Нашите цветя - обща тема

• 35 034
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
# 631
  • Варна
Моят непентес прибран за снимка:
Писах преди време, че го получих в доста окаяно състояние, но в момента мисля, че има шанс да го бъде. Пресадих го в смес от торф, перлит и сух сфагнум в съотношение 50:20:30, т.к. преди това беше в нещо като кал. Купих от аптеката пречистена вода и в момента го пулверизирам и поливам само с такава. Върнах го на западната тереса и му направих шарена сянка с един хлорофитум и едно сакъзче. По каничките порастнаха някакви като власинки, мустачки и съответно се залепят дребни мушички. Черните точки по листата почти изчезнаха, те са били вследствие на недостатъчна влажност по тях. Мисля, че се пооправя цветето.Simple Smile

А това е най- новата ми придобивка- Дионея ( венерина мухоловка). Все още е твърде малка, но днес наблюдавах един паяк как се закача с нея и съответно беше хванат в едното капанче. Тя пък е поставена на слънце и също се полива с пречистена вода, както и саксията е поставена в купичка с такава.

# 632
  • София
floren, не рзбирам много от тези цветя ,но мисля,че непентеса изглежда повече от добре.

Преди време и аз се опитах да отглеждам венерина мухоловка,но нещо не се разбрахме с нея и тя  отпътува в цветния рай.

Magnito,ми тя твоята бугенвилея направо пощуря.Има повече цвят от листата.

Днес четейки един цветарски форум си намерих допълнителна занимавка покрай цветята.Освен почвено ще ги торя и листно.Да видим кога ще ми омръзне и дали ще има резултат.

# 633
  • Варна
floren, не рзбирам много от тези цветя ,но мисля,че непентеса изглежда повече от добре.

Преди време и аз се опитах да отглеждам венерина мухоловка,но нещо не се разбрахме с нея и тя  отпътува в цветния рай.
...

Дано е така, моят не е от най- претенциозните видове, но въпреки това, ако го докарам до там да ми расте само на височина без да прави канички, то тогава вероятно ще се наложи да му правя терариум, защото каничките са от значение. А терариум за специфични цветя на този етап не мисля да правя, ...поне за момента.Grinning

# 634
Проблема, е че всички прозорци са северни🤔link=topic=1228219.msg41073182#msg41073182 date=1594829421]
Здравей. Да попитам аз си купих жасмин и само до 2 дни, му паднаха пъпките. На северен прозорец е.
Жасмина обича слънце, може би не му е достатъчно на северен прозорец. Премести го и го следи.
Аз най-после видях цвета на едни лидълски карамфилчета. Почти три седмици ги чакам.

И много цвят лилав.

[/quote]

# 635
Флорен, внимавай с венерината мухоловка, иска много светлина, но не обича да я напича директно слънце. Ако започнат да почервеняват капанчетата, значи слънцето е в повече.
Ако имаш северен прозорец, директно до него ще 'и бъде добре.

На моя жасмин/стефанотис/ не мога да му намеря подходящо място. На източен прозорец зад перде май му е тъмно, опадаха му цветчетата.

# 636
denitsaxx, а тераса нямаш ли? Моята бугенвилия е навън. Сутрин и следобед е на сянка, но между 10 и 4 грее много слънце. Розичката ми е дерт на мен. Но гледам новите листа засега си растат и зеленеят, много се надявам да оцелее дори и да не цъфне отново. Повечето ми китки са едногодишни, мисля какво друго да добавя, затова искам жасмин. Тук и хибискусите виреят много добре, но аз нещо не съм им фен.

Натуся, наистина пощуря. И не са само цветовете, клонки има много нови и вече е двойна на размер. Напролет ще я местя в по-голяма саксия. Heart Eyes

# 637
  • Варна
Флорен, внимавай с венерината мухоловка, иска много светлина, но не обича да я напича директно слънце. Ако започнат да почервеняват капанчетата, значи слънцето е в повече.
Ако имаш северен прозорец, директно до него ще 'и бъде добре.
...

Благодаря за съвета. Дионеята е от 3 дни при мен и внимателно я наблюдавам за цялостни промени, че ако има такива в негативен аспект да реагирам. Засега капанчета са съвсем леко бледо розови, но аз така я и получих. Общо взето няма промяна  от пристигането си вкъщи до този момент.Simple Smile

# 638
  • DE
За пръв път от няколко години бегониите ми са пълна скръб. Една изгорена на силното пролетно слънце чак сега се съвзе и заприлича на нещо. От грудковите които садя всяка година само една ме радва с приличен цвят. Пет различни са, но само оранжевата е добре, на другите цвета никакъв го няма. Мокрото и студено време никак не им понася. Надявам се само август да е топличко и да живнат. Имам и насадени семена от кактуси, но май и на тях им е студено и още нищо, повече от месец мина откакто съм ги насяла. Изгорения кактус  с жълтите бодли започна да се оправя, сега само трябва да израсте изгореното и да с стане пак зелен.
Скрит текст:

Урока от тази година е - колкото и да е топло никога преди май цветя навън Grinning

# 639
При мен тръгна една мини далийка от м.г., но стана 1 стебло, много издължено. Начупих го да го скъся и наслагах в във вода с калиев перманганат. Сега пускат корени.

# 640
  • на чист въздух

Новата ми приумица. Посях в саксий те вербена и градинска бегония, защото само такива разсади намерих в нашите магазини, но дали ще се получи на този пек времето ще покаже.

# 641
Тая мома-цветарник изглежда много симпатично, ама защо са ѝ боси крачетата? Едни китки и за тях няма ли?  Simple Smile

# 642

Новата ми приумица. Посях в саксий те вербена и градинска бегония, защото само такива разсади намерих в нашите магазини, но дали ще се получи на този пек времето ще покаже.
От къде се сдоби с момата, много е интересна?

# 643
Момичета, тази бегония какъв вид е според вас?

И едно цветно кътче от балкона

Като гледам петуниите и винките - еднакви грижи и за двете - направо ми идва да ги направя на салата първите Joy

# 644
  • на чист въздух

От къде се сдоби с момата, много е интересна?
Мъжът ми я направи, както и всички цветарници в къщи. Доде мрънкаше за цветята сега и той подпали

Общи условия

Активация на акаунт