Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 805
  • 852
  •   1
Отговори
# 255
  • София
За едно училище от 180 деца резултат 50т може да означава 90 деца със 100 и 90 с 0т.
Това също казва много на избиращите училище. Нарича се "среда".

# 256
За едно училище от 180 деца резултат 50т може да означава 90 деца със 100 и 90 с 0т.
Това също казва много на избиращите училище. Нарича се "среда".
Не точно. В някои училища има профилиране от 5 клас с подбор. Ако 3 от паралелките са подбрани, к'во ти пука че средният резултат на училището е 50, бориш се за тези 3.
Да, донякъде общият резултат на училището говори за качеството на обучение. Но такава връзка къде това училище може да влезе след 8 клас, не е смислена. Кандидатства се с личен резултат, другото е само статистика.

# 257
  • в страната на чудесата
Само статистиката (правилно направена) може да даде общата картина. Другото е ежк.

# 258
  • София
В този случай и на мен ми се струва, че няма как да се търси корелация. Не знаем за всеки конкретен випуск къде са отишли или не са отишли децата след седми клас, защото СС е до седми, но ПЧМГ е до 12-ти клас и е личен избор дали и колко деца ще си продължат в ПЧМГ, макар че спокойно могат да се класират за някоя топ-държавна. А никое училище не е длъжно да изкарва такива данни, дори не е много коректно според мен, освен ако родителите са съгласни. Достатъчно е да се види децата от ЧУ в кои интервали се движат като точки за текущата кампания, защото задачите всяка година са различни и тази година 400 точки може да е от най-високите заради по-трудни задачи, а миналата година същите тези 400 точки да са били средна хубост или един от многото в навалицата.

# 259
  • София
В този случай и на мен ми се струва, че няма как да се търси корелация.
Не се търси корелация - търси се за къде ще стигне балът, ако оценките на детето са около средните за училището. Много е просто.

# 260
  • София
може ли отново да обясниш, че се обърках.
Ако имаме едно хипотетично дете, чиито оценки са от средните за училището, то трябва за всяка година да сравняваме средната оценка на едно дете от випуска за всяка година в кой интервал го е поставяло според статистиката за София за всяка година. Аз не съм и много сигурна дали тръсим средната оценка, все ми се върти нещо, че трябва да гледаме медианното дете.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 08:35 от Andariel

# 261
В този случай и на мен ми се струва, че няма как да се търси корелация.
Не се търси корелация - търси се за къде ще стигне балът, ако оценките на детето са около средните за училището. Много е просто.
На кое дете оценките са около средни за училището? Нещо не те разбирам. Всеки седмокласник си знае бала и го сравнява с минималните и максимални балове на гимназиалните паралелки. Защо му е да се сравнява със средния резултат на училището, в което е бил и този среден резултат да се връзва с гимназията?

# 262
  • София
може ли отново да обясниш, че се обърках.
Ако имаме едно хипотетично дете, чиито оценки са от средните за училището, то трябва за всяка година да сравняваме средната оценка на едно дете от випуска за всяка година в кой интервал го е поставяло според статистиката за София за всяка година. Аз не съм и много сигурна дали тръсим средната оценка, все ми се върти нещо, че трябва да гледаме медианното дете.
Не бе, много сложно го правиш. Вземи само една година. Тази година например. Виж минималните балове на гимназиите. После виж резултатите на ЧУ от НВО от тази година - те са средни за училището. И ако приемеш, че резултатите на твоето дете са около медианата, както ти се изрази - горе долу ще се ориентираш къде седи спрямо минималните балове на гимназиите.

# 263
Голяма разлика между средната оценка и медианата оценка, би говорила лошо за училището.  За съжаление, не мисля че медианата се знае.  Ако има, моля помогнете с линк.

Дете в едно училище се очаква да е най-вероятно около средата.  Ако средния бал е слаб, то ще трябва да надскочи значително академичната си среда за желан прием,  което носи значителни вероятности от неуспех.  Постигане на близка до средна оценка за избраната академична среда е значително по-реалистичен и вероятен изход.

# 264
  • София
Да, няма как да я знаем медианната оценка, няма кой да я каже. Но ако ще си правя сметки и прогнози, няма да гледам среднното дете със средна оценка, а медианното дете каква оценка има.

# 265
Здравейте,

по повод статистиката за приети ученици в АК от дадено училище, по неофициална информация около 90% от кандидатите от ПЧМГ са приети. Традиционно кандидатстват мин.1/2 от випуск. Една част от децата са без допълнителна подготовка.

# 266
Да, няма как да я знаем медианната оценка, няма кой да я каже. Но ако ще си правя сметки и прогнози, няма да гледам среднното дете със средна оценка, а медианното дете каква оценка има.

Работим с каквото разполагаме, но все пак очакването е за училища като СМГ, ПЧМГ И СС, медианна и средна да са близки.

Прости метрики като съотношението медианна и средна оценка, както и представянето на долната четвърт от випуска са едни от най-полезните маркери за качество на училище.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 09:23 от maikon

# 267
  • София
За мен като родител е важно училището да залага критерии като за влизане в ТОП държавни, учителите и цялостната организация да работят за достигането на заложените критерии, пък детето колкото изкара - изкара.

# 268
За мен като родител е важно училището да залага критерии като за влизане в ТОП държавни, учителите и цялостната организация да работят за достигането на заложените критерии, пък детето колкото изкара - изкара.
Това "колкото изкара - изкара" за голяма част от седмокласните родители не е опция.

# 269
  • София
Казвам го единствено като отчитане на човешкия фактор "дете". При равни други условия, индивидуалните особености на всяко дете правят разликите. Ториш, поливаш, плевиш, огряваш всички млади растения в лехата еднакво, но не винаги всички порастват и дават плодове по сходен начин и винаги има и такива растения, които са по-нисички, по-слабички и такива, които са по-високи, по-силни. Всяко е поело различно хранителните вещества, водата и слънцето или торовете.

Общи условия

Активация на акаунт