Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 550
  • 324
  •   1
Отговори
# 15
Никога не сме спестявали целенасочено.
За нас пътуванията и забавленията са неразделна част от отпуските и са много важни. Така си почиваме пълноценно. Не обичаме да се стоим вкъщи.
Така и така човек не може да планира и да обезпечи всеки бъдещ разход с нашите средностатистически заплати.
Електроуреди - когато се налага да се подменят, винаги купуваме на изплащане. Дори и да се оскъпяват малко, така не се усеща плащането - на поносими вноски, иначе наведнъж си е сума.
Покупка на апартамент към момента ми се струва доста... абсурдна кауза, ако ги нямаш основната част от парите. Не ми се заробва доживот са плащам кредит от 200-300 000 лева. В крайна сметка и в Бг започна да се установява традицията да се живее под наем по големите градове. Което си е доста удобно и не те обвързва дългосрочно с определено жилище.
В общи линии най-добрият вариант е човек да се простира според възможностите си. Да не пръска пари за ненужни вещи и придобивки или пък за маркови дрехи и аксесоари, ако не може да си ги позволи. Нека потребителските кредити да са за по-мащабни нужди.
Разбира се, имало е моменти, в които сме можели да си позволим по-малко и Слава Богу, към момента си позволяваме повече.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 13:56 от utro77

# 16
За мен трябва да се намери някакъв баланс между преживявания и обезпечаване на нуждите, защото и двете са важни.
Не мисля, че Дисниленд е задължителен, но аз съм против и висок клас телефони и сто вида частни уроци за деца в ранна възраст. Залитането в крайности никога не е направило услуга, ако говорим за хора със средни доходи.
Тези, които почти нищо нямат и тези, които всичко имат, нямат подобни дилеми.

# 17
Аз не бих противопоставяла разходите за пътувания/преживявания срещу разходи за образование. В една графа са ми.
Виж със сигурност бих предпочела екскурзия пред последен модел телефон, или езиков лагер пред по-нов автомобил, например.

# 18
  • София
На едно дете му е все тая, дали ще летува в Камчия или Испания, дали куклата му е от 50 или 100лв.
Ако има хубава и здрава връзка с мама и тате, които всъщност са целия му свят, докато е малко. И те му носат емоцията, не места и предмети.

# 19
  • Melmak
На едно дете му е все тая, дали ще летува в Камчия или Испания, дали куклата му е от 50 или 100лв.
Ако има хубава и здрава връзка с мама и тате, които всъщност са целия му свят, докато е малко. И те му носат емоцията, не места и предмети.
Зависи на колко е детето. Ако е на 5 или 10 сигурно да. Ама аз на 15 исках в Испания, но получавах Черно море.

# 20
  • София
И това ти е нанесло такива травми, че не можеш се освестиш. Вярно ли?

# 21
  • София
Зашо трябва да и е нанесло травми? Просто е имала желание като дете да посети определена страна.
Едни искат скъпи телефони и таблети други искат да идат в Испания....

# 22
Зависи на колко е детето. Ако е на 5 или 10 сигурно да. Ама аз на 15 исках в Испания, но получавах Черно море.
В крайна сметка родителите са тези, които решават как ще се харчат семейните финанси. Аз по-скоро не разбирам разни хора, които взимат заеми, за да угодят на децата си. За образование е едно, но за море, бал и дрехи - не.
В крайна сметка човек порасва, започва да работи и може да си набави всичко, което му е липсвало в предишните години.

# 23
  • София
Защото I.R, черното море се представя, като нищо съществено. Без оглед, че това са били възможностите на родителите.
Аз неблагодарност му викам, защото можеше и да няма море, никакво.

Темата се измества от фокус.
Просто, някои потребители имат нужда да говорят за личните си нужди, не за семейните.

# 24
  • Melmak
Е, айде сега чак травми? Трябва ли да ми е нанесло травми, които на 32 да не мога да поправя?

Учила съм в испанска гимназия, още на 16 говорех много добре езика. Мечта ми беше да отида в Испания и да посетя държавата. Като съм била на 5-10 не помня да ме е било грижа дали сме на море тук, или другаде. Обаче с растежа и научаването на нови неща се появяват и мечти, които са смислени.

Може би за това сега гледам повече преживявания да има. Не бива да живеем ден за ден в никакъв случай, но всяка крайност не е ок.

# 25
  • София
Не мога да знам какви възможности са имали, че да коментирам Simple Smile

# 26
  • София
Сама си каза какви. Не големи.

# 27
Нито аз съм травмирана, че нашите ни водеха всяко лято само на Китен, нито моите деца са травмирани, че не са били в Дисниленд.
Това младите на днешно време се чудят кой да обвинят за всичко.
Не робувам аз на такива манипулации, нито от децата ми, нито от някой друг.

# 28
Както повечето отговорили и аз ще кажа, че е нужен баланс. Точно в Дисниленд не съм водила детето си, водих го като малко в Италия и въпреки, че не помни много от това време, у него остана и досега усещането за нещо магнетично и приказно. Пътуванията ни са повече из България и основно бяха свързани с преодоляване на здравословни проблеми на детето, като беше малко. Защото в определени моменти и да имаш пари, нямаш достатъчно свободни дни, отпуските не са безкрайни.
За спестяване не сме спестява ли самоцелно "да има", а с някаква цел. Имали сме пред себе си финансови проекти, предвиждал сме изпълнението им
В различни моменти приоритетите са били различни, но винаги на преден план е била активна, здравословна почивка, създаване на семейни спомени и в максимална степен задоволяване на потребности, но не и на безцелни прищевки.
На уроци моето дете не е ходило не поради липса на средства, а по съвсем други причини, които не ми се коментирст(в наборната тема някога ги споделих), каквото, такова. Като цяло, много се интересувам от образование и ми е приоритет, но не всички средства са оправдани от целта. В момента детето учи в университет със скромна такса(държавна поръчка) по негов избор. Не съм сигурна дали бих плащала огромни суми за самоцелно образование, без ясна перспектива. Но напр, ако го влечеше медицина и не му стигаше малко за държавна поръчка, бих отделила за платено, да. (не го влече медицина). За много други специалности не бих. Пак е въпрос на конкретна ситуация.
Коя е другата тема?

# 29
Баланс съобразно възможностите с лек наклон към преживяванията. Файда да харчиш за образование с цел детето да си вземе хляба, ако го учиш, че трябва да живее цял живот на хляб, защото другото е маловажно и да не дава пари за глупости.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 16:52 от Нарцùса

Общи условия

Активация на акаунт