Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 14

 • 33 524
 • 745
 •   1
Отговори
# 315
 • София
 • Мнения: 13 366
Не споменавате града, не споменавате университета, не споменавате специалността, не казвате дали е през хохшулщарт кандидатстването, не казвате и дали се касае за örtlich zulassungsbeschränkt или zulassungsfrei специалност.. А всичко това има значение. Ако специалността е с квоти, за ориентир можете да погледнете "балове" от минали години и да се успокоите, че ще стигне. Ако е без квоти и сте убедени, че  документално всичко е ок, също можете да се успокоите и да приемете, че може да действате и преди приема с общежитието. Ако градът е такъв, в който принципно сте чували, че има проблем с настаняването, може би не е лошо да приемете офертата, след като се ориентирате дали детето ще бъде прието.Макар че едва ли е  такъв. Не си представям Мюнхен примерно да почне отсега да разпраща оферти.
Ако специалността е  през хохшулщарт  и е örtlich zulassungsbeschränkt или zulassungsfrei, кординационната фаза с класирането започва на 24.08 и свършва на 30.09. В този период, в понеделник или в четвъртък ще се получават писмата за прием в портала. И това всеки щудентенверк го знае, така че ако няма прием още детето Ви, няма те как да очакват  да има вече немска сметка. Просто пишете един мейл, покажете, че знаете, че е доста провлачен във времето периодът за получаване на заветните писма за прием и задайте директно въпроса какво става, ако детето получи своето примерно към края на септември.. Дали  ще смятат за първи месец на живеене октомври или изминалия вече по договор септември. Отделно питайте и какво става, ако детето не получи (условно само казвам, едва ли ще се случи)Zulassungsbescheid, а вие междувременно сте платили - дали ще Ви възстановят всичко и ще прекратят договора или... Ако пък специалността не е през хохшулщарт, а сaмо през портал на университет, питайте последния кога се очаква да разпраща въпросните Zulassungsbescheide.  Ако е медицина е най-оплетено, понеже  на доста  етапи различни може да бъде прието детето - като се почне от 31.08 и се стигне до началото на октомври с минаването през Abibeste, AdH и das koordinierte Nachrücken.

Виждате колко много условности има, така че едва ли някой с точност може да Ви посъветва как да действате.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 09:47 от пенсионирана русалка

# 316
 • Мнения: 28
Права сте ,че не посочих конкретни обстоятелства,но просто съм много объркана с този кратък срок за действие Специалността ,за която кандидатства дъщеря ми, е BWL Universität zu Köln  чрез  www.hochschulstart.de
Офертата е от Kölner Studierendenwerk Studentisches Wohnen  Предполагам,че са наясно,че няма още потвърден прием,но въпреки това ни поставят този срок за потвърждение и плащане на наем за периода 1-30 септември 2020  .И както го разбирам ,това е оферта,която е за краткосрочно настаняване,която може да се превърне в постоянна ,ако я приемем .Мисля,че приемът в тази специалност е почти сигурен при диплома от 5,99  и отлични оценки на двете матури ,а и е първо желание на дъщеря ми .
Към момента аз нямам представа какво е положението с настаняването в Кьолн като възможности и цени,но все пак това е възможност за начало .
Въпреки неяснотите в поставените от мен въпроси,благодаря много за отговора и за насоките,които ми давате!Надявам се да успеем в запазването на стаята и да не анулират кандидатурата ни.

# 317
 • София
 • Мнения: 13 366
Кьолн е голям град, университетът е сред предпочитаните, детето Ви ще го приемат какъвто и да е балът, помня обаче налични затруднения преди няколко години  с намирането на общежитие там при девойка, чиято майка пише тук. Така че им пишете един мейл сега  на тези от щудиренденверк и задайте всички въпроси, които Ви притесняват Simple Smile Ще Ви отговорят със сигурност, но пишете веднага, за да имате яснота преди поставения от тях краен срок.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 10:20 от пенсионирана русалка

# 318
 • Мнения: 2 506
Ради, моят син миналата година имаше прием от щудентенверк  Кьолн със същата оферта - плащаш за месец, отиваш, гледаш, ако е ок- подписваш дългосрочен договор. Ако се беше спрял на този прием, със сигурност този вариант би ни удовлетворил напълно, обежитието беше на пешеходно разстояние от университета. Ние писахме неднократно до щудентенверк Кьолн да задържат офертата, защото чакахме  прием по първо желание от друг град, но никаква обратна връзка от тях не получихме. В крайна сметка синът ми получи прием в друг град който прие, и варианта за Кьолн отпадна.

# 319
 • Мнения: 28
Предлаганата ни стая е в общежитие  Wohnheim Hahnenstr. 21 d, 50354 Hürth-Efferen,което потърсих на картата -намира се на около 30 минути с влак от Университета .Не е идеално като местоположение/поне така си мисля/но все пак е вариант за започване в чужд град. А и Кьолн ни  е първо желание
Дъщеря ми им писа с конкретните въпроси,които ни вълнуваха и отговориха много бързо ,но неясно На въпроса дали ако пристигне през м,10,2020 в Германия и няма до 15,09,2020 все  още немска сметка, те отовориха следното
 Wenn Sie erst im Oktober kommen, müssen Sie trotzdem die Miete schon für 10/2020 überweisen, oder gleich auch 10/20! Sobald Sie in Köln sind, bitte Konto öffnen und dieses uns mitteilen, damit wir die Verlängerung des Mietvertrages etablieren können
което за мен не е ясен и конкретен отговор
На мотива,че още нямаме писмо за прием,отговорят ,че така е с всички студенти и да им го предоставим,когато го получим Но не предлагат да ни удължат срока,в който да приемем офертата
Сега пак чакаме отговор по имейла за по-конкретен отговор
Така или иначе,май ще приемем офертата,иначе губим кандидатурата си за общежитие. А и аз нямам представа още как се търси квартира в Кьолн
Неясна ми е и процедурата-като пристигне в Кьолн/когато и да е/предполагам,че трябва да отиде да подпише договора ,да го предостави в Общината и да си открие банкова сметка,която да им предостави Но дали е така?

# 320
 • София
 • Мнения: 13 366
Sobald Sie in Köln sind, bitte Konto öffnen und dieses uns mitteilen, damit wir die Verlängerung des Mietvertrages etablieren können.

Защо да е неразбираем отговорът? Навлезете ли в октомври, логично трябва да платите и за октомври наема. Не виждам в цитираното от Вас по-горе да се противопоставят на варианта още веднъж да платите не от немска сметка. Предлагат с тази дума gleich иопцията веднага да платите И за октомври и да действате после на място със сметката. Горното изречение пък казва съвсем ясно, че  веднага щом се окаже в Кьолн вече девойката (някъде през октомври), я молят да  отвори немска сметка и да им я събщи, за да оправят документално удължаването на договора. Аз бих приела офертата, щом Кьолн й е първо желание. И ще плаща от немска сметка съответно от ноември.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 13:52 от пенсионирана русалка

# 321
 • Мнения: 28
Може би отговорът е неясен,защото аз нямам проекто договор за наем,от който да видя конкретни параметри .Моята логика е ,че щом до 15,08,2020 плащаме наем за м,09,2020,може би ще искат наема за м,10 да се плати до 15,09. Но това е само предположение  като не знам срока,в който се плаща наема .Ако наемът се плаща до 15-то число на месеца,за който се отнася,то тогава до 15.10.2020 ,ще може да изпълним условията им
До края на деня ще трябва или да си изясним съвсем нещата и да потвърждаваме утре или  да имаме неясноти и пак да потвърждаваме....:Confused

# 322
 • София
 • Мнения: 13 366
Не мисля, че 15-то число като дата  за който и да месец напред ще има значение. 15-ти август Ви е просто срокът за потвърждаване на офертата.  За друг може да  е примерно 21 август (зависи кога са му я пуснали), за трети - съвсем друга дата.  Наемите не се плащат спрямо тази дата. Не съм чувала на който и да е Щудентенверк из Германия до 15-то число на текущ месец да се плаща наемът за следващия. Обикновено в първите дни (макс седмица) на настоящ месец се теглят парите за същия. Просто сега плащате кауциона (ако има такъв при положение, че удължаването на договора става по-късно), наема за септември и този за октомври от бг сметка, отивате в Кьолн през  октомври, правите немската сметка, давате им я (дъщеря Ви попълва СЕПА) и от ноември нещата минават вече през немската сметка.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 14:04 от пенсионирана русалка

# 323
 • Мнения: 1 649
...
Преди, по старата схема, сега не знам дали има такова нещо, се отваряше  един прозорец на сайта на  хохшулщарт,  в който всяко уни  в Германия беше активен линк. Натискайки го, човек получаваше моментално инфо дали става дума за регел или модел и съответно каква е продължителността на следването в семестри.
Сега няма такова нещо, изписва само
Weitere Informationen zur Bewerbung und Studienplatzvergabe finden Sie im E-Paper  https://www.hochschulstart.de/startseite/downloads und auf der Homepage  https://www.hochschulstart.de . Konkrete Informationen zum Studium selbst, wie bspw. Lehrinhalte, Campus, Prüfungsordnung oder Kooperationen, können Sie bei Ihrer Wunschhochschule erfragen.

# 324
 • София
 • Мнения: 126
Ради12, това, че няма немска сметка не би трябвало да е проблем. Щом харесвате университета в Кьолн, по-добре приемете общежитието, дори и да не присъства през септември.

# 325
 • Мнения: 28
Ради12, това, че няма немска сметка не би трябвало да е проблем. Щом харесвате университета в Кьолн, по-добре приемете общежитието, дори и да не присъства през септември.

В крайна сметка това и ще  направим .В последния имейл,който получихме,ни уведомяват,че трябва да платим наема за м,9 и м,10 и тогава ще получим договора и останалите документи. И с въпросително изречение ни питат дали искаме да рискуваме и да чакаме дали стаята ще бъде налична през м,10,2020 .
Така че утре трябва да потвърдим и да платим!Благодаря на всички за помощта и мненията-помогнахте ни много!

# 326
 • Мнения: 60
Споделям добрата вест, която нетърпеливо очаквахме- имаме оферта за Хуленхоф. До три дни ще получим мейл с  подробна информация Simple Smile
Успех на всички, чакащи общежития Simple Smile

# 327
 • София
 • Мнения: 13 366
Споделям добрата вест, която нетърпеливо очаквахме- имаме оферта за Хуленхоф. До три дни ще получим мейл с  подробна информация Simple Smile
Успех на всички, чакащи общежития Simple Smile

Честито, страхотна новина Simple Smile Куленхоф е в непосредствена близост  до университетската клиника, съвсем близо е и до холандската граница.

Ако не е тайна, може ли да помоля за инфо на коя позиция бяхте за въпросното общежитие в листата с чакащи?Понеже познато дете споделя, че много бавно става придвижването напред при подадено още през октомври заявление..

# 328
 • Мнения: 60
Благодаря Simple Smile
В листа на чакащи -23 позиция  с направена регистрация през м.септември.
От общежитията, в които бяхме на 1-во и 10-то място получаваше предложения за интервю, предимно от индийци(доста настоятелни, та чак досадни)

# 329
 • София
 • Мнения: 13 366
Благодаря за информацията!

ПП
Скрит текст:
В скрит текст ви разказвам накратко нещо хем  много приятно, хем почти съборило ме на земята от изненада и оставило ме с отворена уста.. Преди време едната близначка ми се примоли да й пусна доп.пари, че се охаричила  серизоно за нещо си. Със спестени пари и с доплащане от нашите ми купила подарък за РД, който била сигурна, че много ще ми хареса. Пратих й, разбира се.. Вчера ми пише, че нейна съученичка от НЕГ и наша съседка  й е била за кратко на гости в Аахен и вечерта летяла за София през Айндховен.. Да не съм си лягала, че пратила по нея подаръка. Звънна се вечерта на вратата, аз отварям полусънена по пижама и момичето ми носи наистина подаръка - самата ми девойка, опасана около кръста с червен подаръчна панделка..Искала ми е  явно парите за билет. Метнала ме е за добро, че на 1 опит по целбио 2 последно не се е явила и ще се явява директно на втори на 27.08, понеже така си освободождавала уж време за учене по анатомия.. Но се е явила и го е взела. Взела си е и статистиката. Тоест сега си чака само разултатите по анатомия. И така се получи, че вчера в един ден, очаквано и неочквано, си кацнаха тя и голямата ми дъщеря от различни  места. И сега и трите ми деца са си вкъщи.. Много добре изработен план, не се усетих и за миг, достойна за Оскар актьорска игра..Heart

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 09:38 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт