НПМГ - Тема 11

• 18 142
  • 136
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Здравейте!

Приятно ми е "да се запознаем"Simple Smile

Девойка, 8Е (биология и химия, немски).
Успех на всички деца.

Здравейте,
Приятно ми е и на мен.
По повод въпросите за подготовката, моят юнак се готви сам, като гледаше уроци в уча.се и тренираше със състезанията от предходни години, имаше и помощ от госпожата им в училище. Той реши да кандидатства това след като го заведох на отворените врати в НПМГ и за курсове беше вече късно. Резултатите му от състезанието не са особено впечатляващи, но на НВО е постигнал доволно високи, което е и причината за достатъчно висок бал.

# 46
Браво на децата!
Благодаря за споделената информация. Ще е полезна както за сина ми, така и за други деца. 🙂

Честито на децата и им пожелавам много успехи! 🍀

# 47
  • Mars Hotel
Програмата за следващата учебна година е качена на сайта.

Нямам думи колко съм разочарована от избора на преподавател по профил-математика за класа на дъщеря ми.

# 48
  • София
Благодаря, че сподели!
Приемлива е програмата, аз очаквах повече часове. Smile

# 49

Нямам думи колко съм разочарована от избора на преподавател по профил-математика за класа на дъщеря ми.

Здравейте, кой преподавател имате предвид и за кой клас? Трябва ли да се притесняваме предавително и ние? Понеже нямаме никакви наблюдения.

# 50
  • Mars Hotel
Не се притесявайте, става дума за 11 и 12 клас, профилирана подготовка.

# 51
  • София
Нямам думи […]
Лошото е, че всичко е според очакванията. При всички.

# 52

Аз съм разочарована от избора на преподавател по друг предмет. Здраве да е, явно ще се ходи на частни уроци.

# 53
Здравейте,

Моята кръщелница ще бори паралелките с химия / химия и биология.

Може ли да споделите за кой сборник става въпрос? Този, издаден от НПМГ ли?

За учениците може ли да споделите кои са?

Предварително благодаря.

Синът ми за паралелка Химия се яви на състезанието само по химия, не е ходил на биология. Неговото желание беше паралелка химия и не пожела да се застрахова и с изпит биология.
Много зависи за коя паралелка кандидатствате. Ако се явява и с химия и биология, ще има план Б. В нашия случай, ходи на курс една седмица априлската ваканция в НПМГ, всеки ден изписваха страшно много и решаваха задачи.
Около 2 месеца веднъж седмично решаваше задачи с наша близка, завършила Микробиология.
Ако няма да ходи на курсовете на НПМГ, задължително си купете сборника със задачи и решавайте. За мен форматът е специфичен и не става просто с четене на учебника.
На него му върви доста математиката, така че със задачите се справяше много добре.
След състезанието на НПМГ сподели, че според него изпитът тази година е бил доста по труден.
Като гледах резултатите после едва 15-18 деца имаха над 92 точки (той имаше 92.46 и исках да знам какви са шансовете изобщо).
Балът за неговата паралелка е страшно висок за мен, след математическите.
Момчета 472.2
Момичета 475.74
с около 5 точки по-висок от 2024.
Купете си също така учебниците, по които учат НПМГ по химия и биология.
Според мен може и само да се подготви детето, но да тренира конкретния формат.
Стискам палци 🍀

# 54
Здравейте!
Може ли някой да ми поясни за паралелките, в които се изучава Биология и Химия? А и също така дали НПМГ дава уроци по Биология и Химия за 7 клас като подготовка за по - лесно кандидатстване? И колко приблизително е бил балът тази година за профил Биология и Химия?

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 18:42 от ева 9

# 55
По-лесно кандидатстване няма. Има школи (проверете на сайта), но изобщо не са задължителни и не гарантират прием. Вижте учебните планове за паралелелките с химия и биология, 3 паралелки са.
Детето, ако се подготвя за олимпиадите, ще е достатъчно добре подготвено за състезанието (мое мнение).

# 56
Здравейте! Нямам около мен никой в НПМГ Икономическо развитие, затова се надявам тук да ми помогнете.

Пише, че балообразуваща е оценка от олимпиада по ГИ или изпит по ГИ в НПМГ. Кое от двете е за предпочитане, има ли разлика? Колко точки трябва да се вземат на тази олимпиада ориентировъчно? Чух, че имало някакво приравняване на точки от изпитите спрямо детето с най-висока оценка. Как става това? Всякаква информация ще ми е полезна, тъй като нищо не знам, а детето ще започва 7 клас и трябва да знам ще са нужни ли специални уроци. Къде се дават такива уроци (освен в самото НПМГ)?
Много ще съм благодарна да ми отговори някой, който има дете в Икономическо развитие и знае какъв е пътят.

# 57
  • Mars Hotel
Дъщеря ми не е ходила на уроци по география, само госпожата по география в 7 клас ѝ даваше повече домашни. Яви се и на двете състезания, почти изцяло само с училищни знания. Изкара почти еднакви резултати, като имаше съвсем лек превес на точките от олимпиадата. Нека се яви детето и на двете, нищо не губи. Стига да успее да се класира за областен кръг на олимпиадата, разбира се.

За да се вземе оценката от състезанията, трябва да са постигнати поне 60% от най-високия резултат. Т.е. ако има дете със 100 точки, Вашето трябва да има поне 60 точки. Ако най-високият резултат е 98 точки, тогава Вашето трябва да има поне 58.8 точки.

# 58
Светлица, много благодаря за изчерпателната информация.

# 59
  • Sofia
Моят син също не се е готвил специално за географията. Единствено учителката му беше казала да купи и друг учебник на определено издателство, тъй като е по-подробен. Май така и не го отвори в крайна сметка. И друг път съм писала - за мен олимпиадата е по-лесният вариант. Първо - материалът е по-малко - обхваща уроците до провеждането на олимпиадата (макар че тук някой твърдеше друго и малко ме заблуди тогава). За състезанието трябва да знаеш на практика всички уроци подробно. Едно е да отговаряш с по една-две думи на въпроси от олимпиадата , друго е да разкажеш два урока на състезанието. Моят син беше с 90 преизчислени точки от олимпиадата и със 72 т. от състезанието,без да учи за него, защото знаехме, че ще използваме олимпиадата. Но и на двете беше на едно й също място - около 35-то. Тоест той не се е представил по-зле на състезанието, резултатите му бяха съпоставими един с друг, но не и като точки.
На въпроса колко точки са добър резултат - да не забравяме, че при балообразуването се удвоява математиката, така че тя е по-важна. Но да кажем, че около 90 т. са минимума. Като гледам тазгодишните балове може да се разпределят така точките - 92-93 т. по мат, 90 по БЕЛ и 90 по география.

Общи условия

Активация на акаунт