Нашите цветя - обща тема

• 35 023
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
Гледала съм чудесен замиокулкас в най-тъмния вътрешен ъгъл на стаята и се чувстваше добре. Могат  да го уморят единствено влагата,  прякото слънце и ако майка ви реши да му подреже корените и да отреже част от грудката, за да си вземе. Е, тогава не се намираше по магазините. Simple Smile
Поливах го 1 до 2 пъти месечно през лятото.
Но може да си прихванете от листо, в жив сфагнум-  след няколко месеца на дръжката се образува малка грудка. Много бавно нараства и не си заслужава.

Цитат
Във всички саксии и сандъчета съм си набучкала по някоя луковичка около основното растение, при студоустойчивите цветя слагам пролетни минзухари, ерантис и други дребосъци. Саксиите оживяват още от ранна пролет Blush
Слагала съм в сандъче от най-простите , оранжеви минзухари. Не ми цъфтяха, мислех, че са с езаубили, но като разрових, се оказа, че вместо 2-3 големи луковици, са се пръкнали множество 2-3 милиметрови луковички. Сложих пред блока, развиха се и всяка пролет правят полянка от минзухари. Но пък не се размножават така буйно.

А този ерантис  много ми хареса. Ти от какво го засади?

# 676
Ерантиса беше от луковички. След като прецъфтя оставих няколко цветчета да направят семенца, засях ги веднага след като узряха. Ако не са ги отмъкнали мравките, може да излезе нещо.
Той цъфти много рано, на слънце и завет беше сандъчето и цъфна заедно с кокичетата. Като малки слънчица в края на зимата Grinning
Доколкото знам, ако се чувства добре, се размножава и сам както минзухарите.

Моя замиокулкас след преполиване започна да пожълтява. Като го разрових, между корените беше направил огромен мехур пълен с лигава течност Anguished
Оттогава е на сухо, поливам съвсем рядко и по малко, не му пречи изобщо. И аз съм чела, че живее на тъмно, но докато беше съвсем навътре в стаята клонките му растяха криви в посока на светлината, явно му беше тъмно. Сега е на метър от засенчен източен прозорец, без директно огряване, расте си нормално изправен.

# 677
Мехурът е бил изгнила грудка. Sad

https://zeleno.bg/erantis/
Цитат
Размножаването става най-често със семена, които се самозасяват в близост до майчиното растение. Ако ги съберем, преди да се пръснат, трябва да ги засеем през ноември или в началото на декември. През първата година се появяват само семеделните листа, които бързо отмират. Но растенията не загиват, а в почвата остават мънички клубенчета, от които през следващата година израства само по едно листо. През пролетта на третата година можем да очакваме и първия цъфтеж.

Освен семена, в цветарските магазини може да се купят и клубени от ерантис. Те се засаждат в края на август на дълбочина 5 см, помежду им се оставят 6-7 см.
На едно място ерантисите виреят добре 4-5 години, след което се налага да ги преместим, като внимателно пресеем почвата, за да не загубим дребните клубенчета.

Иска ми се да си намеря клубени. през август. От години чакам дивата циклама пред блока да се размножи по ествен път от семена. Има много семе, виждала съм и малки грудчици с по едно малко листенце, но нещо няма нови пораснали грудки.

# 678
  • забравих си мисълта...
Да питам нещо, което сигурно е коментирано. Имам вътрешен коридор, където нормално растение не може да вирее, защото е тъмно. Идеи? Сещам се само за едни мечове, не им знам официалното наименование, но не ги харесвам особено. Нещо друго да предложите? Даже се замислям за изкуствени, срам.😏 За два ъгъла ми трябва нещо.

Стайни растения обичащи (издържливи на) тъмнина.

Elefantenfuß   (Beaucarnea recurvata)
Kalanchoe   (Madagaskarglöckchen oder Flammendes Kätchen)
Yucca-Palme   (Palmlilie)
Bogenhanf   (Sanseveria)
Drachenbaum   (Dracaena)
Efeutute   (Epipremnum aureum)
Gummibaum   (Ficus elastica)

# 679
Ще потвърдя мнението, което даде една дама преди няколко поста. Няма цвете, което да вирее на тъмно.
От списъка на Венета с цялото ми уважение към труда й ще споделя личен опит.
Както казах и преди офиса ми е в стъклария от пода до тавана на трите стени. Разбира се има вертикални щори.
Първото цвете в списъка - нолина. Най-бурно расте до прозореца със западно изложение, леко засечено от щорите. Имам и в къщи. Стаите ми са изцяло тъмни, без пряко слънчево греене и със затъмнени огледални стъкла. В нас нолината не е мръднала и сантиметър да порасте вече 5та година.
Юката в офиса криви стъблото към не толкова слънчевата източна витрина, защото е на нея страна. По-наклонена е и от кулата в Пиза. Драцената прави същото.
Каланхое и сансевиера не съм гледала.
Имам епипремнум и върви добре далеч от витрините. Но помещението е светло и в най-вътрешните си части. Със сигурност, ако е пъстролистен вид като показаното на снимката ще си загуби окраската.
Аз това лято реших интериорно въпроса с тъмния ъгъл в къщи като инсталирах една голяма ваза и постоянно я пълня с отрязан цвят според сезона. Купувам от бабите на пазара, от цветарските магазини. Сега съм на тема лилиум. Дори и един стрък създава настроение и ароматизира цялата къща. /разбира се обикновено има още две другарчета - да не му е скучно, за късмет и разкош. 😉/

# 680
Моята драцена беше точно в такъв полутъмен коридор и беше почти загинала, сега е в хола, но в ъгъл, където не огрява слънце и върви добре. В такъв коридор аз бих сложила голяма ваза със сухи цветя. Имам точно подходяща за целта, плетена от някакви естествени материали, но ММ я превърна в поставка за един дълъг чадър, което беше много добра идея.

# 681
  • забравих си мисълта...
Дами, информацията я взех от немските страници. Аз имам само Elefantenfuß (Beaucarnea recurvata). Поставенo e
 далече от прозореца и му е добре. Но не е чак толкова тъмно, все пак стаята има прозорец. Просто тези растения ги дават, че издържат на тъмно, но аз мисля, че под тъмно, би трябвало да се разбира мрачно, недостатъчно осветено място.
Забравих, че имам и каланхое. Бях ви показала две малки (baby) растения, които купих наскоро. Те също са на мрачно място и за сега са добре.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 12:45 от Venetta

# 682
Много интересно ми беше да прочета за растенията, които могат да се гледат на по-неосветени места. Не че в моя коридор, покрай колелата, скейтовете и безбройните кутии със съкровища, имам място и за цвете, но за обогатяване на общата културa поне.
Не знам как са вашите цветя при дъжд, но на моите невени веднага им се появяват петънца от брашнеста мана по листата. Мисля догодина всичките да ги сменя с кичест тагетес - хем седи по-красиво в сандък, хем не иска грижи, а и семена събрах достатъчно.
Скрит текст:

# 683
Пак аз с въпрос. Пишман цветарка съм.😊
От седмица държа във вода чеснак от Бенджамин. Откраднах си го от работа, където е едно голямо дърво. Та се чудя дали е време да го засадя и изисква ли нещо по-специално, понеже е от вида с почти белите листа и знам, че е по-махнато. Макар че това на работа се самоотглежда.

# 684
  • София
С ново попълнение съм.

Да покажа двата ми оксалиса

Карамфил

Петунии

На тази единия корен не се хвана и го замених с винка.

polin_a,изчакай да пусне корени и тогава засаждай,но не пускат бързо.

Rayna13,петуниите от твоите семена или са купувани?

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 13:28 от Натуся

# 685
  • In transit
Като гледам петуниите ви какви хубави листа имат, освен, че цъфтят много и се чудя...дали да пресадя моите? Може ли да се пресаждат докато цъфтят? Защото си стоят в оригиналните саксийки от кауфланд. Моите цъфтят, но листенцата са им доста дребни.

# 686
  • София
Като гледам петуниите ви какви хубави листа имат, освен, че цъфтят много и се чудя...дали да пресадя моите? Може ли да се пресаждат докато цъфтят? Защото си стоят в оригиналните саксийки от кауфланд. Моите цъфтят, но листенцата са им доста дребни.
Можеш,но не ги слагай веднага на слънце,изчакай няколко дни да се адаптират.Ако мислиш ,че това е един корен, ще трябва да те разоваровам.Розовата са 3 корена в саксията.Синичката 2 корена,но единия хич го няма,много е мижав.

И да попитам.Моят новодомец как се казва?На мен ми прилича на аптения.На етикета пише dorotheanthus bellidiformis mezoo.

# 687
В Уикипедия пише за аптенията:
Цитат
През 2007 г. този род и няколко други са прехвърлени в Mesembryanthemum . [4] Две години по-късно други автори предложиха този ход да бъде променен. [5]
https://en.wikipedia.org/wiki/Aptenia
А мезембриантемум, на други места, го дават като синоним на dorotheanthus bellidiformis mezoo.
С две думи, едно и също трябва да е.

# 688
  • Варна
Днес обиколих три агроаптеки за тоя тор Мастърбленд, никъде го няма от много отдавна... Не знам този в интернет сигурно ли е, че е истински, вече се чудя как е възможно да го няма никъде в реален магазин, поне във Варна... В крайна сметка взех зелен кристалон, реших, че не ми се плаща доставка на стойност два пъти колкото тора...

# 689
Реален е мастербленда, имам от него. Намирала съм го и в цветарски магазини.
Вероятно малко го зареждат, че цената е ниска и нямат много сметка.

Можеше да се обадиш на сортови семена ТинаСтас и Флориан, да ги питаш зареждали ли са и къде във Варна.

Общи условия

Активация на акаунт