Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 044
  • 852
  •   1
Отговори
# 615
За да не се плюят, докато крещят в междучасията или в буса на 10см един от друг, за да не си кихат и кашлят в лицата.
Помещенията нали ще се чистят и проветряват все пак. Заразяването става не толкова от повърхности, колкото от капки и аерозоли.
В ГТ маските нали също са задължителни. Не виждам защо училищният транспорт да прави изключение.

# 616
  • София
В буса и аз мисля, че трябват маски, ама за междучасията ми е нонсенс.

# 617
  • София
Дъждец, едва ли смесват малките и големите в салона по физическо. То по принцип това е предпоставка за инциденти. Един засилил се седмокласник с топката може сериозно да нарани ПУК-че без да иска.
 И на мен ми се иска присъствено да са си децата. Рисуването също го карат сами, пеенето. Ако се проветрява добре и след приключване на часа, ако ще се ползва после стаята от друг клас, не виждам защо нещо трябва да отпада. Още повече, че децата (малките най-вече) си крещят и викат и в час понякога- "Госпожо, нека аз да кажа" или се превъзбудят, че учителката е казала нещо смешно... В бусовете, като че ли е по-вероятно да си носят маските. В междучасията...малко трудно.

Аш, то точно това е, въпросът с "капсулирането на класовете". Защото на МОН им е лесно да кажат "Класът минава на ДО", ама как ще се разбере дали няма случай и в друг клас, ако се смесват и не се тестват? Или ако, така или иначе се смесват следва да мине цялото училище на ДО? Може би ще уведомяват родителите, че в училището има случай и който иска да се тества и т.н., както със скарлатината, въшките и варицелата, например?
Трябва и учителите да могат да се организират - например имат 2 часа присъствени и после 1 ДО с 1б, после пак присъствени и т.н.

# 618
  • В офиса
Аз ей сега четох в съседната тема, че в Швеция децата с астма били ДО. Всички сме чували шведите какъв модел към вируса прилагат. Но даже и при тях астматиците са ДО. В България децата астматици хич не са малко. Така че, даже само това да вземем, и МОН и всяко училище по отделно трябва да има в ръкава си ясни маркери, които да следи и мерки, които да извади при нужда.

# 619
Дъщеря ми посещаваше месец и половина лятното училище към нашето училище. Веднъж седмично имаха екскурзии с бус и возенето беше задължително с маска. Предполагам,че същото ще се случва и когато започне редовния транспорт.

# 620
  • София
Тинкърбел, най-вероятно септември ще има повече яснота. Добре е да има варианти за децата, които са рискови по някаква причина. Но аз просто хич не обичам за последния момент да се оставят подобни неща. Мисля, че това е едно от нещата, които внасят допълнително притеснение. МОН оставят хората с чувството, че почти нищо не мислят по тези въпроси. Може и да не е така, но като нищо съществено не казват... Аз за себе си съм приела, че ако се ходи присъствено, просто да го броя, че е все едно без мерки. Споделям виждането на Санака, че ако всичко друго си върви нормално ще има особен смисъл от някакви в училище. И Нотарис е прав, че я се спазват, я не. Да, малко от малко ще има полза, но съществено влияние върху риска едва ли. Затова реших чисто психологически да се настроя така.
Като цяло имам оптимистично отношение към ситуацията с болестите в частните образователни институции. В общинската градина не изкарваше синът ми и една седмица без да се наложи да си стои вкъщи за месец след това. Голямо ходене на градина падна, няма що. Това беше и една от причините да се насочим към частна институция още преди ПУК. Ами започна си септември, ходеше си редовно, учеха си и всичко и по-сериозно разболяване ни се случи чак към март. Причините според мен са по-малкото деца и повече родители, които не си пращат децата болни и са склонни да ги оставят вкъщи при леки симптоми. А може и късмет да сме имали Simple Smile Също и за бележки от лекар нямаше такова притискане, изчакват, което си е удобство и улеснява оставането вкъщи при нужда. В училище е по-различно, разбира се, там е важно и да не се изпуска материал, но все пак по-отговорно поведение от страна на родителите наблюдавам. Не, че навсякъде няма изключения Simple Smile Та ако тази зима успеем да си спестим и някой от обичайните вируси - добре дошло Simple Smile

# 621
  • София
Аш, то точно това е, въпросът с "капсулирането на класовете". Защото на МОН им е лесно да кажат "Класът минава на ДО", ама как ще се разбере дали няма случай и в друг клас, ако се смесват и не се тестват?
Това не зависи ли от протоколите на РЗИ/МЗ относно определянето на контактните лица и тестуването на същите? Не е в обсега на МОН да решава кой да се изолира и тества, не че МОН не трябва да са готови с инструкции и със съпътстващ план за действие, де. А те може и да са готови в същност (абе, слято ли се пише това или разделно? Sad ), но просто ние, незапознатите с практиките на РЗИ и правилниците на училищата, да не сме наясно.

# 622
Вируси има, имало е и ще има.
Е, този e леко по-особен, с към 5% смъртност към момента, реална такава към 0.5-1%. И без лечение. И поразбърка живота в доста държави. И на много места мислят за мерки. Включително и в училищата. И доста университети са обявили дистационно обучение. И в доста училища се водят дискусии как да продължат. Няма лошо ние да сме най-коравите, най-прозорливите. Ама що ли си мисля, че не сме.
Статистиката може да е много услужлива наука от време на време. Голяма част от хората са починали с Covid, но дали от Covid е друг въпрос.
+1 за поста на Санака.

Така е! Но голямото НО е, че ако не беше вирусът, то нямаше да починат от тези заболявания. Т.е. катализаторът за фатален край е именно Covid.

И аз като Лейди съм приела, че започне ли се присъствено училище каквито и мерки да се вземата, рискът си е реален. От друга страна нямам сили за ново ДО.

Аз не набрах смелост да пусна детето на летен лагер в АК. Но ходи на всеки ден на тенис с още 3-4 деца за няколко часа.

# 623
  • София
Аш, зависи, разбира се и от РЗИ. Но МОН май трябва да определи кой ще е на ДО, кой не. Чудя си се само. И затова питам, защо ако имат някакъв план, ни държат в неведение? Joy

# 624
  • София
Лейди, има процедура за контактни лица, вкл. карантина и тестване, която е на МЗ/РЗИ. Но кой ще е на ДО наистина е интересен въпрос.

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 11:31 от Аш

# 625
  • Пловдив/София
Нали децата карат почти безсимптомно вируса, защо са тези притеснения? Или в случаи на рискови възрастни да не бъдат приносители? Не мога да разбера и аз как отвориха с лека ръка дискотеки и хотели, но за училищата още “дискутират”. Явно образованието не е толкова важно, колкото развлекателният бранш...
Който мисли, че може децата да учат онлайн с учител в микрофон в класната стая- много греши. Да кажем, че ще прихване 10-20% макс. Разработването на един урок онлайн или присъствено е доста различно, задържането на вниманието- също. Вариант е, но доста неефективен, поне до прогимназия- от личен опит говоря.

# 626
Ами разликата е, че училището е задължително, докато дискотеките и хотелите са доброволен риск. Затова и се дискутира. Отговорността ще падне върху този, който взема решението.

# 627
  • София
Пипи, децата уж карат безсимптомно, но и сред тях има рискови групи - деца с астма, деца с прекарани тежки белодробни заболявания в близкото минало и т.н., а освен това заболяването може да се окаже не толкова безобидно, да не дърпаме онзи за опашката. Дъщеря ми от абсолютно здраво до един момент дете ей така хвана някакво уж вирусче, което й докара пневмония и я лекувахме 20 дни с антибиотик и едноседмичен болничен престой. Предвид подобни и други притеснения затова има и толкова много хора, които се изолират доброволно и изказват мнение, че искат да им се осигури ДО. Съответно има и дискусии за и против.

# 628
За мен ДО е крайно неефективен метод на обучение и успешно може да се прилага само за кратки периоди от време и при по-големите деца. Затова очаквам поне частните училища да си напрегнат главите и поне да се опитат да осигурят някаква степен на обезопасяване на реалните часове.

В идеалния случай ми иска да разделят класовете в групи от не повече от 10 деца (проблем с класните стаи, но не е нерешим), да се предвидят повече часове навън (знам, че много родители ще писнат, че е студено през зимата, но при добра воля може да се направи и даже да е полезно на децата), да се организира храненето по отделно (може би в класните стаи), повече проветряване... Може дори да се предвиди възможност за желаещите по-леките предмети като рисуване, музика и пр. да се провеждат у дистанционно.

Основният проблем е, че по-голямата част от родителите в частните училища очакват целодневна заетост на децата, а това би спънало ефективността на тези мерки значително.

Пипи, децата може и да карат леко, но възрастните... не се знае кой ще изтегли късата клечка. Аз поне не искам да рискувам, включително собственото си здраве. Имам три деца. А, че няма да виждат на живо бабите и дядовците си с месеци наред вече е ясно.

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 15:32 от Jillian

# 629
В идеалния случай ми иска да разделят класовете в групи от не повече от 10 деца (проблем с класните стаи, но не е нерешим)
Проблема не е само класните стаи. Ако разделят коасовете на две групи, това означава отделен учител за всяка група. Това означава удвояване на броя на учителите. За мен това е най-сериозната спънка в разделянето на малки класове, ако искаме да се запази ежедневно и целодневно обучение на децата.

Общи условия

Активация на акаунт