Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 059
  • 852
  •   1
Отговори
# 600
Нищо да не планираме, защото не можем 100% да изпланираме всичко.
Не знам какво се оплакват от ДУ, че нямало сапун в тоалетните. Ми, то протести има, дискотеки, барове работят, където децата ходят редовно, със сапун или без, вируси, бактерии има навсякъде и е добре да свикват с тях. Битието определя съзнанието. На институциите не им пука за децата, на нас какво да ни пука толкова.

# 601
  • В офиса
Вируси има, имало е и ще има.
Е, този e леко по-особен, с към 5% смъртност към момента, реална такава към 0.5-1%. И без лечение. И поразбърка живота в доста държави. И на много места мислят за мерки. Включително и в училищата. И доста университети са обявили дистационно обучение. И в доста училища се водят дискусии как да продължат. Няма лошо ние да сме най-коравите, най-прозорливите. Ама що ли си мисля, че не сме.

# 602
  • София
Нищо да не планираме, защото не можем 100% да изпланираме всичко.
Не знам какво се оплакват от ДУ, че нямало сапун в тоалетните. Ми, то протести има, дискотеки, барове работят, където децата ходят редовно, със сапун или без, вируси, бактерии има навсякъде и е добре да свикват с тях. Битието определя съзнанието. На институциите не им пука за децата, на нас какво да ни пука толкова.

Никъде не съм казала това..но щом така си го разбрала, ок.

# 603
  • София
Това не беше ли по адрес на поста на Поли, а не към теб?

На институциите никога не им е пукало за (нашите) деца, затова на нас ни "пука" двойно. 

# 604
  • София
Това не беше ли по адрес на поста на Поли, а не към теб?

На институциите никога не им е пукало за (нашите) деца, затова на нас ни "пука" двойно. 

Шарки,  точно това "нас" няма как да го обобщаваш. Родителите на деца в ЧУ може да са принципно обединени около идеята за добро образование,  дисциплина, индивидуално внимание за детето и т.н, но съм сигурна (при това на база  преки наблюдения през последния месец), че не са всичките на една вълна, когато става дума за вируса.  Мога поне за няколко души да ти разкажа, чиито деца  лятото (сегашното имам предвид) прекарват на лагери,  ходят на спортни занимания, контактуват активно с  доста хора, при това без маска..Защо мислиш, че по-различно ще стоят нещата в ежедневието им и след старта на учебната година? Но тези деца, искаш или не, независимо от заложените в училище мерки, ще са с твоето. Това имах предвид, че няма как да го планираш..И че по този параграф всъщност няма "нас". Става ли дума за отношение към вируса, към мерките, към подценяването/надценяването на риска има  поне 3 типа хора, които вече описах в предишния си пост.

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 23:23 от пенсионирана русалка

# 605
  • София
Санака, имаше и заразено дете буквално една-две седмици след старта на занималнята.
Какво значи, че щом има митинги, барове и дискотеки и в НСА се събират по 100 деца, затова няма смисъл от други мерки? Rolling Eyes

Ами, значи, че хората масово вече са приели наличието на вируса като част от живота и са го продължили по същия начина, както са го карали преди вируса. Което за мен означава, че ДО, неползване на бус, по-малки групи в режим на присъствено обучение и др. подобни, няма да намалят риска, поради което се явяват безсмислени. Защото:
- дори и децата да са на ДО, родителите им работят и ежедневно се срещат с хора, голяма част от които не се пазят особено,
- ако в клас от 10, вместо от 20 деца, 9 живеят на пълни социални обороти, ползата е никаква,
- ако не ползваш бус, но 90% от съучениците на детето ползват, ползата е никаква.
Единствено възможност за избор на онлайн часове, вместо присъствено и двама родители на хоум офис без други външни контакти, може да ти осигури по-голямо ограничаване на риска. Това имам предвид.

# 606
  • София
Ето нагледна илюстрация с поста на  Санака за  твърдението ми, че няма "нас". И двете страни са прави за себе си, но лично на мен ми е по-близко възприятието на Санака при настоящата картинка у нас.

# 607
Вируси има, имало е и ще има.
Е, този e леко по-особен, с към 5% смъртност към момента, реална такава към 0.5-1%. И без лечение. И поразбърка живота в доста държави. И на много места мислят за мерки. Включително и в училищата. И доста университети са обявили дистационно обучение. И в доста училища се водят дискусии как да продължат. Няма лошо ние да сме най-коравите, най-прозорливите. Ама що ли си мисля, че не сме.
Статистиката може да е много услужлива наука от време на време. Голяма част от хората са починали с Covid, но дали от Covid е друг въпрос.
+1 за поста на Санака.

# 608
И аз мисля да пиша един мейл до училището в края на август като се види накъде вървят нещата. Сега ми се струва ненужно рано, защото хем са започнали отпуските, хем няма яснота с вируса. Точно понеже съм напълно наясно, че сред родителите има всякакви мнения, считам за редно самото училище да въведе някакви адекватни мерки, които не се изчерпват с дезинфекционно килимче на главния вход.

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 02:57 от Jillian

# 609
  • София
Е, аз под "нас" имах предвид чудещите се в темата как биха се случили нещата. На мен, например, ми беше интересно на какъв принцип ще се решава кой клас да мине на ДО при положение, че голяма част от децата ползват бусчетата и са контактни, а това е нещо, което засяга всички независимо какво е отношението им към вируса. Ей, така, чисто организационно. От инструкциите на МОН става ли ясно? Не виждам причина да не поразсъждаваме. Затова не приех определението "щуротии" и едва ли не да не го мислим.

Polly, не съм искала да те засегна или да ти вменя нещо, особено пък, че си антиваксър. Обръщението ми към теб трябваше да е шеговито, но явно не се е получило, съжалявам Simple Smile Идеята беше, че имаме право да си се чудим колкото искаме.

# 610
Аз пък мисля, че няма какво да пишем.
Най-вероятно в началото на септември училищата сами ще ни инфотмират как ще организират социалната дистанция и процес.
Само да сме здрави пък ще го мислим.
Дано все пак частично да е присъствено,  че с това До и децата и аз изтрещяхме Simple Smile

# 611
Скрит текст:
Санака, имаше и заразено дете буквално една-две седмици след старта на занималнята.
Какво значи, че щом има митинги, барове и дискотеки и в НСА се събират по 100 деца, затова няма смисъл от други мерки? Rolling Eyes

Ами, значи, че хората масово вече са приели наличието на вируса като част от живота и са го продължили по същия начина, както са го карали преди вируса. Което за мен означава, че ДО, неползване на бус, по-малки групи в режим на присъствено обучение и др. подобни, няма да намалят риска, поради което се явяват безсмислени. Защото:
- дори и децата да са на ДО, родителите им работят и ежедневно се срещат с хора, голяма част от които не се пазят особено,
- ако в клас от 10, вместо от 20 деца, 9 живеят на пълни социални обороти, ползата е никаква,
- ако не ползваш бус, но 90% от съучениците на детето ползват, ползата е никаква.
Единствено възможност за избор на онлайн часове, вместо присъствено и двама родители на хоум офис без други външни контакти, може да ти осигури по-голямо ограничаване на риска. Това имам предвид.
ДО няма намали риска за тези, чиито родители или братя и сестри ходят по барове и дискотеки. За останалите ще го намали. Не всеки работи в помещение с още 50 човека, така че и контактите на работа може да не са толкова много.
Но не ДО беше въпросът, а присъственото обучение.
Разбира се, че дистанцията, маските поне в междучасията, проветряването във всяко междучасие, даже часове навън, докато времето го позволява , миенето на ръце под строй, чистене на стаите, учене само в една стая, задължителни маски за всички в буса намалява риска многократно.
В крайна сметка колкото по-адекватни и навременни мерки се вземат, толкова е по-вероятно всички да имат възможност да учат присъствено.

# 612
  • София
Аз си мисля, че би било чудесно, ако наистина проветряват стаите в междучасията, защото въздухът след края на часа е доста спарен - дори за комфорта при нормалното пребиваване ако говорим, а не само с предпазна цел.

Маски в буса и междучасието прави смисъл - т.е. все едно целим да се капсулират класовете или да кажем - випуска и при пресичането на пътищата в буса да няма възможност за обмяна на зараза. Но тъй като съм твърдо против да отпадат физическото, рисуването, музиката и храненето в стола - тази мярка с маските в междучасието и буса наистина губи смисъл. Децата така или иначе ще имат допир през стола и физкултурния салон, колкото и да се дезинфектират помещенията.

Няма да се изненадам, ако от училището опишат набор от мерки и пуснат анкета за гласуването им. Даже предпочитам да е така и да надделее “народният глас” отколкото да се наложат мерки, които са по вкуса на едни, но не устройват други Joy

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 08:16 от Аш

# 613
Аз с удоволствие бих ги махнала. Както и това висене в училище по цял ден за големите.
Рисуване и музика нямат отношение към маските в междучасията. Те са в стая, а физическото може да е навън, докато е топло. Нямам представа дали играят по няколко класа в салона, но може би са само от един випуск, ако го правят. Най-малкото не ми се вижда безопасно да смесят първи и седми клас например.
В стола също не се засичат всички випуски наведнъж. Може да се разредят още и желаещите да си носят храна.

# 614
  • София
Те не се засичат в стола, но всички деца ползват помещението в различни части на деня. Същото важи и за рисуването - то е в друга стая, през която минават различни класове. Затова има отношение към въпроса с мерките и то доста очевидно. Но както казах, аз не искам да им отпадат часовете по рисуване.

И за какво са им маски в междучасията, като иначе ползват общи помещения без маски.

Общи условия

Активация на акаунт