Нашите цветя - обща тема

• 35 045
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Да се включа и аз за винките.
Преди много години ги видях за пръв път на един цветарски пазар ( не в София). Наричаха ги "гръцко цвете". Купих си, бяха само с бяли с розово гърло и бяха като храстче, доста по-едро от сегашните, цветовете стояха по-рехаво, заради дългите стебла. Бяха като храстовидните на снимките тук. https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D0%B8%D0%BA%D0%B0
Рових доста по разни книги, тогава нета не беше толкова разпространен преди ерата на гугъл,  открих, че е катарантус розея. Ако си спомням добре, тогава бях си вкоренила нов от резник.
Тук в темата видях, че го наричате винка.

Сегашните сортове са много по-ниски и компактни, цветовете правят доста по-плътно покритие и се намират и каскадни сортове.

И нещо впечатляващо от посочената статия:
Цитат
Растението обикновено се отглежда по целия свят като декоративно и с медицинска цел. В много страни е използвано за лечението на диабет. Учени, които са изследвали лечебните му свойства са открили, че съдържа група от алкалоиди, изключително токсични, които могат да се използват в лечението на рак. Два от тези алкалоиди са винкристин и винбластин, които в пречистена форма могат да се използват за лечение на често срещаните ракови заболявания левкемия и лимфом (лимфом на Ходжкин). С откриването на винкристин се повишава степента на спасяемост на деца от левкемия от под 10% до над 90%.

Интересът към винката започна в средата на 1950-те години, когато изследователи, установяват, че чай от билката консумиран в Ямайка е с отчетени антидиабетни свойства. Така те започват с изседването на зелениката относно посочените й качества, което довежда до откриването на алкалоидите винбластин и винкристин в листата и стъблото й.

Използването на винбластин и винкристин в химиотерапията довежда до 80% освобождаване за лечение на болестта на Ходжкин, 99% ремисия при остра лимфоцитна левкемия, 80% ремисия при тумор на Уилм, 70% ремисия при гестационна хорикарцинома, 50% ремисия при лимфом на Бъркит

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 12:54 от Diorela

# 586
Магнитно, това с чесъна много ми хареса. Действа ли за премахване на сините досади?

Обелени ли ги набучи в пръстта или с люспите?
Не помогнаха. Пръскам с препарат и изчезват, но след дни пак се появяват. Скилидките бучнах обелени. Тук във форума прочетох и реших да опитам. Но тотално бях забравила за тях. Blush

# 587
Наскоро четох за био методи за борба с белокрилката. Тя била привличана от жълт цвят, затова се намазва жълта хартия с бавносъхнещо лепило, може и вазелин. Слага се в саксията върху почвата.  Като кацнат на хартията, залепват и до там. Това с вазелина много ми допадна и мисля да пробвам.
Има и други методи.
От тук:
https://kakda.org/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d … 0%bf%d0%b0%d1%82/

# 588
  • София
Къдрокоска,от реален магазил ли купи каскадната винка или онлайн поръча?

Аз торя всяка седмица ,използвам това https://geosemselect.com/produkt/минерални-торове-хортигроу-5-5-40-2mgo-те/
Тази година започнах да торя по-късно и алпийските ми сакъзчета никакви ги няма.

# 589
Натуся, миналото лято имаха каскадна винка на Женския пазар, цветята по средата на пазара.

# 590
  • забравих си мисълта...
От вчера( тевоето го прочетох), благодаря за отговора. Показвах новия сукулент и обяснавах на Венета защо според мен цветята не цъфтят добре.
Натуся, аз също не видях този ти пост.
Скрит текст:
Ако отговорът ти е бил по отношение на орхидеите, защо престанаха да цъфтят, ще те помоля ако някой път имаш време да ми пишеш на лични, ще ти бъда безкрайно благодарна. Kissing Heart
Аз посадих необелени скилидки чесън до корена на някои растения заради мравките. Покараха много бързо, за около 4-5 дни. За сега някои растения са спасени, но имах едно плодно дръвче, което не знам какво е точно, майка го беше засадила, но мравите го нападнаха и нищо не помогна. Имам специален препарат против мравки, но не искам на плодно дръвче да го ползвам, защото си е чиста химия и така не успях да спася дръвчето.
Колкото до мушкатата,
Скрит текст:
аз всяка есен си отчупвам от всеки цвят по две малки клончета и ги засаждам в саксии. Някои от саксиите слагам в стълбището на къщата и там се чувстват чудесно, други в една странична стая, където държим инструментите за градината. В тази стая има малко прозорче към гаража и го държа отворено, за да не падат температурите под нулата. Имала съм случаи, когато късно на есен завали сняг и малко след това се стопи, и нищо не им е ставало, но ако температурите паднат под нулата, умират. Опитвала съм това, да ги сложа в килера с корените нагоре и макар че нашият килер е голям, в смисъл не е задушно, просторно е, има и дневна светлина, не е съвсем без, не е студено, но не е топло,  около 5° пада температурата там през зимата, но не се получи, изсъхнаха. Може и да не съм го направила правилно, което е твърде вероятно, а може и температурата или светлината да не ca паснали нещо, не знам. Тези, които засаждам в саксии, около 2/3 успяват да доживеят до пролетта. Най-трудните месеци са от февруари до май. Миналата година им слагах вода преди всичко в чинийката. Един път в месеца ги поливах по малко отгоре и открехвах прозореца за около 24 часа и въпреки всичко започваха да се появяват малките мушички. Тогава бях принудена да ползвам жълтите картончета, иначе няма спасение. Към средата на април им сменям пръстта и което оживее, но повечето понасят преместването чудесно. Тази година не успях да им сменя пръстта, но нищо не им стана, добре са засега.

Хортензията започва да покарва нови листа.
Скрит текст:
Памуклийките ги няма, дано не се появят пак. Тази година може и да не цъфти, но да се надяваме, че ще успее да преживее зимата и догодина дано съм си вкъщи да я наблюдавам повече ако пак така много вали.

Това са камбанките,

Скрит текст:

не знам как се казват иначе, майка така ги наричаше. Към есента стават оранжеви и са подходящи за зимна декорация. Много са красиви. Зимоустойчиви са. Миналата година посадих на гроба на майка и цяла зима, независимо от това дали имаше сняг или не, си останаха до към април така красиво оранжеви, докато тези на терасата оранжевото им се изгуби. Външната част стана като дантела в бежово и вътре се виждаше оранжево топченце. Подарих и на съседката няколко коренчета и сега, и тя им се радва. Лесно се захващат и ако се отскубнат с корен може да се разсаждат по всяко време, поне при мен се получава. Всяка пролет трябва да ги разсаждам и изхвърлям някои от тях, защото стават много. Още, на терасата пораснаха около 60 см на височина, а при майка са около 70-80 см високи и с много повече камбанки. Но там има много катерички и зайчета и те торят постоянно растенията, и явно на растенията това им харесва.

# 591
Физалис - на последната снимка.

# 592
  • забравих си мисълта...
Физалис - на последната снимка.
Merci Kissing Heart

Ти сега ме хвърли в размисъл. Моите имат съвсем малки оранжеви плодчета. Не са така големи, като на физалис. Може би моите са някакви декоративни. В Австрия съм виждала само в един турски магазин да ги продават като растения. Тази година като ида на зъболекар, ще се отбия и в този магазин и ако пак ги има, съм любопитна какво име са им дали там. Иначе по австрийските цветарски магазини съм ги виждала само в декоративни букети на есен, но не и като растение.
Тук съм оставила три плодчета в една празна саксия. Ето как изглеждат и се вижда, че оранжевата част е съвсем малка.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 14:52 от Venetta

# 593
Аз идвам да се оплача,падна ми бялото сакъзче от балкона,направо е на салата.
Оставих го да си стои там където падна,оправих му пръстта и го полях.
Ето го преди да падне

# 594
  • забравих си мисълта...
Аз идвам да се оплача,падна ми бялото сакъзче от балкона,направо е на салата.
Оставих го да си стои там където падна,оправих му пръстта и го полях.
Ето го преди да падне

Ще се оправи, Peggy Bundy. И моето беше паднало през май от балкона и изглеждаше ужасно. Счупените стръкчета ги засадих отново, директно в почвата ги засадих и се захванаха. Сега е добре и не спира да цъфти.

# 595
Благодаря,че ме окуражаваш,Venetta!
Много ми е любимо то,не искам да го изгубя.

# 596
Бях писала за мушкатата на баща ми, стоят целогодишно навън под стрехата, дори и при минусови температури, през зимата винаги имат изсъхнали листа, напролет ги почиства и пак си покарват, вече са станали огромни.

# 597
Аз  съм родена и израсла на село. Живях там до 15-годишна, а после ходех при родителите ми.  В нашата градина имаше 2 зони. Едната в големия двор беше за зеленчуци.  Втората, която беше  пред къщата от двете стани на  циментова пътеки за  цветя. Спомням си кокичета, лалета, зюмбюли, след тях голям храст роза от тези, които имат силен аромат (май се казва столистник),   после  латинки,  кученца, читак, крокан (тагетис), гюргенки (далии), димитровчета и  други, на които  не знам имената. Есенно време имаше хризантеми. Мушкато  майка гледаше в керамични саксии. Като цяло бяха простички, селски цветя, но красиви в своята простота. Наричам ги с нашенските имена, защото не знам официалните. Тогава нямаше цветарски магазини. Жените сами си отглеждаха разсад от семена или резници и си разменяха.Сега като видя латинка или кученце, много се умилявам. Сещам се за родния дом, който остана в спомените ми. Не съм ходила там вече 6 г. Родителите ми починаха, брат ми почина,  а къщата остана наследство на моите племенници, които я поддържат, но не живеят там постоянно.

Моите мушката ги подрязвам, слагам саксиите на первази на избени помещания и ги поливам рядко. Напролет ги изнасям и тръгват наново. Миналото лято садих и в лехата. Отскубнах ги и ги държах в една кофа с пръст. През пролетта ги посадих в саксии. Винаги си откъсвам и чепчици, които засаждам в малки саксийки.   Напролет са готови за засаждане в голяма саксия. Лошото е, че дворът ми е сенчест и  цъфтежът им не е така изобилен. Моя близка ги отскубва, връзва на сночета и с корена нагоре в избата. Напролет ги изчиства и ги засажда. Тя е добра цветарка и винаги ѝ оцеляват.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 16:00 от K.A.G.

# 598
  • Видин
Натуся , онлайн са купени.
И винките, и петуниите ги купувам директно от разсадник. Предлагат и разсад и кошници. И винаги съм доволна,  вече за 3 или 4 година, човекът е коректен.

# 599
  • забравих си мисълта...
Любопитството е нещо неудържимо. Blush Потърсих в Интернет и всъщност това, което намерих е следното:
Няма единно мнение за това дали плодовете на  Physalis alkekengi може да се консумират. Някои твърдят, че са годни за консумация, а други твърдят, че плодовете му са отровни. Тези, които със сигурност са ядливи, са плодовете на Physalis peruviana.

Общи условия

Активация на акаунт