Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 133
  • 852
  •   1
Отговори
# 465
Преди 12 години СС ми се стори миришеща на манджа къща, завряна  в края на една стръмна улица в Княжево, пък я какво училище станА.

# 466
  • София
Криси,  а двор за игра има ли? И казаха ли ви нещо за евентуални противоепидемични мерки? Питам, защото видях в блога към основния сайт разни указания и статии във връзка с Ковид в Канада.

Лейка, вероятно си права. Кризата ще се отрази и ще поотложи светлото бъдеще, което тук вещаем на ЧГ Joy За след 7-ми разбирам, но след 4-ти защо? Освен ПЧМГ и Златарски не се сещам за ЧУ със специален прием след 4-ти клас. Или прогнозираш, че след 4-ти ще се насочват към ДУ?

# 467
  • в страната на чудесата
Лейди, нямам някакви ясни доказателства. Просто мисля, че за много хора ще е все по-трудно да отделят кеш след данъци за училище. И понеже децата до 4 клас са по-уязвими, ще се напънат да осигурят периода. После е по-лесно, децата по-самостоятелни, по-флексибилни за допълващо образование, по-лесно преценяващи и справящи се в рискова среда. Затова.
Мисля, че ще е трудно в много сектори. Само за пример - лекарите са на минимална браншова заплата (с малки изключения) вече пети месец; ритейла е с печалби в отрицателни стойности. Някои юридически професии също са назад. Така че ако всичко продължи и догодина може да се отрази на решенията дългосрочно.
Аз пак ще ви върна в разговора отпреди ковид - ако разходите за ЧУ надвишават 10-20% от семейния доход, ще е много трудно.

# 468
Нека погледнем по следен логически начин на ситуацията.  Частните основни училища през годините се подобряват на 7клас НВО класиране спрямо ДУ.  В ЧГ отиват основно деца от ЧУ.  Да приемем черноглед вариант че в ЧГ извън АК и ПЧМГ отиват деца от долната четвърт на ЧУ.  Тази долна четвърт се подобрява през годините заедно с резултатите на частните училища от основен етап.  Докато тази тенденция продължава, ЧГ ще подобрява лека полека нивото, независимо дали полага съществени качествени усилия.  Неприятната истина е че често при деца с изравнен потенциал, в едното ще се вложат над 100к за образование, а за другото ще се разчита основно на безплатен МОН.

# 469
  • софия
Скрит текст:
Хайде, Амели, да не  се  закачаме пак. Че за друго, знаеш,  съм ти толкова благодарна и трогната, та не ми се иска да кръстосваме шпаги. Аз никъде не съм отрекла негативите на НЕГ, който е чел теми разни - знае. Който не е , само напада. Но при все нагетивите съм убедена, че интеерсът ще си остане същият... Времето ще го покаже.

Но да кажеш, че заслугите са само на немски отдел - извинявай.. Лайстунг е създаден, издействанс натиск в МОН, пуснат като пилотен проект преди години  единствено и само от бг учители. Ами да дерзаят частните и да направят същото. Ама нещо не им се получава. Нямат дори нейтив...Wink А детео се вика дори Германия д ен им отпсука такъв, с приходите могат да си го позволят, нали...
Русалке, две неща: никога не съм искала да кръстосвам шпаги и дори и най-лютите ми спорове и разговори винаги са били с изцяло добронамерено отношение.
Скрит текст:
(и към теб съм с особено топли чуства, знаеш)
Второ - аз успеха на НЕГ не отричам, но много се ядосвам, когато се примиряват хората поради липсата на избор заради несменяеми хора обслужващи апарати на ключови места. Просто това поставяне в невъзможен полезен ход ме кара да беснея.  
Не казвам, че заслугата е само не немския отдел. Смятам, че заслугата е комплексна, но също така смятам, че наличието на немския отдел е голямата разлика крачка напред.
За мен дали частните ще направят като немската не е важно - те са си частници - могат да правят каквото си искат и даже и да си се провалят сами. Въпросът е защо не се последва примера на немската от другите държавни.

За изместването - не знам, и на мен ми се струва, че няма да е изместена скоро НЕГ от първото място. Но си задавам и въпроса как пък така стана, че за няколко години испанската постигна толкова предна позиция?  Определено мисля, че е зарди мерака на децата да учат испански - отиват силните, но после какво се случва и колко е елитно елитното е друг въпрос. (дайте да не раздробяваме на лични примери картинката, знам че на Санака детето е там и съм абсолютно сигурна, че е много страхотно и умно, но аз говоря за цялата картинка. познавам и други деца и дори и учители. Всички са готини, лошото е, че заради тъпата система и усещането за непринадлежност, корумприан и съшит държавен апарат, училищата и случващото се в тях страдат от примери като "кофти директор', "немотивиран екип", 'енерция" "липса на бюджет" " десетки вратички" "умора'" и т.н.

да предупредя  - на мен не ми се води този разговор - мисля, че перфектно може да сложите името на което си искате училище вместо НЕГ и Испанска, пак става ясно какво мисля. Не ги приемайте тия споменати училища лично.

А това нормално ли е? Кое частно място би търпяло загуби. Или казано по друг начин би търпяло да не върви още по-напред!
Кои пък са тия ЧУ дето вървят още по-напред? 😂 По-напред в кое?
Уоруик, представи си колко по-напред можеше да бъде НЕГ с готин и деен директор. По друг назин казано - ако вървиш пеш, ако караш колело, качиш се на автомобил или вземеш самолет....(понякога се чудя наистина ли толкова не разбираш или просто те кефи да си говориш) По-напред сравнено със самото себе си. Само да надскача успеха си, не да тъпче на едно място.
Аз те разбрах, ти разбра ли ми въпроса?
Кои са тези ЧГ дето се развиват и самоусъвършенстват? Аз напредък не виждам, зорлем събират по една паралелка. Изключая АК и ПЧМГ, в останалите се записва без подбор или с формален изпит. Това осигурява ли добра среда? Защо няма почти никакъв интерес към ЧГ?
[/quote]
Добре, след като не искаш да си говорим за голямата картина...
Изключвам НЕГ и СМГ , останалите (стотици) не струват и не мърдат напред. Събират по повече от една паралелка. Това осигурява ли им добра среда?

Нико, лично за мен АК е на по-добро ниво от СМГ.  В пъти! Така че твърдението ти не е вярно. Ако си направя труда да се запозная отблизо с работата на НЕГ, вероятно ще заема същата позиция, но не го твърдя за да съм в услуга на честния разговор - не познавам достатъчно НЕГ и се въздържам от сравнение.  

Прави ми впечатление, че редовно се казва "изключвам Ак" или пък "ПЧМГ". ПЧМГ да не е паднало от небето. Има си своя извървян път и ше върви още. Вие по колко училища на година искате да се пръкват стабилно успешни за да признаете, че сектора се развива? Ето вече и Иззи (колкото и да ги дъвча) се явяват на хоризонта...Мейпъл (макар и в къщичка)....Британика  (на които възлагам надежди (въпреки откровеното си неодоброение на съдадения профил родители))  Ами ААУ, ами АЕА, ами британските частни дето май догодина ше стъпват...Да зададем друг въпрос - колко нови,  новосъздадени  ДУ има, които се развиват и застават трайно на челни места? Защото на мен ми се струва, че по-скоро губят такива.  Просто си представям как едно ААУ се вре да се състезава със СМГ. Дреме им. Дори не може да се говори за сравнение ...
Изобщо колкото и да се опитвате да омаловажавате напредък има и е въпрос на време да се случи това и с частните гимназии.

Задаващата се криза не я коментирам. Отливът от ЧУ обаче няма да е заради неодобрение на училищата, а заради финансови затруднения произтичащи от усложнената Ковид ситуация, което да си признаем е различно. И съм сигурна, че не им е никак лесно на родителите, на които се налага да вземат такова решение. Разбра се, някои училища може и да затворят врати... и така трябва - като не си добър напускаш сцената.

Изобщо както навремето са прохождали първите частни образователни институции и са пробивали път така че сега да смятаме за нормално да се ползва частна градина или училише, така и на частните гимназии ще им дойде постепенно все по-доброто установяване.
Нико, бизнес в училишна сфера е различен обикновен бизнес. Аз поне правя разлика. Може и да греша разбира се.

# 470
  • в страната на чудесата
Аз бодро се надявам да откараме ЧУ до края. На този етап обаче освен Пчмг не виждам друга алтернатива. Конкретно за нашето семейство. Ако не успее, ще избера ДГ.

# 471
  • София
Мисля, че за да се правят сравнения и изводи, трябва да минат няколко години по новата програма - да се види къде как работи профилирането - предлагани профили, наличие на учители, съчетаване на чуждоезиковата с профилираната подготовка. Дистанционното обучение също ще е база за сравнение, особено ако и през следващите години се ползва.
Днес се чудех как на някой може да му хрумне да напише "Предстой ми". После си казах, че това е нищо и тепърва ще берем плодовете на ДО Simple Smile

# 472
Амели, ставаше въпрос за Частните Гимназии, които според твоя пост не могат да си позволят да не вървят напред и да не се развиват. Къде отиде при СМГ и НЕГ?! И Изи?! Нали спрямо себе си се развивали?! 😂
Няма такова развитие за последните 20г.при Частните Гимназии. Показва го броят на приетите в 8 клас, който пряко зависи от броя на кандидатите. Когато със зор пълниш един клас, за какво качество на среда може изобщо да се говори?! И да, единствените изключения са АК и ПЧМГ, които подбират. Затова стават. Както впрочем доста ДУ, за които се борят хиляди деца и влизат най-добрите. А ако не влезе отрочето във високобалово училище и тате има пари, няма да го запише в Бузема, а в ЧГ, че е "по-престижно".😉 На кой добър учител ще му се занимава с такъв клас-сбирщина? Правят чудеса да докарат на изхода едни резултати, доближаващи се до средните за България.
Подобни са ми размислите и за повечето основни ЧУ, но идеше реч за гимназиите.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 07:14 от Warwick

# 473
  • София
Както и предположих - няма училищна сграда. В къщурка е. Ама те повечето така тръгват. Дано се махнат от Панорамен път - много лош избор на място за училище.

Не е типичен размер за къща. За начално училище е идеално. Имат двор, в който може да се паркира, отделно имат и глуха улица, която завършва с голям паркинг. На мен районът ми е идеален, на 10 мин от вкъщи. Защо не ви допада?

“Самият ПП е ужасен в час пик заради транзита на хората от Западна България.”

Разположена е на път, на който минава половината Перник и Кюстендил. Мислете за въздуха, който ще диша детето ви. Толкова ли не можаха да изберат някоя къща по-навътре в Бояна. Снимката е фотошопната, между другото.

Уоруик - клас-сбирщина? Дали да не те цитирам в 7-класната тема, където има доста деца, приети в училища с бал под 480 т.? Joy

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 06:26 от Аш

# 474
  • София
Криси,  а двор за игра има ли? И казаха ли ви нещо за евентуални противоепидемични мерки? Питам, защото видях в блога към основния сайт разни указания и статии във връзка с Ковид в Канада.

Лейка, вероятно си права. Кризата ще се отрази и ще поотложи светлото бъдеще, което тук вещаем на ЧГ Joy За след 7-ми разбирам, но след 4-ти защо? Освен ПЧМГ и Златарски не се сещам за ЧУ със специален прием след 4-ти клас. Или прогнозираш, че след 4-ти ще се насочват към ДУ?

Да, има двор за игра. По повод мерките за Covid - паралелките са с до 15 деца и мисля в първата година ще са по-малко от това. Тепърва ще ни инструктират за решенията си по въпроса.

# 475
  • София
Както и предположих - няма училищна сграда. В къщурка е. Ама те повечето така тръгват. Дано се махнат от Панорамен път - много лош избор на място за училище.

Не е типичен размер за къща. За начално училище е идеално. Имат двор, в който може да се паркира, отделно имат и глуха улица, която завършва с голям паркинг. На мен районът ми е идеален, на 10 мин от вкъщи. Защо не ви допада?

Разположена е на път, на който минава половината Перник и Кюстендил. Мислете за въздуха, който ще диша детето ви. Толкова ли не можаха да изберат някоя къща по-навътре в Бояна. Снимката е фотошопната, между другото.

Уоруик - клас-сбирщина? Дали да не те цитирам в 7-класната тема, където има доста деца, приети в училища с бал под 480 т.? Joy

Ние идваме от центъра на София, което значи, че въздухът няма да е по-зле от училищата там или да речем тези на Околовръстен път.

Снимката съм я снимала аз с телефон и не е минала Photoshop.

# 476
  • София
Скрит текст:

Ние идваме от центъра на София, което значи, че въздухът няма да е по-зле от училищата там или да речем тези на Околовръстен път.

Снимката съм я снимала аз с телефон и не е минала Photoshop.
Права си - тази сутрин се разходих до мястото. Въздухът наистина е като на Околовръстното или все едно си на натоварен път в София.

То пък оставаше и да е по-зле? Личното ми мнение е, че щом училището е частно, може поне да се опита да предложи малко над най-лошото.

Ето колко е дълга къщата, снимана почти фронтално. Можеше и още по-фронтално да я снимам.

На метри от нея в двора има някакво електро съоръжение

# 477
Аш, дописала си се и съм пропуснала, че се обръщаш към мен. Цитирай ме където искаш. Никоя майка в 7-класната не иска детето й да попадне в клас с балове от 100 до 400, при това от 15-на деца. Нито за тези със 100 е ОК, нито за тези с 400, нито за учителите, които няма да могат да уцелят темпото на всяко дете.
Относно местоположението на новото училище, и Руски паметник не е ОК, но училището си заслужава. Бях останала с впечатлението, че кварталът ви е последна грижа 😉

# 478
  • София
Цитирай ме където искаш.
Няма, спокойно! Просто ми направи впечатление грозното ти изказване за "сбирщината".

Бях останала с впечатлението, че кварталът ви е последна грижа 😉
Кварталът винаги ми е бил важен отн. качеството на живот и чистотата на въздуха. Но ти никога не четеш в правилния контекст - за което многократно ти е обръщано внимание!

# 479
  • София
А, Warwick, сградата, в частност местоположението, на ПЧМГ навремето многократно отнасяше критики, ако трябва да сме честни. Но после се появиха толкова много ЧУ с доста по-компромисни сгради и местоположение, че ПЧМГ са направо от отличниците в това отношение и вече никой не ги коментира в този аспект Simple Smile Така или иначе, това са неща, които поне не могат да се скрият и всеки може да ги види и да си прецени преди да се запише.

Общи условия

Активация на акаунт