Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 548
  • 324
  •   1
Отговори
Естествено, правилният и предпочитан от всички отговор е "и двете" Smiley
Но в реалния живот има много семейства, които поради една или друга причина наклоняват везните в едната от двете посоки.
Темата ми е в резултат на една друга, където се получи известно противопоставяне по оста "Разходка до Дисниленд" срещу "Езикови курсове, скъп лаптоп за образователни цели, такса за университет". Там основния замисъл на темата е доста по-различен (пари, подарени на децата), докато аз искам с тази тема да обърна поглед върху семейните приоритети, стъпили на семейните финанси.

Кое смятате, че е по-важно за сполотяването и за връзките в семейството и с децата - общите спомени,  пътуванията, забавленията и развлекателния елемент, или материалното осигуряване за всякакви бъдещи събития.

Като имам предвид такива, които струват не малко пари. Не визирам пикник в парка или еднодневно пътуване в страната. Разбира се, че могат да бъдат забавни и да оставят скъпи спомени, но в темата става дума за пари.

За забавленията - посещения на развлекателни паркове в Европа (Дисниленд, Леголенд), често посещение на аквапаркове, пътувания до интересни за децата места (аквариуми, транспортни музеи, музеи за кукли, паркове с динозаври, зоопаркове с екзотични животни).
Откъм финансовата сигурност - образователни нужди ( езикови курсове, частно училище, частни уроци за добро държавно училище след 7 клас, частен университет или издръжка в чужбина), битово подсигуряване (осигуряване на отделно жилище или първоначална вноска за такова, купуване на кола на 18, висок стандарт за дрехи, телефони, техника).  

Разкажете - накъде клонят вашите везни, и кое ви е приоритет? И защо?
Нарочно не слагам анкета, защото не очаквам еднозначни отговори. Аз ще се включа по-късно.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:20 от Рaдост

# 1
  • Пловдив
Не ми звучи разумно да си даваш всички "излишни" пари за забавления.
Под "излишни" разбирам оставащите извън текущата издръжка.

# 2
О,на този етап от живота ми,спестявания не ми трябват,значи твърдо
преживявания!

# 3
Всеки ще си каже това, което му е липсвало. На мен ми липсваха "мои" пари и всякакви преживявания, пък даже и играчки ми липсваха. Нашите уж събираха-събираха, накрая нито паричните подаръци видях, "прибрани да се пазят", нито нещо събрано за мен, нито са ме завели някъде на интересно място.

Едно дете не разбира концепцията на дългосрочното спестяване. То вижда, че в момента няма "нищо" и някаква голяма цел в далечното бъдеще, от сорта на първа вноска за апартамент, на него не му говори нищо. Да, могат да си спестят сами пари за лего или нещо друго, но такива спестявания не продължават над година. Да кажеш на 11 годишно дете, че няма да идете на аквапарк и няма да му купиш кукла Лабудуда защото пестиш за бъдещата му ипотека е убийствено.

Хората, които могат да си позволят да съберат пари за кола, апартамент и издръжка в Йейл на чедото, не ги събират за сметка на преживяванията му по паркове и екзотични държави. Те си ги имат, и ги събират допълнително към "забавленията"

# 4
  • София
На хората от висок среден клас с частни училища, колежи, имоти - не им е дерт един Дисниленд.
Това е дерт на работническите семейства с две деца в училищна възраст.
За тях би била непосилна издръжката за високо образование и стандарт на живот,  та с Дисниленд и без него - все тая.

Аз в Дисниленд не съм била, но са ме водили във всяко село, паланка и град, че да уча от място. Даден ми е света, чрез книгите и е разпалена личната ми потребност от познание.
Дали имам хубави спомени от детството си - да.
Дали пътувам където и както искам - да.
В този живот има време за всичко.

# 5
Винаги съм залагала повече на възможността за преживявания, отколкото на спестявания. Малко съм на принципа  " Един път се живее и каквото видиш, преживееш и усетиш, това ще ти остане.
Парите за мен са средство  не цел
Хубавото е, че с половинката сме на едно и също мнение по въпроса, та нямаме разногласия по тая тема.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 13:55 от happy doc

# 6
  • Melmak
Повече клоня към преживявания.
Нямаме деца и гледаме само нас си, с мъжа ми.

Разбира се, аз също съм “травмирана” от това, което ми е липсвало.
Изяснявам контекста, че аз съм на 32, родена съм 1993, била съм дете в трудни години и родителите сигурно са мислели доста за оцеляване. Като вече нещата се пооправиха и аз бях тийнейджърка сякаш нашите вече бяха едни съсипани и обезверени хора, баща ми с болежки и не искаха да ходим никъде, всичко им беше негативно, не искаха нито да харчат, нито да преживяват преживявания.

Това явно доста ми се е отразило, защото от дете баща ми се счупваше да работи и нямаше време за нас, а след това той беше “счупен” и не му се правеше нищо. Прекарвах време с него основно вкъщи или някоя разходка на пазар в града и до библиотеката.
Аз лично не бих искала това за себе си, за семейството си.

С мъжа ми съзнателно не сме спестявали много, за да харчим за скъпи преживявания. Разчитали сме на спонтанност понякога - приятели ни канят някъде, отиваме.
Скъпи почивки - сега сме свободни и можем, значи ще си го позволим.

Виждам близки с деца, които често позволяват  да се харчат и по 20 лв на излизане с 4-5 годишно дете и то заради разни игри, топчета с играчка, хващане на плюшка от автомат и подобни. После се оплакват “ами той малкия всичко иска, едно излизане 20-30 лв”. За мен това са грешни пари, защото може да го запишат на някакви занимания 2-3 пъти седмично за тази сума. Тоест не да се спести и да не се харчи, а да се харчи смислено.

Аз не съм фен на частните училища и сигурно не бих давала пари да такова. Ако иска да се бори да влезе в елитно училище - да, ще подкрепям. Не сме богаташи.

# 7
Баланс между двете според възможностите на семейството за мен е най-добрия вариант. Нито самоцелно трупане на спестявания, нито опукване на всичко до стотинка. Обучението и извънкласните занимания са друга графа, но и там съм на същото мнение.

В момента сме с малко дете, т.е. още иска да пътува с нас Joy затова прекарваме много време заедно, навсякъде пътува с нас, пътуванията са съобразени и с нея - т.е. аквапаркове, развлекателни паркове, екстремни забавления. Това са ми едни от най-смислено похарчените пари.

# 8
Хората, които могат да си позволят да съберат пари за кола, апартамент и издръжка в Йейл на чедото, не ги събират за сметка на преживяванията му по паркове и екзотични държави. Те си ги имат, и ги събират допълнително към "забавленията"

На хората от висок среден клас с частни училища, колежи, имоти - не им е дерт един Дисниленд.

Не става въпрос за хора от висока средна класа. Нито пък Йейл.
Познавам съвсем обикновени хора, по-скоро бедни, отколкото средна класа, които също дават децата си в частни детски градини, записват ги в частни начални и средни училища тук, а после ги изпращат да следват в чужбина. Големият "бум" на обучението в Дания попремина, в Холандия също е на път да премине, но все още е цел на много хора да изпратят децата си "в чужбина". Това с купуването на кола и апартамент също не е запазена марка само на богатите.
Заможните хора не са обект на темата, извинявам се ако това ще изключи голяма част от съфорумките Smiley

# 9
Нашето семейство за момента успява да прави и двете - и заделяме по малко, и харчим за преживявания. Събраните от детето пари по разни поводи обикновено той решава за какво да ги харчи - и колело си е купувал с тях, и компютър (с малко добавка от наша страна, разбира се), и по-дребни неща като дрехи, обувки и пр.
На моята лична везна за момента надделяват преживявания, пътувания, емоции, спомени, но естествено не бих се оставила и без спестявания, най-вече за някакъв евентуален здравословен казус (дано не се налага). За всичко друго като жилище, автомобил, образование на децата, периодични ремонти и т.н. според мен се намира начин, като му дойде времето, дори човек да няма кой знае какви спестявания. Разбира се, ако има добър текущ доход и от двамата родители.

# 10
  • София
Всеки скача според чергата си Simple Smile
Аз лично предпочитам да заведа детето си някъде на екскурзия и както се казва " Да види свят!" отколкото да му купя таблет.

# 11
  • София
Езиков лагер за детето или Дисниленд?
Първото. Пак ще е пътуване, език и чужда култура, опит.

Има начини как да се извлече максимум изгода, като се съчетават различни неща.

Така съм научена - сметки, големи разходи, парици за черни дни и от остатъка се живее, предпочитам качествено.

Истината е, че за да постигнеш някакъв стандарт, трябва да си подложиш основа. А това не става без жертви.
Но цял живот жертва на икономията - никога.

# 12
  • София
Много лесен въпрос. Инвестирам в страхотни преживявания, красиви места, спомени, смях, положителни емоции. Дано имаме възможност още дълги години да е така. Е, имаме и спестявания за неотложни неща - я се счупи някой уред вкъщи, уроци на дъщерята и т.н. И не, не сме богати. Средностатистическо семейство като за нашата действителност.

# 13
По-добре спестявания.

# 14
  • София
И в другата тема намекнах, но тук мога да разгърна още мнението си. Покрай нашето дете се нагледах на гадни съдби. Вярвайте ми, по-добре сега ги дайте парите да зарадвате детето си, защото може и да не доживее първа вноска за жилище или кола. Гадно е, неприятно е, никой не го мисли или иска, НО се случва. Аз нямам 40 години а вече две големи обезценявания/инфлации съм видял. Кой знае още  колко ще видя. Да лиша детето си от нещо, от което има нужда и иска, за сметка на някакво бъдеще, което един пиян шофьор може да отнеме за миг дори на пешеходна пътека в центъра на София?! Никога! Или детето ви да ви запомни като стиснатия родител, който не му е купил "кукла за 120 лв" (препратка към мнение от другата тема),  а година след това ви е затрил рака. Макар да осъзнава детето на късни години, че родителят е постъпил правилно, но все пак помни тази отрицателна емоция 10-20-30 години по-късно. С това ли искате да ви запомни детето ви?! Тук трябва да отбележа, че трябва да са с мярка нещата. Не да се изкупи магазина за играчки. Децата в различните възрасти искат различни неща. До училище искат играчки, в училище почва техниката(лаптопи,телефони, колелета) и дрехите. Но защо да лишаваме детето от играчка сега за да му купим лаптоп после като междувременно инфлацията ще е изяла една може би не малка част от парите за лаптоп?! Човек винаги трябва да има някакви заделени пари, но няма да заведа детето си на долнопробно бунгало на Камчия(личен опит от преди детето), вместо на хубав апартамент в Гърция за да спестя 200-300лв разлика(ако го позволяват финансите разбира се). Но и няма да тегля кредит за да го заведа в Дисниленд (примерно).

Общи условия

Активация на акаунт