Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 834
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Няма значение дали е в  Германия или Австрия (че и Холандия) - все става дума за разделение на 2 вида висши учебни заведения - академичен и съответно приложен университет.

Как да различа кой какъв е? Има ли някаква подсказка? Например ТУ Виена приложен ли е? Гледам, че специалностите в него са 3 години, подобни в Холандия например са 4 години.

# 241
  • München, Deutschland
Защо провеждат изпитите в палатки ?

...Уни Манхайм удължили заради короната Regelstudienzeit-a с един семестър. Не виждам особена полза от тази мярка.
... Какво ги грее тогава  това удължаване първокурсниците,  изгода вероятно имат само тези, които са почти на финала.
Това пък с какво и на кого помага? Единствено мога да си представя ако за общежитията се гледа колко време извън регелщудиенцайта ти е отнело следвалето и след опр. брой семестри да ги гонят? Или за стипендии? Или после да се похвалиш пред работодателя, че си завършил в регелщудиенцайт... Не че последният се интересува, но често чувам младички колеги да се хвалят с това, явно става все по-нетипично, поне за точни науки и като не можеш да изтъкнеш релевантен опит, изтъкваш оценки и колко време си учил. С оценките го разбирам, за времето никога не ми е хрумвало да си го пиша като плюс...

Няма значение дали е в  Германия или Австрия (че и Холандия) - все става дума за разделение на 2 вида висши учебни заведения - академичен и съответно приложен университет.

Как да различа кой какъв е? Има ли някаква подсказка? Например ТУ Виена приложен ли е? Гледам, че специалностите в него са 3 години, подобни в Холандия например са 4 години.

Fachhochschule - приложен уни
Hochschule, Universität - обикновен/академичен уни

ТУ Виена е академичен уни, но от години за точните и икономически науки доста слаб (нямам престава има ли и други да се преподават там, само за тези знам за нивото). От край време, който не успяваше да изкара в Германия, прекъсваше или му беше трудно, отиваше да си доучи във Виена, и досега е така. Няколко човека от различни специалности познавам, които попаднаха по този начин там. Завършиха всичките, казваха, че е значително по-лесно.
Това е мое мнение, разбира се, базира се моя опит, никого не задължавам.

# 242
  • СОФИЯ
Доста неясно  формулиран въпрос. Ясно е, че не са 60в потока. Дадох този брой за пример. Идеята беше, че  се налага някакъв подбор заради повече кандидати.
Какво неясно има? Ако и когато реша ще задам други въпроси, темата е за това.
С С2 и на нея и е ясно че може да опита навсякъде, това обаче е избрала. Освен жилище и средства, предпочитам да проверя и друго, в качеството си на законен представител=майка.
17 на година приемат в тази специалност, не 60...

# 243
  • München, Deutschland
мама САННЯ, и аз не те разбрах. Питаш попринцип защо има NC-Fächer, т.е. такива с някакво ограничение в приема, или конкретно защо има ограничение в избраната от дъщеря ти специалност? Може би е удачно да уточниш град/уни и специалност за по-конкретно инфо, иначе и аз нз какво точно питаш.

# 244
  • София
Lilfi, малко специалности в Германия  са по 4 години, независимо дали са в хохшуле или университет. Четеш името и в него се съдържа инфото. Примерно:
Technische Universität München
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm

Chrissy,  и аз не видях никакъв позитив, затова  го написах. Голям реверанс от тяхна страна , няма що, никога нямаше да ми дойде наум да гледам на  завършавнето в редовно време като повод за хвалба при кандидатстване за работа...

Мама Сання, съжалявам, че отговорих най-добронамерено. На всеки става ясно,че като не знам за  кое хохшуле, коя специалност и кой град става дума, съм дала само просто  примерна бройка. Ти ми повтаряш, че не били 60...И да, неясно е питането ти. Дадох възможна причина за наличие на квоти в специалности с английски в немскоговоряща държава, в следващ пост обаче пак казваш, че те интересувала причината. Имам някакъв бегъл спомен за предходен такъв конфликт с теб. Влизаш направо с бутонките...Аз съм пас.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 15:53 от golden mermaid

# 245
  • Варна
17 на година приемат в тази специалност, не 60...

Няма как някой в темата да знае за коя специалност и университет си мислите вие, та да ви отговори с конкретни цифри. Така без подробности може да си говорим общи приказки, и то ако има добронамерен тон, както е било досега в темата.

# 246
  • СОФИЯ
ЗАЩО, причина, нормативно установено в немскоговоряща държава за елементарно обучение на английски език, бакалавър ги наричаме в БГ.
Не давам конкретика. Детето гледа нещо подобно и в Дания.
Или да налазя всички теми?

# 247
  • München, Deutschland
Русалке, да не би аз да бъркам? Сега гледам какво си писала - доколкото аз знам само Hochschule си е нормален (академичен) уни, освен ако някой не го използва устно за съкращение на FACHhochschule (каквито случаи съм срещала често сред немците). Universität е ясно - той си е академичен.

Към Лилфи - имайте предвид, че има университети, които не се наричат нито едно от двете, но може пак да са академични - пример: Uni/Universität Karlsruhe в един момент реши да се прекръсти на Karlsruher Institut für Technologie, понеже тогава учех там, май беше някакъв опит/проект да станат по-атрактивни, интернационални и нз си кво... Иначе е същият уни, същите сгради, бази... Е, вкараха някакви много нови и модерни специалности... Които, в интерес на истината, поне първите години, никой не ги записваше (след това вече нз)...  Просто да имаш предвид ако видиш такова име, което не е никое от назованите от нас с Русалка.

ЗАЩО, причина, нормативно установено в немскоговоряща държава за елементарно обучение на английски език, бакалавър ги наричаме в БГ.
Не давам конкретика. Детето гледа нещо подобно и в Дания.
Или да налазя всички теми?
Извинявай, може ли да сложиш и глагол в изречението, за да стане въпрос?
Причина за какво в тези специалности, преподавани на английски - че ги има, че ги няма, че приемат, колкото приемат, че се заплащат/не се заплащат, че се кандидатства/не се кандидатства с допълнителни изпити... ЗА КОЕ НЕЩО точно търсиш причината...
Мисля, че без да се уточни специалност и град, няма да можем да ти отговорим, различни са нещата...

# 248
  • София
И аз си мислех, че Уни е академично и е за предпочитане (по логиката на СУ), ама госпожицата като избра RWTH … - и сега е в Hochschule. Надявам се, изборът й да е правилен. За сега не виждам нищо практическо Wink

# 249
  • München, Deutschland
Теди, Аахен си е университет, академичен. Аз затова казвам, че когато официалното име е Хохшуле, а не ФАХхохшуле, поне аз така знам, значи академичен университет. Ще каже и Русалката как знае тя като се появи.

Единствено в разговори с немци се съкращават думите и ФАХхохшуле го наричат само Хохшуле, но се разбира приложен университет. Аахен наричат и уни, и хохшуле в разговор, то като се каже, че си учил в Аахен, всички знаят за кое учебно заведение става дума.

# 250
  • Варна
Теди, RWTH Aachen не само че е изследователски университет, но и най-големият технически такъв в Германия и един от 9-те от групата Universities of Excellence. В Aachen има и приложен университет - FH Aachen - също един от добрите приложни такива в Германия.

И аз мисля, че Hochschule = Universitat, а Fach... - е приложен такъв.

# 251
  • София
chrissy, благодаря за насоката и споделеното.
Дъщеря ми твърди, че не иска да учи в Германия, а и имаме съображения да се насочи към Австрия засега. Избрала е специалност медийна информатика в ТУ Виена. Но аз все пак се опитвам да проуча и други възможности.

# 252
  • СОФИЯ
Ако постъпи и завърши няма разлика в придобитата степен, после може да направи и 3 магистратури в други /основно англоезични/ държави.
Не питам за присъствие и осигуровки, поне това ми е 100% ясно.

В случай че тази тема се отнася основно за Германия, следва да промените наименованието.

# 253
  • Deutschland/HE
Саня, от четеното за Ниделрандия знам, че има разлика и не е лесно продължаването в Уни за магистър, ако си бил учил за бакалавър в приложен. Най-вероятно и за Австрия и Германия е така.

# 254
  • München, Deutschland
Саня, от четеното за Ниделрандия знам, че има разлика и не е лесно продължаването в Уни за магистър, ако си бил учил за бакалавър в приложен. Най-вероятно и за Австрия и Германия е така.
Освен това, което казваш, за което аз не знаех, има и доста други подробности - кредити, какви предмети са учени преди това, някои университет може да те приеме за техническа магистратура с икономически бакалавър, друг може и да не те. Разликите са големи, защото университетите са автономни и в основната част от финансирането си - частно финансирани чрез проекти, което води до това, че програмите се изменят, условията за прием  също. Също и признаването на изпити от един университет в друг съвсем не е тривиална задача, а винаги минава през изпитни комисии, да не навлизам в детайли тук. Т.е. може да се окаже (познавам практически такива случаи), че ако искаш да запишеш точно определена магустратура в точно опр. университет, трябва да повториш част от общите предмети, защото единия университет не приема обучението на другия (не е и длъжен).

С това се обръщам към мама САННЯ - не мисли, че бакалавър и магистър в що-годе една насока са напълно свободно комбинируеми, не е така. Има значение къде е бак, къде е маг и какви са точно, както и от кои дисциплини ТОЧНО са събрани кредитите, също така и колко са, и още и още критерии... Това, че образователната степен накрая все се нарича бакалавър, нищо не значи.

Общи условия

Активация на акаунт