СЕДМИ клас 2019/2020 - Втора изпитна седмична тема - (22.06 - 28.06)

• 114 943
  • 2 581
  •   1
Отговори
# 450
Брат му, за сметка на това, е на път да ни разори от желания за книги, стига да не съм ги предложила аз...

В библиотеките зареждат и нови заглавия (напр. от поредицата за Пърси Джаксън и други фентъзита ), не е нужно всеки път да се купува.

Моята щерка като беше малка най се радваше на книга. Четях ѝ още от 4-годишна цели романи. Мисля, че и с това е свързан отказът ѝ да чете - предпочита да слуша друг да го прави. По принцип има много добра слухова памет, дори уроците учи така - чете на глас и прави аудиозапис, а после само слуша, докато си оправя стаята, сресва се или закусва.

# 451
  • Sofia
Да, в библиотеките има доста и хубави нови заглавия художествена литература.

# 452
  • у дома
Моето е от доброволно четящите,но разни фентъзита...миналото лято постоянно се разправяхме за задължителната литература-това не бих си го причинила пак-да чете каквото иска..
За Коледа поиска 2 книги на ае -продължение на някаква поредица,от която са издали само първите две книги  на бг-та по този повод една приятелка каза,че много я депресирам-не стига че чете ами и на ае й идвало в повече.
Ако накой се интересува от фентъзита мога да му направя списък...
Нечетящата ми племенница се зариби да чете поредицата на Егмонт за Семейство Роял- https://egmontbulgaria.com/semeystvo-rojal-771/ После продължи с тази поредица на Симон Елкелес https://www.ozone.bg/author-simon-elkeles/

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 00:45 от svetlaem

# 453
  • София
Аз да питам майките в СМГ....нашите деца  правиха ли класни втория срок? 🤔 Не съм го чула моят син да споменава, ама ме съмнява да са се отървали... Wink
Днес правиха по мат- Кръстева

# 454
  • Sofia
Моето е от доброволно четящите,но разни фентъзита...миналото лято постоянно се разправяхме за задължителната литература-това не бих си го причинила пак-да чете каквото иска..
За Коледа поиска 2 книги на ае -продължение на някаква поредица,от която са издали само първите две книги  на бг-та по този повод една приятелка каза,че много я депресирам-не стига че чете ами и на ае й идвало в повече.
Ако накой се интересува от фентъзита мога да му направя списък...
Нечетящата ми племенница се зариби да чете поредицата на Егмонт за Семейство Роял- https://egmontbulgaria.com/semeystvo-rojal-771/ После продължи с тази поредица на Симон Елкелес https://www.ozone.bg/author-simon-elkeles/

И нашата чете страшно много. Но отказва четец и електронни книги. Някой стари издания са неоткриваеми по друг начин и затова имам за задача да не взимаме поредица, която не може да си дочете “нормално”.

Светле, давай списъка. Дано открием нещо ново, което да запълни лятото. Сега обследваме жанра на племвнницата ти, но... не е точно нейн стил...пада си по фантастика, определено.

Шанс за четене на задължителна литература има, но с такова неудоволствие, че чак й се плаче.

# 455
  • София
Само като си помисля за учебната литература тази година ми е ясно каква мъка ще е...

# 456
Pitanka, точно същият случай. Има четец, но предпочита хартия. Само разни нови неща, които не излизат вече на БГ, а покрай короната не купуваме с доставка от чужбина, та прие да чете от четеца.
Ния е фен на фентъзито, но след химията е запланувала да пробва фантастика, като е решила да почне с Прелюдията към фондацията. Препоръчай някаква съвременна фантастика за тийнове.
Ще е мъка това лято със задължителната литература.

# 457
Между 5 и 6 клас изчете всичко издадено на БГ от Рик Риърдън и после рязко спря да чете. Сега преди два месеца някъде, му стана любопитно какво харесвам в книгите на Агата Кристи и прочете за две вечери "Завесата".  Хареса му и се е заканил да прочете още, но покрай НВО не остана ред.
Инъче странно за мен и той предпочита хартия. Аз чета само на четец, удобно, леко....

# 458
  • София
Моят пък не иска да погледне хартиена книга.  Само през четеца чете. Но напоследък нищо не е чел, та съм в издирване на интересни книги.
Светла, и аз бих помолила за списъка, да видим какво ще го заинтересува.
Иначе при нас всичко е оформено вече. Няма изненади.

# 459
  • София
И моят не е от четящите, но досега винаги е изчитал задължителната литература през лятото.
Тази година обаче, с оглед произведенията и големите усилия, които положи до тук, мисля да му спестя това упражнение и да купя христоматия, от където да чете само откъсите.
В тази връзка - някой може ли да препоръча христоматия? На първо търсене излизат 2 - на Просвета и БгУчебник - коя от двете е по-добра?

# 460
  • София
Много тъжно, че са свалили в осми клас великолепния Шекспир.
Навремето просто откачихме от щастие като го учехме. Бяхме в девети клас, реален десети заради подгответо.
Четохме на английски с речници; сравнявахме сонетите му в оригинал с преведените от Валери Петров, и просто не можехме да повярваме как е възможно да има такива гениални преводи.
Монологът на Хамлет го помня до ден днешен целия - на английски.

# 461
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мога да препоръчам една фентъзи поредица за тийн госпожици, но е на английски, продава се в Хеликон: https://m.helikon.bg/search/?q=Kendare+Blake

# 462
  • София
Red, Шекспир не е свален мисля. Учи се в 9 клас. Поправка - в 8ми било.

# 463
  • София
Ами Хамлет в осми клас...

# 464
  • София
Имам едно питане, а после ще се върна назад да чета. Нашият класен е пратил съобщение, че всички които ще кандидатстват за професионалн гимназии и училищата към МК трябва да му пишат, за да им се издаде служебна бележка. За какво става дума? Не че се е залетял моят да кандидатства в такива паралелки, но знам ли какво ще му скимне, та затова питам.

Общи условия

Активация на акаунт