Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 27 410
  • 774
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за новата тема. Успех на всички!
А за акциите, все си мисля, че западните компании ще намерят начин да изкарат китайския AI некадърен и цените пак да се върнат нагоре.

Лично аз около мен не познавам, някой да няма акции, да не в милиони но мин. по 10 000 + и на горе, вече толкова е лесно да се купува, че нямам думи, няма да коментирам платформи като InteractiveBrokers, trading212 или други, a дори вече с Revolut хората купуват както се казва с един клик. А толкова много хора имат Revolut в България, това с тухлите като инвестиция ще се пречупи в България. Wink

# 16
Ще оставя един цитат от AI тук, вие си правете изводите само колко може да му се вярва:
"Каква е средната и медианната цена на кв.м. за София?
ChatGPT каза:
Средната и медианната цена на квадратен метър в София може да варират в зависимост от различни фактори като район, тип имот и други. Към последните данни (към края на 2024 г.), средната цена на квадратен метър в София беше около 1 800-2 000 лв. За медианната цена се наблюдават стойности около 1 700-1 800 лв. на кв.м., като медианата отразява средното ниво на цените, разделяйки пазара на половина.

Тези стойности могат да се променят в зависимост от конкретния квартал и типа на имота (ново строителство, старо строителство, луксозни имоти и т.н.). За актуални данни, е добре да се консултирате с местни агенции или платформи за недвижими имоти."

# 17
Човек, който инвестира основно в акции, има силите да преживее спадовете им. Аз ги нямам тия, понеже ми образуват повече нерви и стрес, отколкото другите ми дейности. И причината е, че нищо не зависи от мен и се чувствам изоставена на късмета, или не некъсмета.
Които купуват имоти искат по-голяма сигурност, по-малко стрес. И вероятно не се страхуват да станат от компютъра и да идат сред хората. За разлика от акционерите, които е възможно малко да се притесняват от общуването с хора, наематели и прочие, или просто да не им се занимава. И това да накланя везните към по-малко персонализираните вложения.
И в единия, и в другия случай, накрая печели, който си е отварял много добре очите и ушите, и си е наблюдавал изкъсо инвестициите, и е разбирал от тях. Има го и момента, че трябва да се понаучиш както на едното, така и на другото
Този, който писа че взел 60 варненски наема за две седмици. МНОГО се радвам за теб. Но, нали, това няма да ти се случи всеки път, нито всеки две седмици. А който си взема наема, ще му се случи всеки месец.

# 18
Поздравче за всички черногледи в темата, да знаете че не сте сами ❤ цѐла България е с ва̀зИ!
Разбира се със статистика 🤣

# 19
  • Бургас
Трябва ли съобщението от фирмата за получен акт 15 да е придружено от копие на документа? Фирмата е BLD, сграда Мона3, изглежда завършена, но все пак?

Не. Копие на разрешението за ползване, т.нар. акт 16 трябва да ви дадат.
Акт 15 - само ако им го поискате за пред банка, например.

# 20
Имотите все още са изключително достъпни. Ако не НС, то панели. Засега.
Въпрос на приоритети и ценности.
Къде са достъпни, приятелю - ето да те цитирам от тази тема:
110-120Е са едностайни еднопространствени, обзаведени в среден квартал, ново строителство в София.
200 Е са двустайните (добавена 10кв спалничка)
400Е и нагоре са 3стайните.
Другото са панелки за изриване.
Жената е работила и спестявала (сигурно 10 години) и успяла да задели 50,000 лв. Ти сега в панелка "за изриване" ли ще я пратиш, или в НС, където само да го довърши от Ш/З за да стане за живеене няма да й стигнат 50-те хиляди?
Аз ако бях на нея - млад и несемеен - бих отишъл да си търси късмета в друг град/държава, пред тази перспектива.
Сега ти и Ази ще кажете, ама то има хора, които са по-амбициозни и умни и вадят по 10 бона и в София - има, ама не са средния човек, а за средния човек последните години стана недостъпно. Което според мен е неустойчиво и няма как да продължи дългосрочно.

@Ази - това е отговор от предишната тема, която вече не може да се цитира.
И по-престижните жилища няма как дългосрочно да поскъпват с 10% ръст, а другите - не. Връщаме се 30 години назад в 1995 г. когато апартамент в Младост струваше $20к, а подобен ама на Юри Венелин е бил да речем $40к.
Твоята хипотеза е, че ако този в Младост ще поскъпва с 5% годишно, то този в центъра ще поскъпва с 10%?
Да видим какво трябва да е станало до 2025 г:
Младост: 20к*1.05^30 = 86к
Центъра: 40к*1.1^30 = 698к
И какво стана - от 2 пъти по-скъп, апартамента в центъра трябваше да е станал 8 пъти по-скъп от този в Младост - а той не е, следователно хипотезата не е вярна за миналото, а смятам няма как да е вярна и за бъдещето.
П.С. Всичко това е номинален ръст преди инфлацията. Ако смяташ реален, става още по-невъзможно.

# 21
Крис, защо ти не се преместиш в друг град/държава, семеен, несемеен няма значение, хората го правят във всякакви конфигурации, включително в предпенсионна възраст. Живеем в мобилен свят, не е толкова сложно като преди да смениш континент, държава или каквото и да е. Но както се вижда хората не го правят, т.е устройва ги съответното статукво, устройват ги цените, устройват ги условията на живот, иначе защо ще стоят.

# 22
Аз моето жилище съм си го купил и платил още когато бяха достъпни, така че мен не ме бърка - сега само седя и се радвам на поскъпването с 10% на година, така докато умра може и милионер да съм станал от него.
Говоря за хора, които сега започват житейския си път - те са по-мобилни. Аз ако искам да се преместя, трябва да питам първо жена си и децата искат ли - а когато няма кого да питаш е по-лесно.
Казвате, много хора идвали в София от Силистра, от Враца, от нам-къде още. А като стягат куфарите за София, ако си направят сметката, че цените са както Дани писа по-горе, а ти в Испания си си купила жилище в курортен град за 40к, да не вземат направо да ги стегнат за Испания? Или Италия, Франция, Тайланд, пък който няма нищо против по-хладното време и Германия, Англия и т.н.?
Какво ли питам, като сам виждам, че много млади хора така правят.

# 23
  • София
Крис, много съжалявам, че не успявам да обясня, че не говоря за средни цени, а за ексклузивни имоти, чиято цена не влиза в тези статистики, които коментираме. Затова, предпочитам да дам конкретен пример, за да смяташ.

https://ues.bg/bg/bgr/sofia-doktorska-gradina/tristaen-apartament-22208

Моля да упражняваме сметките върху един такъв имот- примерът е произволен, с локация, която предполага ексклузивност, както и довършителните дейности по имота и останалите параметри, за които споменах.
И понеже не е продаден днес, с днешна дата щеше да се продава на 1 600 000 Е и има периодично кандидати, които да ги предложат. Само собтвеникът да подшушне на г-жа Грудова, че продава.
Така се продаде и къщата с Ягодите на Сан Стефано.

Аз това правя с имотите, умея да давам добавена стойност. Сега очаквам да чуя каква съм фантазьорка, но в отговор на подобни констатации отговарям, че всичките ми ВЕЧЕ реализирани проекти имат подобни характеристики.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:42 от Azzy

# 24
Искам да кажа, че при мен и при други цената на жилищата не е била водеща, т.е била е фактор, но много други неща са били пред нея, и те са довели до местене, било то в друг град, на село, или друга държава. Има хора, на които им писва в големия град и хващат някое планинско село. Други бягат от това планинско село и отиват в големия град. Две познати имам, с кеф се преместиха от София в Ямбол, едната е дори родом от София. На мен ми звучи странно, ама те се чувстват добре. Всеки търси нещо си и в това няма нищо лошо. Лошо е да мрънка, че не му харесва, ама да стои. Но хора се местят и то големи семейства и с деца и т.н. и почват отначало.

# 25
  • София
Да се запиша и аз за новата тема

...И понеже не е продаден днес, с днешна дата щеше да се продава на 1 600 000 Е ...
Този го коментирахме вече в старата тема
https://bg-mam.ma/p/1693852/48573739
Доколкото помня, цената му беше 1,3 млн.
23% от септември не знам как би направил Blush

# 26
@Ази - какво да споря за нещо, от което не разбирам (супер-дупер екслузивни имоти) - щом ти разбираш, ОК, може и да си права.
Аз съм лаик и за такива имоти само съм чел (не съм влизал). Ето например какво четох преди 2-3 години: Кристиано Роналдо продаде пентхауса си в Тръмп Тауър за $7млн. а го бил купил 2015 г. за $18млн.
Все ще да е бил по-екслузивен от този на ул. Оборище, пък и с Тръмп ще си комшия, не с някой български бизнесмен:
https://www.businessinsider.com/cristiano-ronaldo-selling-trump- … e-10m-loss-2021-6

Но в България, както разбираме многократно от тази тема, важат други правила, отколкото в целия останал свят. Там луксозните имоти може и да може да падат, но тук - никога.

# 27
тази тема:
110-120Е са едностайни еднопространствени, обзаведени в среден квартал, ново строителство в София.
200 Е са двустайните (добавена 10кв спалничка)
400Е и нагоре са 3стайните.
Другото са панелки за изриване.
Жената е работила и спестявала (сигурно 10 години) и успяла да задели 50,000 лв. Ти сега в панелка "за изриване" ли ще я пратиш, или в НС, където само да го довърши от Ш/З за да стане за живеене няма да й стигнат 50-те хиляди?
Аз ако бях на нея - млад и несемеен - бих отишъл да си търси късмета в друг град/държава
Каква професия и заплата спестява 50к лв за 10 години? Това са 400лв на месец.
Тук говорим за нещо близко до минималната. Касиерките в Лидл са на 2к.

А в чужбина как жена, без платежоспособна професия и образование спестява 50к?

Ако погледнем казус, сама жена в САЩ, със заплата около минималната, 7$ на час (това май излизаше груба сметка 14к $ годишно), мислиш ли, че ще може да си купи апартамент, ново строителство, че и да го обзаведе, ремонтира в най-скъпия град в държавата (Манхатън, например)?
Това е поредната про-емигрантска дъвка.
Сравняват се ябълки с круши. Сравнява се заплата на пъдар в горно нанадолнище с инженер в САЩ.
След това се сравняват и цени на имот, столица, срещу колиба в ъпър даунхил вилаж (горно нанадолнище, но позиционирано в САЩ).

Сама жена, освен ако не е корифей някакъв рядък, супер-програмист или архитект или нещо такова, няма как да изкара за жилище, ни у нас, ни в САЩ.
За Испания, нямам детайлна картина, освен, дето съм чувал, че ако цигани влязат със взлом, докато си излязъл някъде, жилището става тяхно. Интересно сама жена как ще отреагира такъв казус. Отишла за 3 дена до Франция, на шопинг и като се върнала, вече няма дом.

# 28
Трябвали са му пари на човека и е бързал да продаде Wink

# 29
Трябвали са му пари на човека и е бързал да продаде Wink
Аз пък чух, че домсъвета не му разрешил да си остъкли балкона, та се ядосал и казал продавам го, ако ще и на загуба да е, и ще си купя в България, защото там всичко е разрешено, а и данъците са по-ниски.

@Дани - не ми се пише толкова дълъг пост като твоя, но май ще е нужно, за да ти отговоря на всички точки:
- Касиерките в Лидл са на 2к от 2-3 години, а ако се опитваш 10 години да спестиш за вноска, виж на колко бяха преди 10 години или преди 5, когато си започнал.
- Ако започваш сега, почваш да спестяваш от 2к, но докато спестиш нали цените щели да се вдигнат с още 20% още тази година, така че пак няма да можеш да спестиш
- Минималната сега е 1000 лв. не 2 така че ако сравняваш с минималната, прави го коректно. Жената вероятно има приличен среден доход, щом е успяла да спести 50к.
- Минималната в САЩ никъде не е $7, особено пък в Ню Йорк. Дори в Макдоналдс насред нищото почваш от $15 - ето ти обява и както виждаш небостъргачи наоколо няма:

С такава заплата жилище едва ли ще си купиш, разбира се, но средният човек не работи в Макдоналдс, особено пък цял живот.
За да не си разтягаме локуми, сравнявай коректно среден доход и средна цена на жилище по градове и държави, където искаш, и сам ще видиш България достъпно ли е или не.

Общи условия

Активация на акаунт