Нашите цветя - обща тема

• 35 136
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
Жълтата розичка е много нежна 💚
Напръсках с нуреле преди малко и се надявам да нямам повече наядени цветя. Засега само невена, защото той е засегнат, а и нямам опит с агро препарати, да не повторя покушението от миналото пръскане, макар че този път разредих химикала повече от нужното. Странно, че в пратката имаше само шише с етикет, но без инструкции и четох в нета какъв разтвор се приготвя. И смърди страшно - с половин милилитър омирисах целия блок. Чудя се къде да ги съхранявам тия отрови.
Гледката към квартала е по-красива, когато имаш цветя на перваза:
Скрит текст:

# 286
  • забравих си мисълта...
Diorela, много ти благодаря! Пожелавам бързо възстановяване и на съпругът ти!
Methy, Bubabuba666, благодаря ви много!

Аз днес почистих някои от цветята. Не мога да оправя цялата тераса наведнъж, много ми идва. Да си призная, че се смях, че мъжът ми сложил найлон на перваза на прозореца, като чул, че ще има буря, но от бурята има толкова много листа, клонки и какво ли не по терасата и по найлона, че е ужас. Днес всичко е засъхнало. Така че щях да имам да търкам, а това ми беше спестено.
Благодарности и от съпруга ми за похвалите ви. Каза, че най-после някой да го похвалил. Ще трябва в бъдеще да го хваля, че явно мъжете си остават деца и след 40... Wink
Преди години бях купила пластмасови саксии, много красиви, но само си дадох парите. В нито една от тях не вирееха цветята добре, без значение какви торове им слагах, затова сега пробих само едно сандъче и утре ще сложа цветя в него. Ще изчакам около 2 седмици и ако цветята се чувстват добре, ще пробия и другите, ако не, ще ги ползвам като кашпи. Сега като ги гледам трябваше да купя само от другия модел. Тези тук са красиви, но са много трудни за почистване. Както и да е,купих ги вече.

Скрит текст:
Имам предвид този модел като бялото и жълтото.
Чудя се само с кои цветя да комбинирам карамфилите, че те са едни такива нисички и ме е страх другите цветя като са по-високи, да не ги задушат, така да се каже. Ще им избера други такива нисички цветя, но не знам дали пък след време няма да станат високи. Утре или в събота ще му мисля. Утре имам контролен преглед и след това искам на кафе, че както пак започнаха с тези глупости за Covid 19 знам ли кога ще затворят пак всичко. Исках да си идвам за няколко дни до BG, но няма да стане. Има в момента предупреждение за Сърбия за много опасна, а аз нали минавам от там, така че няма да стане.

# 287
Венета, от сърце ти пожелавам да си здрава и все така с мерак да се грижиш за цветята си. И от мен поздрави на ТМ, постарал се е както знае, което е по-важното в случая. Да оздравява и половинката на Диорела!  Ти обаче сега с това за пластмасовите саксии ме караш да се замисля много. Четири мушката купих, двете са в керамични и по-големи - такива имах, а двете в пластмасови, които взех размер малко по-голям от транспортните - така ме посъветваха. Тези в керамичните са 2 пъти по-големи и с повече цветове. Мислех даже да местя едното, че нещо е зациклило, убедена че саксията му е малка. Посред лято дали изобщо е удачно?

Натуся, поне месец има откак не е валяло при нас. Но слънцето наистина е много силно. Преди малко се прибрах и още не съм ходила да видя какво е на терасата, че сигурно е 40 градуса днес.

# 288
  • забравих си мисълта...
Magnito, много ти благодаря!

Аз мисля, че ако извадиш цветето заедно с пръстта. Просто пръстта да не е много мокра, но не и съвсем суха, така че да си излезе като форма на саксия и да я сложиш в друга саксия и допълниш пръст, няма да има проблем. Аз ги местя по всяко време през лятото и се получава.
За саксиите да ти кажа, много внимавам вече, като ги купувам, че имах и от глина и пак не вървяха цветята в тях, че бяха боядисани отвън и така саксията не може да диша, както се казва. А сега внимавам също и каква е керамиката, че има някои, които са доста фалшиви и цветята в тях не виреят добре. Последните, които купих, са като тези BG, както едно време, най-обикновени, дано се окажат добри.

# 289
Благодаря Диорела, безценна си със съветите. Това за дупка, за да се събира вода нямаше да ми хрумне. Вече го пресадих в нова пръст, да видим какво ще стане. А пръстта в сандъка е разрохквана и размесвана няколко пъти. Абе странна работа

# 290
И аз днес четох, че сукулентите е по-добре да са в керамична саксия. Топли повече корените. Логично лятото ги изолира от голямата жега. Ни чак сега се замислих повече по въпроса. Дайте картинки ви примери на добра и лоша керамика, ако ви се занимава. Жалко то е, че няма богат избор на цветове и форми, като при пластмасата.

# 291
Венета, Bubabuba666, благодаря!

Преди много години съм купувала керамични гледжосани кашпи, ползвам си ги и до днес. Няма проблем с китките в тях. Имам пластмасови и керамични саксии, гледжосани и негледжосани, също нямам проблем.
Може би факторите, които влияят, са други, или са ползвали някакви материали, които се отразяват зле на цветята.

# 292
Аз нещо се разочаровах от фрезиите - цъфтят, но една по една - докато една цъфне, предната е изсъхнала. Освен това не се разтварят всички пъпки и листата им изгарят. Имам в още една саксия, в която ми се струва, че ще изгорят преди да образуват стебла. Ето един цвят - има и още, но са повехнали и не ги снимах.
Скрит текст:
Поне имам хубаво мушкато и невени. Невените са само едно сандъче, трябваше да насадя повече от тях, вместо фрезии...

# 293
  • София
Мусля, че на фрезиите им е топло, те цъфтят април-май и сигурно жегата им идва в повече сега.

# 294
  • забравих си мисълта...
Не знам, тук продават какви ли не саксии от какви ли не материали. Още на пипане и на вид при пластмасата се усеща разликата. Тези, които сега купих, са уж от разграждаща се пластмаса, но ще видим. За керамичните, за които говоря, те бяха някакви буквално като с боя боядисани, имам още една от тях, ей така си. Yтре или в събота, като ида в апартамента, ще я снимам и ще ви я покажа. Колкото до керамичните саксии, има такива като едно време при нас в БГ, но има и едни други, чийто материал е сякаш рехав и по-лесно започват да се рушат, да се ронят.  В тях цветята не се чувстват добре. Една от подложките на големите саксии е такава. Ще я снимам и нея. Даже едната ѝ страна се изрони доста.

# 295
Аз намерих какво яде листата на мушкатото ми. Или то мен намери, че беше излязло на плочките. Сега се чудя дали е едно. Исках да го взема и изнеса навън, че изглеждаше толкова мъничко, зеленичко. Но явно препарата е подействал защото почти не мърдаше. И ми е интересно откъде дойде, на 4ти етаж съм, няма в близост до мен тревни площи. Само с почви от магазина са всичките ми саксии.
Скрит текст:

# 296
Не знам какво е това, но аз намирам 3то на цветята и меко казано изпадам в паника. Мен много ме е гнус и страх от такива неща

# 297
Каква гадна гъсеница, Magnito,
едва ли е само една. Аз заловох 3 гъсеници една подир друга в невените и пак имаше поражения. Тогава реших да напръскам, защото механично няма да се справя.
За саксиите е много интересна информацията, не знаех, че има разлика между различните керамики. Моите всичките са пластмасови.
Теменужки са ми тръгнали в едно сандъче, самонасяли са се. Четох, че са двугодишни и цвят ще има догодина. Но не знам зимата дали ще успея да ги запазя..

# 298
# 299
  • Карлово
Теменужки са ми тръгнали в едно сандъче, самонасяли са се. Четох, че са двугодишни и цвят ще има догодина. Но не знам зимата дали ще успея да ги запазя..
Не се безпокой, не мръзнат през зимата. Моите също са покълнали. Вчера засях още семена на виоли в друг цвят и май и оранжевите са пуснали семенца.

Общи условия

Активация на акаунт