Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 845
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
G.D. , успех му желая!
Поздравления за малките русалки и отлично взетите изпити! Все така!

# 211
  • София
Стискам палци, G.D! И на М, и на сина на още една форумка ( в същата специалноств ТУМ), която напоследък не се разписва тук. Wink

ПП По нощите превеждах  за позната мнение на германец/германка за днешния ТМС. И макар че съм сигурна, че в групата, която коментирате, дъщерята на  Тани  е разказала всичко, споделям тук и въпросния превод в добавка..

Скрит текст:
По отношение на хигиенни правила: Задължително поставяне на маска от входа  нататък, опция на работното място да я свалиш/оставиш на себе си (по желание), задължение да се спазва дистанцията и  да се кашля при необходимост със сложена ръка на устата.

По отношение на достъп до работното място: Имало е нещо като чек ин гише за всеки един сектор, на което човек е показвал поканата си за участие в изпита. На всеки  близо 2 мин е бил извикван по един кандидат за  влизане в сектора, така че човек трябва да се приготви за малко чакане.После се е отивало до гардероба, където се оставя всичко онова, което е забранено за внасяне в изпитната зала. В почивката по обяд кандидатът има достъп до раницата си в гардеробното.

По отношение на самата изпитна зала.. Била е с големината на футболно игрище, с каменен под и ламаринени стени (вероятно като на контейнер). При старта сутринта в залата е било хладно, към края  на изпита – доста топло, та писалият поста споделя, че изборът на дънки не е бил удачен и го е изнервил/а. Непосредствено преди теста за концентрация са дали отделно време за прочитане на заданието. При всички останали изпитни части – не. Тоалетната е била доста отдалечена, в зависимост от работното място – на 2 до 3 мин ходене във всяка от двете посоки.

По отношение на самите задачи/условия: Задачите от Muster раздела пишещият/пишещата ги определя като средно трудни. Самите изображения описва като доста абстрактни, с много концентрирано черно/бяло в тях.
Определя Med-Nat задачите откъм сложност като доста прилични, същото споделя и за Schlauchfiguren.  Но за тях обяснява, че  по-нетипично му/й се е сторило това, че   маркучите са били доста по-плътни и черни, което е правело „заплитанията“ по-трудно различими.
Частта с математиката като цяло е била също ОК. Имал/а е проблем кандидатът с някаква задача за температура, за която са били дадени две отделни формули. Трябвало е човек да се усети според даденото в условието да ги приравни и да изведе след това търсената величина Tm при дадени съответно Q1 = m1.c1.(T1-Tm) и Q2 = m2.c2.(T2-Tm). Тук е бил моментът и човек да си провери  какво е заградил/нанесъл, понеже директно след теста за концентрация са събирали бумагите. Споделя също, че идва от училище със сериозно наблягане на мат , поради което в процеса на подготовка времето винаги му/й е стигало за всички задачи.  За днес обаче казва, че  са му/й били нужни поне още 5 мин, за да се справи с всичко.

Точно заданието  за коцентрация определя като трудно заради факта,че не е срещал/срещала подобна формулировка преди в помагалата за подготовка. Ставало е дума за числата 2,3 и 4 и доколкото разбирам и за някакви кубове с определен брой видими стени. Трябвало е да се зачертават онези числа в редовете, които съвпадат с  броя видими стени. Допълва, че на курса/в помагала, по които е била подготовката,  е бил даден съвет ръката „да проследи“ с молив дадения примерен модел, за да свикне дори само на ниво моторика с условието. Но на изпита това нямало как да стане, понеже няколко пъти подчертали, че  fineliner- ът може да се вземе в ръка едва при самия старт на  определеното време, иначе следвала дисквалификация.

По време на обедната почивка човек е можело да остане и в изпитната зала, можело е да иде и до гардероба и/или тоалетната. Даже дори и  да излезе навън, което обаче кандидатът определя  като риск, понеже човек няма в себе си часовник и закъснее ли, няма да бъде допуснат.
Задачата с фигурите определя като посилна и все пак за самия него/нея трудничка, понеже и в процеса на подготовка не се е справял/а особено добре.  Описва своите асоцииации за картинките като  каски на мотористи, като горната част на брадва, като моливи, поставени в кръг и в различните случаи оцветено или тяхно острие, или горна част на молива, или частта от кръга вляво/вдясно от молива... Задачата със запомнянето на фактите описва като по-трудна, понеже за разлика от тези в помагалата сортирането по възраст не е било във възходящ ред.Имало е скандинавски  имена като Петерсен, после турски, също и такива, свързани с пари/ценности като Goldbach, Pfennig, такива, свързани с пътища (Gassner), както и немски като Kräuterlein, Rabe, Elbe, Montag.Отделно по няколко души са имали подобни заболявания – далтонизъм,  влошено зрение и т.н

Тектовете за четене с разбиране били лесни. Дава съвет на тези, на които им предстои в близките дни да държат изпита, при останали свободни две-три-пет минути от тази част да си „разиграят“ в главата наум направените асоциации за  задачите с фигурите и фактите.
В завършек казва, че намира цялостния изпит  по-труден от тези на ITB, но значително по-лесен от тези на Stark. С тестовете на MedGurus не сравнява, понеже явно не се е готвил/а по тях.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 09:14 от golden mermaid

# 212
Благодаря на всички, много сте мили.  Моля се българчетата да устискат и наесен да изпращаме щастливи второкурсници.
Момичета, един въпрос - наесен, ако всичко е наред, ще сключим немска здравна застраховка. Моля за мнение  - към коя немска фирма да с е обърнем. Застраховката ще е за студент работещ до 20 часа седмично.  И трябва ли някакъв документ от нашата здравна каса да се представи?

# 213
  • München, Deutschland
Благодаря на всички, много сте мили.  Моля се българчетата да устискат и наесен да изпращаме щастливи второкурсници.
Момичета, един въпрос - наесен, ако всичко е наред, ще сключим немска здравна застраховка. Моля за мнение  - към коя немска фирма да с е обърнем. Застраховката ще е за студент работещ до 20 часа седмично.  И трябва ли някакъв документ от нашата здравна каса да се представи?
Коя застраховка ви е най-изгодна и покрива всичко, което държите да има, се променя с времето (макар да се знае кои здравни каси предлагат общо взето най-много услуги). Съветвам да се сравни в check24, като се зададат точни параметри - размер на приходите, има ли нужда от специални услуги (примерно за хронично болни хора е релевантно), също и възраст, защото докъм 27г възраст има разни отстъпки... Към този сайт често има и разни бонуси/отстъпки, имат и техен компетентен бератунг (ползвала съм ги за други услуги, не точно здравна). Дори и да прецените, че не искате да сключите договора през сайта (за което не би имало обективна причина, но все пак всеки си знае), поне ще видите сравнение на цени и условия.

# 214

Синът ми сключи с АОК през февруари договор , 105 евро на месец, като малко му се увеличи сумата, след като навърши 23 години .
От нашата здравна каса трябва да представи формуляр за непрекъснати здравни осигуровки - Е104 , аз му го извадих с пълномощно, става за няколко дни . При сключване на договора с АОК представи и договора си за работа

# 215
  • Под гъбата
Привет момичета! След вълненията с първото ми дете студент в Германия, сега ми предстоят нови и с другото дете. През лятото на 2021 ще се бори за място в университет Кьолн.

# 216
  • München, Deutschland
Момичета,

понеже аз самата съм на тази вълна, напомням, че и студентите имат право да подават данъчни декларации, ако са внасяли някакви данъци и искат да си ги върнат. Особено си заслужава упражнението ако са започнали нормална работа след завършването, имам предвид на цял ден, някъде примерно по средата на годината, а допреди това са били студенти. Ако пък само са внасяли вноски за пенсия, социални и т.н. и още са си студенти, пак може да си върнат това, което са внесли (не всичко, но няма да задълбавам).

Колкото повече плащания са внесли / колкото повече часа са работили, толкова повече си заслужава да се захващаш. Също и ако някой месец са излезли над необлагаемия минимум и са им удържали данък, в общия случай ще могат да си го върнат.

Дан. декларация за физически лица не е задължителна (изключая самоосигуряващи се, разбира се) - попълваш я само ако искаш пари обратно Wink и няма закъде да се бърза - давността е 4 години назад, т.е. тази година за последно могат да се внесат декларации за 2016. Може и веднага да попълваш декларация като изтече годината, както е в България, никой не те спира, но има предимства от изчакването.

Повече няма да пиша, ако някой има целенасочено въпроси и мога, ще отговарям. Не съм експерт по немско данъчно право, но вероятно имам малко повече поглед от средния немец или пък българин (освен по данъчни въпроси, свързани с деца - там нямам никаква представа).

# 217
  • София
Привет момичета! След вълненията с първото ми дете студент в Германия, сега ми предстоят нови и с другото дете. През лятото на 2021 ще се бори за място в университет Кьолн.

Моята дъщеря в момента чака класиране за там.Smiley

# 218
  • Под гъбата

Моята дъщеря в момента чака класиране за там.Smiley
Успех! Подадохме вече и молба за обжежитие

# 219
  • София
I-off, един приятел на дъщеря ми в Аахен предлага съжителство в самостоятелна квартира, ако не стане с общежитията. Ние видяхме голям зор и за това пускам инфото.
Иначе - и моята кукла започва сесия. Стискам палци на всички, които се борят!
За новия семестър са казали, че упражненията ще са присъствени, а лекциите - он-лайн. Дано да не стане по-зле.

# 220
  • В най - голямото село
Влизам във темата за да препоръчам фирма http://dostavki-avstria.com/?fbclid=IwAR0kxjZm-Y5fkITyCopxnl5feU … hrAgU0oRpiyChgFpU която се занимава с транспорт до и от Австрия. Дъщеря ми беше студентка във Виена миналата година и използвахме фирмата няколко пъти. Изключително точни и акуратни. Препоръчвам.

# 221
  • София
Успешна сесия и от мен!
В понеделник беше на изпит дъщеря ми. Присъствен , в палатката, както каза тя. Погледнах снимки, бая голяма палатка ще да е била. Приличаше ми повече на огромно бунгало от студентските бригади от едно време.
Иначе каза, че организацията по провеждането на изпита е била перфектна. Следващият е утре и той присъствен.
Успехи и на кандидатстващите !

# 222
  • София
Това като в онзи превод на текста на  момичето с  ТМС... По-късно е писало, че залата не  била много голяма. А в този описателния преди това - че била с големината на стадион Stuck Out Tongue Та така и с палатката, даниен Heart. За  дъщеря ти палатка, за теб - бунгало от студенстка бригада .

# 223
Teodora Tropcheva, сърдечно благодаря Simple Smile
Вашето предложение  определено ме прави по-спокойна  Simple Smile
Двукратно получихме мейли за интервюта и до там. Имали много кандидати  и т.н
И нещо ново:
https://www.rwth-aachen.de/go/id/iyakz/lidx/1?mobile=1

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 22:37 от i-off

# 224
  • София
Хубава инициaтива на  RWTH, браво. Мен обаче ме издразниха с друга тяхна инициатива. Във време като сегашното, когато обучението беше онлайн с всички произтичащи от това неудобства, когато изпитите са струпани един след друг, катедра "Статистика" решава да редуцира времето за изпита (пак 3 задачи като преди, но само за 45 мин...сякаш има значение дали на присъствен изпит с маска и при налична дистанция ще стоиш 45 мин или повече) и  отнема правото на явяващите се да ползват формули, както е било досега. Не смятам, че е от такава изключителна важност за един бъдещ медик да знае наизуст формули за биномиално разпределение,  за определяне на екстремни стойности при изготвяне на  Box-Whisker-Plot , корелационни коефициенти на Пиърсън и Спиърман, регресионен коефициент, number needed to harm/to treat и т.н.. Далеч по-смислено ми се струва студентът да има формулите пред себе си, да пресметне нужното и да е в състояние да интерпретира получената стойност.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 10:42 от golden mermaid

Общи условия

Активация на акаунт