Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 002
  • 852
  •   1
Отговори
# 675
Само да кажа, че и в Питагор има курсове за подготовка на деца за кандидатстване след 4-ти клас. Не е задължително към смг. По мои набрюдения достъпът до добър преподавател е възможен.

# 676
Влизането в СМГ няма да е гарантирано само с решавани в час задачи, пък било то и в Питагор. За тази цел децата решават порядъчно количество задачи допълнително, както за домашно, така и за подготовка за състезания.

Ако си мислите, че целта може да бъде постигната само със задачите от училище/курса - уви, очакванията са ви крайно нереалистични. Наистина е хубаво да си подготвите домашното, като се поинтересувате в какво се изразява подготовката за вход в СМГ и на какви състезания децата следва да се явят.

# 677
Fancy, благодаря за мнението. Някои деца все пак са успели само с Питагор и курсовете на СМГ за влезнат след 4 клас. За други явно не е достатъчно. Моето проучване е в много ранен етап, защото имаме още много време до кандидатстване в СМГ и може да се променят нещата дотогава. Но начално училище скоро (след 2 години) трябва да изберем и е много важно кое ще е то предвид плановете ни за следващите години.

Имате ли наблюдения от Детска академия на науките, изкувството и спорта? Имат математика за 5-годишни, но нямат демо уроци, а таксата се плаща за цял модул. Няма как да преценя дали си струва...

# 678
Как частните училища в България ще започнат новата учебна година … я от коронавирус?
Инфото е от ЧОУ "Мария Монтесори" Добрич и малко от директора на Изи.

# 679
  • София
Някой ни е чел темата Simple Smile

# 680
  • София
В Света София в договора имаме упоменато при какви условия детето може да се възползва от онлайн обучение, ако отсъства от присъственото по медицински причини. Не пише нищо за карантиниран цял клас - предполагам, че в тази ситуация за кратко ще се минава на ДО.

Иначе ние от средата на юли сме по летни училища. Мерките са - маска под носа на преподавателя Joy и формално мерене на Т на входа. В буса с маски, но на поляната същите деца играят едно връз друго, включително танци и нещо като ръкопашен бой. Т.е. маските в буса са колкото да се каже, че има мерки - иначе са напълно безсмислени.

# 681
Някой ни е чел темата Simple Smile
Даже мога да кажа кой точно. 😃

# 682
  • София
Кой?

# 683
Fancy, благодаря за мнението. Някои деца все пак са успели само с Питагор и курсовете на СМГ за влезнат след 4 клас. За други явно не е достатъчно. Моето проучване е в много ранен етап, защото имаме още много време до кандидатстване в СМГ и може да се променят нещата дотогава. Но начално училище скоро (след 2 години) трябва да изберем и е много важно кое ще е то предвид плановете ни за следващите години.

Имате ли наблюдения от Детска академия на науките, изкувството и спорта? Имат математика за 5-годишни, но нямат демо уроци, а таксата се плаща за цял модул. Няма как да преценя дали си струва...

Не четеш добре какво ти написах явно. Казах, че само със задачите от час в училище няма да стане. Нали ти каза, че търсиш училище, което да подготви детето без нужда от допълнителни извънучилищни занимания? Това, което се опитваш да избегнеш, а именно допълнителното учене за СМГ след училище всъщност в посоченият от теб пример го има с тонове.
Задачите за домашно в Питагор никак не са малко. Други могат да ти кажат лятното им домашно от колко задачи е. А пък курсовете за СМГ означават допълнително време след училище + домашно от курса, също в добро количество.

# 684
  • в страната на чудесата
Еми Монтесори и Изи Simple Smile

Вярвате ли ми, този път не прочетох анекса. За първи път. И платих годишната такса, също за първи път.
Днес си говорих с приятели, с голям спортен комплекс. Очакват и те затваряне есента.
За първи път в живота ми плановете ми се простират до уикенда Simple Smile трябва да кажа, не е толкова зле Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 22:13 от Leika_moja

# 685
Питагор е може би най-добрият вариант за начално училище според целите ви. Макар толкова часове математика, колкото има в Питагор, да има и в други частни училища в начален етап. А и математиката в някои от тях също да е на високо ниво в този период. Но това, което отличава Питагор от всички останали варианти е, че имате опцията после детето да продължи в ПЧМГ. Поради факта, че собственикът и на двете е един и същ, политиките и концепцията е подобна както за началното училище, така и за гимназията. Освен това имат едни от най-добрите учители в София по математика. Питагор е до 4 клас, а ПЧМГ от 5 клас(и в двете се влиза след изпит).
Количеството часове по език е подобно във почти всички частни училища.
Благодаря за бързия отговор, Fancy! След 4 клас искам да кандидатства в СМГ, затова преди това ми трябва силна подготовка по математика, без да се налага да ходи на допълнителни уроци (освен техните курсове).
Фенси, освен техните курсове, чети. 🙂

# 686
Аз не съм привърженик твърдо на ЧУ и категорично против държавните. Търся и държавно училище, ако ги подготвя добре по математика (без частни уроци, за да не се превръща в денонощно ученето). Но аз не знам за такова (начално).
Fancy, благодаря, ще прочета темите. За Питагор знам основни неща от мой познат, чиито деца учат там. Той също не е сигурен, че ще кандидатстват в СМГ и дали е достатъчна подготовката само от Питагор.
А защо толкова искам СМГ: защото смятам, че математиката е основата на много науки и професии и се учи систематично и по-трудно, докато език може да се научи за едно лято в държавата или в добри школи. А и инвестицията в ЧУ не е малка. Ние предпочитаме да насочим средства към скъп университет в чужбина.

Уоруик, и ти чети!
Каква е разликата между курсовете на СМГ или частни уроци не разбрах. Все ще се отделя допълнително време. Едното е в група, другото индивидуално. И все ще се налага огромна част от свободното време да се отделя за решаване на задачи.

# 687
Няма значение дали има или няма разлика. Още в началото потребителката е казала какво търси - ЧУ с добра подготовка по математика, което да комбинира само с курс в СМГ, без допълнителни частни уроци.

# 688
  • София
Едно дете, за да оттренира някакви задачи /да ги разбере и усвои до бързо и правилно, без технически или други грешки, решаване/ може да има нужда да реши 10 примерни задачи. Друго дете може и след 30-40 изрешени примера пак да е бавно, да допуска грешки или да не ги е разбрало. Първото дете на 15-тия пример вече ще е отегчено, а второто тепърва ще трябва да ги усъвършенства. В Питагор се решават много задачи. Трябва да проверите дали са достатъчно сложни като за изпита за СМГ и дали детето ще издържи на подхода с много и вероятно често еднотипни задачи и големи домашни за уикендите и ваканциите. Ако задачите не стигат до сложността на изпита за СМГ, освен многото задачи за домашно, ще трябва да вместите и курс  + домашните и от него, които вече да съотвестват на изискванията на изпита. Питагор показват добри резултати на състезания, но тъй като познавам дете от училището, което ходи и на съботна школа за изпита за СМГ, не знам дали самото дете има нужда от допълнителна помощ или това е практика за повечето деца, стремящи се към СМГ.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 23:56 от Prizma

# 689
  • София
Ами може би pokita, още не е съвсем наясно със спецификата за кандидатстване и оттам идва това объркване. Първо, има разлика между математиката, която се учи в училище и тази за кандидатстване. Първият вид математика със сигурност в Питагор е на ниво, вторият вид също е застъпен и на добро ниво. Тоест, уроци за усвояване на първия вид задачи, едва ли ще са нужни (има училища, в които и този вид  е зле, затова уточнявам и знам за деца, които се подготвят допълнително, защото в училището им е зле). Вторият вид задачи...как да ви кажа, то си е и до дете. В училището със сигурност работят много и детето ще научи много. Но за да си "гарантирате" прием в СМГ, не е достатъчно детето само да познава задачите. Нужен е и тренинг за бързо и вярно решаване, тоест нужно е решаване на задачи вкъщи при всички случаи. Призма е описала много точно, че едно за едно дете може да са нужни 10 задачи, за друго 30. Но и едно и също дете, може един тип задачи да му идват отвътре, а за други да има нужда от повече упражнения. И тези неща се отработват вкъщи. Нито на курс, нито в училище някой ще има време да се съобразява прекалено с индивидуалностите. Разбирам, че не искате детето да учи, едва ли не, денонощно. Питагор е целодневно. Има домашно за събота и неделя, при това не малко количество задачи само по математика. Значи, от понеделник до петък е на училище. В събота да кажем сте на курс за СМГ (около 3 часа с придвижването). Имате домашно и от курса. Ако се явявате и на състезания (а е хубаво да се явявате за тренировка, някои може и да са балообразуващи), ще ви трябва време и за самото състезание, плюс подготовка за състезанието. Идеята ми е, че никой не може да ви гарантира прием с или без допълнителни частни уроци. За вашето дете те може да са по-подходящи от курс или пък не. Може да са ви нужни при всички случаи, няма как да знаете отсега. Със сигурност подготовка в Питагор е добра и много добър вариант за дете насочило се към МГ, но гаранции едва ли някой може да ви даде, дори и да добавите курс към СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт