris78, купих на супер зелено, с вноски разсрочено. Там цената е доста по-ниска. Конкретно щото мен питаш.
Че при вноска около 1000-1500 лв, на 6 к семеен доход остават 4500-5000 за харчене. И това ти е малко? Сега ако децата са на частни градини и училища, Бритиш кансъл и подобните, почивки в Бали и 10000 ще са ти малко. Ако въпросът ти е "как да НЕ купим имот и да си похарчим парите за глупости", мога и аз да давам идеи? Не знам, ти сигурно вадиш 10-20 бона на месец и се чудиш как хората оцелявят с 2-3000. За мен са предостатъчно. Сега, ако искате по едно инфинити и двамата да карате, няма да стане. Защо няма тема за коли и там да съжаляваме всеки, който не би могъл да си позволи супер кола със среден доход? Също толкова абсурдна би била.

# 48
Ти колко деца имаш - аз две. Не ходят по частни училища, само на спортни занимания, на лагери, на екскурзии, нормални неща като всички деца. Всеки месец са на рожден ден някъде, 40-50 лева за подарък... като дойде пък техния рожден ден, няколкостотин за тяхно парти. Маратонки, дрехи, телефони... Няма какво да правя сметка - който има деца я знае.

1000 лева ипотека може би за гарсониера. За семейно жилище 300к по сегашните цени, 25г. ипотека 3.5% ГПР е 1500 евро = 3000 лв.
Отделно трябва да събереш първо няколко десетки хиляди за да влезеш - такси за прехвърляне, брокерска комисионна, ремонт - ако е на Ш/З даже 100 хиляди лева ще ти трябват първо събрани кеш, за да влезеш да живееш. Или да ги изтеглиш на потребителски кредит, ама там ГПР-то не е 3.5%

# 49
Дадох конкретен пример за Чикаго, но никой не го отрази. Защо ли? Може би защото доказва, колко сме на равно с хамериканците вече, че ще ги задминаваме като се сравняваме с Манхатън Simple Smile

# 50
Tintina, благодаря за отговора Ви, че не е нужно инвеститорът да ни изпрати копие на акт 15. Подозирах, но друго е когато човек с опит като Вашия да го каже.

# 51
Сама жена, освен ако не е корифей някакъв рядък, супер-програмист или архитект или нещо такова, няма как да изкара за жилище, ни у нас, ни в САЩ...

Айде да не се обиждаме сега.
Сума ти жени сами изкарват пари за жилище, без да са нито супер-програмистки, нито архитекти, нито редки корифеи. Че някои и деца сме гледали междувременно. Доста такива примери имам в обкръжението си.
Здраво бачкане се иска, малко риск, малко късмет и много финансова дисциплина.
Не ги подценявай жените Simple Smile

Малееее, как съм пропуснала мнението на Дани1 😃
Умирам просто.
Ми освен да препоръчам Дани1 да смени обкръжението.

# 52
Chris78, финансова дисциплина. Основен принцип в икономиката е, че човек трябва да прави избори. При така зададения от теб пример, бих си взела в комплекса в Костинброд за 1320 евро на квадрат. Или в Овча Купел тристаен панел 89кв.м. за 165000.Или ще търся начин да повиша квалификацията си и да изкарвам повече. Или ще свия разходите. То не може и китки, и фитки.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 16:02 от HappyHeartbeat

# 53
  • Бургас
Фитки JoyJoy

Мине се не мине тема и пак се почва как семейство с деца не можело не знам си какво, без да се отчита какво е правело "семейството" преди децата, къде е живяло, кой какво е постигнал като спестяване и т.н.
Сама жена на квартира със заплата 3000 лв. може дори да спестява. Смятала съм го в миналите теми.

Скрит текст:
Наем със сметки на едностаен - 900 лв. Което е много. Може споделен апартамент за 500 лв.
Карта за ГТ - 60 лв. месечна.
Храна и кафе на работа - 22х15 лв. (а може да се носи от вкъщи в кутия, няма да й падне авторитета. А има много фирми, които осигуряват на служителите си и храна, и транспорт) - 330 лв.
Домакински разходи - храна, домакински принадлежности и т.н. - слагам грубо 100 лв. на седмица, което е твърде много, на нас ни е толкова разходът, а сме трима човека и куче. - 400 лв.
Общо: 1690
Остават 1310 лв. за фризьори, фитнеси, козметици, дрехи, пътувания, цигари, излизания и спестяване за апартамент.
А тези 700 лв., които ги дава за квартира, съвсем спокойно могат да идат и за кредит за едностаен. И като се зажени тази мома, вече ще има собствено жилище, което може да продаде, па с ергена да си донадят за един двустаен. И той, ако не е блял и не е купувал Инфинити, е можел да направи същото. Или може да го даде под наем на някоя друга мома, та да има план Б, ако ергенът се окаже неблагонадежден.

# 54
Наем със сметки на едностаен - 900 лв. Което е много. Може споделен апартамент за 500 лв.
...
Домакински разходи - храна, домакински принадлежности и т.н. - слагам грубо 100 лв. на седмица, което е твърде много, на нас ни е толкова разходът, а сме трима човека и куче. - 400 лв.
Значи, ти хем даваш под наем и като стане дума в темите за наем, викаш едностаен 1000, двустаен 1200 - без сметките! - пък ако става дума за някой, който наема, за него е по-евтино, и с включено парно и ток? За споделен какво имаш предвид - тристаен, или единият да спи в кухнята?
За храна не знам какво ядете трима човека за 100 лева на седмица, това прави 14 лева на ден? Може би сте вегани, защото луканката е 50 лева вече, а кашкавалът - 30.
За дрехи, фризьори и козметици не знам колко трябва да дава младата жена, но ако не дава - ергенът може и да не се появи. Ако пък е мъж и не дава за вечери, модерна прическа и няма кола, недай боже да живее в споделена квартира или при техните - мома няма да му обърне внимание. Това го знам от темите в раздел "Семейни Отношения".
Така че хич не е лесно човек със среден доход да събере 50-те хиляди, които ще му трябват да закупи нещо малко. А и докато ги събере нали цените щели да се вдигнат с още 20% още тази година, та вече ще му трябват 70 и хайде пак на тръстиката да събира за разликата.

# 55
  • софия
Какви са тези ипотеки по 3К на месец, аз за моя тристаен панел плащам под 1000 лв...топ локация + районен кмет за съсед :д

# 56
  • Бургас
Крис, моята наемателка в София - сама жена, в момента плаща 500 лв. наем. За самостоятелно жилище. Сметки няма и 100 лв. Тя плаща подпазарен наем, което няма да продължи още дълго, защото сходни на моя апартамент вървят по 700-800 лв. Затова съм дала такъв диапазон.
Споделен апартамент значи апартамент със съквартиранти - тристаен например, в който всеки ползва собствена спалня и има общи кухня и всекидневна. Дъщеря ми живее в такъв. В Лозенец. Разходите й са около 700 лв. на месец за жилището и сметките.
1300 лв. ако не ти стигат за фризьор, козметик и дрехи... Ми нямам какво да кажа. Почети малко в темите за поддържането на красотата извън "Семейни отношения", много неща могат да ти станат още по-ясни Simple Smile

Скрит текст:
Понеже питаш какво ядем - нито сме вегани (то ако си веган още по-скъпо идва), нито се лишаваме, готвя със сезонни продукти и се храним предимно вкъщи. Разходи за храна навън лично аз нямам. Нося си обяд. Гледах си лентата в Лидл този месец, понеже основно от там пазарувам - стигнала съм 580 лв., като съм купила шкаф и кухненска батерия за около 140 лв., т.е. това не е храна. За миналия месец едва стигнах 350 лв. Още 300 лв. съм похарчила този месец в Турция, като съм заредила за няколко месеца напред - зърнени, препарати, консерви и т.н.
Тук говорим за сам човек , който може и готова храна да си купува всяка вечер от топла витрина или "Бързо хранене". Несравнимо е с разходите на едно тричленно семейство!

# 57
Какви са тези ипотеки по 3К на месец, аз за моя тристаен панел плащам под 1000 лв...топ локация + районен кмет за съсед :д
Аз пък плащам нула - и какво значение има колко плащаме аз или ти?
При коментираните цени на жилища, готови за нанасяне, вкарай сумата в ипотечен калкулатор и ще видиш колко е месечната вноска.
А кешът за нанасяне е 20% от цената първоначална вноска, 3% брокер, 3% данък придобиване, още някъде толкова нотариална такса, отделно такса за вписване на ипотека, за това, за онова... всеки сам да смята ама 50 хиляди лева трудно ще те оправят за малко жилище, а за голямо може и 100 да трябва да спестиш първо.
След това вече почваш да ремонтираш Simple Smile

За наемите на Тинтина не ми се коментира... има си тема за наеми. Аз понякога надниквам там и обикновените върпоси са от типа: имам двустаен в Красна Поляна, колко да му искам - 800 бива ли? И отговорите - абе как 800, няма вече такива наеми, 1000 най-малко, даже пробвай на 1200 и ако не се отдаде бързо тогава намали със 100 лева.
Иначе дъщеря й живеела в тристаен в Лозенец за 2х700 със сметките, значи наемът не е повече от 1200-1300 лв.

# 58
  • София
Децата са голям разход.
Уроци, изкуства, спортове, социални дейности, изобщо едно дете изисква доста.
Не казвам, че е лесно, никак не е.
Затова и заможните хора, успелите са само няколко процента изобщо по света, не само у нас.

Изисква дисциплина, желязна, постоянство, познания и прочее.
Поставяне на краткосрочни и дългосрочни цели, изобщо на такъв дълъг път е хубаво да си или добре придружен, или да си сам.

Ако има наследство, заможни родители, основа, на която да се стъпи, семеен бизнес и прочее, хубаво, може да се живее в хубав стандарт, докато се изучи и стартира собствен живот- добре, но ако няма?

Аз повтарям, тук пишещите не са представителна извадка.
Те са изключенията, които потвърждават правилото.

Тинтина, смятала съм го и аз на кой ли не из този форум и чисто житейски, откога ли не.
И отсреща една и съща фитка- мрън, мрън, няма такива заплати, заплатите били по 1000 лева, пък гледай наемите в Кръстова вада станаха по 1500, включително и на моя приятелка от детинство, разглезено момиченце беше, получи апартамент от баща си, както и назначение на заплата по-висока от средната, включително и служебна кола и телефон, която непрекъснато се сравняваше със стандартите на разни дами от олигархичните структури и заплатата и стигаше за около пет дни от месеца, след това започваше да играе кредитната карта, заеми от приятели и така се въртеше в една дългова спирала непрекъснато. Като опреше ножа в кокала, писваше на баща си, който и покриваше дълговете, закриваше кредитната карта и следващия месец си вадеше нова. После аз и покривах дълговете, после другата ми приятелка и така до края на света.
Домашната ми помощница изкарва на месец над 4000.
Но и тя с в дългова спирала- лизинги, бързи кредити, задължения към топлофикация, соф. вода и даже не и помня всичките. Последно като дойде вкъщи миналата седмица беше дала хиляда лева за ботокс и уста, приличаше на патето Яки.

Крис, именно.
Но това е начинът.
Бай дъ уей, една жена трябва да може сама да се поддържа в изряден вид. Коси, маникюр, педикюр, тоалет, спорт, ако щеш, епилация, грим и пак да изглежда като милион долара на цяло.
За храна- изобщо не е трудно и без да съм веган. Кашкавал не се купува. Луканка също. Пиле също. Свинско също.
Два -три пъти в седмицата има риба, пуешко и рядко телешко. Купувам само най-доброто- предимно зеленчуци, плодове, подправки, зехтин, балсамико, ядки, тахани и прочее. Никакви топени, или мазни сирена- само козе сирене, моцарела или свежо.
Включително и мусака, кюфтета и руло стефани правя от пуешка кайма.
Рибата се купува в най-добрия магазин за риба- за мен се доставя една голяма сьомга, почиства се, обезкостява се, филетира се и се порционира. Излиза ми три пъти по-евтино. Същото е и с белите риби- там лавраци, фагрита и ципури. Изобщо риба много се яде у нас, салати и зеленчуци, крем супи зелечукови и хляб много не се яде.
Тоест, много държа на храната от най-високо качество, но и това е при мен автоматично бюджетирано, излизам и по ресторанти, разбира се- обяди, вечери, но не съм вече в позицията да пестя за начален капитал. Но и да бях-пак щях да съм го разчела в бюджета.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 17:29 от Azzy

# 59
  • Бургас
При коментираните цени на жилища, готови за нанасяне, вкарай сумата в ипотечен калкулатор и ще видиш колко е месечната вноска.

Ето ти една класическа гарсониера. Готова и обзаведена. Събуваш се и влизаш.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a173616261617495&sl … bmpl6q&f1=1&fe7=1

Вкарвам 95 000 евро, щото да има горница за разходи, нали ще купува някой гол като сокол без  никакви пари за самоучастие.

Общи условия

Активация на акаунт