НПМГ - Тема 11

• 24 803
  • 216
  •   3
Отговори
# 210
Къде ги тези паралелки с химия и физика? С химия и биология - много.
Има книжки с предходните състезания.

# 211
Не като комбинация химия плюс физика, а профил с химия (и биология ) и профил с физика (и математика) има. То и в НПМГ няма такава магическа паралелка биология с физика. Само за 125-то  познато дете бе с профилиращи Биология и Физика преди години, не знам сега как са им учебните планове.
С Химия са много, може да се види в справочник, не е само НПМГ. С Физика не съм се интересувала, синът няма интерес там, но освен в СМГ и НПМГ знам за 73-то, че "б" паралелка им е с математика и физика, вероятно има и други училища. Който се интересува, ще разучи.
В основата на съобщението ми бе, че щом там е интересът на детето, може да се намери училище, което да е спрямо интересите на детето (поне частично) и спрямо бала му.  

Къде ги тези паралелки с химия и физика? С химия и биология - много.
Има книжки с предходните състезания.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 12:40 от lexche

# 212
С физика наистина изборът на училища е силно ограничен, докато с химия и биология се нароиха доста паралелки къде ли не, явно поради отчетения засилен интерес.
Когато синът ми канидатства преди 2 години гледахме, че във 2 АЕГ има паралелка с профил физика и математика, не знам как е след това. Но едва ли езиковите гимназии могат да осигурят толкова часове по природни науки, колкото математическите, при положение че в 8 клас дори не изучават тези предмети.

# 213
Аз съм разучила. Затова пиша така убедено.

Извън СМГ/НПМГ, някои паралелки с профил химия и биология са скрити чуждоезикови.
Паралелките не са по интерес, а според възможностите на училището да осигури учители и техния хорариум. За съжаление.
Т.е., детето на съфорумката, ако има мечти, да се напъне за максимални резултати по предметите/изпитите, които влизат в съответния бал за паралелките, които ще му гарантират осъществяването им.

# 214
Съгласна съм с Лутиен Тинувиел. Пълна заблуда е, че има много профилирани паралелки с природни науки.
Аз също преди 2 години проучвах обстойно. Прочела съм абсолютно всички учебни планове на всяко едно училище в София, което предлагаше паралелки с химия и биология, както и с физика. Подреждала съм си ги в екселска таблица, за моя и на детето ми яснота, за да се виждат броя часове по класове.
Единствените паралелки с биология и химия са в НПМГ. Във всички останали училища паралелките са езикови, с гарантирани профилиращи предмети биология и химия в 11 и 12 клас и нямат допълнителни часове по тези предмети в 8-10 клас.
Изключение прави само 22-ро, където в 8 клас имаше 1 час допълнителен биология в 8 клас.
2АЕГ предлага една паралелка, която е също езикова като останалите, просто тя има гарантиран профил природни науки за 11 и 12 клас.   
С физика има една единствена и тя е в НПМГ. В СМГ има паралелка с физика, но тя е изцяло математическа и с гарантиран профилилащ предмет физика в 11 и 12 клас, т.е. не е същото, защото няма допълнителни часове по физика., както в НПМГ.

Учениците в края на 10 клас избират допълнителни профилиращи предмети в 11 и 12 клас и ги учат, ако има учители и достатъчно ученици за сформиране на група, т.е. не са гарантирани. За някои паралелки тези предмети са гарантирани, което обърква родителите и учениците, че паралерката е профилирана. А пък тя не е. Както някой беше казал по-горе - това са си езикови паралелки, маскирани като природни. Има разлика между "профилирана паралелка" и "профил" в 11-12 клас.
Накратко, за сериозно учене на природни науки - детето да отива в НПМГ, или да работи самостоятелно.

# 215
  • София
Съгласна съм с Лутиен Тинувиел. Пълна заблуда е, че има много профилирани паралелки с природни науки.
Аз също преди 2 години проучвах обстойно. Прочела съм абсолютно всички учебни планове на всяко едно училище в София, което предлагаше паралелки с химия и биология, както и с физика. Подреждала съм си ги в екселска таблица, за моя и на детето ми яснота, за да се виждат броя часове по класове.
Единствените паралелки с биология и химия са в НПМГ. Във всички останали училища паралелките са езикови, с гарантирани профилиращи предмети биология и химия в 11 и 12 клас и нямат допълнителни часове по тези предмети в 8-10 клас.
Изключение прави само 22-ро, където в 8 клас имаше 1 час допълнителен биология в 8 клас.
2АЕГ предлага една паралелка, която е също езикова като останалите, просто тя има гарантиран профил природни науки за 11 и 12 клас.   - Няма такава паралелка във 2АЕГ. Всички паралелки са с профил чужди езици, а другите два профила се избират в 10 клас.
С физика има една единствена и тя е в НПМГ. В СМГ има паралелка с физика, но тя е изцяло математическа и с гарантиран профилилащ предмет физика в 11 и 12 клас, т.е. не е същото, защото няма допълнителни часове по физика., както в НПМГ. - Паралелките с физика в СМГ имат допълнителни часове по физика в първи гимназиален етап.

Учениците в края на 10 клас избират допълнителни профилиращи предмети в 11 и 12 клас и ги учат, ако има учители и достатъчно ученици за сформиране на група, т.е. не са гарантирани. За някои паралелки тези предмети са гарантирани, което обърква родителите и учениците, че паралерката е профилирана. А пък тя не е. Както някой беше казал по-горе - това са си езикови паралелки, маскирани като природни. Има разлика между "профилирана паралелка" и "профил" в 11-12 клас. - Няма такава разлика. Профилите се изучават само във втори гимназиален етап навсякъде. Часовете ИУЧ/ФУЧ, които някои училища дават в първи гимназиален етап не са част от профила, т.е. в тях не се изучава профилиран материал. Важни са тези часове, разбира се, но те нямат общо с профила.
Накратко, за сериозно учене на природни науки - детето да отива в НПМГ, или да работи самостоятелно.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 14:42 от sanaka

# 216
  • София
В ПЧМГ също има паралелка с физика и паралелка с химия и биология.

Общи условия

Активация на акаунт