Нашите цветя - обща тема

• 35 128
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
# 301
  • Бургас
Аууу,Злодеида,наистина си много зла! Simple Smile
Прободе ме в сърцето с тази бяла кралица!
Много е красива!
Моите цветя са в период на почивка нещо. Някои от тях поне.
Ама те и дъждовете много ме объркаха с торенето.
Днес докато поливах цъкнах няколко снимки,но утре ще кача снимки!

# 302
Петуниите ми съхнат. Всяка година се заричам, че няма да купувам и все се подлъгвам.

# 303
Злодеида, кралско мушкато е първото нали? Второто ми е непознато, но е много красиво. Изобщо прелест. Аз уж не харесвам бели цветове.
Преместих мушкатата, смених почвата, освен тази около корените и добре огледах за гъсеници. Не видях (дано).  Ако наистина саксията е причината, би трябвало да тръгнат като другите. На първата снимка е едно от големите, а на следващите преместените. Особено второто, на снимката добре се вижда как жълтеят листата.
Скрит текст:
И кралското преместих, че е дребосък, въпреки многото цветове.
Скрит текст:
Бугенвилията освен, че става по-лилава, вече има и цветчета. От онези невзрачните, но аз им се зарадвах, защото са показател, че се чувства добре.
Скрит текст:
Орязаните петунии правят много цвят, въпреки че откъм листна маса не са особено красиви, но поне са още живи. Ева, не си сама. Kissing HeartНа първата снимка в малката саксийка е мента, която беше тотално изсъхнала. Орязах до дъно и сега отново е поникнала. А на втората е последната аптения, която захванах от резник - явно в сянката на петуниите е добре, защото е доста по-зелена и свежа от другите.
Скрит текст:

# 304
  • Бургас
Ева,и аз сега като поливах петуниите забелязах,че започват да издават багажа! Започват да лепнат. Ще ги кътам докато мога. А цъфтят пущините!
Прехвърлих снимките,ето ги.
Прецъфтявайки,се обагрят в розово!

Малко нежност в бяло!

Мушкато-розички

И пак розовки!

# 305
  • София
Здравейте,
Моля за помощ какво може да е това по листата на сакъзите, имам предвид жълтите петна от долната страна на листата.
Поръчах ги без да ги видя на живо и съм меко казано разочарована, ужасно изглеждат, няма никаква листна маса, някои изгледат изсъхнали в самата основа на стъблото, за цвят дори и не говорим... нищо общо със снимката качена преди това във фейсбук. На въпроса какво е това по листата ми беше отговорено, че не са болни, а е от варовитата вода и жегата в оранжерията.
Може би аз сгреших като преди това казах, че съм начинаещ и решиха да ми пробутат боклука си.
Ужасно се чувствам, чудя се дали да не ги изхвърля и да преустановя опитите за отглеждане на цветя тази година.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 306
Петуниите ми съхнат. Всяка година се заричам, че няма да купувам и все се подлъгвам.
Ако си купуваш разсад, нищо чудно. В някои оранжерии ги напомпват с торове, за да имат вид, като я посадиш, ьъфти изобилно някое време и после рязко се влошава. Имам една, която за кратко време стана грамадна и чудна, носле започна за цъфти рядко с бледи и дребни цветове и да губи листа. Също няколко разклонения изсъхнаха.
За разлика от тях, петуниите от семена са най-красивата ми саксия в момента - с дебели стъбла, изправени и с мощна листна маса. Догодина опитай от семена, не се отказвай от тези прелестни цветя завинаги.
Ето за сравнение - първата снимка на петунии, отгледани от семена, а следващите - на готов разсад. Вижда се, че тези от разсад са с по- бледи и меки листа и образуват твърде нагъсто нови разклония, които си пречат и ако не ги режа редовно, ще се задушат.
Скрит текст:

# 307
  • Варна
MaryLand,
не ги изхвърляй според мен. Очупи най-повредените листа. Виждам нови клончета покарали, мисля, че ще се оправят.
В саксията на едното ми ново мушкато има един треволяк. Някой дали може да го идентифицира?

Да не е някаква декоративна трева? Май трябва да я отделя.

# 308
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
царевица? Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 309
  • Варна
Да ти кажа има прилика, само дето са много тънки листата, може би заради малкото място. Оставям го тогава, да видим какво ще излезе. Едва ли ще завземе саксията.

# 310
MaryLand, дай по-детайлни снимки на листата, че не се вижда добре.

Rayna13 - хлороза!

Видите ли такова пожълтяване на листата, избледняване на цветовете, мислете за хлороза и вземайте мерки. Обикновено жилките на листата са зелени, пожълтяването започва по листната петура, между жилките, цветовете избледняват и издребняват.  При силна хлороза листата могат да станат почти бели, както е на едната снимка.

Пак ще сложа линка за хлороза по лозите, причините и мерките важат и при цветята.
https://www.bgfermer.bg/Article/4868779

Причини:
1. Преовлажняване на почвата, може да се изрази и с асфиксия на корените ( задучшаване)
2. Недостиг на желязо - желязна хлороза.
3. Силно алкална, варовита почва.
4. Недостиг на азот.

Мерки:
Пръскане с листно подхранващи торове, съдържащи желязо и азот, пръскане на листата с железен хелат, поливане с железен сулфат ( зелен камък), намаляване на поливките и леко засушаване.
Някога бабите садяха цветя в ръждиви кофи, слагаха силно ръждиви пирони, тел, други ръждиви железа в почвата, за да нямат цветята хлороза.

Нарочно качвам  отново снимките на Райна, защо са много типични за хлорозата. На тях се виждат добре различните степени на хлороза, зелените жилки и вкл. силно побеляване на листата на едната петуния.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 14:00 от Diorela

# 311
  • In transit
Диорела, много полезно инфо...на едно-две листа на едната бегония може би имам хлороза. Моля те кажи ми какъв тор да купя?

Имам този наличен, но не знам какво съдържа вътре.
Скрит текст:

# 312
  • София
Diorela,ето по близка снимка. Дано така се вижда по-добре.
Скрит текст:

# 313
Карзче, невероятни са ти цветята Two Hearts! Злодеида и твоето бяло мушкато е много красиво! Едната ми петуния си заминава, поокърших я ама си личи, че е пътница вече, другата си цъфти постоянно и има доста листа. Обаче бугенвилията ми цъфна, много ме зарадва Simple Smile https://i.pinimg.com/originals/ea/a1/bb/eaa1bb9d57b63fb05671a76adbf1fa5a.jpg
https://i.pinimg.com/originals/af/5a/84/af5a8456701afa17aba65ed7c2e6a183.jpg и едни винки https://i.pinimg.com/originals/54/e2/cc/54e2cc9af75e53f9fc607a6bc972a0a8.jpg.

# 314
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за хлороза - зелен камък. помага и за други работи. Wink
https://torove.bg/polezno/zelen-kamk-kak-se-prilaga-vazhni-svojstva-i-sveti хлорозата е липса на желязо.

за сакъзите с дупки Sad това са някакъв вид акари. имала съм такива проблеми преди години. нямам спомен да са минавали да друго цвете, но и сакъзите не се оправиха. изкарват нови и хубави и до дни пак стават такива, като надупчени със сачми.

месечинке, балурът много прилича на царевица, но е агресивен и бързо разрастващ се.
 има ли как да видиш/снимаш съвсем в основата, при корена. Simple Smile

допълвам се:
коренът на балура изглежда така. има сегменти. може да се откъсне при скубане и от останалия сегмент да се развие ново растение.

а на царевицата е по-различен.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 11:51 от st. Dobri

Общи условия

Активация на акаунт