Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 980
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • София
chrissy много благодаря!:smile:
Звънях на две от фирмите посочени по-горе,но никой не ми вдигна.Явно петък е ден на майстора.
Ще му кажа да провери за DHL.

# 511
  • München, Deutschland
Да, хермес и дхл са си само онлайн,нвма нужда да звъните. Попринцип има и Метински, трябва да ги потърсиш във фб, но той има смисъл поне според мен, за по-обемни неща.

# 512
Извадка от сайта на АОК, попаднах на Хесен в търсенето:
Der Beitrag zur Krankenversicherung bei der AOK Hessen beträgt für Studierende aktuell 82,74 Euro pro Monat. Außerdem zahlen Sie einen gesetzlich festgelegten Pflichtbeitrag zur Pflegeversicherung von 22,69 Euro pro Monat, für Versicherte ab 23 Jahren ohne Kinder 24,55 Euro.

Тоест искаш ли не , плащаш ги тези  22,69, нямаш избор и сумата става 105 евро. Нямаш опция да избереш само тези 82 евро, те се явяват една част от разбивката само. И явно не само в Хесен е така, понеже назад тук са споменвали суми от 105 до 110 евро потребители с деца в NRW, Bayern, BW..

Ето и от другаде:
Der Beitrag zur Krankenversicherung beträgt 76,04 Euro monatlich. Hinzu kommen der kassenindividuelle Zusatzbeitrag von 6,70 Euro pro Monat und die Pflegeversicherung mit 22,69 Euro monatlich (24,55 Euro/Monat für Kinderlose ab 23 Jahren). Damit zahlen Sie als Student monatlich also insgesamt 105,43 Euro beziehungsweise 107,29 Euro ab 1. Oktober 2019 (oder Beginn des Wintersemesters 2019/2020), wenn Sie kinderlos und über 23 Jahre alt sind.

Дa, задължително е разбира се, но това не е здравната осигуровка (Krankenversicherung).
В Германия има някаколко задължителни осигуровки и това е една от тях. (Pflegeversicherung). Това покрива момента, ако недай си Божи, човек има нужди от лечение и помощ вкъщи. Това в БГ, доколкото знам не е покрито от здравната или социалната осигуровка.

Но пак казвам, това не е нещото, от което трябва да се спестява в момента, когато дадет студент се е установил в Германия.
Има хиляда други засраховки, които повечето немци си правят, които не бих препоръчала.

За транспорт - dpd или частен транспорт- има мнговъв фейсбук групите.

# 513
  • София

Ако някой може да предложи рецепта или способ  за преодоляване на майчиното безпокойство ще съм мнооого благодарна  Simple Smile
С времето от само  себе си  се случва това с преодоляването.. Heart

Ali, звънни тук. Преди няколко месеца ползвах услугите им, супер доволна съм, в близките дни ще повторя с едната девойка в Манхайм, че билетът й излезе доста солен до Франкфурт и без по-големичък багаж... Дойдоха с камиона от фирмата до вратата ни тук, натовариха багажа, дадоха ми разписка, там са спрели точно пред общежитието на другата ми девойка в Аахен и даже шофьорът й е помогнал с тежкия кашон до самия апартамент.
https://www.rlexpress.eu/prices

Въпросът е дали карат и в обратната посока багаж, понеже пише на сайта им само "до" Германия,  Холандия, Белгия и Австрия.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 00:59 от пенсионирана русалка

# 514
  • София
Хайде и аз да се похваля с получена и приета оферта. Все пак явно наистина е супер улеснено кандидатстването с немската диплома, конкретно за Аахен. До последно не вярвах, че е достатъчно само да си напише вида и оценката, без нищо да прикачва, но за щастие ме опроверга.
Утре се прибира от Братислава и се надявам на по-подробна информация.

# 515
  • София
Честито, liani! Успех на студента! Седмицата започва добре Simple Smile

# 516
И ние получихме оферта от Ахен. Беше му първо желание. И аз като Русалка две деца на две различни места, а толкова ми се искаше да са заедно. След отказаното общежитие сега ще му се наложи да търси по усилено.

# 517
  • София
Хайде и аз да се похваля с получена и приета оферта. Все пак явно наистина е супер улеснено кандидатстването с немската диплома, конкретно за Аахен. До последно не вярвах, че е достатъчно само да си напише вида и оценката, без нищо да прикачва, но за щастие ме опроверга.
Утре се прибира от Братислава и се надявам на по-подробна информация.

Честито, още един аахенец в отбора! Simple Smile

И си права, Лиани, и не си. Зависи за каква специалност говорим, явно неговата е zulassungsfrei. За някои специалности с квоти (zulassungsbeschränkt) се изискват понякога обаче  задължителни практики преди старта, удостоверения разни, които могат да донесат бонус точки в бала за класиране, сертификат по английски, ако част от нещата се изучават на английски и т.н. А тези неща, дори и с немска диплома, пак ще се налага да ги праща/прикачва.

Докато напиша поста, новите аахенци станаха двама Simple Smile Честито, биг_67! При мен обаче са 3 деца на различни места..Но и това си има бонуси. Ей сега ги чувам двете близначки как си приказват евентуално "медичката" да лети през октомври до Франкфурт, да иде на гости на сестра си в Манхайм, да се мотат по Октобърфеста и да се возят на разните атракциони, а после тя с Фликсбус да си пътува до Аахен. Разнообразие предстартово, дето се вика..

Понеже следя една немска група, копирам, за когото представлява интерес, поста на един младеж, получил оферти по всичките си 26  желания на Абибесте медицина. Явно от ранговете е успял да направи класация (неофициална) кои са били най-желаните унита по тази квота.
"Ich bin über die Abiturbestenquote rein und habe zu jedem der 26 Zulassungsangebote eine Mail erhalten. Anhand der Reihenfolge lassen sich - wenn auch nicht zu 100% - akkurate Aussagen über die Beliebtheit eines Standortes machen. Der Rang zu Beginn des Koordinierungsphase spielt natürlich auch mit, klar.

So sind folgende Standorte dieses Jahr außerordentlich beliebt:

Heidelberg
Aachen
Münster
Charité
Tübingen
Freiburg"

Последна редакция: пн, 07 сеп 2020, 13:16 от пенсионирана русалка

# 518
  • София
Честито и на вас, big_67 Simple Smile Успех и на двамата, макар и в различни градове.

# 519
  • София
Русалке, NC(DoSV) му е специалността, но да,  за отделните специалности сигурно е различно. Даже ми се искаше да изискват нещо повече, че така си тръпнах до последно .Grinning С жилищния въпрос и ние сме до никъде. Мислеха няколко деца да се организират заедно за квартира, но до колкото разбрах от писаното в темите назад( а се върнах да изчета всичките) ще им е по-трудно и от общежитие да намерят.

Честито и на другото Аахенче! Щастливо и успешно да им е следването на децата.

# 520
  • София
Миналата година нямаше толкова аахенчета, та човек да мисли за подобна алтернатива. Но сега би била възможна, ако се обединят в търсенето 3-4 момчета за някой голям апартамент. Пак си остава  обаче неприятният момент, че немците трудно се доверяват на новодошли зайци от БГ, особено пък онлайн. Затова е най-добре да се действа на място с огледи на живо.

# 521
Наемането на самостоятелен апартамент от първокурсници ми се вижда мисия невъзможна, освен ако няма родител ,който работи в Германия и подпише декларация ,че ще поеме неплатените  наеми /не знам как точно се казва/ . В момента дъщеря ми търси в Берлин с нейн познат, който е постдокторант и получава заплата, тя получава заплата и доста голяма стипендия. Искат да наемат двустаен апартамент и търсят от около 1,5 месеца. За това време каза,че само един  собственик им е отговорил на имейлите и текста гласял,че за 24часа получил над 250 имейла , поканил първите 10 и си избрал наемател. Ходи няколко пъти  на оглед с фирма, каза ,че хората за огледите са над 50човека. На всички им събират документите и се чудеше защо се хаби толкова много хартия, като сигурно няма да прегледат всички документи.
Така,че може би трябва да се търси в WG. Моят син се надява първия семестър да е онлайн и до тогава да му дадат друга стая.
Но сега ми каза,че са му писали от университета ,че записването ще е он лайн и му искали адрес в Германия, Холандия или Белгия за да му изпратят семестриалния билет и каза,че ще им пише да пита, като няма адрес все още, какво да прави.

# 522
big_67, каква специалност е синът Ви ?

# 523
big_67, каква специалност е синът Ви ?
информатика, но честно да си кажа точното наименование не знам. Работя лятото на нашето Черноморие и нямам никакво време. Сам с помощта на консултантка /която ми препоръча G.D. Благодаря много!/ се справи.

# 524
В сайта на Университета в Кьолн също е посочено .че  студентската карта  ще бъде изпратена  по пощата.за което  изискват валиден  адрес в Германия.Ще трябва да питаме дали може да си я вземем лично или да посочим адреса на общежитието .в което има стая.А може да има и друг вариант....

Общи условия

Активация на акаунт