Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 975
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
И ние търсим отговор на въпроса за допълнителна здравна застраховка.защото.доколкото разбрах.ЕЗОК изобщо не е достатъчна.ако се наложи специализирана медицинска помощ.Не знам дали самият университет  работи с някоя застрахователна компания .както съм чувала за Нидерландия.

# 481
  • София
Така и не разбрах в годините какво покрива или не ЕЗОК.Със сигурност не само спешна помощ, понеже много деца и други услуги са получавали с нея.По-скоро имам чувството, че е въпрос на добро осведомяване при кой лекар да идеш (тук помагат на място по - стари студенти с инфо), да е такъв,  който знае как се процедира и какво се покрива.

# 482
Синът ми се беше разболял миналата есен-нищо спешно, сезонен вирус. Отиде с ЕЗОК при обощопрактикуваща лекарка, на случаен принцип, близо до общежитието им има такава лекарска практика. Преглед, рецепта и даже бележка за извинение за отсъствие от семинар-безплатно. А беше се приготвил да си заплати прегледа.

# 483
  • София
Честито на всички, които вече са получили прием, много късмет и стискаме палци на все още чакащите! Hands Plus1

По въпроса за ЕЗОК. Синът ми общо взето не пропуска сезонните грипове и поне два пъти годишно за четири години с карта ЕЗОК, е посещавал немски лекар, чийто кабинет е до самото му общежитие. Никога не е плащал нищо, човекът когато се е налагало му пуска кръвни изследвания, лекарствата по рецептите са му безплатни, в това число и антибиотици когато се е налагало.
Важно е когато се отиде за първи път да се пита безплатен ли ще е прегледът за лицето, като всеки път попълваше една бланка, че не е в Германия за лечение и номера на ЕЗОК-а - и нямаше проблеми. От началото на тази година е с немска застраховка, по задължение като работещ, въпреки че работи от 4 години и до сега не е имал проблеми с ЕЗОКа.

# 484
  • Пловдив
Елиас, Master, mamanani Момичета, честито на дечицата и на вас! Много много се радвам! Heart Eyes

Bar B Q , не се отчайвайте. При нас както нямаше НИКАКВИ предложения, изведнъж я заляха. Получи прием в 18 университета, та сега последно я приеха на второ желание (Манхайм), но ще си чака Хайделберг. Всичко ще е наред, не падайте духом!  Flowers Four Leaf Clover

# 485
Танииии, браво! Честито, много се радвам Heart

# 486
  • Варна
Тани Браво! Манхайм е чудесен избор, а и са по модулната система. Но пък ако Хайделберг ѝ е на сърце, пожелавам да дочакате оферта от там.

Ако не друго, поне е много интересно и динамично класирането тази година. А преди какво  - излиза си там на някоя дата и толкова. Сега и нерви и самообладание се изискват. До кога върви това разиграване?

Два пъти е ползвала дъщеря ми ЕЗОК при нужда - нямало е проблем, както сте писали. Но пък и не са я пращали при специалист, само изследвания е правила.
kara.k И дъщеря ми започна да се осигурява в АОК, защото работи. До миналата година си затваряха очите, но накрая затегнаха положението. Русалке, голямата щерка плащаше ли със задна дата осигуровки, че останах с такова впечатление?

# 487
Ехааа, колко е вълнуващо да четем и споделяме прекрасни новини.
Честито и от мен на новоприетите Simple Smile
Расте Аахенската ни групичка. Wink

# 488
  • София
Не, Ясмина, бяха я стреснали,че ги дължи, но тя се договори с тях да почне  с немските от старта на договора за миналата година, не за предходните. И той понеже е срочен договорът заради естеството на работа към унито,  със заминаването й за Корея беше прекратен, оттам и тегленето на осигуровките. Сега като се върне, пак ще регистрира новия договор и пак ще стартира с плащането на немските осигуровки.

Тани, честито и на вас Simple Smile Много доктори (бъдещи) в тази тема, еха... Щом по-голям  мерек й е  Хайделберг - успех пожелавам и за там! Градчето (Хайделберг) е страхотно, красиво, ходи ми се пак.. Манхайм е малко сив, но което и да избере - все ще е добро! Аз като й кажа на моята девойка, че Манхайм не ми харесва особено като град и тя се чувства  някак "обидена" на чест..Laughing Все едно тя го е проектирала/строила. Иначе  и университетът си е супер (не само икономическият , а и филиалът на Хайделбрг за медицината), и българи има доста (ако човек търси това), и връзките за пътуване до България  през Франкфурт са оптимални, и лесно се полуачава общежитие, не знам някой да няма още на старта. Падам си просто аз по малките баварски  (по-точно Mittelfranken)грaдчета, любимец сред тях ми е Rothenburg ob der Tauber.

Bar BQ, още малко търпение и всичко ще е наред и при вас!  Heart

А другите, немедиците, какво става с вас - Лиани, maman_ours, mamanani ( за по-желаното място),  Ancho, Roki_Maki и др.? Засега май само за студентите на i-off и Ради 12 знаем Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 22:37 от пенсионирана русалка

# 489
  • София
Чакаме, Русалке, чакаме! Надяваме се на новини скоро. Младежът е проверил днес в RWTH online, няма нова информация.

# 490
Страхотни новини!!!Честито на всички приети !!!Определено тази година класирането протича по много интересен начин.Харесва ми.Успех на чакащите!

# 491
Момичета, тази тема случайно ми излезе, и видях последния въпрос, надявам се нямате против случайно включване. Аз живеят в Германия от много години и съм учила във Франкфурт.

По въпроса за здравната осигуровка- най- добре е да се направи тукашна, за да се покрият и съвсем нормалните прегледи- личен лекар, гинеколог, зъболекар, кожен лекар и прочие. Освен това, ако студентите решат да работят тук, ще им е от полза да имат тукашна застраховка. Аз, още си предпочитам да си ходя при зъболекарката в БГ Simple Smile)) , но мога да отида тук ако реша, без да заплатя нищо, а до БГ си плащам и билета.

В така наречените държавки здравни осигуровки, gesetzliche Krankenkasse, месечната сума за студентска здравна осигуровка е около 80 € . Размерът може леко да се различава в зависимост от Бундесланда. Държавните са достатъчно добри, няма нужда частна.
Едни от най-големите са АОК и Techniker Krankenkasse (TK). И двете са добри , има разлики какво покриват, но то е на ниво- покриват ли хомеопат и превативни курсове по йога. Основните неща всяка здравна каса ги покрива.
Аз се преместих след дълги години от АОК в ТК и съм доволна.

Успех на новите студенти! Стискам палци да ги приемат там където искам.

# 492
Девойката е приета в Щутгарт на този етап. Чакаме Берлин (ТУ), той е първото желание. Честито на приетите дечица, успешна и лека да е организацията оттук нататък! Благодаря ви за всичко, което споделяте, много е полезно.

# 493
  • София
Ibsena_, чудесно е да се включват хора с преки наблюдения Simple Smile, но Вашите конкретно по отношение  на размера на студентските вноски към АОК, ТК или друга немска каса са  явно малко по-отдавнашни и съответно не съвесм актуални. Здравните за студенти варират към момента по провинции, да, но не около  80,  а по-скоро около 105 -110 Евро. А за един неработещ студент това често е голямо перо, понеже пак родителите го плащат. В нашия случай примерно, ако са  по 3, колкото са децата ни, следващи в Германия, свят ще ни се завие от  необходимостта  да плащаме още 330 евро в добавка към останалите ежемесечни разходи. Само голямата девойка, понеже работи, е с немски здравни. Иначе вече по закон почнат ли студентите работа, дори и такава до 450 Евро на Werkstudent или Studentische Hilfskraft, при която преди не бяха длъжни да са осигурени здравно в Германия, трябва да са с немска здравна осигуровка. Затова голяма част от НЕработещите си карат с ЕЗОК и нямат съществен проблем, както се вижда от споделеното от  КараК и Ноалба. Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 07:57 от пенсионирана русалка

# 494
И при нас няма новини, освен че има оферта от KIT . Аахен и Берлин - ни вест , ни кост  Frowning1 .
Аз съм тревожна от липсата на напредък в листата на студентските общежития. Мъртва точка .
Като прибавим и факта , че е записан в СУ, същата специалност като в Германия,  изглежда разколебан.

Общи условия

Активация на акаунт