НПМГ - Тема 11

• 4 161
  • 28
  •   3
Отговори
  • София
Добре дошли в новата тема на всички настоящи и бъдещи (защото бивши няма Wink )НПМГенийчета, техните родители и всички останали, които проявяват интерес към училището! Simple SmileParty Time
Да я напълним само с хубави новини и поводи за гордост!
Да пазим добрия тон и да уважаваме мнението на другия

Прием в НПМГ

За връзка с НПМГ:
Официален сайт на училището
Контакти
Фейсбук страница на НПМГ
Фейсбук страница на настоятелството

Темите за НПМГ:

# 1
Имам важен въпрос. Доколкото разбрах, приетите в математически паралелки на НПМГ (8а и 8б) започват учебната си година с една седмица по - рано, за да усвоят допълнителния материал по математика. Някой знае ли какви са темите, които се изучават през тази една седмица? Например преподават ли се елементи от Теория на числата или раздели от геометрията, неизучавани в другите училища?

# 2
Не си го представяйте като студентски лекции с активно преподаване на неизучаван материал за седмица по 8 час... НПМГ в 7 ми клас е с учебен материал по държавния учебен план и никой не изисква владеенето на непреподавани в "другите" училища раздели.
Това е изравняване на нивото, малко преговор, запознаване на децата с училището, средата, обстановката и учителите.

# 3
За всички новоприети осмокласници учебната година започва по-рано, не само за 8а и 8б.
 Миналата година занятията бяха по 4 часа в седмицата от 9ти септември.

# 4
Не си го представяйте като студентски лекции с активно преподаване на неизучаван материал за седмица по 8 час... НПМГ в 7 ми клас е с учебен материал по държавния учебен план и никой не изисква владеенето на непреподавани в "другите" училища раздели.
Това е изравняване на нивото, малко преговор, запознаване на децата с училището, средата, обстановката и учителите.

Благодаря за информацията. Объркването ми идва от това, че на Деня на отворените врати останах с впечатлението, че все пак има някакъв нов материал, който не се изучава другаде и който се използва по олимпиади и състезания, но явно съм сгрешил.

# 5
  • Някъде там...

Не че нещо, но при нас баш това се случи. Беше материал извън ООП и определено имаше теория на числата. Не са преговаряли нищо, от вратата за краката беше. Sweat Smile

Да, имат часове по ИУЧ математика, където учат материал извън ООП. Например тази година учиха теорема на Менелай и Чева, която мисля, че се учи само в МГ. Освен това има школа по състезателна математика.

# 6
Здравейте, имате ли представа кой ще е преподавател по немски език на  8Б клас 2025/2026г?

# 7
Ама това с школата е после. И в ИУЧ през срока.
За 4 дни по 4ч просто няма как да се преподаде кой знае какво.
Химиците си преговориха малко смеси и сплави. Но нищо драматично ново и грандиозно.
После в ИУЧ и те имат математика, разширена като за тях, не като за математиците.

# 8
  • Някъде там...
Здравейте, имате ли представа кой ще е преподавател по немски език на  8Б клас 2025/2026г?
Обикновено Б клас поема Августина Давчева.

# 9
  • София
Не че нещо, но при нас баш това се случи. Беше материал извън ООП и определено имаше теория на числата. Не са преговаряли нищо, от вратата за краката беше. Sweat Smile

Да, имат часове по ИУЧ математика, където учат материал извън ООП. Например тази година учиха теорема на Менелай и Чева, която мисля, че се учи само в МГ. Освен това има школа по състезателна математика.
Според мен за А и Б клас не се очаква да преговарят учебника за 7 клас. Все пак са приети с високо НВО. А и изравняване на нивото не означава да се изравнят с най-слабите. Очаквано е за повечето деца материалът да е нов.

Малко е странно обаче да доказват теоремИТЕ на Менелай и Чева в началото на осми клас, а подобни триъгълници да учат в 9 клас.
Ако искаш да кажеш, че тези две теореми са взети в девети клас, тогава не виждам какво е странното - едва ли им е отнело повече от половин учебен час да ги докажат. Това са две сравнително лесни задачи, но с голямо приложение. Не е висша математика.

# 10
  • София
Менелай и Чева се доказват с лица и не са обвързани задължително с подобни триъгълници. Simple Smile

# 11
  • Някъде там...
Не разбрах целта на този пост...
Не претендирам да познавам в детайли учебния материал, нито следя какво са взели, големи деца са. Просто давам пример с каквото са споделили. Въпросните теореми ми ги доказваха на дъската вкъщи докато учеха за контролно в 9 клас, затова съм ги запомнила. И да, зная че са две поради горната причина, но си имат шега за тях, затова са в единствено число. Wink Дала съм ги за пример за материал извън ООП, който е част от учебната програма в МГ. Нищо странно и невероятно няма, нито твърдя някъде, че е такова.
Във въпросните часове от иновацията взимаха материал от теория на числата. Сигурна съм, защото тогава го обсъждаха с учителката си по математика до 7 клас.

# 12
Значи аз изобщо не знам да са взели нещо страхотно ново преди 8ми клас, защото не ми е било представено със зашеметяващи думи. Знам за запознаванията, знам за тетрадката, знам за срещата с директора и няколко учители, знам за разходка из училището (къде са кабинетите по физика, химия, биология... лафката, библиотеката, масите за тенис на маса...)
Дори да са взели нещо ново, не е било толкова високо ниво, извън ООП, че детето ми да се впечатли.

Аз продължавам да говоря за седмицата преди училище в 8ми клас, не за ФУЧ или ИУЧ в 7ми и 9ти клас.

ПП: Вампирче, не всички деца, влезли (в нашия набор) с 97-100т са от МГ и с ФУЧ и ИУЧ математика в основното училище. И 98т НВО не ти изравняват нивото на покрит материал с МГ.

# 13
Знаете ли кой учител по математика ще поеме осмокласниците и имате ли отзиви?

# 14
Нещо се обърках, с математиката:)

Всеки един клас учи различни нива в математиката, в зависимост от профила, правилно ли разбирам дискусията?

Общи условия

Активация на акаунт