Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 14

 • 33 810
 • 745
 •   1
Отговори
# 285
 • София
 • Мнения: 13 410
Е, то немецът с по-ниска диплома като почне следването на 23-24 поне,  учи 7-8 години, забута се във въпросното село за още 10, ще е  "свободен " на  41-42...

# 286
 • Мнения: 194
Grant, а това задължение за затънтените села не беше ли за 5-6 години (хммм, дали пък не бяха 10) и след това си "свободен"?  Това беше за джипитата, помня го, но то май беше по-рано през годината. Аз бях разбрала, че искат да направят нещо по въпроса с Fachärzte, може би бъркам...

Вързан си за договора още от началото на следването, което в най-добрия случаи трае 6,5 години. Договорът после изисква непосредствено след завършването (не се уточнява колко точно е времевият диапазон "непосредствено") да започнеш специализация по специалност, с която можеш да работиш като личен лекар - това са обща медицина (Allgemeinmedizin), вътрешни болести (Innere Medizin) или педиатрия (Kinder- und Jugendmedizin). С малката подробност, че ако в година 202х лендерът е установил жесток недостик на интернисти, може да не ти разрешат специализация по педиатрия. Като цяло това са още 6 години, ако успееш да натрупаш всички нужни умения по каталог за това време.

От датата на взимане на специалност (т.е когато си Facharzt) задължението трае 10 години. Не можеш сам да си избереш практиката, която трябва да поемеш, а всичко става по насоки на Kassenärztliche Vereinigung. T.e най-вероятно те пращат на затънтено място, в практика, чието състояние не се знае какво е... Въпроси като например кой би поел разходите за нужда от саниране или т.н остават висящи. И е възможно през няколко години да ти сменят местоположението...

ЕDIT: Иначе по отношение на специалистите, които спомена, не знам нищо. Като цяло проблемът с недостига на лекари не се корени изцяло на липса на кадри като абсолютни числа. Лекари има, въпросът е, че от една страна дялът на жените нараства и повечето от тях (та и дори мъжете) все повече искат да работят почасово, което прави невъзможно запълването на графиците в болници с определен тип дежурства. Освен това, в много болници, в които организацията е под 0, има ужасни условия на работа и все по-малко лекари са навити неспособни шефове и мениджъри да се възползват от труда им.

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 23:34 от Grant

# 287
 • София
 • Мнения: 13 410
Олеле, значи не е "свободен" и на 42, а по-късно...Интересно дали и колко хора ще се навият. Струва ми се , отстрани поне, безумие.

Грант, лекари като абсолютно число може би има, въпросът е след като завършат дали масово остават в Германия. Чувала съм ,че така както нашите деца се стремят към  "Медицина" (следване и работа) в Германия, така немците се отправят на драго сърце отвъд Океана. И вероятно има доза истина в чутото, понеже онзи ден се загледах по съвсемдруг повод в страницата на конкретно отделение на немска университестка болница, имената преобладаващо бяха чужди -  източноевропейски, азиатски и доста по-рядко немски.

Последна редакция: пн, 03 авг 2020, 23:42 от пенсионирана русалка

# 288
 • Мнения: 194
Русалка, темата е сложна и не знам доколко моите разбирания са истинни.

За настоящия момент нямам наблюдението Северна Америка (САЩ/Канада) да е много предпочитана от германските лекари. Знам, че преди 10-15 години е било малко по-различно и тогава напливът като че ли е бил по-голям. За там се налага стабилен начален капитал, за да заминеш и да се установиш, освен това те изискват да им издържиш държавните изпити. Намирането на fellowship (специализация) също не е лесно, затова и като цяло заминават само тези, които наистина са си го поставили за цел. Повечето германци (които са се решили да напуснат държавата си) в момента се ориентират към Швейцария, има доста и по Скандинавието.

В момента  ситуацията е особена и описва, зажалост, един порочен кръг, който все-повече се затваря. От една страна, лекарите имат голяма свобода на избор - почти всяка втора болница търси хора, т.е може да кандидатстваш на много места и да бъдеш приет на много места, от които накрая да си избереш най-приятното за теб.

От друга страна, причината една болница да няма хора много често се корени в ужасните условия на труд - много извънредни часове, с отказ за заплащането им (та дори за регистрацията им) или поне за компенсацията им под формата на отпуска. Много такива болници са притиснати и наемат неопитни лекари от Източна Европа или Арабските държави. Зажалост в повечето случаи става дума за хора, които едвам говорят немски и едвам се оправят с работата, което допълнително натоварва немско-говорящите колеги и води до желанието им да напуснат. И да, това което си видяла, е факт. Все повече отделения с почти изцяло чуждестранни колеги..  Аз лично бих стояла далеч от такива места.

# 289
 • София
 • Мнения: 13 410
Интересно, мислех си, че макар и да са чужди имената, тe сa на хора, завършили все пак в Германия. Ако е  така, няма как да не знаят немски след n години престой и учене в страната, без значение откъде идват.  И далеч не ставаше дума за араби само на въпросната страница, сред докторите имаше българин, полякиня, китайка, вероятно тайландец, арабин.. Ако обаче всички те са лекари, завършили другаде по света, а не в Германия, и са съответно назначени с изкарано на магия ниво В2 по немски, проблемът с разбирането е ясен, оттам и този с натоварването на останалите лекари...

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 00:23 от пенсионирана русалка

# 290
 • Мнения: 194
Не, не всички са завършили в Германия. Разбира се, сред множеството има и достатъчно умни и работливи хора, които дават всичко от себе си да се усъвършенстват.

# 291
 • София
 • Мнения: 221
Здравейте,

По съвет на Ясмина, ще добавя информацията, която обобщих за кандидатстването в ЕТХ Цюрих/ETH Zurich:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1241618.new#new

# 292
 • София
 • Мнения: 13 410
Здравейте,

По съвет на Ясмина, ще добавя информацията, която обобщих за кандидатстването в ЕТХ Цюрих/ETH Zurich:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1241618.new#new

Съученик на дъщерите ми следва там, същата специалност май Simple Smile

Много полезно "разчупване" на темата с преки отзиви и за Швейцария Simple Smile

# 293
 • София
 • Мнения: 221
Дъщеря ми в началото подаде документи за computer science (Engineering Science Department), след това, почти в края на срока смени мнението си и подаде за computational science  and engineering (Natural Sciences and Mathematics Department). Simple Smile

# 294
 • Варна
 • Мнения: 2 806
marion Сега гледам изискванията за ETH:
Цитат
За ЕТХ: Upper secondary school-leaving certificate with proof of the following: tuition in the subjects 1. mathematics, 2. physics or chemistry or biology and 3. language of instruction or foreign language during the last two years before the upper secondary school-leaving certificate. These subjects must be part of the final exam and passed with a minimum grade average of 70% + four of the following subjects must have been part of the final three years of schooling: physics, chemistry, biology, computer science, another language, geography, history, economics + certificate of university admission in the desired academic subject provided by a recognised Bulgarian university.  Otherwise: Reduced Entrance Examination ETHZ

* "3. language of instruction or foreign language" - e матурата по БЕЛ?

* Иска ли се сертификат за английски, след като има обучение на езика?
* тези предмети "physics, chemistry, biology, computer science, another language, geography, history, economics" за всички специалности или само за computer science се искат?
* Доколкото разбирам, няма ограничения в приема и се кандидатства само за една специалност?

Иначе градът е прекрасен, университетът е много реномиран за инженерни и компютърни специалности и ще чакаме с нетърпение преки впечатления от следването Simple Smile  Успех с намирането на настаняване.

# 295
 • София
 • Мнения: 221
Ясмина:
* "3. language of instruction or foreign language" - e матурата по БЕЛ? - Да

* Иска ли се сертификат за английски, след като има обучение на езика? - предполагам, че да. Поне за магистърските специалности пише, че искат. Дъщеря ми избра друга специалност, в която обучението е на немски

* тези предмети "physics, chemistry, biology, computer science, another language, geography, history, economics" за всички специалности или само за computer science се искат? - за всички.
* Доколкото разбирам, няма ограничения в приема и се кандидатства само за една специалност? - дъщеря ми изпрати документи първо за една специалност, след това за друга, след като за пореден път прегледа програмите и предметите, които ще се изучават. Естествено плащат се 2 такси за кандидатстване. Получихме потвърждение и за двете. Т.е. може да се кандидатства за повече от една. При подаване на оригиналните документи трябва да се избере едната.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 13:49 от marion

# 296
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 281
Чувала съм и аз за тенденцията с изнасящите се немски лекари, доколко е вярна обаче, не мога да кажа. На тяхно място пък идват много европейци и араби. Когато си търся лекар за себе си, гледам ако има начин, да си избера такъв с не-немско име. Повече доверие им имам Wink. Досега нямам впечатления някой да е имал проблеми с немския.

Съгласна съм с теб, Грант, малко хора искат да се възползват от опцията да работят по селата, макар и с малко по-висока заплата. И от сестрата (българка) на много добър приятел тук, имам впечатленията, че има къде да отидеш за специализация, но за готините места, конкуренцията е голяма, както и ти го описваш.

Единствено не съм сигурна тези квоти/разпределения по региони дали за всички провинции са толкова дълги, защото имах малко по-други впечатления, макар да съм извън системата. Също и за това да те задължат да специализираш нещо, което не искаш.

И нещо по отношение на реализацията на българските фармацевти и медици тук, следните примери, за който се интересува:

Скрит текст:
За фармация - тук пазарувахме известно време от българска аптекарка, която се е наложило да кара приравнителни изпити, вече беше на възраст, немски - почти нулев, а пък към онзи момент е почнала да го учи като чужд език, съвсем непознат. Каза, че като обучение, тук учели много по-малко неща, отколкото тя е трябвало да учи и дори толкова години след завършване, не е имала особени проблеми с тези приравнителни изпити.

От приятелка - медицинска сестра в България, знам, че и за лекари, и за мед сестри си има канали как да заминат в Германия. Не говоря за нещо нелегално, а фирма (може би фирмИ, не помня вече), която ти намира жилище, помага ти със записванията за приравняване на обучението, намира ти позиции за работа... Каза, че 80% от медицинските сестри, завършващи в България, тръгвали по този път и ме питаше къде да се запише да учи немски, да й препоръчам... При лекарите все пак % не бил толкова висок. Българските медицински сестри в голямата си част успявали чудесно да се реализират и работата тук им харесвала повече.

# 297
 • София
 • Мнения: 13 410
Вярно е последното, Chrissy. И то не от година или две. Виж какво се предлага на пазара:

https://shkolata.eu/bg/course/meditsinski-nemski-3_39

https://deutsch-korrekt.eu/kursove-i-obucheniya/za-vazrastni/nem … cialni-asistenti/

https://germanikumbg.com/kursove-po-nemski-za-medizinski-sestri
и още, и още...

А явно правилата за  новата квота са подобни (същите, може би има разлика примерно в размера на неустойката при неспазен договор за 10 години) и в други провинции. Ето статия за липсващ интерес отстрана на кандидати по тази квота  в Бавария.По-малко подадени кандидатури има от наличните по квотата места в провинцията.
https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/109413/Medizinstudium-Bay … die-Landarztquote

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 14:37 от пенсионирана русалка

# 298
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 281
Вярно е последното, Chrissy. И то не от година или две. Виж какво се предлага на пазара:

Уау! Събра ми очите в точка! Щом за 5 мин прочете мнението ми, намери 3 случайни езикови курса за лекари и мед. сестри и написа мнението тук, явно предлагането не е толкова непопулярно, колкото е било преди има-няма 5г, когато водих този разговор... Тъжно е. Sad Но ще продължи да е така, докато се внасят вноски за здраве по 60лв, докато във всяка крива паланка има болница, която не може да се издържа (България е сред водещите страни по брой болници на глава от населението в Европа... понеже страната има толкова социални вземания, че може да си го позволи...) и докато просто не се затворят губещи болници... Същата работа като с броя университети... Ако намалиш заведенията наполовина и ги специализираш, ще има и опция за по-високи заплати на лекарите... Сега... е просто развързана история...

Не съм сигурна, че е много правилно това квотиране. Ако разбирам правилно, 5,8% от всички места за лекари се запазват за тези, влезли без изпит, които после да обслужват селските райони... Аман от немските мераци за равни шансове и условия за всички, независимо от други обстоятелства...

# 299
 • София
 • Мнения: 13 410
3 поредни..не ми се копираше повече, десетки са иначе.

За тази квота не мога да изкажа мнение, понеже нямам пряк поглед над системата. За мен лично е неприемливо това 10-годишно забиване  вдън гори тилилейски и тази солена санкция при неспазване на договора. То по-добре да пуснеш да учат  Медицина хора с дипломи 1,3- 1, 4-1,5 .. Но пак казвам, че не разбирам, убягва ми смисълът на този  уж равен шанс за всички... Той пак не е равен.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 14:56 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт