Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 693
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Самоподготовка. Май има разни ютюб клипове, но със сигурност нищо сериозно. Книжки с тестове може да си купи от някой, който се е явявал или от Германия. Подготовката е добре да започне към януари, до тогава трябва да се е записала за изпит- сроковете са в линка Simple Smile Тя през тази учебна година ли ще завърши?

# 676
Самоподготовка. Май има разни ютюб клипове, но със сигурност нищо сериозно. Книжки с тестове може да си купи от някой, който се е явявал или от Германия. Подготовката е добре да започне към януари, до тогава трябва да се е записала за изпит- сроковете са в линка Simple Smile Тя през тази учебна година ли ще завърши?
Да, тази година.
А за другата специалност, която й е по-насърце, дали можете да ми помогнете с търсачка? Не изключвам и Австрия.

# 677
  • Варна
kassii Ето една хубава търсачка на специалности.

ТестДАФ е на сесии, т.е. не може да се явите когато ви е удобно. Ако се явите през април, срокът е достатъчен за получаване на резултатите. Следващата сесия май беше на кантар.

Елиас Обикновено изпитите са през април. Само тази година бяха юли-август заради КОВИД. Ако догодина нещата се нормализират, дай боже, от януари до април ми се струва малък срокът за подготовка. По-скоро лятото преди или в началото на 12-ти клас е добре да се започне.

# 678

А за другата специалност, която й е по-насърце, дали можете да ми помогнете с търсачка?
[/quote]

Другата специалност най-вероятно се предлага под имената Molekulare Medizin, Biomedizin, Biotechnologie и какво ли не. Все различни специалности, но с общ корен. Подспециализацията става после в мастърските програми. Нямам конкретни препоръки за университети, но би било добре да се ориентирате към такива, които 1) са силни в инженерните и компютърни науки И/ИЛИ 2) са в градове с научноизследователски центрове на място (Max-Plank / Helmholtz и други). За 1) това са топ9 на техническите университети като Аахен, Мюнхен, Берлин (Cave: не hochschule, a universität!), за 2) на първо място Хайделберг (особено ако интересът Ви е онкология) или други водещи унита като Мюнхен, Франкфурт, Берлин... Друг важен критерии за избора на програма е и личният интерес за каква под-специализация се стремите - онкология, невро-дегенеративни болести, съдови заболявания и т.н.

Медицината е добра алтернатива за специалност, с която също може да се практикува научна работа. Проблемът е, че отнема 6 години редовно следване, евентуално (мини)-докторантура паралелно. За пълна университетска кариера обаче би било добре и пълно PhD (+/- хабилитация). Т.е около 10-15 години Simple Smile От друга страна, със специалността имате и апробация за практикуване на лекарска професия, което винаги е план Б при неблагорпиятни условия с намирането на работа като научен работник. Към медицината може да добавите и фармацията като алтернатива, понеже като методи, които се изучават, е още по-близка до практическата работа в лабораторна среда.

# 679
  • София
Елиас, не е съвсем така. Просто българчетата в общия случай не ходят на курсове за TMS, но такива си има в Германия. Не мисля обаче, че и германците масово ги посещават, мисълта ми е просто, че ги има за желаещите. Има и платени онлайн платформи, в които има  разни споделени тактики, съвети и  множество генерирани изпитни варианти. Но да, най-сигурният начин е да си купиш книжките на МедГурус или на другото издателство, чието име сега не си спомням, и да си седнеш на д-то... Simple Smile

Каси, изпитът няма нищо общо  с нашите тук - в много малка степен, да не кажа в почти никаква, се основава на знания по биология и химия. Проверява способността за четене с разбиране,  при това с акцент върху умението за кратко време да извлечеш същината от дълги текстове, логиката, пространственото ориентиране, зрителната памет, способността за направа на асоциации,  концентрацията, базовите познания по мат...

Освен това не слагай под един знаменател Австрия и Германия , когато става дума за медицина. С немски ТМS не може да се кандидатства в Австрия, имат си австрийците свой вариант medAT. Освен това, ако помня правилно, в  Австрия се залага само на изпита, там дипломата не играе никаква роля.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 09:41 от пенсионирана русалка

# 680
  • Бургас
И аз да се запиша със студентка. Прие в Дюселдорф. Почваме подготовка за заминаване.

# 681
  • София
Честито, BarBQ!  Heart  Много успехи на бъдещата медичка! Дано се нереди въпросът и с общежитието.

Има ли още чакащи класиране? Май не. Пожелавам на всички нови и по-стари студенти успешна академична година,  да са здрави, за да  преодоляват предизивикателствата в учението и въобще в живота далеч оттук.

# 682
  • Варна
Честито, Bar B Q! Лека адаптация и успешно следване! Flowers Hibiscus

Мисля, че може да се поздравим и тази година с успешна кандидатстудентска кампания! Браво!

# 683
Честито, Bar B Q! Ще бъдат съвсем близо с моето момиче Simple Smile

Успешна, здрава и присъствена година желая на всички! Зайците- да се адаптират бързо и да не искат да се връщат; на каките и батковците да им върви по мед и масло!

Купих що-годе изгоден билет за 29.10 чак. Не вижда смисъл да ходи по-рано. С 20 кг. най-належащ багаж ще пътува сама, ще го мисля и ще се притеснявам един месец напред, но категорично не иска да пътуваме 2200 км. с кола, затова ще изпратим останалия багаж по Спиди.

# 684
  • София
Елиас , няма поводи за притеснение с багажа, по-скоро с липсата му в началото.  Моята девойка беше така,  първоначалният й багаж беше доста по-малко и от 20 кг, 8 кг  в нейния куфар и да кажем половината, тоест 4-5, в моя. Ние нали имахме сигурно само airbnb, та нямаше как да мъкнем багажи при липсващо общежитие. Когато й се усмихна късметът с общежитие без мебели  като легло, бюро, стол, гардероб и сие в първите дни, купихме на място поне надуваем дюшек, възглавница и  тъничко одеяло. Имаше няколко парцалки за преобличане и това беше. Мебелите дойдоха от Икеа след като си заминах. А багажа й пратих оттук,  когато се прибрах. Оцеля..Wink Така че  не се терзай много, оправят се.. Макар че знам, че подобно успокоение не топли никого, не топлеше и мен миналата година.

# 685
Честито и от мен Bar B Q, леко и успешно следване пожелавам.
Елиас, на Арамекс цените са доста приемливи, доставят за няколко дни( поне така ми обясниха в разговор с тях вчера)

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 21:57 от i-off

# 686
Благодаря, i-off, ще ги проверя!
Русалка  Hug Нейната стая е обзаведена, поне това няма да го мислим. Макар да сме видели само виртуален тур, надявам се и вярвам, че няма да има изненади.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 22:35 от Елиас

# 687
  • София
Да, и аз съм за Арамекс, с тях пуснах въпросния голям багаж (2 кашона) миналата година веднага след връщането ми от Германия и не проверяваха нищо служителите им, просто ме накараха в един списък да упомена грубо какво има в кашоните. Втория път пусках с превозвач, пуснах тук преди време линка при питане на Лиани. Много  услужливи две момчета от Стара Загора са..Закара единият багажа на девойката не до вратата на сградата просто, а до вратата на апартамента, сторила му се хилава да носи, а кашонът много тежал..

ПП Сега се сетих по повод  заключението за приключена приемна кампания за този семестър, че Роки Маки не е писала какво последно е решил младежът - Германия или тук. Където и да е  - успех Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 00:16 от пенсионирана русалка

# 688
  • София
Честито, Bar B Q! Лека адаптация и успешно следване! Flowers Hibiscus

Мисля, че може да се поздравим и тази година с успешна кандидатстудентска кампания! Браво!

Да, Ясмина, аз имах известни притеснения в началото, когато решихме да не ползваме фирма, дали ще се справим успешно. Все се чудех дали няма подводни камъни, които не виждаме. Но благодарение на безценните съвети във форума, както и на чудесната Елена, с която G.. D.. ме свърза и с която дъщеря ми направи консултации в някои важни стъпки, ето че се справихме успешно. Доволна съм, да си призная честно, че спестих на семейния бюджет таксата на фирмите.
Благодаря още веднъж на всички ви за полезната информация, която споделяте, както и на Русалка, Криси и G.. D.. за помощта и съветите, които са ми давали.

Багажът на дъщеря ми е изваден в един ъгъл в нейната стая колкото да ми е спокойно, че нещо се прави и е приготвила Simple Smile Усещам как вечерта преди пътуването ще прибираме, вадим, теглим кг и някои любящо мърморим, че всичко се прави в последния момент, а други въртят очи Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 07:40 от mamanani

# 689
  • Бургас
Много благодаря за хубавите пожелания. Препрочетох последните страници и както се казва в електронните игри, минаваме на 2 ниво. Аз смятам да ходя с нея, ако нищо не се получи с общежитието. Малко се позабавихме, но пък като чета за покупката на легло и други неща, пак ще ходя с нея.

Общи условия

Активация на акаунт