СЕДМИ клас 2019/2020 - Втора изпитна седмична тема - (22.06 - 28.06)

• 114 977
  • 2 581
  •   1
Отговори
# 2 310
  • София
Според мен испанската е желана толкова много от деца, които вече са на високо ниво с АЕ и/или НЕ и искат трети, ако нямат интерес към МАТ, а са с висок бал.
Да, това е добър вариант. И за мен испанския, заедно с руския е хубав "трети" език, но тяхното поколение сякаш обича повече испанския пред руския.
А 73-то? Там защо са толкова високи?
Русалката може да отговори най-точно, но мисля, че заедно с НЕГ, са единствените 2 училища, които предлага ДСД изпит.
Шарлот може също да поясни, ако чете все още.

# 2 311
Според мен малка част от хората избират Испанската конкретно заради езика. По-скоро търсят добро място/добра подготовка, добри резултати на изхода/за детето и тъй като въпросното училище е такова и те се насочват натам. Познавам няколко семейства, чиито деца нямат никакъв интерес към какъвто и да е език, но те искат Испанската.
Лично аз мисля, че няма научен език, който да не е от полза. Не е въпросът дали ще учиш в Испания или ще работиш с испански. Езикът ти отваря врати към други светове и култури, а и никога не се знае как ще те завърти живота.

# 2 312
  • София
А за НПМГ....не е ли малко прекалено всички изпити да са в един ден? Това е на мен ми идва в повече, а аз по принцип не ги жаля децата толкова.
През годините винаги ли е било така?

# 2 313
  • София
Испанската гимназия в София е най-добрият и престижен избор, който може да направим.

# 2 314
Много ми е приятно да ви чета и ви се радвам за "драмите" с високобаловите гимназии.Аз бях казала, че няма да споменавам бала на набора, за да спестя коментари от сорта "важното е да сме живи и здрави " Joy Ами положението си това - да сме живи и здрави. 338 е. 345 ако математиката е по 3. Всъщност бях подготвена за малко повече, но това е.
Така, че редим много паралелки, чакаме второ класиране и стискаме палци да не се налага 3-то и 4-то.
Отдавна сме на морето и тревогите се преживяват една идея по-розово. И оранжево Wink

# 2 315
Според мен е по- обяснимо умни, трудолюбиви и многоспектърни деца / с много точки по БЕЛ и математика/ да изберат на тази възраст училище, което им дава добро образование и чужд език, а не професионално училище. Не защото НТБГ не е добра, напротив, за мен е прекрасна и навивам детето, но не иска, a защото просто на тази възраст още не са наясно дали имат интереси в определено професионално направление.
Аз пък се ядосвам, че деца с високи резултати по математика и средни по БЕЛ ще се насочат към езикови гимназии, защото не им стигат за СМГ и НПМГ, въпреки че нямат особен интерес към езици и като цяло ги учат с големи усилия. Но такава е системата, нищо не може да се направи.

# 2 316
  • София
Аманда, да, и на мен ми е интересен този подход, но явно приоритет в случая е очакваната по-добра среда предвид по-високия бал. Иначе и на мен ми е странно дете без влечение към езиците да кандидатства в ЕГ и без влечение към математикат-в СМГ или НПМГ примерно.

# 2 317
Предложих ѝ. Ама има иска и втора английска, че е близо, нищо, че е без  френския. И за немския се чуди колко го иска... С голямата кошница сме, искаме да учим всичко, а и да продължим да спортуваме сериозно. Миналата година се пазареше за полиграфията, добре, че ѝ размина поне едно желание.
О, колко интереси... Simple Smile Не ви е лесно.
Поне да реши математика или език. Но и аз бих препоръчала НПМГ.
Аз също все се чудя на интереса към испанската и 73-то. Кои деца ги предпочитат?
А защо НФСГ е с толкова ниски балове и извън топ 80 паралелки? Аз го завърших преди 20 години-разкошно училище, среда, образование, езици и сертификат някакъв за Германия имам дори. После в УНСС умрях от скука-цялата икономика и счетоводство бях научила в средното.
Имам приятелка, чиято дъщеря учи там, сега ще завърши 8 клас. По това , което чувам, няма нищо общо с отпреди 20 г. Тя е с френски, ами гола вОда е учителката като сериозност. И не само тя.

# 2 318
А за НПМГ....не е ли малко прекалено всички изпити да са в един ден? Това е на мен ми идва в повече, а аз по принцип не ги жаля децата толкова.
През годините винаги ли е било така?
Да, така е винаги. Ама който ходи на биология, кандидатста за паралелка с биология. Той не се явява на география. Всеки си се явява на 1 предмет. Началните часове са различни, защото в редки случаи може да има дете, което би се явило примерно и на био, и на химия и с по-високия си резултат може да попадне в паралелка с БиХ или ХиБ.

# 2 319
Вики, не можеш да си сигурна дали преразказът е анулиран, докато не видиш това с очите си.
Отиди да си видиш работата и на място ще ти обяснят, какво се е случило.
[/quote]
Благодаря! Ще отида не вярвам да е анулиран няма причина. Казах на класната и госпожата по бел те нищо не казаха все едно не са чули.
[/quote]

Вики, задължително с родител, иначе няма да те допуснат. И си носиш служебната бележка и личната ученическа карта, родителят представя своята лична карта. На място се попълва заявление. Ето тук е описано по-подробно:
Скрит текст:
ПГИ се намира малко над новия мол.

Испанският се учи за кеф и заради модата, същинска реализация с него няма. Университетите в Испания са със значително по-високи такси спрямо други държави в Европа, иначе има хубави специалности особено в областта на архитектурата, модата и изкуствата.
В София евентуално може и да има фирми, които да въртят бизнес с Испания или Латинска Америка и да им трябват хора с испански, но в общия случай се ползва английски.
От всичките ми колеги, с които учехме испански в университета, само една живя 5 г. в Испания, като работи в Зара (не в магазин, а във фабриката, но не знам на каква позиция). Друга колежка емигрира в Канада, испанският ѝ е бил полезен дотолкова да научи впоследствие по-лесно френски. Всички останали сме се реализирали с немски или на някои изобщо не им е потрябвал езикът.
Испаноговорящите, които познавам (във Вн са доста), са женени за българи и работят в кол-центрове или водят уроци по танци.

# 2 320
  • София
И на мен ми е странно да се набуташ в СМГ без особени интереси към математиката. Като почнат после всеки ден по 1-2 часа домашни по математика Blush ще им стане весело.
Същото е и с езиковите.
Ама всеки си има глава на раменете.

# 2 321
  • София
Слънцето ли ви е напекло?

Не се чудете на чуждия избор, не го и съдете, по-добре обмисляйте плюсовете и минусите на този на собственото ви дете.  По-полезни ще сте.

Сериозно ли може да се задава въпрос защо някой би избрал Испанската? Или 73-то? Или....Малко ли е , че човек  научава нов език, получава стабилна общообразователна подготовка, попада в  общия случай в добра среда с  мотивирани съученици и създава трайни приятелства, разполага един ден със сертификат, с който може да следва и навън, и тук ( за справка специално за немския има двуезични бакалавърски и магистърски  програми в СУ, в ТУ, в УАСГ), може финансово да си помага  през следването с този език (масово децата работят в колцентрове),  свободни позиции с немски (преди короната) винаги е имало..... Клиширано може да е, ама езикът е богатство, можеш на него да четеш, да комуникираш, да гледаш - все обогатяващи човека неща..

# 2 322
  • София
Хайде и аз да отговоря защо 73.СУ е толкова предпочитано. Работя в това училище вече 11 години.
1) Училището е едно от малкото училища, сертифицирано в подготовка и полагане на ДСД.
2) Има силни катедри не само по НЕ, но и по математика, природни науки, БЕЛ ( за което говорят и резултатите от ДЗИ), История.
Тази година средният успех от вторите ДЗИ е 5,59.
Има много извънкласни занимания пак по  чужди езици, природни науки и философски цикъл.
Има няколко ученически клуба, в които децата работят с хъс.
Материалната база е отлична. Всеки кабинет е със собствен облик.
Освен нормалната за всяко училище библиотека има и немска библиотека.
Средата е здравословна, учениците са толерантни един към друг.
За всичко това училището работи години наред.

# 2 323
Не знам как е в София, но във Варна 4ЕГ (с испански) е чудесно училище с една идея по-ниски балове за влизане от 5 ЕГ и 1ЕГ. Всеки език е добре да бъде учен и за всеки може да се намери приложение в бъдеще. Ние ще я пишем също, но по-назад в желанията.

# 2 324
  • у дома...
Подходът в много от случаите е какво искат родителите. Ако зависи от мен и моите желания СНХ в 134-то с английски и иврит ще ни е топ желанието. След него веднага 18 или 138 с китайски. Ама това са си някакви мои сантименти и нереализирани мечти.
Детето ми мечтае за конкретно училище и паралелка в него. Вариантите са два - да я подкрепя изцяло или да и повтарям колко е смотана, че не иска да учи това, което искам аз. И на 3.07. по нощите да напускам в системата, това което искам аз. За да мога на родовите сбирки да казвам, че моето златно яйце учи по-по-най-дъ бест-топа на топа...
А иначе - университетите в Мадрид и Барселона имат много добри програми за студенти от ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт