Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 133
  • 852
  •   1
Отговори
# 135
Не е за чест и слава, а просто децата няма как да останат в МГ, ако не покажат резултати по български език ... И голяма част от тях няма да успеят да продължат в МГ, въпреки резултатите.

Не съм съгласна, че занималнята удвоява МОН-ските часове, но ОК, може би не само 10-те часа оказват влияние ( важно е и какво се прави в тези 10 часа), но и фактът, че децата са минали през нелек изпит в 4-ти клас, за който са се готвили. Имат изградени навици да учат, опит с явяване на изпити/състезания. А и както казах, те се борят да останат в училището си. В този смисъл е съвсем логично първите места да се заемат от МГ.

# 136
  • София
Разликата между училищата с най-високи резултати е незначителна от гледна точка на "всякакви практически цели" (това ми напомни за един виц, който ще сложа скрит по-долу, че не е по темата). Имам предвид от гледна точка на родител, който тепърва ще избира начално училище по подобен критерий.
Скрит текст:
Математик и инженер се съгласили да участват в експеримент. Двамата били поставени в стая, на другия край на която имало красива гола жена на легло. Условието на експеримента било, че на всеки 30 секунди всеки има правото да премине половината от разстоянието между него и жената. Математикът избухнал: - Това е безсмислено! И тръгнал да си ходи. Инженерът се съгласил да продължи с експеримента. На излизане математикът му казал: - Не виждаш ли, че никога няма да я стигнеш? Инженерът отговорил: - И какво от това? Съвсем скоро ще съм достатъчно близо, за да постигна всички практически цели.
Ако разгледам внимателно челните позиции, лично за мен се затвърждава много тезата за подбора на входа. Абсолютен победител с топ резултати и по български, и по математика е МГ във Варна, силно са се представили и МГ в Пловдив и Бургас. Можем само да теоретизираме кое е надделяло за по-високите оценки във Варна и Пловдив спрямо СМГ - дали това, че образованието, което училищата там дават е с малко по-добро или това, че амбициозните деца (и родители) нямат много алтернативи и се озовават там след 4 клас, докато СМГ има алтернативи - най-вече ПЧМГ, но и някои други частни училища. Така че най-математически ориентираните деца се разсейват в различни учебни заведения.

Ясно е, че съм пристрастна, но за мен впечатляващо е присъствието на Света София в този списък - защото знам с колко отделено време се постигат тези резултати (основно в часовете и без много домашни, както някой по-назад спомена) и най-вече защото подборът е на по-ранен етап (още след детската градина), когато не могат да бъдат прецизно отсяти децата с топ умения. Работи се системно 8 години и в крайна сметка се гарантира доста добър резултат на финала. Идеално е за родители, които не искат или не могат лично да управляват и провеждат паралелно образователния процес.

# 137
Warwick, почти всички ЧУ имат по-голям хорариум по МАТ от ДУ (8-10) часа. Ако само хорариума беше от значение, ехе, само ЧУ щяха да са в челните редици като добавят и още някой час по МАТ Simple Smile Подборът, амбициозността на родители и деца, качества и наклонности на децата също са фактор. Точно затова за мен не е изненада, че точно МГ-тата са редовно на челните места на НВО МАТ, напълно е логично. То дори ако не бяха, щеше да е срамота, все пак са МГ Simple Smile

Иначе, за мен това съревнование за първите места на НВО е малко ненужно и по-скоро за чест и слава на самото училище. Беше писал някой преди време (дали не беше kodbg?) нещо в смисъл - Хубаво гледаме общото, но нас в крайна сметка ни интересува частното Simple Smile  Какво като, примерно СМГ, е на първо място, ако точно моето дете е изкарало 85т.? И обратно, да е в училище от по-долните места, но е изкарало 2х100? Всички училища в първите редици са добри и въпросът е и ние да сме улучили най-подходящото място за нашето си дете, а ей това е най-трудното и почти непредвидимо Simple Smile

Не, че не е интересно, де, да се обсъждат статистиките Joy
Когато челните редици са отрязани до 10 броя, останалите ЧУ и други ДУ не намират място. 🙂Те пак може да са в челните, но от 10+ нататък.
Никой не тръгва на изпит с идеята, че ще се бори за славата на училището. Всеки работи за себе си. И когато всеки си свърши работата, общият резултат е добър.
Коментираше се класацията на училищата по НВО, а не частни случаи.

# 138
  • София
Аз не казвам, че хората се явяват за чест и слава на НВО, а че после това нищене на първите няколко (което и ние тук всяка година правим Joy ) е малко за спорта Simple Smile

# 139
  • София
За градовете извън София това, че МГ-тата са най-добрите училища за децата (особено след четвърти клас) важи в известна степен и за учителите - ако искат да работят с добри и подбрани деца, което дава вселенска разлика понякога в качеството на ежедневните условия на труд, ще искат да работят там. И, без да абсолютизирам, но се получава относително добро съчетание между най-добрите деца и най-добрите учители. Което заради все пак повечето (макар и не много) алтернативи в София (и за деца, и за учители) няма как да стане.

Изобщо не подценявам постиженията на МГ-тата във Варна, Пловдив, Бургас и другите градове. Просто смятам, че концентрирането в тях на много от най-добрите деца и преподаватели в града са фактор за тях.

# 140
Разликата между училищата с най-високи резултати е незначителна от гледна точка на "всякакви практически цели" (това ми напомни за един виц, който ще сложа скрит по-долу, че не е по темата). Имам предвид от гледна точка на родител, който тепърва ще избира начално училище по подобен критерий.
Скрит текст:
Математик и инженер се съгласили да участват в експеримент. Двамата били поставени в стая, на другия край на която имало красива гола жена на легло. Условието на експеримента било, че на всеки 30 секунди всеки има правото да премине половината от разстоянието между него и жената. Математикът избухнал: - Това е безсмислено! И тръгнал да си ходи. Инженерът се съгласил да продължи с експеримента. На излизане математикът му казал: - Не виждаш ли, че никога няма да я стигнеш? Инженерът отговорил: - И какво от това? Съвсем скоро ще съм достатъчно близо, за да постигна всички практически цели.
Ако разгледам внимателно челните позиции, лично за мен се затвърждава много тезата за подбора на входа. Абсолютен победител с топ резултати и по български, и по математика е МГ във Варна, силно са се представили и МГ в Пловдив и Бургас. Можем само да теоретизираме кое е надделяло за по-високите оценки във Варна и Пловдив спрямо СМГ - дали това, че образованието, което училищата там дават е с малко по-добро или това, че амбициозните деца (и родители) нямат много алтернативи и се озовават там след 4 клас, докато СМГ има алтернативи - най-вече ПЧМГ, но и някои други частни училища. Така че най-математически ориентираните деца се разсейват в различни учебни заведения.

Ясно е, че съм пристрастна, но за мен впечатляващо е присъствието на Света София в този списък - защото знам с колко отделено време се постигат тези резултати (основно в часовете и без много домашни, както някой по-назад спомена) и най-вече защото подборът е на по-ранен етап (още след детската градина), когато не могат да бъдат прецизно отсяти децата с топ умения. Работи се системно 8 години и в крайна сметка се гарантира доста добър резултат на финала. Идеално е за родители, които не искат или не могат лично да управляват и провеждат паралелно образователния процес.
Малко уточнение - в СМГ са 6х30+ деца, от които (наскоро научих любопитния факт 🙂) 5 двойки близнаци. Не е все едно на колко се дели общия резултат. 😉Надплановите не са подбрани.

# 141
  • софия
Малко грубо и глуповато ми звучи да се допуска възможност за още по-добри резултати ако видиш ли цели 5 деца не са били някъде си. Както и да се оправдава по-задна позиция със същите.
В крайна сметка правилно се каза по-нагоре, че системната работа в което и да е училище ( в случая СС) би следвало да доведе до силни резултати, особено при по-голям брой часове.
Много е яко, че има училище, което го потвърждава! Well done!

# 142
  • София
Warwick, така е, но и при повече деца, няколко ниски резултата ще повлияят по-малко на средния резултат отколкото същия брой ниски резултати при по-малък брой деца.

Аз говорех за друго - да приемем теоретично, че имам дете четвъртокласник, което са го приели в СМГ, СС и ПЧМГ. Трябва ли при избора ми водещото да е класацията по НВО, като и трите са добри? Да се спра на ПЧМГ само защото тази година са преди СМГ? Или да пренебрегна СС, защото тази година не са първи по МАТ, но пък по други показатели са по-подходящо училище за моето дете? Ами че те тези училища почти всяка година си менят конкретната предна позиция дали по БЕЛ, МАТ или общо, чудо голямо. Важна е тенденцията, че са все напред, а не една година на първо, а следващата на 15-то място.

# 143
Малко грубо и глуповато ми звучи да се допуска възможност за още по-добри резултати ако видиш ли цели 5 деца не са били някъде си. Както и да се оправдава по-задна позиция със същите.
В крайна сметка правилно се каза по-нагоре, че системната работа в което и да е училище ( в случая СС) би следвало да доведе до силни резултати, особено при по-голям брой часове.
От 185, 5 надпланови ли мислиш че са само? И въпреки това, СМГ е в топа. Грубо, глуповато... това е истината. От СМГ не гонят деца с ниски резултати, а работят да ги подобрят.
Sadlady, пожелавам ти да приемат детето ти навсякъде и да имаш възможност да избираш. Пък ти ще си намериш критериите, по които да избереш 🙂

# 144
  • София
Sadlady, пожелавам ти да приемат детето ти навсякъде и да имаш възможност да избираш. Пък ти ще си намериш критериите, по които да избереш 🙂

Благодаря много, Warwick! Simple Smile Макар, че за добро или лошо, точно избор за след 4-ти клас не ни предстои, за 7-ми със сигурност ще имам нужда от морална подкрепа от другите пишещи във форума Simple Smile

# 145
  • софия
От 185, 5 надпланови ли мислиш че са само? И въпреки това, СМГ е в топа. Грубо, глуповато... това е истината. От СМГ не гонят деца с ниски резултати, а работят да ги подобрят.
ами не знам, Уоруик. Колко са другите надпланови и защо въобще съществуват? (близнаците ясно, за другите питам)
Виж сега, аз не казвам, че СМГ не е добро училище. Просто казвам, че не може 5 деца да са ти проблема. Едно добро училище би следвало да си ги развие на нужното ниво за даденото време. "На нужното ниво" не осзначава непремнно 6,00, а все пак някакъв по-силен резултат от обикновено безлично училище в Горно Нанадолнище. Тоест тези 5 близнака едва ли са с пълни двойки, та чак толкова да повлияят...

# 146

Благодаря много, Warwick! Simple Smile Макар, че за добро или лошо, точно избор за след 4-ти клас не ни предстои, за 7-ми със сигурност ще имам нужда от морална подкрепа от другите пишещи във форума Simple Smile
И от мен я имаш! 🙂

# 147
  • София
Добре, че уточнихме, че близнаците са проблем за дадено училище. В нашия випуск в СС има три двойки близнаци - и шестте деца се представят еднакво по мое мнение. Едното от момичетата го награждаваха с пускане на балон в началото на март, но това не означава, че останалите 5 не стават Joy

# 148
  • софия
Аш, не чийтвай. Три са си влезли с изпит, другите 3 са проблема По-малко затруднение имате от СМГ Laughing

# 149
Нали разбирате, че говорите за резултатите по български и разликата  в полза на СС (с 10 часа бълг.) е в някакви стотни?
Успех на всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт