Летни вълнения и коронни изпълнения. 206-та НЕМСКА тема

• 30 981
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Една приятелка не говори вече с мен. Тя също е от конспиративните. Все с телефон в ръка, но короната се появила, където били 5Г мрежите 🤐
Мдаааа....

Съгласна съм за мътната вода.

Колкото до тестването: напълно е възможно след няколко дена тестът да е отрицателен - ако вирусът не е вече в носоглътката, няма как да го хванат с този тест. Човекът няма смисъл да се хаби да съди. Да не говорим, че не винаги и антитела се образуват 😳

Бебето е болно, тече му носа и имаше Т. 😒
Сега обикаля наоколо, но носът тече и тя се ядосва.

# 466
Аз получих инфо от пенсионната осигуровка като навърших 5 г работа тук. Не знам дали не изигра роля и фактът, че излязох в майчинство тогава и ми изпратиха инфо за прогнозната пенсия.
Преди това и аз не съм получавала нищо от тях.
И мен ме вълнува въпроса с признаването на следването, но не съм се заемала да проуча как става. Мисля, че като завърших тук ми дадоха и документ, който бе за пенсионното осигуряване.

# 467
  • Germany
А каква е логиката някой да плаща по 1800 лв ( както се спряга ) на човек, за да се пише болен от Ковид19? Това значи, че този човек ще вземе поне още 2000 лв отгоре, за да има далавера. Та кой дава по 4000 лв за 1 болен наужким от коронавирус. Здравната пътека е около 1000 лв. От къде ще идват големите пари? От Европа ли, която даже още не е решила ще дава ли пари, няма ли... За грешните тестове не се учудвам. Доста такива случаи има в Бг. Въобще неразбориите са много покрай този вирус. Аз лично мисля, че кой както може се възползва от ситуацията, та дори и държавите.

# 468
  • Berlin
Какъв е смисълът да се признава тук стаж от България? За какво би се взел предвид?

# 469
  • Germany
Какъв е смисълът да се признава тук стаж от България? За какво би се взел предвид?

За пенсия. Но за какво го искат това признаване предварително, нямам идея.

# 470
  • Berlin
Т.е. за общия брой години (или стаж), които са необходими, за да се пенсионира човек, така ли?

# 471
Някои могат да имат и стаж извън Германия, напр. в България като мен - 10 години, отделно следване, други в други държави. Мисля, че искат да съберат целия стаж.

# 472
И на мен преди 6-7 години ми пратиха такъв документ, на запитване по телефона ми пратиха формуляр за попълване както и Ася каза с дати, не само месеци и години, и ми се уплаши окото, трудовата ми книжка с няколко работодателя е в БГ. Казаха ми, че имало и европейски формуляр с Е и номер, който се издава от НОИ. Пращах майка ми да го изисква на място, но и казаха, че става само по служебен път. Като доживея време за пенсия от немска страна ще го изискат и ми признаят стажа. Дотогава ще си живея в неведение за реалния размер на евентуалната пенсия.

# 473
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Идеята е да си събереш всичко на едно. Ако решиш да си ходиш в Бг по служебен път пращат всичко в Бг и не се занимаваш.

Аз си признавам, че в Бг беше много сложно, сумата хора хванах да помагат.... 🤐

Отчайващо е като дойде писмото със сумата колко ще е евентуалната пенсия.

# 474
  • The QC to be!!!
Някои могат да имат и стаж извън Германия, напр. в България като мен - 10 години, отделно следване, други в други държави. Мисля, че искат да съберат целия стаж.
точно! Мисля нашите писма ги получихме още първата година като се преместихме в германия.

# 475
Забравих да ви споделя, какво ми каза педиатъра на детето, като я водих за ваксина в началото на месеца. Посъветва ни, август месец, цялото семейство да си направим противогрипни ваксини. Ако искаме, може и при него.
Той иначе до сега, все се дърпаше за противогр. ваксина за малката. Аз 2 години слагам на детето (на нас, не), но все бяха против волята му. Sunglasses Ама пък си бях доволна.
Но сега, заради Короната, били силно препоръчителни. И до есента може и да имало недостиг.
 Чули ли сте нещо такова?

# 476
  • Germany
Аз четох в темата за вируса, че се очаквал недостиг, защото много хора щяли да искат да си сложат. Коментираха обаче, че ваксината имала ефект 5-6 месеца и ако си я сложиш август, трябва декември да повториш. Колко е вярно това, нямам идея. Ние до сега никога не сме си слагали, но много се чудя дали да не сложим тази година.

# 477
В Германия уж нямало да има недостиг. Вчера слушах уверения по радиото, че ще има много ваксини.

Стига да е читава ваксината, въобще не се двуомя дали да се ваксинирам.

# 478
  • Germany
В Германия уж нямало да има недостиг. Вчера слушах уверения по радиото, че ще има много ваксини.

Стига да е читава ваксината, въобще не се двуомя дали да се ваксинирам.

А как разбираш дали е читава?

# 479
Не съм се ваксинирала с противогрипни ваксини никога. Изобщо, ваксините са за мен доста противоречив продукт в съвремието. Не съм антиваксър, както е модерно да се дефинира, но си мисля, че има значение каква ваксина се поставя и за какво е тя.

Общи условия

Активация на акаунт