На море в България 2020 г.! - 4

• 50 511
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
# 616
  • Beyond the stars

Уауууу! Разкошно. Благодаря! Точно такова нещо търся, ще ги запазя, понеже вече намерих. Първо се обадих на къмпинг Рай, имат някакви вили дървени, всичко точно обаче после прочетох доста лоши отзиви и ще се откажа. След това намерих този:

https://www.lagunavillageresort.com/
Изглежда супер на снимките, позволиха с кучето и мисля да ги пробваме. но определено до края на лятото ще гледам да ида и на този Камчия, много ми хареса, въпреки, че от София ми е далечко...
О, редактирам се:

Домашни любимци са забранени.

Този на Златни изглежда супер. Ще си го запазя за бъдеще.

# 617
Не става въпрос кой и за и кой против публична държавна собственост - на практика на плажа може да дойде всеки, ако влезе откъдето му се указва. То и аз искам на шатрите от 200 лв да легна на плаж Оазис, но трябва да си платя. Нищо че са сложени на публична държавна собственост. И Дюни си плаща N брой шезлонги, които по презумпция са винаги заети, за гостите си. Останалите са за външни туристи. Няма отказан достъп, просто концесионерът има право да раздели плажа на две и го прави. Точно както не е разрешено и плажуването в зоната за джетове, а е заградена с въжета. Сега ако бъде разрешено без всякакви ограничения външни хора да ползват плажа, редно ще бъде от Дюни да намалят цената на пакета, защото едно от основните неща, които ме привличат там е спокойният плаж и достъпът до шезлонг и чадър по всяко време на деня.

# 618
  • Sofia
Точно така. Ако съм си платила за шезлонг на този плаж, няма как някой да дойде и поиска да го ползва, понеже плажът е държавна собственост. То по тая логика на никой плаж човек не може да си плати за шезлонг.
Иначе на Дюни потвърждавам, че има вход за всички външни хора, които спокойно могат да ползват огромната, свободна зона на плажа. Дам тънка линия е, че може да влезе и от другия вход, но явно доста са се опарили от ползващи безплатно АИ. Те днес обясниха, че през другия вход има паркинг, заведения и тоалетни специално за хората извън АИ. Та не виждам с какво толкова са му ощетили правата на господина.

Обадих се и на някаква много красива къща, която намерих през airbnb, но там не може с куче..
Може ли линк за тази къща, аз съм без куче Simple Smile

# 619
  • София
Достъпа до плажа е подсигурен от друго място и охраната го е насочила към него. Оазис въобще не е подобен.Там няма ОИ, а ресторанта и кафетата са за всички и разчитат много на външни хора. Вътре в комплекса обаче също не можеш да влезеш. В Сани клуб  (Халкидики) също не пускаха всеки. На портала охраната е доста стриктна. П.П. Плажовете може да са държавна собственост, но хотелите взимат на концесия (или от концесионера) част от тях и така подсигуряват на ГОСТИТЕ СИ безплатни чадъри. Винаги се оставя свободна зона в страни от хотела и така се спазват изискванията. В зоната, за която си платил няма право никой без твое разрешение да слага кърпи и да сяда на шезлонгите. Може да премине, но само толкова. За другите неща си има свободна зона, която ясно е указана.

Хайде сега, да ми посочите къде те това го пише в НОРМАТИВЕН документ, а не просто алабалистики Wink
'Щото аз съм си направила труда да прочета.

И за всички онези, които са "за" държавна публична собственост да се присвои ей така от някои:
https://www.facebook.com/hristaky/videos/10221634687349334/
Досега го гледахме това, не мога да повярвам! Кога ще се надигне народа, не им ли омръзна да ги управлява Доган????

# 620
  • München, Deutschland

Leo, чета какво пише в закона и намирам следното:
Скрит текст:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2017 г., в сила от 01.01.2019 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 103 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) С концесията за морски плаж на концесионера се възлага да извършва дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, наричани по-нататък "задължителни дейности", както и да предоставя плажни услуги при условията на концесионния договор. Концесионерът осигурява свободен и безплатен достъп на морския плаж и поставя указателни табели със схеми на отделните зони и условията на концесията.

Не копирам всичко, но по-напред в закона имаше и изречението, че концесионерът определя зоните. Т.е. концесионерът е задължен да осигури свободен достъп до ПЛАЖА, но не до ВСИЧКИ ЧАСТИ на плажа, (достатъчно е да можеш някъде по плажа да застанеш свободно), като условията колко да е свободна и колко - платена зона, също и колко да са заведения и др атракциони, са предмет на концесионния договор.

С други думи, ако зоната е 50% платена и толкова безплатна, може концесионерът да не спре достъпа до целия плаж, а само до платената зона, изисквайки съответното заплащане и не би нарушил този закон.

Не съм юрист, не съм сигурна тълкувам ли правилно, така че поправи ме, ако греша.
Интересно ми е, защото може да се окаже, че просто законът ни е кофти формулиран, което дава възможност на концесионерите да правят това, което правят - дали легално или не, дали положително или не.

# 621
  • София
Концесионерът няма право да ограничи достъпа до плажа.
Концесията му дава право да предоставя платени услуги на плажа, като му вменява задължение да се грижи за плажа (чистота, безопасност, т.н.) Но БЕЗ да нарушава правото на всички на достъп до този плаж.

Проблемът идва от манталитета на българина, че щом има право да ходи навсякъде, значи може да си забие собствен чадър пред шезлонгите на първа линия. Логично е, ако не си платил за услугите на хотела, да не се буташ в зоната, определена за гостите му.
Логично е и хотелите да не третират плажната ивица като частна собственост. Недоразуменията идват от липсата на логика и от едната, и от другата страна.

Въпрос към тези, които в момента са на морето. Бистра ли е водата? За последните десетина години само два пъти съм виждала бистра вода на нашето море. Най-кристална след 25.09. Опитвам се са разбера дали е сезонно или зависи от количеството плажуващи.

# 622
Що се впрягаш чак толкова? Естествено, че закона е калпав. Той нарочно е направен така. И не само този закон.
Концесионера трябва да поддържа 50% свободна зона. Но никъде не е указано къде да е тя и естествено, че платената ще е до входа на плажа, а за свободната ще трябва да се ходи повече. Достъп до платената зона не може да бъде отказан, но, ако седнеш на шезлонг или застанеш под чадър, трябва да си платиш. Ако хотел си е платил чадъри в платената зона, те трябва да се считат за заети и да се обозначат по някакъв начин. Все едно си резервилала маса в ресторант.
Миналата година имах смешна случка с една госпожа. Седя си под сянката на чадъра рано сутринта. Естествено слънцето свети от изток и сянката на чадъра е не под, а зад него и почти до следващия чадър. Та госпожата се настанява под моя чадър с мотива, че аз не съм под него, а встрани от него. Трябваше да обяснявам за Слънцето и Земята...
Но това как да е. Друго ме дразни. По закон при площ на плажа под 100 декара, на плажуващ се полагат по 8 квадратни метра (независима дали е в платена зана с чадъри или свободна). Ако са двама, стават 16 или това е квадрат със страна 4 метра. Ако добавим по метър-два пътека за преминаване, колко трябва да е разстоянието между чадърите и колко е сега?

# 623
  • Варна
За да се изкъпея в морето, отново ли трябва да плащам? Чадърът е бутафория, която не предпазва от нищо. Концесионерите могат да намерят и друг начин за печалба. Заведенията основно замърсяват и не е нужно да заемат плажно площ.

# 624
  • Русе
Здравейте! Simple Smile

Принципно не почивам на българското Черноморие, но тази година предвид ситуацията и това, че работя от вкъщи реших да грабна кучето, лаптопа и мъжа и да изкараме една седмица на морето. Обаче това се оказва голям проблем Simple Smile Представям си го едно идилично, в красив, чист къмпинг, като аз ще работя през деня, така че ще ми трябват условия. Обадих се на повечето къмпинги, които бях набелязала, никаде няма нищо свободно. Обадих се и на някаква много красива къща, която намерих през airbnb, но там не може с куче.. Та се обръщам с молба ако някой знае хубав къмпинг по нашето Черноморие с бунгала под наем, защото не навсякаде има, да ме посъветва, много ще съм благодарна!!!!

Къмпинг Крапец.
Камчия също има реновирани и симпатични Албена също има бунгала. И като цяло - на север.
Ехее,не знаех,че в Камчия има такива хубави бунгала.Аз като чуя Камчия и бягам с двеста, защото свързвам курорта със западнали бази,руснаци,комари,лоши отзиви,неотговарящи на действителността снимки на бунгала и като цяло не добре развит курорт.
Ако някой е ходил на тези бунгала и даде отзиви,ще ми е полезно.И дали са далеч от морето.
На тия бунгала в Камчия след ремонта не съм ходила, но ги знам че са много далеч от плажа. До реката са и си има половин час път ( пеша) до морето. Това с " първа линия " в Букинг сериозно се разминава с истината.

# 625

Въпрос към тези, които в момента са на морето. Бистра ли е водата? За последните десетина години само два пъти съм виждала бистра вода на нашето море. Най-кристална след 25.09. Опитвам се са разбера дали е сезонно или зависи от количеството плажуващи.

Факторите освен бр.плажуващи - обем на пречиствателните станции, са и валежите - вали ли, морето става буквално кално от вливащите се Ропотамо, Дяволска, Велека, Караагач..говоря за южното;

В момента е чудесна Hands Ok Hand ; днес беше адски задушно и горещо..като ги гледах в София с якета, да се чуди човек за една шепа държава, такива разлики...

# 626
Достъпа до плажа е подсигурен от друго място и охраната го е насочила към него. Оазис въобще не е подобен.Там няма ОИ, а ресторанта и кафетата са за всички и разчитат много на външни хора. Вътре в комплекса обаче също не можеш да влезеш. В Сани клуб  (Халкидики) също не пускаха всеки. На портала охраната е доста стриктна. П.П. Плажовете може да са държавна собственост, но хотелите взимат на концесия (или от концесионера) част от тях и така подсигуряват на ГОСТИТЕ СИ безплатни чадъри. Винаги се оставя свободна зона в страни от хотела и така се спазват изискванията. В зоната, за която си платил няма право никой без твое разрешение да слага кърпи и да сяда на шезлонгите. Може да премине, но само толкова. За другите неща си има свободна зона, която ясно е указана.

Хайде сега, да ми посочите къде те това го пише в НОРМАТИВЕН документ, а не просто алабалистики Wink
'Щото аз съм си направила труда да прочета.

И за всички онези, които са "за" държавна публична собственост да се присвои ей така от някои:
https://www.facebook.com/hristaky/videos/10221634687349334/
Това е факт. За да ти стане още по-ясно ще го онагледя така. Ако ти си платиш за чадър и шезлонг на някой плаж никой няма право да дойде и да ти каже да ставаш, защото той искал да седне. Така е и при хотелите. Те или плащат на концесионера определена бройка чадъри, които се намират пред хотела им и после ги предоставят безплатно на своите гости или ако е по-малък плажа го взимат на концесия и слагат чадърите пред хотела си, а отстрани оставят свободна зона. И при двата варианта чадърите са платени за цялата година и този, който ги е платил може да решава как да се разпорежда с тях. Не знам колко пъти трябва да ти се повтори това нещо за да го схванеш.

# 627
  • somewhere over the rainbow
Аз пак да питам за Мидия Ахелой и най-вече за храната тази година. Имате ли инфо?

# 628
  • There I was on a July morning
Благодаря за поясненията, изобщо не мислех, че въпреки заплатени права за ползване, достъпът до плажа в България не може да бъде ограничаван. Понеже има и една съвсем скорошна тема тук за хотел със собствен плаж, още повече ме учудихте.

Практически си мисля, че сигурно се случва, както и MTV спомена.
Достъпът до плажа на Дюни никога не е бил забранен. Забранено е влизането на външни посетители в комплекса /в частност - централният вход на плажа, който попада в оградената зона/. Съображенията са ясни - за да не се ползва заведението на плажа и евентуално някои други екстри на ол инклузива.
Външните посетители влизат откъм южния край на плажа, където е зоната отредена за свободно плажуващи. Така е от години и няма някаква драма в това от което се оплаква господинът от репортажа.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 22:15 от Скубиду

# 629
  • В градината...
Подобно е и на Русалка.

Общи условия

Активация на акаунт