Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 979
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Няма смисъл от немска здравна осигуровка, ако студента не работи. За мен, такава осигуровка би имала смисъл, само ако студента е с някакво хронично заболяване и има нужда от периодичен лекарски контрол. Немската здравна система съвсем не е толкова съвършена. Големият ми син прави един кариес, като осигурен, работещ в Германия и се оказа, че трябва да доплати 80евро, ако не иска да е с амалгама. Плати ги. В началото на следването си, също ходи на зъболекар с ЕЗОК и не е доплащал нищо. Вчера в немската тема коментираха, че зъболекарите в различните праксиси имат различни ценоразписи и съответно при някой не е необходимо доплащане, а и сумите са различни, но нашият опит е такъв. Преместването от една към друга здравна каса също не е толкова лесно. Трябва да са минали 2 години, за да се направи такава стъпка. Поне в ТК, където е синът ми.

Честито на всички приети! Дано лесно да уредите и жилищният въпрос! Моят съвет е, да не отказвате оферта за общежитие, защото стаята ви е малка или няма собствен санитарен възел. Това обикновено се приема, че нямате належаща нужда от жилище и може да не получите друга възможност. Пожелавам на всички чакащи, да получат най-желаният прием!

# 496
  • София
Да,  преди да замине за Южна Корея дъщеря ми си прави рентгенова снимка на бели дробове по искане на партньорския университет. Плати си (или доплати, не знам, но предвид сумата по-скоро я плати) като поп, макар че е здравно осигурена в АОК.

# 497
Вчера специално проверих, защото те непрекъснато ги увеличават цените.- здравната осигуровка е около 80 евро
100 евто е заедно (80+20) с така наречената Pflegeversicherung , което покрива грижи у дома и в специализирано заведение.

Напълно разбирам, че при три деца е огромна сумата само за здравни застраховки. 1-2 семестъра или докато не почнат работа е ОК, но това би ми било приоритет след това. Немската здравна система е доста добра, на мен ми се е налагало да влизам за една седмица в болница, където ми направиха множество изследвания, включително ЯМР и подобни и напрая платих 10 евро за линейката или нещо от сорта. Сумата, която покри застраховката, беше около 6-7 хиляди евро.

Немските зъболекари не ги коментирам както казах, има и свестни, но повечето са печалбари.

За рентгенова снимка да искат пари е странно, предполагам е нямала направление.

За мен здравните са важни най-вече за изследвания, лечение в болница и прочие. Тогава покриват едва ли не всичко, само ако го плащаш е безумие.

# 498
  • София
Извадка от сайта на АОК, попаднах на Хесен в търсенето:
Der Beitrag zur Krankenversicherung bei der AOK Hessen beträgt für Studierende aktuell 82,74 Euro pro Monat. Außerdem zahlen Sie einen gesetzlich festgelegten Pflichtbeitrag zur Pflegeversicherung von 22,69 Euro pro Monat, für Versicherte ab 23 Jahren ohne Kinder 24,55 Euro.

Тоест искаш ли не , плащаш ги тези  22,69, нямаш избор и сумата става 105 евро. Нямаш опция да избереш само тези 82 евро, те се явяват една част от разбивката само. И явно не само в Хесен е така, понеже назад тук са споменвали суми от 105 до 110 евро потребители с деца в NRW, Bayern, BW..

Ето и от другаде:
Der Beitrag zur Krankenversicherung beträgt 76,04 Euro monatlich. Hinzu kommen der kassenindividuelle Zusatzbeitrag von 6,70 Euro pro Monat und die Pflegeversicherung mit 22,69 Euro monatlich (24,55 Euro/Monat für Kinderlose ab 23 Jahren). Damit zahlen Sie als Student monatlich also insgesamt 105,43 Euro beziehungsweise 107,29 Euro ab 1. Oktober 2019 (oder Beginn des Wintersemesters 2019/2020), wenn Sie kinderlos und über 23 Jahre alt sind.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 11:54 от пенсионирана русалка

# 499
Честито на всички новоприети студенти! Успешно учение им пожелавам.  Да стигнат върховете които са тръгнали да изкачват и да намерят своето късче небе.
Относно застраховките , тъй като и при нас е на дневен ред - ако студента работи на трудов договор и заплащане над 450 месечно, застрахователната сума би трябвало да е различна от тази на базова студентска застраховка , или греша? Синът ми разговаря вчера с АОК  обясни им че ще започне работа, а от там любезна женичка му каза, когато подпише договор за работа да й се обади, тя ще му направи застраховката.  Малко се чудехме  дали това не е  работа на самия работодател , но той реши сам да си движи сключването на полицата. До седмица ще излезе и Е104, в случай че институциите забавят директния му трансфер решихме че ще е ок да го има със себе си.
И още нещо- аз продължавам да съм в голяма чуденка относно покритите здравноосигурителни права на студентите тук, в БГ. Занесе той документ , изчистиха му зравните до март 2021 вкл. Обясни, че стартира немска застраховка и получи същия отговор като брат му миналата година- застраховайте се където искате щом работодателя го изисква, докато ни носите документ че сте студент, или до навършване на 26 години ще се осигурен и в БГ.
Имам чувството  , че парите за здравни застраховки на учащите се са по някаква паралелна линия- има ги   и им се полагат. Нищо  че  децата се оказват двойно осигурени, а това е наказуемо.

# 500
  • Deutschland/HE
Г.Д. за студентите в България университетите им плащат здравните вноски, според мен за следващите в чужбина ги поема държавата - с две думи нищо не влиза в бюджета на здравната каса персонално за студента, а така както за пенсионерите и децата - водят се осигурени за сметка на  дотацията от държ. бюджет към НЗОК. Не съм на 100% сигурна, но това са моите впечатления и за това НАП изобщо не им се занимава.

# 501
Добре е , че може да се ползват медицински услуги с ЕЗОК в Германия.
По мои наблюдения в България тази възможност е сведена до минимум / най- вече поради неяснотата в болниците от необходимата документация и уреждане на финансирането / .
    Ние сме на финала- организационен и финансов  Smirk -  заплатени семестър тикет, два кауциона и два наема,  закупени самолетни билети, нает апартамент, предстои дообзавеждане на стаята в общежитието.
Чувствам се облекчена, че документално са уредени нещата, но усещам как се заражда една точка на напрежение и тревога от предстоящото излитане от гнездото  Sad
    Ако някой може да предложи рецепта или способ  за преодоляване на майчиното безпокойство ще съм мнооого благодарна  Simple Smile

# 502
не е точно така, университети плащат здравни осигуровки само за студентите си, които не работят - моят син почна работа на 15 май, един ден след приключване на семестъра му, и подаде информация в университета си, че вече работи и го изключиха от списъка на тези, за които плащат те; приключи с работата пак ден преди началото на сегашния есенен семестър и отново уведоми университета си вече за обратната ситуация... изглежда нелогично същото да не важи за студентите в чужбина, но практически от опита на всички, които споделят из темите за образование в чужбина, излиза наистина, че тези студенти са осигурени постоянно в България, само заради качеството им на учащи, и никой не се интересува, че това осигуряване се дублира

# 503
  • София
Привет!
Честито на всички новоприети студенти и на всички получили оферти за настаняване!
Щастливи и успешни години на немска територия им желая!
На останалите стиснати палци да получат добри новини от желаните унита!
Редовно ви чета,но рядко се разписвам.
Моят син също е с ЕЗОК.В България представя уверение,че е студент в Германия за да не му прекъснат правата.Обаче поради конкретен казус при него ще се наложи да има взимане даване с НАП във връзка със здравните осигуровки.Отсега ме побиват тръпки.
А някой има ли идея с коя куриерска фирма може да се изпрати багаж до България без да ни отрежат главите?
Ползвали сме услугите на Арамекс,но се оказа,че в настоящия момент предлагат само въздушен транспорт от Германия към България.

# 504
  • Бургас
https://www.uktobg.com/prices   виж дали това те устройва

# 505
  • München, Deutschland
Привет!
Честито на всички новоприети студенти и на всички получили оферти за настаняване!
Щастливи и успешни години на немска територия им желая!
На останалите стиснати палци да получат добри новини от желаните унита!
Редовно ви чета,но рядко се разписвам.
Моят син също е с ЕЗОК.В България представя уверение,че е студент в Германия за да не му прекъснат правата.Обаче поради конкретен казус при него ще се наложи да има взимане даване с НАП във връзка със здравните осигуровки.Отсега ме побиват тръпки.
А някой има ли идея с коя куриерска фирма може да се изпрати багаж до България без да ни отрежат главите?
Ползвали сме услугите на Арамекс,но се оказа,че в настоящия момент предлагат само въздушен транспорт от Германия към България.
Зависи колко обемисто и колко тежко (до 10, до 30 или над 30кг).

# 506

По-назад в темата писах за тази фирма -  http://bulkris.com/ - взеха багажа на синът ми от общежитието и ни го докараха до входната врата , вече за втори път ги ползваме

# 507

Миналата година ползвахме https://www.ggbg.bg/, всичко беше точно. Малко бавно стигна, но ме предупредиха,че не знаят кога ще тръгне камиона. Явно имаха някакви проблеми. Цената е доста сносна.Дъщеря ми живее в Берлин и си го взе директно от офиса, но имат опции и за други градове.
С ЕЗОК на дъщеря ми направиха напълно безплатно доста скъпи изледвания на кръвна. Разбира се по настояване на лекар. Дори бяха и се обаждали от АОК да искат допълнителни документи т.к. изследванията не бяха по спешен случай. С ЕЗОК ходи дори профилактично на гинеколог.

# 508
  • София
Много благодаря на всички отзовали се на питането ми!Ще разгледам посочените сайтове.За съжаление няма много време,другата седмица до вторник-сряда трябва да е изпратена пратката.
Около 20-30 кг,книги,евентуално дрехи т.е. не е нещо много обемисто.
Не очаквах Арамекс да не осигуряват сухоземен транспорт Германия-България.Както и да е,ще търсим други.

# 509
  • München, Deutschland
Ali97, за такава маса най-евтино ни излизат ДХЛ и Хермес. Вторите са малко по-евтини, няколко евро, но и по-проблемни.

Общи условия

Активация на акаунт