Нашите цветя - обща тема

• 35 055
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Рози и бодли, предполагам, че са на два реда сандъчетата? Как поливаш първият ред? Аз също искам да сложа два за да скрият оградата, но поливането ме притеснява..
Да питам и друго, често забелязвам забучени клечки от сладолед ( на това ми прилича) в почвата. С каква цел е това?

# 571
Аз успех с грамофончета нямах особен, явно искат да са в голям съд, защото съм виждала тук в темите снимки със страхотни грамофончета.

Вчера наторих цветята, добавих им пръст и тая дето бях взела може и да ми хареса. Не изглежда въздушна и като полея да се вдига като шапка, само дето изхвърлих опаковката и да е хубава няма да я знам коя е Simple Smile

Растат си цветенцата, но още са далеч от това, което искам. Освен дъждовното време и гъсениците помогнаха. Да се надявам, че ще дръпнат.

Решила съм профилактично да ги напръскам след 1 седмица отново против гъсеници и да не чакам те да се появят, а аз да действам превантивно.

Досега ползвах светло-синия кристалон, но имам за още една поливка и трябва да купя нещо. В Бриколаж ми препоръчаха червен, вие от кой сте доволни?

# 572
  • Видин
Да споделя и аз за винката - много красиво и непретенциозно цвете!
Моите не съм торила, а ето колко цвят имат.
Скрит текст:

Тези са каскадни.
Миналото лято имах бордюрни и дори презимуваха на остъклена тераса. Снимката е от септември. Simple Smile
Скрит текст:

Сега си купих още 6 броя и ще ги засадя във висящите кашпи, защото петуниите няма да ги бъде още много време. Тези дъждове ги съсипаха.

# 573
Едно време мушкатите лятото се гледаха основно в градината /жените, които живеят в града в къща с двор/ Есента се вадят от земята и се напълва в тенекии от сирене закриват се корените с пръст и се прибират в мазата. По същото време се начесват младички, посаждат се в кутии, саксии и др.налични съдове и се нареждат  на перваза на еднокатовия прозорец. Зеленеят и цъфтят цяла зима в едновремешните не особено отоплени стаи. На пролет стръковете се вадят от мазата, отново се садят в градината, а което е умряло се подновява от саксиите на прозореца.
В градинката на бабата на моя съпруг лятото мушкатите ставаха колкото доматите високи, дебели, здрави.
От това прекрасно време имам интересен спомен. Бабата и дядото се преместиха на село за лятото и градинката остана на нашите грижи. Отидох за час с приятелка на кафе и като се връщам - градинката останала на черна пръст. Всички растения изскубани, изхвърлени, окопано, заравнено и изметено.
Защо оскуба цветята - "ами не растат в редица, какво е това - едното насам, другото натам",
Къде са стръковете - "ами изхвърлих ги до казана"
Завтекох се да спасявам поне нещо, само че бабичките от махалата бяха обрасли всичко, счупено листенце не беше останало.
Вече съм забравила как реагира бабата като се прибра, но още помня гледката на парчето гола черна пръст в двора.
Едно време мушкатите са били гордостта и визитната картичка на домакинята. Събирали са си ги по цветове и са пазели да не загубят моделите. В градината лятото са ги садили за украса и за да ги запазят здрави и жизнени за презимуване.

# 574
dariVale, така хубаво разказа за мушкатите в градината, че направо си представих как стопанката излиза напролет и заедно с варосването на стените, връща презимувалите стръкове в градината 💛

# 575
Мила, с клечки от сладолед и всякакви други клечки си отбелязвам където нещо съм сяла или садила луковици Grinning Тези от сладолед хем са ниски хем се забелязват по-добре, и аз ги предпочитам.
blackcat мисля, че отровите за гъсеници по принцип са контактни, тоест трябва да се напръска самата гъсеница, иначе не им действа. Затова се опръсква цялото растение и листата отдолу, за да ги намокриш ако са се скрили някъде.
Къдрокоска, многом хубави винки. Завиждам и на теб, да знаеш Grinning

Дари, благодаря за споделеното. И аз си спомням преди години, как по селата всички къщи имаха прекрасни мушката и сакъзи, но тогава изобщо не ме е интересувало как се постига този разкош. Моята баба не е имала мушкати, тя харесваше други цветя.

# 576
Флокс, би ли споделила какви цветя е харесвала баба ти, защото ми е интересно. Показателно е за бита и характера на човека и дори региона, в който живее. Например моята леля също обожаваше цветя, дълги години е работила в комунистическия Паркстрой, организацията, която поддържаше парковете и градините в големите градове. Но от нейната градина имам спомен само за един прекрасен лилав хибискус и май нямаше грам мушкато. 😀
_______
И за да не съм извън темата да споделя - пливам ежеседмично с Мастърбленд. Петуниите и калибрахоето ми са отрупани с цвят както бяха полуумрели преди две седмици.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 10:56 от dariVale

# 577
  • SF
Всяка седмица??? Аз се страхувам да не ги изгоря и пренаторя. Това са изскуствени торове. Моят е някакъв от Лидл за растения с цвят.
В темата ми казахте да го ползвам веднъж на две седмици. Между другото той даде резултат. Единствено гладиолите не се повлияха и не цъфнаха. Листата им започват да пожълтяват. Те са на много слънчева част на балкона. Но няма място и няма как всичките ми цветя да са прибрани на сянка.
Прибрах на сянка розата ми и от прежълтяла и изсъхнала, взе да изкарва някакви зелени лъскави листенца. Може до края на сезона и пъпка да се появи.

За София пак дъжд и градушки.

# 578
Ами ето, че нищо не им става. На 2 л вода слагам две кафеени лъжички от малките Мастърбленд. Поливам вечер с вода и на сутринта - с разтвора. Само, че толкова често торене правя от последната седмица на юни, не от началото на сезона. Бяха ги нападнали белокрилки, поизгорих ги с препаратите против тях, червеното калибрахое отрязах на педя и половина от корена и започнах да полива всеки ден с вода и всяка седмица с Мастърбленд. Така и така нямах какво да загубя. Пък те взеха, че нацъфтяха. Ето я и петунията ми

# 579
По моя край-Софийско,не се гледаха мушката в градината,за това и писах,че не са градински. При нас имаше рози,гладиоли,хризантеми,пролет-лалета,нарциси,зюмбюли,кокичета. А и божури имахме много красиви.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 12:34 от Anyyyone

# 580
Показателно е за бита и характера на човека и дори региона, в който живее.

За това съм напълно съгласна. Баба ми и дядо бяха градски хора, ми имаха вила в едно селце, не беше вилна зона. През лятото прекарваха много време там. Всички съседи около нас гледаха картофи в градините си, включително и около къщата. Твърдеше се, че в селото друго не да вирее Grinning
Само баба ми имаше градина с цветя, дядо ми гледаше плодни дървета, ягоди, домати, краставици и т.н. После постепенно съседките започнаха да засаждат цветя около къщите, както и да садят домати и ягоди.
Спомням си като сме ходили на гости, по первазите на къщите и в циментираните дворове имаше мушкато, фуксия, циганче.
Моята баба гледаше много цветя,  рози, хойхера, флокс, цинии,  гайлардия, гладиоли, далии, хризантеми, астри, хортензии, вибурнум. Повечето тя ги наричаше другояче Grinning Забравила съм много от тях, като видя някое цвете и се сещам, че го е имала. Някак успяваше да постигне обилно цъфнали лехи от пролет до есен.

# 581
Някой видял ли моя пост?
Чудя се защо ми го няма.
От кога ти е публикацията и за какво става въпрос? Аз съм ти отговаряла нещо за калдаръмчетата преди няколко дни. Simple Smile

# 582
  • София
Да кажа,че сте големи подстрекателки. Тъкмо ми мина манията за сукуленти и айде наново.

Аз имам мушката засадени в градинката(имам малка на терасата) ,станаха богати,красиви в сравнение с засадените в саксии. А когато ги садих бяха мижави клечици.
Имам малък опит със подвесването на мушкатата с корен нагоре. Не всички мушката оцеляха,но тези които останаха,зададих в земята и станаха разкошни. Това с подвесването не става за сакъзи.
Дипладения, в саксията са 2 корена

Някой видял ли моя пост?
Чудя се защо ми го няма.
От кога ти е публикацията и за какво става въпрос? Аз съм ти отговаряла нещо за калдаръмчетата преди няколко дни. Simple Smile
От вчера( тевоето го прочетох), благодаря за отговора. Показвах новия сукулент и обяснавах на Венета защо според мен цветята не цъфтят добре.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 13:30 от AnMary

# 583
Аз торя на две седмици, защото така е показано в упътването. Чакайте да ви кажа какво куку съм. Преди два дни реших, че еустомата няма да я мъча повече. След като прецъфтяха всички цветове, а някои даже на се отвориха, просто си изсъхнаха така, започнаха и листата да жълтеят, и изобщо не изглеждаше добре. Почиствах, подрязвах и нищо. И гледах отстрани покълнало нещо. Реших, че си е пуснала издънка, орязах до корен и чакам да видя какво ще се окаже покълналото. Днес гледам в саксията на драцената същото тънко право стебло. Поразрових и изкочи скилидка чесън. Съвсем бях забравила, че набучих във всяка саксия заради мушичките, които се появяват от влажната пръст. Joy
Моята баба имаше много латинки. Зюмбюли, нарциси, лалета и кокичета разбира се. За мушката нямам спомен. Мамината тераса и до днес е пълна, но с магданоз, чубрица и люти чушлета. На мен същият любезен съсед ми даде преди два дни един корен. Та сега чета за тях. Blush
И моята розичка има нови здрави листенца, много се надявам да се развива. Дори и да не цъфне повече, поне да стане хубаво здраво храстче.

# 584
Магнитно, това с чесъна много ми хареса. Действа ли за премахване на сините досади?
Вчера показвам на ММ растенията в миниатюрна та ми градинка. Обяснявам кое е зелено, пък на есен ще е червено и обратното. Той гледа, гледа и накрая пита - хубаво де, ама къде са краставиците 😀 /това е о зи същия цвета дето иска всичко да расте в стройни редички 😀/
С твоите скилидки поне чесън ще мога да му покажа 😉
Обелени ли ги на учи в пръстта или с люспите?

Общи условия

Активация на акаунт