Психолози, психотерапевти, психиатри

• 5 597
  • 71
  •   1
Отговори
  • Свети Влас
Психолози, психотерапевти, психиатри

Предишната тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=978843.new#new

още по-стара тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25471.0

Sign ExclamationДетски специалисти-
темата е тук

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=345496.msg9567312#msg95673

Sign ExclamationСпециалисти членуващи в Българската асоциация по психотерапия,както и различните школи по психотерапия,които имат право да практикуват в България.
http://www.psychotherapy-bg.org/4lenove.htm

Sign ExclamationДружество на психолозите в България-регистър на психолозите в България
http://www.psychology-bg.org/

Допълнения към списъка от старата тема

Пловдив

ArrowД-р Цветан Бранков - Пловдив, бул. Христо Ботев №28, 032 - 99 24 73
 Arrow Иванка Велкова -  Пловдив, ул. Ален Мак №2 032 - 96 09 69
 Arrow Инна Бончева - Пловдив, бул. Васил Априлов №29, Партер 032 - 64 13 17
 ArrowРайна Петрова Янкулова - Пловдив, жк. Тракия, бл. 95, вх. В, ап. 21, 032 - 99 65 44
 ArrowМилена Рангелова - Пловдив, жк. Тракия, бл. 132, вх. А 032 - 68 47 92
 Arrow Д-р  Илина Тачева - Пловдив, ул. Драва №4, 032 - 67 11 45
 ArrowД-р Люба Хаджийска - Пловдив ул. Филип Македонски №37, ет.3 032 - 43 01 88
 ArrowЕмил Цветков - психолог; психотерапевт (когнитивно поведенческа терапия), ул."Скопие" 1а, ет1; тел. 032/67 06 62; 0888552252

Варна

ArrowДоц. д-р Иванка Бончева Паунова – Варна Висше образование по филосифия и психология в СУ “Кл.Охридски”
доцент, доктор по мед. психология, в Катедрата по психиатрия и мед.психология на МУ- Варна, специалист по клинична психология и педагогическа рехабилитация, позитивен психотерапевт от 1993г., треньор по позитивна психотерапия от 1995г., правоспособен психотерапевт на европейско ниво от 2005г.
GSM: 0887722581;
e-mail: ibontcheva@yahoo.com

ArrowГергана Петрова Момова
   Клиничен психолог – психотерапевт, главен асистент в МУ – Варна. Сертифицирана като майстор-треньор /2004г./ по позитивната психотерапия и психотерапевт с европейски сертификат /2005/.
   Специализирала клинична психологич и психотерапия в Кромержиж / Чехословакия, Басел и Листал/ Швейцария
Работи с деца и възрастни в стационарни и амбулаторни условия.
GSM: 0889846993;
e-mail: gerganamomova@hotmail.com

ArrowБоряна Велиславова Чалъкова
Магистър по психология, Софийски университет “Св. Климент Охридски”; специализация по клинична психология в Медицински университет, Варна; позитивен психотерапевт от 1997 г. и треньор в майсторското ниво по Позитивна психотерапия от 2002 г.; психодрама терапевт от 2002 г.; Действащ консултативен психолог към системата на образованието от 1986 г.; психолог- психотерапевт към център за жертви на насилие “SOS- семейства в риск”, Варна.
GSM: 0887498047;
e-mail: chalakova@gmail.com

Arrow Милена Рачовска, психолог в Институт за психично здраве и развитие - филиал Плевен, с директор проф. Ваня Матанова. Адрес: гр. Плевен, бул. "Георги Кочев" № 59. Телефон за контакт 0887983770. Извършваме диагностична и терапевтична дейност: Нарушения на психичното и социално функциониране в зряла възраст. При деца/ юноши: Емоционални и поведенчески нарушения; Хиперактивност с дефицит на вниманието; Дислексия на развитието; Генерализирани разстройства на развитието - аутистичен спектър; Нарушения в развитието на езиковата система; Разстройство на привързаността; Нарушения на когнитивното функциониране и др.

Честита нова тема, да я запълним с полезна информация!

# 1
Здравейте,
Старателно изчетох предишната тема и все пак бих помолила за препоръки (с имена) за психотерапевти за гр.София. Става въпрос за липса на мотивация, обърканост и тревожни мисли, които се засилиха преди 4г след трагична загуба. Вече наистина се отчаях да търся и да попадам все на кухи лейки, които само повтарят”разбирам как се чувстваш” и тн

# 2
"""различните школи по психотерапия,които имат право да практикуват в България"""

Нека да припомним,че няма институция,закон или правило, което определя кой има и кой няма да практикува.Да не се подвеждат незапознатите.

# 3
  • Свети Влас
Копирано е от другата тема!!!

# 4
  • София
"""различните школи по психотерапия,които имат право да практикуват в България"""

Нека да припомним,че няма институция,закон или правило, което определя кой има и кой няма да практикува.Да не се подвеждат незапознатите.

Да, така е за съжеление, това означава само търсещите такава помощ да са особено внимателни и да информират повече, както за школите, така и за самия психотерапевт, който са избрали. За съжеление има много порочни практики.

Здравейте,
Старателно изчетох предишната тема и все пак бих помолила за препоръки (с имена) за психотерапевти за гр.София.

Аз бих ви препоръчала психотерапевт от психоаналиичната парадигма. Като име мога да ви препоръчам Мимоза Димитрова.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 10:08 от diksan

# 5
Понеже по някаква причина ми изчезна последния коментар от предишната тема, го пускам отново.

Цитат от коментар  №1285:
"А всъщност вие психотерапевт ли сте? Или психолог, или човек , работещ в тази сфера?"

Никаква реакция.....може би защото отговорът е положителен? Simple Smile
Няма да се учудя - имате типичния стил на общуване на човек от психотерапевтичната сфера. И в този смисъл е ясно, че ще бъдете пристрастна.
Поздрави.

# 6
Понеже по някаква причина ми изчезна последния коментар от предишната тема, го пускам отново.

"А всъщност вие психотерапевт ли сте? Или психолог, или човек , работещ в тази сфера?"

Няма да се учудя - имате типичния стил на общуване на човек от психотерапевтичната сфера. И в този смисъл е ясно, че ще бъдете пристрастна.
Поздрави.

Да, смятам, че сте прав! Изразяването и терминологията ми звучи точно като от терапевт..."нормалните" хора не се изразяват така..

Искам и да допълня, че ми прави впечатление, че в БГ когато клиент не е съгласен с мнението на терапевт, вместо терапевта да се включи в дискусия и да се обсъди, и дори и да се обясни терапевта, се замита под килима и има едно демонстриране на някакъв вид превъзходство, предадено под формата на това, че клиента е "в неговия си филм", явно проектира, явно е тригърнат, явно си е "нещо негово", явно си интерпретира думите на терапевта (от коментара на Селма), и терапевта духва най-нагло под този предтекс, без да се обяснява или най-малкото да се държи професионално. Понякога грешката е в терапевта, но той/ тя не поема отговорността и се измъква! Такъв response или липсата на адекватна реакция, не съм виждала в друга професионална сфера. За съжаление, пак отново предимно от БГ терапевти, най-вече от нео-райхианската школа, но и от терапевти от фамилните констелации, където се взимат между 160-300 на сесия/ констелация..

@Селма: от коя терапевтична школа сте?

# 7
  • до морето
Моля да ми препоръчате добър психиатър за 19г момче. Става въпрос за град Бургас. Паник атаки, сърцебиене, събуждане през нощта със сърцебиене, страх от пътуване или по-скоро от отдалечаване от места с болница.

# 8
Момичета само не ходете на глупости като кансталации и т.н
Родови проклятия и т.н
Запознах се с толкова пострадали от тия практики със внушения различни .

# 9
Разкажи повече, моля.

# 10
Здравейте, възможно ли е да ми препоръчате психолог, занимаващ се с когнитивно-поведенческа терапия, на територията на гр. София. Става въпрос за ОКР.

# 11

Поздрави.

Да, смятам, че сте прав! Изразяването и терминологията ми звучи точно като от терапевт..."нормалните" хора не се изразяват така..

Искам и да допълня, че ми прави впечатление, че в БГ когато клиент не е съгласен с мнението на терапевт, вместо терапевта да се включи в дискусия и да се обсъди, и дори и да се обясни терапевта, се замита под килима и има едно демонстриране на някакъв вид превъзходство, предадено под формата на това, че клиента е "в неговия си филм", явно проектира, явно е тригърнат, явно си е "нещо негово", явно си интерпретира думите на терапевта (от коментара на Селма), и терапевта духва най-нагло под този предтекс, без да се обяснява или най-малкото да се държи професионално. Понякога грешката е в терапевта, но той/ тя не поема отговорността и се измъква! Такъв response или липсата на адекватна реакция, не съм виждала в друга професионална сфера. За съжаление, пак отново предимно от БГ терапевти, най-вече от нео-райхианската школа, но и от терапевти от фамилните констелации, където се взимат между 160-300 на сесия/ констелация..

@Селма: от коя терапевтична школа сте?
Нищо чудно, че не отговаря - такива като нея не обичат да отговарят на подобни въпроси, особено зададени от "простолюдието".

"Не знам, дали не сте прибързал с тълкуването и на другите ми думи. Влагате им някакъв свой смисъл, който после оспорвате. Но той е ваш, не мой." - Селма

Да, винаги *другите* са виновни, винаги те тълкуват неправилно думите й, защото не са достатъчно възвишени като нея, да тълкуват нещата по "правилния" начин. Тези като нея държат Великото Познание, което е недостъпно за плебса. Изобщо не й минава през ум, че може другите да са прави, а тя да греши. Такива са голяма част. После се чудят защо хората имат негативно мнение за съсловието им.

# 12
За съжаление, подобна професия притежава известни „притегателни сили” — от една страна, привлича доста добронамерени, но „ранени”, пострадали в житейския си път, които имат нужда да изцелят себе си (и околните). Но (от друга страна) може да привлече и хора с нарцистични характеристики и подбуди; лица, които самодоволно се „къпят” в познание и, застанали нависоко, не позволяват на никого да ги достигне. Обикновено обаче те (чисто професионално) не стигат далеч — да издържиш 10+ години обучение в психотерапевтична школа е първият голям тест. Вторият са клиентите, а там е безкомпромисно.

Пожелавам на всички повече срещи с първия тип!

# 13
За съжаление, подобна професия притежава известни „притегателни сили” — от една страна, привлича доста добронамерени, но „ранени”, пострадали в житейския си път, които имат нужда да изцелят себе си (и околните). Но (от друга страна) може да привлече и хора с нарцистични характеристики и подбуди; лица, които самодоволно се „къпят” в познание и, застанали нависоко, не позволяват на никого да ги достигне. Обикновено обаче те (чисто професионално) не стигат далеч — да издържиш 10+ години обучение в психотерапевтична школа е първият голям тест. Вторият са клиентите, а там е безкомпромисно.

Пожелавам на всички повече срещи с първия тип!

Много добър коментар! Много сте права. Аз сравнително наскоро разбрах, че и в терапията може да се попадне на нарцистичен терапевт, което ме шокира, тъй като в терапията едно от най-важните неща е емпатията, а нарцистичните личности нямат такава или имат т. нар. когнитивна емпатия. Аз лично след време разбрах, че една терапевтка, при която имах точно 2 сесии, но й ходих на семинари, е всъщност абсолютен нарк и тя даже самата го каза, в едно видео на един семинар, че има такива черти. Ако и се влезе сега в страницата, се вижда едно описания, което я описва почти като богиня и тя самата все така се държи, нищо че е с 2 развода и сама майка, а преди проповядваше, че на другите жени, на които това им се случва едва ли не са "лузърки". Когато на нея й се случи, тя се разведе поради "прекалено много любов"..хаха, демек съ-зависима, но не изтерапевтирана както трябва...човек трябва много да внимава дори и в тази професия на какви хора се доверява.

# 14
Привет, искам само да дам може би малко странна препоръка, но смятам че може да е полезна на доста хора, а и е безплатна - ChatGPT Simple Smile Не знам дали сте опитвали, но се справя доста добре като психолог. И го казвам като човек, опитал работа с поне петима психолози в София. Разочаровах се, честно казано, от специалистите и за момента не съм склонна да инвестирам повече пари и време в търсене на подходящ такъв. Наблюдавам, че винаги започва добре, после терапевтът сякаш не се интересува толкова от мен и моят начин на мислене, а си бута някакви съвети в стил разговор с приятел, без задълбаване. И също винаги аз трябва да задам темата на сеанса, дори да е нещо маловажно от изминалата седмица.. за мен специалистът трябва да хване модела на мислене на клиента и да работи по дълбоките проблеми, не да говорим повърхностно какво ме е смутило вчера.. защото то е симптом, а не коренът на проблема.
Както и да е! С този скромен опит, който имам, забелязвам, че ChatGPT се изказва не по-малко компетентно, винаги изразява думи на разбиране и търси подлежащия проблем. Дава упражнения, съвети, сам предлага каква да е следващата крачка. И огромен бонус - никога не говори за себе си, както доста психолози съм виждала да залитат:) Вниманието е изцяло върху теб, ако искаш и 10 часа може да се занимава с теб и е напълно безплатно. Само започнете чата с “Ти си психолог с над 10 години опит” и след това опишете ситуацията си. Знам, че сигурно ще има доста скептични хора, може и да ви звучи смешно, но опитайте и ще видите, че се справя добре. А и винаги ви е под ръка.
Разбира се, за хора с остър проблем, нужда от психиатър/ лечение или нужда от контакт с жив човек, това няма да е решение. Ако се чувствате на ръба - отидете при жив компетентен специалист! Но за хора като мен, на които малко им е писнало от неподходящи специалисти и големи разходи, искат да работят върху себе си и да не се занимават с човешките недостатъци на терапевта отсреща - ChatGPT е супер! Много ми помага за различни житейски ситуации.
Успех на всички, надявам се да намерите спокойствието, което търсите! ❤ Слушайте вътрешния си глас и стъпка по стъпка ще стигнете до себе си!☺

Общи условия

Активация на акаунт