Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 820
  • 774
  •   1
Отговори
# 60
Крис, не се ли умори да правиш чужди сметки?
Аре са, ако не давала една жена пари за дрехи, фризьори и козметици можело да остане стара мома....направо нямам думи.
Ами всичките тия неща много жени си ги правят сами - спорт, прическа, маникюр, педикюр, епилация, грим....

# 61
Добре, ама твоята дъщеря не е отишла да живее тази панелка от 1978г. на нечия починала баба, нали?

Иначе другите ги пращаш там. В Люлин 2 Simple Smile
Дани правилно казва, че под 100к гарсониера е само някоя панелка за изриване.
И пак не е 700 - а 770, и то за 30 години, не 25. За тези 30 години лихвата все 2.9% ли ще е?
Сложи сега и застраховка на имота, застраховка живот, банков пакет с три услуги, и каквото там още иска банката за отпускане на кредита - това вдига ГПР-то.
И парно, ток, други сметки, според мен отиваш към 1000 лева - и това е най-бюджетния вариант.

@Al Georgieva - разходите от типа 'прическа и маникюр', които за теб може би не са важни, бих нарекъл разходи за нормален живот, всеки сам ги харчи за неща, които са важни за него - може да е облекло, пътувания, отдих, култура, или друго нещо. Не съм измислил аз световния стандарт, че за жилище трябва да отиват до 30-35% от дохода ти. Можеш да наречеш всички други разходи "ненужни" и да се ограничаваш от тях, за да си изплатиш жилището по-бързо. Но това нормален живот ли е? А и ако хората почнат да правят масово така, ще пострадат всички сектори от икономиката, които създават работни места и БВП.

# 62
  • София
Крис, изобщо не ме уплаши с тази картинка.
Даже е много здравословно децата на състоятелните хора да видят и тази страна на нещата, защото много от тях, без подходящото възпитание стигат до там, нищо, че стартират от някой луксозен дом.
Винаги съм искала да съм свободна и финансово независима, да не казвам по-силни думи.
Ако съм родена без никаква опора в този живот, ще направя план, ще живея в такова с още две, две-три, ако трябва четири години, ще работя две работи, ще се образовам, няма да харча за фризьори, маникюри и козметици, няма да излизам по ресторанти, ще правя всичко сама, ще спстя за начален капитал, после ще инвестирам, после ще реинвестирам и така, докато не подобря финансовия си статус и не изляза от положението на финансова зависимост и подобен живот завинаги. После ще имам всичко, което пожелая.

# 63
Не е отишла, защото вероятно иска да живее под наем, а не да си купува.
Значи като се задълбаеш, Крис, в някви буквалистики, равен нямаш..

Лихвата може дори да не е 2,9, щото това е на някъв рандъм калкулатор, без никакви разговори в банка. Може да е по-ниска..
Най ми били компютри, а не компоти..

# 64
  • София
На тоя фон, малко истински цифри

За декември 2023 нови жилищни кредити 590,6 млн.лв. /754,8 млн. лв. минус 164,2 млн. лв. рефинансиране/;
За ноември 2024 нови жилищни кредити 760,0 млн.лв. / 923,0 млн. лв. минус 163,0 млн. лв. рефинансиране/
За декември 2024 нови жилищни кредити 778,2 млн.лв. /943,0 млн. лв. минус 164,8 млн. лв. рефинансиране/

Годишно увеличение – 31,76%
Месечно увеличение – 2,39% 

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … s_press_a1_bg.pdf

# 65
На 25, се роди първото ми дете, и живеехме в детската стая на жена ми, при родителите и. От днешна гледна точка, заплатата ми е пораснала 6 пъти, като работя и допълнително свободна професия, и мога да си позволя 4стаен апартамент с две детски.
Който иска намира начин, който не иска, намира оправдания!

# 66
  • Бургас
Че какво й е на панелката?
Мечтаех за такава, като бях на 20 през 90-те и живеех в общежитие в СГ на ет.13, с баня на етажа. До която топлата вода се качваше към 2 сутринта. Асансьорът и той.
"Хората в 21 век по интернет се ч*кат, ние тука вода нямаме", мърмореше съквартирантката ми.

# 67
Gogo, знам че е случайно избран, но апартамента в Чикаго е ,където свършва гетото и започва развиващата се част от даунтаун, училищата там са с метален детектор. И пак данъка е близо 10 хил на година , ХОА няма още защото собствениците не са го определили.
Едно време там е било италиянски богат емигрантски квартал , 60-70 години по-късно не искаш да минаваш пеша от там.
Обаче ако не знаеш  и се разходиш там с гугъл мапс и в Оборище и ще се чудиш кое е гетото.
Кофти районите стават скъпи, скъпите западат, просто отнема десетки години и на средно статистическият човек не му прави впечетление. Сигурен съм , че Женският пазар в бил различен преди 20 години ама миналата година беше пълно с някаква пъстра палитра от индивиди. Овча купел и Горна баня са били вилна зона. В нашият живот Докторската ще е топ, 50 -60 години от сега повечето от нас няма да го видят или няма да им дреме от промяната.

[ quote author=Gogo1979 link=topic=1735445.msg49229808#msg49229808 date=1738157034]
Дадох конкретен пример за Чикаго, но никой не го отрази. Защо ли? Може би защото доказва, колко сме на равно с хамериканците вече, че ще ги задминаваме като се сравняваме с Манхатън Simple Smile
[/quote]

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 00:27 от Sapien

# 68
Драга Тинтина,
Ти и още 10-15 човека в този форум сте успели и сте купили 2-3-5 (или повече) апартаменти - респект за което! - но ми се струва, че сте станали арогантни и не-емпатични към средностатистическия човек.

Помисли колко хора те обслужват всеки ден с труда си. Мен десетки. От сутринта в кафето, през градския транспорт, после на гишето в банката, в държавните институции, наобед в бистрото, в химическото чистене, продавачки в Била, Лидл и в мола, шофьора от Спиди, учителите на децата ми и треньорите им по спорт и по танци, като даже не броя тези, с които рядко имам досег директно, но като ми се наложи ще имам - полицаи, пожарникари, поддръжката на Ел и ВиК мрежите и парното, и десетки и стотици хиляди хора в града.
Всички те изкарват средния доход 2-3к лева, с който трябва да си позволят жилище, да отглеждат децата си, а и да имат и за някоя и друга дребна сладост, без която струва ли си да се живее живота?

И вие сега ги пращате да живеят в панелки в Люлин-2 или в споделени квартири, да си хранят семейството с 3-400 лева, и да не ходят на фризьор и на ресторант, и да не правят рожден ден на децата си, че това били ненужни разходи, а да се фокусират да работят и изкарват пари, та да закупят жилище.
Ами направо като Мария-Антоанета ми звучите.

Естествено, че индивидуално лице ако се напъне, може да изкара доход над средния, но тогава той се издига вече над средностатистическия човек, а тук говорим за него. В икономиката се работи със средните, а не с изключенията. Защо средният доход в София е 3к, като било лесно да го вдигнеш на 5 или 10? Ми явно възможностите на средния човек, и възможностите на повечето браншове да плащат заплати стигат за толкова. И сега какво - в споделено жилище да живее, така ли?

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 09:11 от chris78

# 69
Какъв е проблемът човек да живее в Люлин 2?

Страшно обидно и арогантно ми се вижда това презрително отношение към хората в този квартал и подобните му.

# 70
Крис, всичко тръгна от Дани и изказването му за жените. Виждаме, че не е така, очевидно е въпрос на обкръжение (съжалявам го за което), но поначало не се говореше за средностатистически човек. Иначе съм съгласна. Просто разговорът тръгна в различна посока.

# 71
И аз не виждам никакъв проблем. За човек искащ да купи с малко средства е добре, а и никой не го закотвя доживотно там. Мина времето на крепостничеството. Дали “баба му” е живяла там или друг, всичко може да се оправя поетапно, базови неща за живот има.

За справка ( и аз осн.в лидъл..
Да не кажеш че на Тинтина е случайност
Скрит текст:
)

И ходя на маникюр - един път в месеца срещу 40 лв. Много ли са, малко ли са като за теб не знам, с тия настоящи лакове точно месец мога да изкарам..

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 09:54 от second

# 72
Средностатистическият човек ... Декември месец с 300 зора успях да намеря къде да ме подстрижат. Съвсем обикновена услуга. Всички (ама дори тия, които работят в гаражчета) бяха заети да правя скъпи прическа и за едно подстригване за 20 лв нямаха време.
Тъй че, смятам, щом средностатистическият българин може да дава такива суми за прическа и банкети, значи НЕ може да си прави добре подредбата на приоритетите. Значи заслужава това, което притежава.
Люлин НЕ е лошо място. То е такова, каквото е направено от хората, живеещи там.

# 73
# 74
В темата има млада жена, която преди 3-4 години сама купи точно в Люлин - малко жилище, точно панел, доколкото помня, наскоро писа, че ще купува ново жилище, вероятно сегашното ще го продава. Съвсем нормална житейска ситуация, на която тук се гледа все едно е дошъл краят на света.

Колкото до задължителното ходене на маникюр, ресторант и стотици левове за детски рожденни дни - мисля, че само напълно откъснати от реалността хора могат да пишат такива странни неща. Пълно е със семейства, които не празнуват детски рожденни дни в парти центрове, в края на краищата всеки живее според доходите и разбиранията си.

Общи условия

Активация на акаунт